Οι 10 κορυφαίες διανομές Linux όλων των εποχών

Η Distrowatch ξεκίνησε το πολύ συστημένο σύστημα κατάταξής τους το 2002.

Ενώ είναι μόνο ένας οδηγός για την επιτυχία μιας διανομής, παρέχει μια ενδιαφέρουσα ιστορική άποψη για το πώς η Linuxsphere έχει αλλάξει τα τελευταία 14 χρόνια.

Κάθε διανομή έχει ένα μετρητή σελίδων ο οποίος μετράει τις επισκέψεις που λαμβάνει κάθε μέρα και αυτές καταμετρούνται και χρησιμοποιούνται ως χτυπήματα ανά ημέρα μετράνε για τις κατατάξεις Distrowatch. Για να αποτραπεί η κατάχρηση, μόνο καταμέτρηση 1 σελίδων καταγράφεται από κάθε διεύθυνση IP ανά ημέρα.

Τώρα τα πλεονεκτήματα των αριθμών και το πόσο ακριβή είναι αυτά μπορούν να συζητηθούν αλλά, ελπίζω, ο ακόλουθος κατάλογος θα είναι μια ενδιαφέρουσα διορατικότητα στην ιστορία του Linux.

Αυτός ο κατάλογος εξετάζει τις κατατάξεις από το 2002 και υπογραμμίζει τις διανομές που έπληξαν την πρώτη δεκάδα σε κάθε δεδομένο έτος.

Υπάρχουν μερικά ενδιαφέροντα γεγονότα που συνοδεύουν αυτόν τον κατάλογο. Για παράδειγμα, υπάρχει μόνο 1 διανομή που έχει βρεθεί στα κορυφαία 10 σε όλη τη διάρκεια των 14 ετών, αν και αν μετρήσετε το Red Hat και το Fedora ως μία διανομή τότε θα μπορούσατε να πείτε 2.

Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι μόνο 3 διανομές Linux έχουν κρατήσει ποτέ το κορυφαίο σημείο στο τέλος κάθε δεδομένου έτους. Μπορείτε να πάρετε ένα σημείο για κάθε διανομή που ονομάζετε.

28 διανομές εμφανίστηκαν στην πρώτη δεκαετία τα τελευταία 14 χρόνια αποδεικνύοντας ότι, ενώ μπορεί να είναι εύκολο να φτάσουμε στην επιτυχία, είναι εξίσου εύκολο να αποτύχουμε.

Αυτός ο κατάλογος είναι αλφαβητικός διότι θα ήταν δύσκολο να το κάνει στην κατάταξη καθώς κυμαίνεται τόσο πολύ ανά διανομή.

01 από 28

Arch Linux

Arch Linux.

Το Arch Linux είναι μια διανομή με κυλιόμενη αποστολή που έχει κυκλοφορήσει εδώ και 14 χρόνια της κατάταξης του Distrowatch.

Μια κυλιόμενη διανομή απελευθέρωσης για τον χρήστη ηλεκτρικής ενέργειας, η Arch έχει αυξηθεί παρουσία και διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αποθετήρια λογισμικού.

Τα χαρακτηριστικά ξεχωριστά περιλαμβάνουν το AUR και την απίστευτη τεκμηρίωση.

Υποστηριζόμενο από μια μεγάλη κοινότητα, αυτή η διανομή παρέχει όλα όσα μπορεί να χρειαστεί ποτέ ο έμπειρος χρήστης του Linux.

Χρειάστηκε μέχρι το 2010 η Arch να έρχεται στην πρώτη θέση και η υψηλότερη θέση της ήταν το 2011 όταν έφτασε στη 6η θέση. Αυτό μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στην πολυπλοκότητα της διανομής.

02 από 28

CentOS

CentOS.

Το CentOS είναι μια κοινότητα του Red Hat Linux που παρέχει όλη τη σταθερότητα και τη δύναμη του γονέα του.

