Ξεκινώντας μια καριέρα σε βάσεις δεδομένων

Μάθετε περισσότερα για την έναρξη μιας καριέρας στην βιομηχανία πληροφορικής

Εάν έχετε διαβάσει την βοήθεια της βιομηχανίας πληροφορικής που ήθελε διαφημίσεις πρόσφατα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι συναντήσατε αρκετές διαφημίσεις που αναζητούν επαγγελματίες διαχειριστές βάσεων δεδομένων, σχεδιαστές και προγραμματιστές. Έχετε σκεφτεί ποτέ να διασχίσετε αυτά τα χωράφια; Βρήκατε τον εαυτό σας να αναρωτιέται τι θα χρειαστεί για να κάνει μια τέτοια κίνηση σταδιοδρομίας;

Προσόντα για την Καριέρα της Βιομηχανίας Βάσεων Δεδομένων

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι προσόντων που θα σας βοηθήσουν στην προσπάθειά σας να αποκτήσετε απασχόληση στη βιομηχανία βάσεων δεδομένων (ή σε οποιοδήποτε άλλο τομέα πληροφορικής, για αυτό το θέμα). Πρόκειται για εμπειρία, εκπαίδευση και επαγγελματικά προσόντα. Το βιογραφικό σημείωμα του ιδανικού υποψήφιου περιγράφει έναν ισορροπημένο συνδυασμό κριτηρίων από καθεμία από αυτές τις τρεις κατηγορίες. Τούτου λεχθέντος, οι περισσότεροι εργοδότες δεν έχουν έναν προκαθορισμένο τύπο που χρησιμοποιούν για να καθορίσουν ποιοι υποψήφιοι καλούνται να πάρουν συνέντευξη και ποιοι επαναλαμβάνουν να ριχτούν στον κυκλικό φάκελο. Αν η επαγγελματική σας εμπειρία αντικατοπτρίζει μια μακρά ιστορία ολοένα και πιο υπεύθυνων θέσεων σε έναν σχετικό τομέα, ένας πιθανός εργοδότης μπορεί να μην ενδιαφέρεται για το γεγονός ότι δεν έχετε πτυχίο κολλεγίου. Από την άλλη πλευρά, εάν αποκτήσατε πρόσφατα μεταπτυχιακό δίπλωμα στην επιστήμη των υπολογιστών και έγραψε διατριβή μάστερ για τη βελτιστοποίηση της βάσης δεδομένων, θα ήταν πιθανότατα ένας ελκυστικός υποψήφιος παρά το γεγονός ότι είστε φρέσκο ​​εκτός σχολείου.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε καθεμία από αυτές τις κατηγορίες λεπτομερώς. Καθώς διαβάζετε μέσω αυτών, προσπαθήστε να αξιολογήσετε τον εαυτό σας με βάση τα κριτήρια που περιγράφονται. Καλύτερα, να εκτυπώσετε ένα αντίγραφο αυτού του άρθρου και ένα αντίγραφο του βιογραφικού σας και να τα δώσετε σε έναν έμπιστο φίλο. Αφήστε τους να αναθεωρήσουν το ιστορικό σας υπό το πρίσμα αυτών των κριτηρίων και να σας δώσουν μια ιδέα για το πού θα σταθείτε στα μάτια ενός εργοδότη. Θυμηθείτε: f αυτό δεν περιγράφεται σωστά στο βιογραφικό σας κατά τρόπο που προσελκύει το μάτι ενός διαχειριζόμενου διαχειριστή προσλήψεων, δεν το κάνατε!

Εμπειρία

Κάθε αναζητητής εργασίας είναι εξοικειωμένος με το παράδοξο του αρχάριου: "Δεν μπορείτε να αποκτήσετε εργασία χωρίς εμπειρία, αλλά δεν μπορείτε να αποκτήσετε εμπειρία χωρίς δουλειά." Εάν είστε μια επαγγελματική βάση δεδομένων χωρίς επαγγελματική εμπειρία στον τομέα αυτό, ποια είναι τις επιλογές σας;

Αν δεν έχετε πραγματικά επαγγελματική εμπειρία στον τομέα της πληροφορικής, το καλύτερο στοίχημά σας πιθανότατα θα είναι να αναζητήσετε μια εργασία αρχικού επιπέδου που θα εργάζεται σε ένα γραφείο υποστήριξης ή σε μια θέση αναλυτή βάσης δεδομένων. Χορηγημένος, αυτές οι δουλειές δεν είναι λαμπερές και δεν θα σας βοηθήσουν να αγοράσετε εκείνο το παλάτι σπίτι στα προάστια. Ωστόσο, αυτός ο τύπος έργων "στις τάφρους" θα σας δώσει έκθεση σε μια ποικιλία εργαλείων και τεχνικών. Αφού έχετε περάσει ένα ή δύο χρόνια που εργάζονται σε αυτό το είδος περιβάλλοντος, θα πρέπει να είστε έτοιμοι είτε να αναζητήσετε μια προωθητική ενέργεια στον τρέχοντα τόπο εργασίας σας είτε να πυροβολήσετε τον επεξεργαστή κειμένου για να προσθέσετε αυτή την νέα εμπειρία στο βιογραφικό σας σημείωμα.

