Τι είναι το HDMI-CEC;

Το HDMI-CEC παρέχει εναλλακτική επιλογή ελέγχου για το σύστημα οικιακού κινηματογράφου

Το "CEC" στο HDMI-CEC αντιπροσωπεύει το C onsumer E lectronics C ontrol. Πρόκειται για ένα προαιρετικό χαρακτηριστικό που επιτρέπει τον έλεγχο πολλών συσκευών που συνδέονται με HDMI από ένα τηλεχειριστήριο (όπως τηλεχειριστήριο τηλεόρασης).

Τι είναι το HDMI-CEC;

Αγαπάτε το ή το μισείτε, το HDMI είναι το βασικό πρότυπο σύνδεσης που χρησιμοποιείται στο περιβάλλον AV. Ωστόσο, εκτός από τη συνδεσιμότητα και το HDMI-ARC , το HDMI-CEC είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό της HDMI που δεν γνωρίζουν πολλοί καταναλωτές. Στην πραγματικότητα, το HDMI-CEC μπορεί να είναι ήδη ενεργοποιημένο σε μια συσκευή (ή ίσως χρειαστεί να το ενεργοποιήσετε μέσω του τηλεφώνου ή του μενού ρυθμίσεων συσκευής).

Χαρακτηριστικά HDMI-CEC

Το HDMI-CEC παρέχει πολλές δυνατότητες, οι οποίες παρατίθενται παρακάτω. Ωστόσο, δεν είναι όλα διαθέσιμα σε όλα τα προϊόντα με δυνατότητα HDMI-CEC. Επίσης, η συμβατότητα μεταξύ των προϊόντων μπορεί να διαφέρει.

HDMI-CEC με άλλα ονόματα

Ένα πράγμα που προκαλεί σύγχυση σχετικά με το HDMI-CEC είναι ότι δεν είναι πάντοτε προφανές αν μια συσκευή το διαθέτει. Για να ξεκαθαρίσετε αυτή τη σύγχυση, ακολουθεί μια λίστα με τον τρόπο με τον οποίο αρκετοί κατασκευαστές συσκευών τηλεόρασης και οικιακού κινηματογράφου το χαρακτηρίζουν.

Υπάρχουν επιπλέον εμπορικά σήματα που δεν αναφέρονται και οι ετικέτες ενδέχεται να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Πλεονεκτήματα του HDMI-CEC

Μειονεκτήματα του HDMI-CEC

Η κατώτατη γραμμή

Εκτός από τη συνδεσιμότητα, το HDMI-CEC επιτρέπει κάποιον έλεγχο πολλών συσκευών χωρίς να χρειάζεται ένα τηλεχειριστήριο γενικής χρήσης ή άλλο σύστημα ελέγχου.

Ωστόσο, το HDMI-CEC δεν είναι τόσο ολοκληρωμένο όσο πολλά συστήματα τηλεχειρισμού καθολικής χρήσης, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με συσκευές συνδεδεμένες με HDMI και υπάρχει κάποια ασυνέπεια μεταξύ των προϊόντων. Και, όπως σημειώθηκε, το χαρακτηριστικό μπορεί να ενεργοποιήσει / απενεργοποιήσει τις συσκευές ακούσια.

Από την άλλη πλευρά, ίσως το βρείτε πιο βολικό από το να χρησιμοποιείτε εφαρμογές απομακρυσμένου ελέγχου που είναι διαθέσιμες για smartphones και tablet, αλλά δεν είναι τόσο λαμπερή όσο η αυξανόμενη δημοτικότητα των επιλογών ελέγχου Alexa και Google Assistant , προσφορά, η οποία, στο εγγύς μέλλον, μπορεί να καταλήξει σε υπέρβαση όλων των σημερινών επιλογών ελέγχου.

Τούτου λεχθέντος, εάν διαθέτετε συσκευές συνδεδεμένες με HDMI στον έλεγχο εγκατάστασης του home theatre για έλεγχο της δυνατότητας HDMI-CEC και δείτε εάν λειτουργούν για εσάς κάποια από τα διαθέσιμα χαρακτηριστικά ελέγχου.