Έχει περάσει για αρκετό διάστημα, αλλά μόνο χτύπησε τις 10 κορυφαίες διανομές το 2011.

Είναι μια καλή στερεά διανομή χωρίς διακοσμητικά στοιχεία και τέλεια για οικιακή και επαγγελματική χρήση.

03 από 28

Γαμώτο μικρό Linux

Γαμώτο μικρό Linux.

Το Damn Small Linux (DSL) είναι περίπου από το 2003/2004 και το κύριο σημείο πώλησης είναι ότι έχει ένα απίστευτα μικρό αποτύπωμα.

Το μέγεθος λήψης του DSL είναι μόλις 50 megabytes και για μερικά χρόνια ήταν στις 10 κορυφαίες διανομές, αλλά από τη λίστα ξεπέρασε το 2009 και από τότε μειώνεται. Η υψηλότερη θέση ήταν 6 το 2006.

Το κύριο ζήτημα με μια τόσο μικρή εικόνα είναι ότι απαιτεί πολλές ρυθμίσεις για να το κάνει να κάνει οτιδήποτε. Μια νέα ιδέα, αλλά όχι πολύ πραγματική ουσία του κόσμου.

04 από 28

Debian

Debian.

Το Debian είναι η μόνη διανομή που βρίσκεται στα top 10 από το 2002.

Η υψηλότερη θέση είναι 2 και αυτή είναι η τρέχουσα κατάταξή του.

Το Debian είναι ιδρυτής του Linux και παρέχει τη βάση για πολλές από τις άλλες διανομές που διατίθενται σήμερα, όπως το Ubuntu και το Linux Mint.

Χρησιμοποιείται από επαγγελματίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καθιστώντας τη διανομή κλειδί για τους ανθρώπους που σκέφτονται να μπουν στο Linux ως επιλογή σταδιοδρομίας.

Είναι σχετικά εύκολο στην εγκατάσταση και είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμο και είναι εύκολο στη χρήση.

05 από 28

Dream Linux

Dream Linux.

Dream Linux ήταν γύρω στο 2012. Είναι δύσκολο να βρούμε πληροφορίες για αυτό.

Το στιγμιότυπο οθόνης λήφθηκε από το LinuxScreenshots.org.

Dream Linux έπληξε τις κορυφαίες 10 βαθμολογίες το 2008 και πρέπει να ήταν η έκδοση 3.5 που ήταν υπεύθυνη για την άνοδό της.

Με βάση το Debian Lenny, το Dream Linux ήρθε με το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας XFCE με δυνατότητα εγκατάστασης της επιφάνειας εργασίας του GNOME.

Το καλύτερο αφιέρωμα που μπορεί να δοθεί σε αυτή τη βραζιλιάνικη διανομή είναι από τους Unixmen που περιέγραψαν το Dream Linux τόσο γρήγορα και όμορφα.

06 από 28

Στοιχειώδες λειτουργικό σύστημα

Στοιχειώδες λειτουργικό σύστημα.

Το στοιχειώδες είναι μια σχετικά νέα γειτονιά στο μπλοκ. Κατατάχθηκε για πρώτη φορά στις κατατάξεις του Distrowatch το 2014 και σήμερα βρίσκεται στον αριθμό 7 που είναι η υψηλότερη θέση μέχρι σήμερα.

Το κλειδί για το Elementary είναι το γραφικά ευχάριστο και εξαιρετικά αισθητικό desktop.

Η ιδέα είναι απλή, κρατήστε την απλή.

07 από 28

Μαλακό καπέλλο

Fedora Linux.

Το Fedora είναι μια παραλλαγή του Red Hat. Είναι κάθε Linux enthusiasts όνειρο διανομής, διότι είναι εντελώς αιχμή, φέρνοντας όλες τις νέες έννοιες στο τραπέζι πρώτα.

Όπως και με το Debian, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε είτε το Fedora είτε το CentOS, καθώς παρέχουν την τέλεια πλατφόρμα για όσους θέλουν να αποκτήσουν καριέρα στο Linux.

Το Fedora ήταν μία από τις πρώτες διανομές που εισήγαγαν τόσο το Wayland όσο και το SystemD.

Είναι σχετικά εύκολο να εγκατασταθεί και η επιφάνεια εργασίας του GNOME είναι εύκολη στη χρήση. Ωστόσο, δεν είναι πάντα η πιο σταθερή.

Το Fedora εισήλθε για πρώτη φορά στο Top 10 του Distrowatch το 2004 και δεν έχει πέσει κάτω από το 5ο από την κορυφή στη θέση 2 το 2010.

08 από 28

Gentoo

Gentoo Linux.

Το 2002 το Gentoo ήταν η 3η δημοφιλέστερη διανομή Linux. Φυσικά, ήταν ένας χρόνος πριν από τους γραφικούς εγκαταστάτες.

Το Gentoo δεν είναι για τους αμυδρά και χρησιμοποιείται από μια κεντρική κοινότητα ανθρώπων που ζουν για να συντάξουν κώδικα οι ίδιοι.

Αποχώρησε από το top 10 το 2007 και σήμερα βρίσκεται στη θέση 34.

Από τεχνική άποψη, με βάση τις επισκέψεις ημερησίως, είναι λίγο λιγότερο δημοφιλής από ό, τι ήταν το 2002, αλλά η δημοτικότητα που έχει αποκτήσει το Linux σημαίνει ευκολότερη χρήση των διανομών θα προχωρήσει πάντα.

Μια εξειδικευμένη διανομή εξ 'ολοκλήρου στο Linux.

09 από 28

Knoppix

Knoppix.

Το Knoppix είναι μια διανομή Linux που έχει σχεδιαστεί για να τρέχει από μονάδα DVD ή USB.

Έχει περάσει πολύ καιρό και το πρώτο χτύπησε τους πρώτους 10 το 2003, κορυφώνοντας στην υψηλότερη θέση του 3ου πριν καταργήσει τον κατάλογο το 2006.

Είναι ακόμα σε εξέλιξη και βρίσκεται στην έκδοση 7.6 και βρίσκεται στη θέση 55.

10 από 28

Lindows

Lindows.

Το ένα πράγμα που ήταν συνεπές τα τελευταία 14 χρόνια είναι η εμμονή με τη δημιουργία διανομών Linux που μοιάζουν με Windows.

Ένας από τους πρώτους ονομάστηκε Lindows αλλά το όνομα έπρεπε να αλλάξει επειδή ήταν πολύ κοντά στο εμπορικό σήμα κάποιας άλλης εταιρείας.

Η Lindows μόνο εμφάνιση στις κορυφαίες 10 ήταν το 2002 στη θέση 9 αν και πήγε για να γίνει Linspire.

11 από 28

Lycoris

Lycoris.

Το Lycoris ήταν μια επιτραπέζια διανομή Linux με βάση το OpenLinux Workstation και σχεδιάστηκε για να μοιάζει πολύ με τα Windows.

Ακόμη και το φόντο σχεδιάστηκε για να μιμείται τα Windows XP.

Ο Lycoris ήταν στη θέση 8 στις κατατάξεις το 2002 και διατήρησε την πρώτη θέση το 2003 πριν εξαφανιστεί σε σκοτεινό.

12 από 28

Mageia

Mageia.

Η Mageia ξεκίνησε ως πιρούνι του Mandriva (μία από τις πιο δημοφιλείς διανομές στις πρώτες νύξεις).

Παρόλα αυτά, μία από τις μεγαλύτερες διανομές γύρω από το Mageia έχει σχεδιαστεί για ευκολία χρήσης με έναν απλό εγκαταστάτη και αξιοπρεπή αποθετήρια.

Η Mageia εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα top 10 το 2012, όπου κορυφώθηκε ως η 2η δημοφιλέστερη διανομή του έτους.

Έχει παραμείνει στην κορυφή των 10 από τότε, αν και για τους τελευταίους 6 μήνες έχει πέσει στο νούμερο 11 αποδεικνύοντας μία και για πάντα ότι είναι ένα πράγμα που μπαίνει στην κορυφή 10 αλλά ένα εντελώς άλλο πράγμα που μένει εκεί.

13 από 28

Mandrake / Mandriva

Mandriva Linux.

Το Mandrake Linux ήταν η κατανομή αριθ. 1 μεταξύ 2002 και 2004 και υπάρχει ένας καλός λόγος για αυτό.

Το Mandrake ήταν η πρώτη διανομή Linux που εγκατέστησα με επιτυχία και ήταν η πρώτη που ήταν συμβατή με συσκευές υλικού όπως εκτυπωτές και μόντεμ. (για τους νεαρούς-uns έξω εκεί τα modems ήταν πράγματα που συνήθιζα να συνδέουμε στο διαδίκτυο για την πλήρη εμπειρία 56k).

Το Mandrake άλλαξε το όνομά του στην Mandriva και ήταν μια κορυφαία 10 διανομή μέχρι το 2011, όταν δυστυχώς έληξε.

Η Mageia πήρε το μανδύα και αμέσως έγινε χτύπημα.

Υπάρχει ακόμη ένα έργο που ονομάζεται Open Mandriva διαθέσιμο.

14 από 28

Μαντζάρο

Μαντζάρο.

Το Manjaro είναι αυτή τη στιγμή η αγαπημένη μου διανομή Linux.

Η ομορφιά του Manjaro είναι ότι παίρνει το Arch Linux και το καθιστά απλό για το μέσο συνηθισμένο καθημερινό μάγκα.

Το πρώτο χτύπησε τις 10 κορυφαίες διανομές το 2013 και έχει τεθεί φέτος για να τελειώσει στην υψηλότερη θέση.

15 από 28

Mepis

Mepis.

Το Mepis ήταν μια πρώτη κατανομή μεταξύ 2004 και 2007 και κορυφώθηκε στη θέση 4 το 2006.

Είναι ακόμα σήμερα και βασίζεται στον κλάδο Debian Stable.

Ο Mepis ισχυρίζεται ότι έχει τον πιο εύκολο εγκαταστάτη γύρω του και έρχεται ως ζωντανή διανομή για να το δοκιμάσει πριν να βουτήξετε εντελώς.

16 από 28

Μέντα

Linux Νομισματοκοπείο.

Η τρέχουσα κατανομή αριθμού 1 στις κατατάξεις Distrowatch.

Η επιτυχία του Mint του Linux είναι η ευκολία χρήσης του και η παραδοσιακή διεπαφή επιφάνειας εργασίας.

Με βάση το Ubuntu, το Linux Mint το παίρνει σε ένα άλλο επίπεδο με καλή καινοτομία και είναι πολύ σταθερό.

Το Linux Νομισματοκοπείο ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2007 και κατέλαβε την πρώτη θέση για πρώτη φορά το 2011 (πιθανώς λόγω της καταστροφής Ubuntu Unity) και έχει παραμείνει εκεί από τότε.

17 από 28

OpenSUSE

OpenSUSE.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 υπήρξε μια διανομή που ονομάζεται SUSE, η οποία εξασφάλισε έναν κορυφαίο χώρο μέχρι το 2005.

Το 2006 γεννήθηκε το OpenSUSE και ανέλαβε γρήγορα τη μάντρα.

Το OpenSUSE είναι μια σταθερή διανομή που είναι κατάλληλη για όλους, με αξιοπρεπή αποθετήρια και καλή στήριξη.

Έφτασε στο 2ο σημείο το 2008 και παραμένει στις 4 πρώτες θέσεις σήμερα.

Υπάρχουν δύο διαθέσιμες εκδόσεις, Tumbleweed και Leap. Το Tumbleweed είναι μια κυλιόμενη έκδοση, ενώ το Leap ακολουθεί την παραδοσιακή μέθοδο απελευθέρωσης.

