Τι είναι ένα αρχείο ODT;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία ODT

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου .ODT είναι ένα αρχείο εγγράφου κειμένου OpenDocument. Αυτά τα αρχεία δημιουργούνται συχνότερα από το δωρεάν πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου OpenOffice Writer.

Τα αρχεία ODT είναι παρόμοια με τη δημοφιλή μορφή αρχείου DOCX που χρησιμοποιείται με το Microsoft Word. Είναι και οι δύο τύποι αρχείων εγγράφων που μπορούν να περιέχουν στοιχεία όπως κείμενο, εικόνες, αντικείμενα και στυλ και είναι συμβατά με πολλά προγράμματα.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο ODT

Το αρχείο ODT δημιουργείται με το OpenOffice Writer, έτσι ώστε το ίδιο πρόγραμμα να είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανοίξετε ένα. Ωστόσο, ο LibreOffice Writer, ο AbiSource AbiWord (δείτε μια έκδοση των Windows εδώ), το Doxillion και αρκετοί άλλοι συντάκτες δωρεάν εγγράφων μπορούν επίσης να ανοίξουν αρχεία ODT.

Τα Έγγραφα Google και το Microsoft Word Online μπορούν να ανοίξουν τα αρχεία ODT online και μπορείτε να τα επεξεργαστείτε και εκεί.

Σημείωση: Εάν χρησιμοποιείτε Έγγραφα Google για να επεξεργαστείτε το αρχείο ODT, πρέπει πρώτα να το ανεβάσετε στο λογαριασμό σας στο Google Drive μέσω του μενού NEW> File upload .

Το ODT Viewer είναι ένα άλλο δωρεάν πρόγραμμα προβολής ODT για Windows, αλλά είναι χρήσιμο μόνο για την προβολή αρχείων ODT. δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε το αρχείο με αυτό το πρόγραμμα.

Αν έχετε εγκατεστημένο το Microsoft Word ή το Corel WordPerfect, αυτοί είναι δύο άλλοι τρόποι χρήσης των αρχείων ODT. δεν είναι απλώς δωρεάν για λήψη. Το MS Word μπορεί να ανοίξει και να αποθηκευτεί στη μορφή ODT.

Ορισμένα από τα προγράμματα που μόλις αναφέρθηκαν δουλεύουν και στο macOS και στο Linux, αλλά οι NeoOffice (για Mac) και το Calligra Suite (Linux) είναι μερικές εναλλακτικές λύσεις. Επίσης, να θυμάστε ότι τα Έγγραφα Google και το Word Online είναι δύο online θεατές και συντάκτες ODT, πράγμα που σημαίνει ότι λειτουργεί όχι μόνο στα Windows αλλά σε οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα που μπορεί να εκτελέσει ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού.

Για να ανοίξετε ένα αρχείο ODT σε μια συσκευή Android, μπορείτε να εγκαταστήσετε την εφαρμογή OpenDocument Reader. Τα iPhones και άλλοι χρήστες του iOS μπορούν να χρησιμοποιήσουν αρχεία ODT με έγγραφα OOReader ή TOPDOX Documents και πιθανώς με άλλους εκδότες εγγράφων.

Εάν το αρχείο ODT ανοίγει σε ένα πρόγραμμα με το οποίο δεν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε, ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος αλλαγής του προεπιλεγμένου προγράμματος για μια συγκεκριμένη επέκταση αρχείου στα Windows. Για παράδειγμα, η αλλαγή αυτή θα ήταν χρήσιμη εάν θέλετε να επεξεργαστείτε το αρχείο ODT στο OpenOffice Writer, αλλά αντίθετα ανοίγει στο MS Word.

Σημείωση: Ορισμένες άλλες μορφές OpenDocument χρησιμοποιούν παρόμοια επέκταση αρχείου, αλλά δεν μπορούν να ανοίξουν με τα ίδια προγράμματα που αναφέρονται σε αυτή τη σελίδα. Αυτό περιλαμβάνει αρχεία ODS, ODP, ODG και ODF, τα οποία, αντίστοιχα, χρησιμοποιούνται με τα προγράμματα Calc, Impress, Draw και Math του OpenOffice. Όλα αυτά τα προγράμματα μπορούν να μεταφορτωθούν μέσω της κύριας σουίτας του OpenOffice.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο ODT

Για να μετατρέψετε ένα αρχείο ODT χωρίς να έχετε έναν από τους συντάκτες και τους θεατές ODT που προαναφέρθηκαν, συστήνω ανεπιφύλακτα έναν ηλεκτρονικό μετατροπέα όπως Zamzar ή FileZigZag . Το Zamzar μπορεί να αποθηκεύσει ένα αρχείο ODT σε DOC , HTML , PNG , PS και TXT , ενώ το FileZigZag υποστηρίζει μερικά από αυτά τα φορμά καθώς και PDF , RTF , STW, OTT και άλλα.

Ωστόσο, εάν έχετε ήδη εγκατεστημένο το MS Word, το OpenOffice Writer ή οποιοδήποτε άλλο από αυτά τα άλλα εργαλεία ανοίγματος ODT, μπορείτε απλά να ανοίξετε το αρχείο εκεί και στη συνέχεια να επιλέξετε διαφορετική μορφή εγγράφου όταν την αποθηκεύσετε. Τα περισσότερα από αυτά τα προγράμματα υποστηρίζουν άλλες μορφές εκτός από τις μορφές που υποστηρίζουν οι online μετατροπείς ODT, όπως το DOCX.

Αυτό ισχύει και για τους διαδικτυακούς εκδότες ODT. Για να μετατρέψετε το αρχείο ODT χρησιμοποιώντας τα Έγγραφα Google, για παράδειγμα, απλά κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε Άνοιγμα με> Έγγραφα Google . Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το μενού Αρχείο Google Docs > Λήψη ως για να αποθηκεύσετε το αρχείο ODT σε DOCX, RTF, PDF, TXT ή EPUB .

Μια άλλη επιλογή είναι να κατεβάσετε έναν ειδικό μετατροπέα αρχείων ελεύθερου εγγράφου .

Σημείωση: Αν ψάχνετε για μια μέθοδο για να αποθηκεύσετε ένα αρχείο DOCX σε ODT, χρησιμοποιώντας το Microsoft Word είναι ένας εύκολος τρόπος να το κάνετε. Δείτε τι είναι αρχείο DOCX; για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μετατροπή αρχείων DOCX.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μορφή ODT

Η μορφή ODT δεν είναι ακριβώς η ίδια με τη μορφή DOCX του MS Word. Μπορείτε να δείτε τις διαφορές τους που εξηγούνται στον ιστότοπο της Microsoft.

Τα αρχεία ODT αποθηκεύονται σε ένα δοχείο ZIP, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν XML , γεγονός που διευκολύνει την δημιουργία του αρχείου αυτόματα χωρίς την ανάγκη επεξεργασίας. Αυτοί οι τύποι αρχείων χρησιμοποιούν την επέκταση αρχείου .FODT.

Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα αρχείο FODT από ένα αρχείο ODT με αυτήν την εντολή :

oowriter - μετατρέψτε-να fodt myfile.odt

Αυτή η εντολή διατίθεται μέσω της ελεύθερης σουίτας του OpenOffice.