Τι είναι το αρχείο DICOM;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία DICOM

Το DICOM είναι ένα αρκτικόλεξο για την ψηφιακή απεικόνιση και τις επικοινωνίες στην ιατρική. Τα αρχεία σε αυτή τη μορφή αποθηκεύονται κατά πάσα πιθανότητα είτε με επέκταση αρχείου DCM είτε DCM30 (DICOM 3.0), αλλά ορισμένα ενδέχεται να μην έχουν επέκταση καθόλου.

Το DICOM είναι τόσο πρωτόκολλο επικοινωνίας όσο και μορφή αρχείου, που σημαίνει ότι μπορεί να αποθηκεύσει ιατρικές πληροφορίες, όπως εικόνες υπερήχων και μαγνητικής τομογραφίας, μαζί με πληροφορίες ασθενούς, όλα σε ένα αρχείο. Η μορφή διασφαλίζει ότι όλα τα δεδομένα παραμένουν μαζί, παρέχει επίσης τη δυνατότητα μεταφοράς των εν λόγω πληροφοριών μεταξύ συσκευών που υποστηρίζουν τη μορφή DICOM.

Σημείωση: Η επέκταση DCM χρησιμοποιείται επίσης από το πρόγραμμα macOS DiskCatalogMaker ως μορφή καταλόγου DiskCatalogMaker Catalog.

Σημαντικό: Μη συγχέετε τη μορφή DICOM ή ένα αρχείο με επέκταση DCM με το φάκελο DCIM που αποθηκεύει η ψηφιακή σας φωτογραφική μηχανή ή την εφαρμογή smartphone. Γιατί φυλάσσετε φωτογραφίες σε φάκελο DCIM; για περισσότερα σχετικά με αυτό.

Άνοιγμα αρχείων DICOM με δωρεάν πρόγραμμα προβολής

DCM ή DCM30 που βρίσκετε σε δίσκο ή μονάδα flash που σας έχει δοθεί μετά από μια ιατρική διαδικασία που μπορεί να προβληθεί με το ενσωματωμένο λογισμικό προβολής DICOM που θα βρείτε επίσης στο δίσκο ή στο δίσκο. Αναζητήστε ένα αρχείο που ονομάζεται setup.exe ή παρόμοιο, ή αναζητήστε οποιαδήποτε τεκμηρίωση που σας έχει δοθεί με τα δεδομένα.

Αν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα προβολής DICOM ή εάν δεν συμπεριλήφθηκε μία με τις ιατρικές σας εικόνες, το δωρεάν πρόγραμμα MicroDicom είναι μια επιλογή. Με αυτό, μπορείτε να ανοίξετε την ακτινοσκόπηση ή άλλη ιατρική εικόνα απευθείας από το δίσκο μέσω αρχείου ZIP ή ακόμα και έχοντας την αναζήτηση μέσα από τους φακέλους σας για να βρείτε τα αρχεία DICOM. Μόλις ανοίξει κανείς στο MicroDicom, μπορείτε να προβάλετε τα μεταδεδομένα του, να τα εξάγετε ως JPG , TIF ή άλλο κοινό τύπο αρχείου εικόνας και πολλά άλλα.

Σημείωση: Το MicroDicom είναι διαθέσιμο τόσο για εκδόσεις 32 bit όσο και για 64-bit των Windows, τόσο σε εγκαταστημένη όσο και σε φορητή μορφή (που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να το εγκαταστήσετε για να το χρησιμοποιήσετε). Ανατρέξτε στην ενότητα Έχω τρέξει μια έκδοση 32-bit ή 64-bit των Windows; αν δεν είστε σίγουροι ποιος σύνδεσμος λήψης θα πρέπει να επιλέξετε.

Αν προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο που βασίζεται στο web για να ανοίξετε τα αρχεία DICOM, η δωρεάν απεικόνιση του Jack Imaging είναι μια επιλογή - μεταφέρετε ακριβώς το αρχείο DCM στο τετράγωνο της οθόνης για να το δείτε. Εάν έχετε λάβει ένα αρχείο από το γιατρό σας που υποτίθεται ότι έχει ιατρικές εικόνες πάνω του, όπως από μια ακτινογραφία, αυτό το εργαλείο θα σας επιτρέψει να το δείτε online σε ένα αεράκι.