Αν έχετε σχετική εμπειρία πληροφορικής, έχετε περισσότερη ευελιξία. Ίσως είστε κατάλληλοι για να βρείτε μια θέση υψηλότερου επιπέδου ως διαχειριστής συστήματος ή παρόμοιο ρόλο.

Εάν ο τελικός στόχος σας είναι να γίνετε διαχειριστής βάσης δεδομένων, αναζητήστε μια μικρότερη εταιρεία που χρησιμοποιεί τις βάσεις δεδομένων στις καθημερινές λειτουργίες τους. Οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα ανησυχούν πολύ για την έλλειψη βάσης δεδομένων σας εάν είστε εξοικειωμένοι με κάποιες από τις άλλες τεχνολογίες που χρησιμοποιούν. Μόλις είστε στη δουλειά, αρχίστε σταδιακά να αναλάβετε ορισμένους ρόλους διαχείρισης βάσεων δεδομένων και προτού να το ξέρετε, θα είστε εξειδικευμένος διαχειριστής της βάσης δεδομένων μέσω της κατάρτισης στην εργασία σας!

Εάν καμία από αυτές τις επιλογές δεν λειτουργεί για εσάς, σκεφτείτε εθελοντικά τις δεξιότητες βάσης δεδομένων σας για μια τοπική μη κερδοσκοπική οργάνωση. Εάν περάσετε λίγο χρόνο κάνοντας κάποιες τηλεφωνικές κλήσεις, αναμφισβήτητα θα ανακαλύψετε έναν αξιόλογο οργανισμό ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει έναν σχεδιαστή βάσης δεδομένων / διαχειριστή. Πάρτε μερικά από αυτά τα έργα, προσθέστε τα στο βιογραφικό σας και κάντε μια άλλη ταλάντευση στην αγορά εργασίας IT!

Εκπαίδευση

Ήταν κάποτε αλήθεια ότι οι τεχνικοί recruiters θα σας έλεγαν να μην κάνετε τον κόπο να κάνετε αίτηση για μια τεχνική θέση στη βιομηχανία βάσεων δεδομένων, εκτός αν έχετε τουλάχιστον πτυχίο Bachelor in Computer Science. Ωστόσο, η εκρηκτική ανάπτυξη του Διαδικτύου δημιούργησε μια τόσο μεγάλη ζήτηση για διαχειριστές βάσεων δεδομένων, που πολλοί εργοδότες αναγκάστηκαν να επανεξετάσουν αυτή την απαίτηση. Είναι πλέον συνηθισμένο να βρούμε πτυχιούχους επαγγελματικών / τεχνικών προγραμμάτων και αυτοδίδακτους διαχειριστές βάσεων δεδομένων με μόνο μια θέση γυμναστικής που κατέχει θέσεις που προορίζονται αποκλειστικά για πτυχιούχους κολλεγίων. Τούτου λεχθέντος, η κατοχή πτυχίου ηλεκτρονικών υπολογιστών θα ενισχύσει σίγουρα το βιογραφικό σας και θα σας κάνει να ξεχωρίζετε από το πλήθος. Εάν ο τελικός στόχος σας είναι να μετακινηθείτε σε μελλοντικό ρόλο διαχείρισης, ένας βαθμός θεωρείται συνήθως απαραίτητος.

Εάν δεν έχετε πτυχίο, τι μπορείτε να κάνετε τώρα για να αυξήσετε την εμπορευσιμότητα σας βραχυπρόθεσμα; Πρώτον, εξετάστε το ενδεχόμενο ένα πρόγραμμα σπουδών πληροφορικής. Ελέγξτε με τα τοπικά κολέγια και τα πανεπιστήμια σας και είστε υποχρεωμένοι να βρείτε ένα που προσφέρει ένα πρόγραμμα συμβατό με το πρόγραμμά σας. Μια λέξη προσοχής: Αν θέλετε να αποκτήσετε άμεσες δεξιότητες βελτίωσης του βιογραφικού σας σημείωσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει κάποια μαθήματα πληροφορικής και μαθήματα βάσεων δεδομένων από το get-go. Ναι, πρέπει να πάρετε μαθήματα ιστορίας και φιλοσοφίας για να κερδίσετε το πτυχίο σας, αλλά ίσως καλύτερα να τους εξοικονομήσετε για αργότερα, ώστε να μπορείτε να αυξήσετε την εμπορευσιμότητα σας σε έναν εργοδότη τώρα.

Δεύτερον, αν είστε πρόθυμοι να πληρώσετε μερικά δολάρια (ή έχετε ένα ιδιαίτερα γενναιόδωρο εργοδότη), θεωρήστε να πάρετε μαθήματα βάσης δεδομένων από μια σχολή τεχνικής κατάρτισης. Όλες οι μεγάλες πόλεις διαθέτουν κάποιο τεχνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε εβδομαδιαία μαθήματα που σας εισάγουν στις έννοιες της διαχείρισης της βάσης δεδομένων για την επιλογή των πλατφορμών σας. Αναμείνετε να πληρώσετε αρκετές χιλιάδες δολάρια την εβδομάδα για το προνόμιο αυτής της γρήγορης γνώσης.

Επαγγελματικά διαπιστευτήρια

Σίγουρα έχετε δει τα αρχικά και έχετε ακούσει τις ραδιοφωνικές διαφημίσεις: "Πάρτε το MCSE, CCNA, OCP, MCDBA, CAN ή κάποια άλλη πιστοποίηση σήμερα για να φτιάξετε μεγάλα δολάρια αύριο!" Όπως πολλοί επίδοξοι επαγγελματίες της βάσης δεδομένων ανακάλυψαν τον σκληρό τρόπο, κερδίζοντας ένα τεχνικό η πιστοποίηση από μόνη της δεν σας επιτρέπει να περπατάτε από το δρόμο και να διεκδικείτε μια εργασία με την επιλογή εργοδότη σας. Ωστόσο, που εξετάζονται στο πλαίσιο ενός καλά στρογγυλευμένου βιογραφικού, οι επαγγελματικές πιστοποιήσεις μπορούν εύκολα να σας κάνουν να ξεχωρίζετε από το πλήθος. Εάν έχετε αποφασίσει να πάρετε το βήμα και να αναζητήσετε μια τεχνική πιστοποίηση, το επόμενο βήμα σας είναι να βρείτε ένα πρόγραμμα που είναι κατάλληλο για το επίπεδο δεξιοτήτων σας, την προθυμία σας να μάθετε και τις προσδοκίες σταδιοδρομίας.

Εάν αναζητάτε μια θέση βάσης δεδομένων σε ένα περιβάλλον μικρής κλίμακας όπου θα εργάζεστε μόνο με βάσεις δεδομένων της Microsoft Access, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το πρόγραμμα Specialist User του Microsoft Office. Αυτή η πιστοποίηση βασικού επιπέδου παρέχει στους εργοδότες τη διαβεβαίωση της Microsoft ότι είστε εξοικειωμένοι με τις λειτουργίες των βάσεων δεδομένων της Microsoft Access.

Η διαδικασία πιστοποίησης περιλαμβάνει μόνο μία εξέταση και οι έμπειροι χρήστες της Access θα πρέπει να είναι σε θέση να την αντιμετωπίσουν με ελάχιστη ποσότητα προετοιμασίας. Εάν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ την Access πριν, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να πάρετε μια τάξη ή να διαβάσετε μέσω ενός βιβλίου με προσανατολισμό την πιστοποίηση πριν δοκιμάσετε την εξέταση.

Από την άλλη πλευρά, εάν έχετε ρυθμίσει τα βλέμματά σας υψηλότερα από ό, τι με τη Microsoft Access, ίσως θελήσετε να εξετάσετε ένα από τα πιο προηγμένα προγράμματα πιστοποίησης. Η Microsoft προσφέρει το πρόγραμμα Microsoft Certified Database Administrator (MCDBA) για έμπειρους διαχειριστές του Microsoft SQL Server. Αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη λήψη μιας σειράς τεσσάρων προκλητικών εξετάσεων πιστοποίησης. Αυτό το πρόγραμμα σίγουρα δεν είναι για το αχνό της καρδιάς και η επιτυχής ολοκλήρωση απαιτεί πραγματική hands-on εμπειρία SQL Server. Ωστόσο, αν το κάνετε μέσω της διαδικασίας πιστοποίησης, θα συμμετάσχετε σε μια ελίτ λέσχη πιστοποιημένων επαγγελματιών βάσεων δεδομένων.

Δεν ενδιαφέρεστε για τον SQL Server; Είναι η Oracle περισσότερο το στυλ σας;

Βεβαιωθείτε ότι η Oracle προσφέρει παρόμοια πιστοποίηση, την Oracle Certified Professional . Αυτό το πρόγραμμα προσφέρει μια ποικιλία από κομμάτια πιστοποίησης και ειδικότητες, αλλά οι περισσότεροι χρειάζονται μεταξύ πέντε και έξι υπολογιστικών εξετάσεων που αποδεικνύουν τη γνώση της βάσης δεδομένων σας σε μια ποικιλία θεματικών πεδίων. Αυτό το κύρος πρόγραμμα είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολο και απαιτεί πρακτική εμπειρία για την επιτυχή ολοκλήρωση.

Τώρα ξέρετε τι αναζητούν οι εργοδότες. Πού βρίσκεστε; Υπάρχει μια συγκεκριμένη περιοχή όπου το βιογραφικό σας είναι λίγο αδύναμο; Εάν έχετε εντοπίσει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε την εμπορικότητά σας, κάντε το!