18 από 28

PCLinuxOS

PCLinuxOS.

Η PCLinuxOS έλαβε την πρώτη θέση το 2004 το 2004 και παρέμεινε στην πρώτη θέση μέχρι το 2013.

Είναι ακόμα μια πολύ καλή διανομή που ακολουθεί το μάντρα της εύκολης εγκατάστασης και εύκολης χρήσης. Η συμβατότητα υλικού είναι επίσης πολύ καλή.

Το PCLinuxOS διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο υποστήριξης και το δικό του μηνιαίο περιοδικό.

Αυτή τη στιγμή κάθεται έξω από τις 10 πρώτες διανομές στη 12η θέση.

19 από 28

Κουτάβι Linux

Κουτάβι Linux.

Το Puppy Linux είναι μία από τις πιο καινοτόμες διανομές Linux που δημιουργήθηκαν ποτέ.

Σχεδιασμένο για να τρέχει ένα δίσκο CD ή USB, το Puppy παρέχει μια πλήρη λύση επιφάνειας εργασίας Linux με εκατοντάδες πολύ μικρά εργαλεία για μερικές εκατοντάδες megabytes.

Το κουτάβι έχει το δικό του εργαλείο για να επιτρέπει σε άλλες διανομές να βασίζονται σε αυτό και μια ολόκληρη σειρά από τους έφτασε, συμπεριλαμβανομένων LXPup, MacPUP και απλότητα.

Η κύρια διανομή Puppy είχε δύο εκδόσεις, ένα δυαδικό συμβατό με το Slackware που ονομάζεται Slacko και το άλλο δυαδικό συμβατό με το Ubuntu.

Ο δημιουργός του έχει συγκεντρωθεί πρόσφατα σε μια νέα διανομή που ονομάζεται Quirky.

Το κουτάβι κέρδισε το πρώτο δέκατο το 2009 και έμεινε εκεί μέχρι το 2013. Σήμερα βρίσκεται στην 15η θέση.

20 από 28

Red Hat Linux

Red Hat Linux.

Το Red Hat είναι μια εμπορική διανομή που χρησιμοποιείται από μεγάλες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ήταν στις 10 κορυφαίες διανομές που κατέλαβαν τη 2η θέση για το 2002 και το 2003, πριν εγκαταλείψουν την πρώτη θέση.

Το Red Hat παραμένει δημοφιλές στον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά οι πιο casual χρήστες έχουν περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν το Fedora ή το CentOS που είναι κοινές εκδόσεις του Red Hat.

Εάν προγραμματίζετε μια σταδιοδρομία στο Linux, τότε σε κάποιο στάδιο είναι πιθανό να καταλήξετε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη διανομή.

21 από 28

Sabayon

Sabayon.

Το Sabayon είναι μια διανομή που βασίζεται στο Gentoo και σε μεγάλο βαθμό κάνει για το Gentoo τι κάνει ο Manjaro για τον Arch.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Sabayon έχει σχεδιαστεί για να κάνει τα εξής:

Στόχος μας είναι να προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία "έξω από το κουτί", παρέχοντας τις τελευταίες τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα σε κομψή μορφή.

Ο Sabayon πήγε για πρώτη φορά στο Top 10 του Distrowatch το 2007, όπου κορυφώθηκε στην 5η θέση. Αποχώρησε από τα κορυφαία 10 το 2011 και σήμερα κατοικεί στην 34η θέση.

22 από 28

Slackware

Slackware.

Το Slackware είναι μία από τις παλαιότερες διανομές και παραμένει δημοφιλής στους βασικούς χρήστες του.

Ξεκίνησε το 1993 και σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, έχει τους δίδυμους στόχους της ευκολίας χρήσης και σταθερότητας.

Το Slackware ήταν στις πρώτες 10 κατατάξεις Distrowatch μεταξύ 2002 και 2006 και κορυφώθηκε στη θέση 7 το 2002. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη θέση 33.