Η βιβλιοθήκη DICOM είναι ένα άλλο δωρεάν online πρόγραμμα προβολής DICOM που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν το αρχείο DICOM είναι πραγματικά μεγάλο και το RadiAnt DICOM Viewer είναι ένα ακόμα πρόγραμμα που μπορεί να μεταφορτωθεί και ανοίγει αρχεία DICOM, αλλά είναι μόνο μια έκδοση αξιολόγησης του πλήρους προγράμματος.

Τα αρχεία DICOM μπορούν επίσης να ανοίξουν με το IrfanView, το Adobe Photoshop και το GIMP.

Συμβουλή: Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα κατά το άνοιγμα του αρχείου DICOM, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι είναι συμπιεσμένο. Μπορείτε να δοκιμάσετε να μετονομάσετε το αρχείο, ώστε να τελειώνει σε .zip και στη συνέχεια να το αποσυμπιέσετε με ένα δωρεάν πρόγραμμα εξαγωγής αρχείων, όπως το PeaZip ή το 7-Zip.

macOS DiskCatalogMaker Τα αρχεία καταλόγου που αποθηκεύονται χρησιμοποιώντας την επέκταση DCM μπορούν να ανοίξουν χρησιμοποιώντας το DiskCatalogMaker.

Σημείωση: Εάν ένα αρχείο DICOM ανοίγει με ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή σας και δεν θα το χρησιμοποιήσετε, δείτε την ενότητα Πώς να αλλάξετε το προεπιλεγμένο πρόγραμμα για έναν οδηγό επέκτασης συγκεκριμένου αρχείου για να δημιουργήσετε ένα διαφορετικό πρόγραμμα ανοίγοντας το αρχείο DICOM όταν είναι διπλό -κλίπ.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο DICOM

Το πρόγραμμα MicroDicom που ανέφερα ήδη μερικές φορές μπορεί να εξάγει οποιοδήποτε αρχείο DICOM έχετε στο BMP , GIF , JPG, PNG , TIF ή WMF. Εάν υπάρχει μια σειρά εικόνων, υποστηρίζει επίσης την αποθήκευση σε ένα αρχείο βίντεο στη μορφή WMV ή AVI .

Ορισμένα από τα παραπάνω προγράμματα που υποστηρίζουν τη μορφή DICOM ενδέχεται επίσης να είναι σε θέση να αποθηκεύσουν ή να εξάγουν το αρχείο σε άλλη μορφή, μια επιλογή που είναι πιθανό σε ένα αρχείο Αρχείο> Αποθήκευση ως ή Εξαγωγή .

Ακόμα δεν μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο σας;

Εάν δεν μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο DICOM χρησιμοποιώντας τα προγράμματα ή τις υπηρεσίες ιστού που αναφέρονται παραπάνω, ελέγξτε ξανά την επέκταση αρχείου του αρχείου σας, για να βεβαιωθείτε ότι στην πραγματικότητα διαβάζει ".DICOM" και όχι μόνο κάτι που γράφεται παρόμοια.

Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε πραγματικά ένα αρχείο DCO που δεν έχει καμία σχέση με τη μορφή DICOM ή τις εικόνες γενικά. Τα αρχεία DCO είναι εικονικοί, κρυπτογραφημένοι δίσκοι που χρησιμοποιούνται με το Safetica Free.

Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για παρόμοιες επεκτάσεις αρχείων όπως το DIC, αν και αυτό μπορεί να είναι δύσκολο. Τα αρχεία DIC μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αρχεία εικόνας DICOM, αλλά η επέκταση αρχείου χρησιμοποιείται επίσης για αρχεία λεξικών σε ορισμένα προγράμματα επεξεργασίας κειμένου.

Εάν το αρχείο σας δεν ανοίγει ως εικόνα DICOM, ανοίξτε το με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας ελεύθερου κειμένου . Μπορεί να περιλαμβάνει όρους που σχετίζονται με το λεξικό και δείχνουν ότι το αρχείο βρίσκεται στη μορφή του αρχείου Λεξικού.

Εάν το αρχείο σας έχει την επέκταση αρχείου DICOM αλλά τίποτα σε αυτήν τη σελίδα δεν σας βοήθησε να το ανοίξετε ή να το μετατρέψετε, ανατρέξτε στην ενότητα Λήψη περισσότερης βοήθειας για πληροφορίες σχετικά με την επικοινωνία μαζί μου στα κοινωνικά δίκτυα ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τη δημοσίευση σε φόρουμ τεχνικής υποστήριξης κ.α. Επιτρέψτε μου να μάθω τι είδους προβλήματα αντιμετωπίζετε με το άνοιγμα ή τη χρήση του αρχείου DICOM και θα δω τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω.