Πραγματικά στοιχεία σε σχέση με τους πίνακες διαστάσεων σε μια βάση δεδομένων

Τα γεγονότα και οι διαστάσεις είναι βασικοί όροι επιχειρηματικής ευφυΐας

Τα γεγονότα και οι διαστάσεις αποτελούν τον πυρήνα οποιασδήποτε προσπάθειας επιχειρησιακής νοημοσύνης. Αυτοί οι πίνακες περιέχουν τα βασικά δεδομένα που χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή λεπτομερών αναλύσεων και την απόκτηση επιχειρηματικής αξίας. Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε την ανάπτυξη και τη χρήση γεγονότων και διαστάσεων για επιχειρηματική ευφυΐα.

Ποιες είναι οι Πίνακες πραγματικών περιστατικών και γεγονότων;

Οι πίνακες στοιχείων περιέχουν τα δεδομένα που αντιστοιχούν σε μια συγκεκριμένη επιχειρηματική διαδικασία. Κάθε σειρά αντιπροσωπεύει ένα μόνο συμβάν που σχετίζεται με μια διαδικασία και περιέχει τα δεδομένα μέτρησης που σχετίζονται με το συγκεκριμένο συμβάν.

Για παράδειγμα, ένας οργανισμός λιανικής πώλησης μπορεί να έχει πίνακες γεγονότων που σχετίζονται με αγορές πελατών, τηλεφωνικές κλήσεις εξυπηρέτησης πελατών και επιστροφές προϊόντων. Ο πίνακας αγορών πελατών θα περιέχει πιθανώς πληροφορίες σχετικά με το ποσό της αγοράς, τις τυχόν εκπτώσεις που εφαρμόστηκαν και τον φόρο πωλήσεων που καταβλήθηκε.

Οι πληροφορίες που περιέχονται σε έναν πίνακα γεγονότων είναι τυπικά αριθμητικά δεδομένα και συχνά είναι δεδομένα που μπορούν εύκολα να χειραγωγηθούν, ιδίως συγκεντρώνοντας πολλές χιλιάδες σειρές. Για παράδειγμα, ο λιανοπωλητής που περιγράφεται παραπάνω μπορεί να επιθυμεί να τραβήξει μια αναφορά κέρδους για ένα συγκεκριμένο κατάστημα, γραμμή προϊόντων ή τμήμα πελατών. Ο λιανοπωλητής μπορεί να το κάνει αυτό ανακτώντας πληροφορίες από τον πίνακα γεγονότων που σχετίζεται με αυτές τις συναλλαγές, πληρώντας τα συγκεκριμένα κριτήρια και στη συνέχεια προσθέτοντας αυτές τις σειρές μαζί.

Τι είναι ένας πίνακας πραγματικών επιτραπέζιων σπόρων;

Κατά το σχεδιασμό ενός πίνακα γεγονότων, οι προγραμματιστές πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στους κόκκους του πίνακα, που είναι το επίπεδο λεπτομέρειας που περιέχεται στον πίνακα.

Ο προγραμματιστής που σχεδιάζει τον πίνακα πραγματικών στοιχείων αγοράς για τον οργανισμό λιανικής πώλησης που περιγράφηκε παραπάνω θα πρέπει να αποφασίσει, για παράδειγμα, αν ο κόκκος του πίνακα είναι συναλλαγή πελάτη ή μεμονωμένη αγορά στοιχείου. Στην περίπτωση ενός μεμονωμένου κόκκου αγοράς ειδών, κάθε συναλλαγή πελάτη θα δημιουργήσει πολλαπλές εγγραφές πίνακα στοιχείων, που αντιστοιχεί σε κάθε στοιχείο που αγοράστηκε.

Η επιλογή των σιτηρών είναι μια θεμελιώδης απόφαση που λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σχεδιασμού, η οποία μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην προσπάθεια επιχειρησιακής νοημοσύνης στο δρόμο.

Τι είναι οι πίνακες διαστάσεων και διαστάσεων;

Οι διαστάσεις περιγράφουν τα αντικείμενα που εμπλέκονται σε μια προσπάθεια επιχειρησιακής νοημοσύνης. Αν και τα γεγονότα αντιστοιχούν σε γεγονότα, οι διαστάσεις αντιστοιχούν σε άτομα, αντικείμενα ή άλλα αντικείμενα.

Στο σενάριο λιανικής πώλησης που χρησιμοποιήθηκε στο παραπάνω παράδειγμα, συζητήσαμε ότι οι αγορές, οι επιστροφές και οι κλήσεις είναι γεγονότα. Από την άλλη πλευρά, οι πελάτες, οι υπάλληλοι, τα αντικείμενα και τα καταστήματα είναι διαστάσεις και πρέπει να περιλαμβάνονται σε πίνακες διαστάσεων.

Οι πίνακες διαστάσεων περιέχουν λεπτομέρειες για κάθε εμφάνιση ενός αντικειμένου. Για παράδειγμα, ο πίνακας διαστάσεων των στοιχείων θα περιέχει μια εγγραφή για κάθε στοιχείο που πωλείται στο κατάστημα. Μπορεί να περιλαμβάνει πληροφορίες όπως το κόστος του αντικειμένου, τον προμηθευτή, το χρώμα, τα μεγέθη και παρόμοια δεδομένα.

Οι πίνακες γεγονότων και οι πίνακες διαστάσεων σχετίζονται μεταξύ τους. Επιστρέφοντας ξανά στο μοντέλο λιανικής πώλησης, ο πίνακας στοιχείων μιας συναλλαγής πελάτη θα περιέχει πιθανώς μια αναφορά ξένου κλειδιού στον πίνακα διαστάσεων στοιχείου, όπου η καταχώρηση αντιστοιχεί σε ένα πρωτεύον κλειδί στον συγκεκριμένο πίνακα για μια εγγραφή που περιγράφει το αντικείμενο που αγοράσαμε.