23 από 28

Μάγος

Ο Sorceror ήταν στην κατάταξη του Distrowatch το 2002 και κορυφώθηκε στη θέση 5.

Λίγες πληροφορίες μπορούν να βρεθούν για αυτό εκτός από το γεγονός ότι χρησιμοποίησε μαγικές λέξεις ως τρόπο εγκατάστασης λογισμικού.

Διαβάστε τη σελίδα της Wikipedia για περισσότερες πληροφορίες.

24 από 28

SUSE

SUSE.

Όπως και με την Red Hat στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ​​SUSE ήταν η μόνη κορυφαία 10 διανομή που ξεπέρασε τον αριθμό 3 το 2005.

Το SUSE είναι μια εμπορική διανομή και γι 'αυτό το λόγο το openSUSE γεννήθηκε ως κοινοτική διανομή.

Ξεκίνησε το 1992 και σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, έγινε η πρώτη διανομή το 1997.

Το 1999 ανακοίνωσε εταιρικές σχέσεις με την IBM, τη SAP και την Oracle.

Το SUSE αποκτήθηκε το 2003 από τη Novell και γεννήθηκε το openSUSE.

25 από 28

Ubuntu

Ubuntu.

Το Ubuntu πρωτοεμφανίστηκε το 2004 και γρήγορα ανέβηκε στο νούμερο 1 στο 2005 όπου παρέμεινε εκεί για 6 χρόνια.

Το Ubuntu πήρε το Linux σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Το 2004 η Mandrake είχε κορυφαία θέση με 1457 επισκέψεις την ημέρα. Όταν το Ubuntu πήρε το νούμερο 1 το 2005 είχε 2546.

Ακόμη μία από τις πιο δημοφιλείς διανομές σήμερα, το Ubuntu συνδυάζει την καινοτομία, μια σύγχρονη επιφάνεια εργασίας, καλή υποστήριξη και συμβατότητα υλικού.

Το Ubuntu βρίσκεται επί του παρόντος στο τρίτο σημείο πίσω από το Mint και το Debian.

26 από 28

Ξάνδρος

Ξάνδρος.

Ο Xandros βασίστηκε στο Corel Linux και ήταν στις 10 πρώτες διανομές το 2002 και το 2003, αν και στη 10η θέση.

27 από 28

Yoper

Yoper Linux.

Το Yoper ήταν μια ανεξάρτητη διανομή που έπληξε τις 10 πρώτες διανομές το 2003.

Κατασκευάστηκε για υπολογιστές i686 ή καλύτερα. Σύμφωνα με τη Wikipedia, το οριστικό χαρακτηριστικό του ήταν ένα σύνολο προσαρμοσμένων βελτιστοποιήσεων με στόχο να καταστεί η ταχύτερη διανομή.

Δυστυχώς, γρήγορα εξαφανίστηκε σε σκοτεινό.

28 από 28

Zorin

Zorin OS.

Το Zorin είναι μια διανομή Linux που παρέχει στο χρήστη ένα προσαρμοσμένο desktop changer.

Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να μιμηθεί πολλά άλλα λειτουργικά συστήματα όπως τα Windows 7, OSX και Linux με μια επιφάνεια εργασίας του GNOME 2.

Το Zorin ήρθε σε 2 γεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της κύριας έκδοσης και μιας έκδοσης LITE για τους παλαιότερους υπολογιστές.

Ο αριθμός αυτός έφτασε στο 10ο το 2014, αν και η τρέχουσα 6μηνη κατάταξη είναι η 8η θέση.

Η τρέχουσα διαθέσιμη έκδοση είναι 9 από τον ιστότοπο με βάση το Ubuntu 14.04. Υπήρχαν εκδόσεις 10 και 11 αλλά δεν είναι πλέον διαθέσιμες για λήψη.

Ας ελπίσουμε ότι μια νέα έκδοση είναι στο δρόμο της με βάση το Ubuntu 16.04.