Ένας βασικός οδηγός για τα πακέτα Linux

Εισαγωγή

Είτε χρησιμοποιείτε μια διανομή Linux που βασίζεται στο Debian, όπως το Debian, το Ubuntu, το Mint ή το SolyDX, είτε χρησιμοποιείτε μια διανομή Linux που βασίζεται στο Red Hat, όπως το Fedora ή το CentOS, ο τρόπος με τον οποίο εγκαθίστανται οι εφαρμογές στον υπολογιστή σας είναι οι ίδιοι.

Η φυσική μέθοδος για την εγκατάσταση του λογισμικού ενδέχεται να είναι διαφορετική. Για παράδειγμα, τα γραφικά εργαλεία στο Ubuntu είναι το Κέντρο Λογισμικού και το Synaptic, ενώ στο Fedora υπάρχει YUM Extender και το openSUSE χρησιμοποιεί το Yast. Τα εργαλεία γραμμής εντολών περιλαμβάνουν το apt-get για το Ubuntu και το Debian ή το yum για το Fedora και το zypper για το openSUSE.

Το ένα πράγμα που έχουν όλοι κοινό είναι το γεγονός ότι οι εφαρμογές συσκευάζονται για να διευκολύνουν την εγκατάσταση.

Οι διανομές με βάση το Debian χρησιμοποιούν τη μορφή πακέτου .deb, ενώ οι διανομές που βασίζονται στο Red Hat χρησιμοποιούν πακέτα rpm. Υπάρχουν πολλοί άλλοι διαφορετικοί τύποι πακέτων, αλλά γενικά λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο.

Τι είναι τα Αποθετήρια;

Ένα αποθετήριο λογισμικού περιέχει πακέτα λογισμικού.

Όταν πραγματοποιείτε αναζήτηση μέσω του Κέντρου Λογισμικού ή χρησιμοποιείτε ένα εργαλείο όπως το apt-get ή το yum, εμφανίζεται μια λίστα όλων των πακέτων μέσα στα αποθετήρια που είναι διαθέσιμα στο σύστημά σας.

Ένα αποθετήριο λογισμικού μπορεί να αποθηκεύσει τα αρχεία του σε ένα διακομιστή ή σε πολλούς διαφορετικούς διακομιστές γνωστούς ως καθρέφτες.

Πώς να εγκαταστήσετε τα πακέτα

Ο ευκολότερος τρόπος να βρείτε πακέτα είναι μέσω των γραφικών εργαλείων που παρέχει ο διαχειριστής πακέτων της διανομής σας.

Τα γραφικά εργαλεία σας βοηθούν να επιλύσετε προβλήματα εξάρτησης και να επιβεβαιώσετε ότι η εγκατάσταση έχει λειτουργήσει σωστά.

Εάν προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε τη γραμμή εντολών ή χρησιμοποιείτε έναν server χωρίς κεφαλίδες (δηλαδή δεν υπάρχει περιβάλλον εργασίας / διαχειριστής παραθύρων) τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαχειριστές πακέτων γραμμής εντολών.

Είναι βέβαια δυνατό να εγκατασταθούν ξεχωριστά πακέτα. Στις διανομές που βασίζονται στο Debian μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή dpkg για να εγκαταστήσετε αρχεία .deb . Μέσα στις διανομές που βασίζονται στο Red Hat μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε την εντολή rpm.

Τι είναι σε μια συσκευασία

Για να δείτε τα περιεχόμενα ενός πακέτου Debian μπορείτε να το ανοίξετε στον διαχειριστή αρχείων. Τα αρχεία που περιέχονται σε ένα πακέτο είναι τα εξής:

Το δυαδικό αρχείο Debian περιέχει τον αριθμό έκδοσης της μορφής Debian και το περιεχόμενο σχεδόν πάντα έχει οριστεί σε 2,0.

Το αρχείο ελέγχου είναι γενικά ένα αρχείο με τσάι. Τα περιεχόμενα του αρχείου ελέγχου ορίζουν τα σημαντικά χαρακτηριστικά της συσκευασίας ως εξής:

Το αρχείο δεδομένων, το οποίο είναι επίσης ένα αρχείο τσέπης με τσάι, παρέχει μια δομή φακέλου για το πακέτο. Όλα τα αρχεία του αρχείου δεδομένων επεκτείνονται στον σχετικό φάκελο του συστήματος Linux.

Πώς μπορείτε να δημιουργήσετε πακέτα

Για να δημιουργήσετε ένα πακέτο, πρέπει να έχετε κάτι που θέλετε να παραδώσετε σε μια συσκευασμένη μορφή.

Ένας προγραμματιστής μπορεί να έχει δημιουργήσει έναν πηγαίο κώδικα ο οποίος λειτουργεί με Linux, αλλά δεν είναι πακέτο για την έκδοση του Linux. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να θέλετε να δημιουργήσετε ένα πακέτο Debian ή RPM.

Εναλλακτικά ίσως είστε ο προγραμματιστής και θέλετε να κάνετε πακέτα για το δικό σας λογισμικό. Σε πρώτη περίπτωση πρέπει να καταρτίσετε τον κώδικα και να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί, αλλά το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσετε το πακέτο.

Δεν είναι όλα τα πακέτα που απαιτούν κώδικα πηγής. Για παράδειγμα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πακέτο που περιέχει εικόνες φόντου της Σκωτίας ή ένα συγκεκριμένο σύνολο εικονιδίων.

Αυτός ο οδηγός δείχνει πώς μπορείτε να δημιουργήσετε πακέτα .deb και .rpm.