Ο πλήρης οδηγός για το Synaptic Package Manager

Τεκμηρίωση του Ubuntu

Οι χρήστες του Ubuntu θα γνωρίζουν πολύ καλά το Κέντρο Λογισμικού του Ubuntu και τις ελλείψεις του. Πράγματι, όπως και από το Ubuntu 16.04 το Κέντρο Λογισμικού πρόκειται να αποσυρθεί εντελώς.

Μια μεγάλη εναλλακτική λύση στο Κέντρο Λογισμικού είναι ο Synaptic Package Manager.

Ο Synaptic Package Manager έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με το Κέντρο Λογισμικού του Ubuntu, όπως το γεγονός ότι δεν υπάρχουν διαφημίσεις για πληρωμένο λογισμικό και το γεγονός ότι πάντα θα βλέπετε τα αποτελέσματα από όλα τα αποθετήρια μέσα στο sources.list.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της Synaptic είναι ότι είναι ένα κοινό εργαλείο που χρησιμοποιείται από πολλές άλλες διανομές Linux που βασίζονται στο Debian. Εάν συνηθίσετε να χρησιμοποιείτε το Ubuntu, τότε θα πρέπει να αποφασίσετε να αλλάξετε τη διανομή αργότερα, τότε θα έχετε ένα εργαλείο το οποίο γνωρίζετε ήδη για να βοηθήσετε με την εγκατάσταση άλλων εφαρμογών.

Πώς να εγκαταστήσετε Synaptic

Εάν χρησιμοποιείτε το Ubuntu, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Κέντρο Λογισμικού για να αναζητήσετε και να εγκαταστήσετε το Synaptic.

Εναλλακτικά, εάν προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε τη γραμμή εντολών ή χρησιμοποιείτε άλλη διανομή βασισμένη στο Debian, μπορείτε να ανοίξετε ένα παράθυρο τερματικού και να πληκτρολογήσετε τα εξής:

sudo apt-get εγκαταστήσετε συναπτική

Η διεπαφή χρήστη

Η διεπαφή χρήστη έχει ένα μενού στην κορυφή με μια κάτω γραμμή εργαλείων. Υπάρχει μια λίστα κατηγοριών στο αριστερό παράθυρο και στο δεξιό παράθυρο μια λίστα με τις εφαρμογές της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Στην κάτω αριστερή γωνία υπάρχει ένα σύνολο κουμπιών και στην κάτω δεξιά γωνία ένας πίνακας για να εμφανιστεί η περιγραφή μιας επιλεγμένης εφαρμογής.

Η γραμμή εργαλείων

Η γραμμή εργαλείων περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία:

Το κουμπί "Ανανέωση" επαναφέρει τη λίστα των εφαρμογών από κάθε αποθήκη που βρίσκεται στο σύστημά σας.

Σημειώστε όλες τις αναβαθμίσεις σηματοδοτεί όλες τις εφαρμογές που διαθέτουν διαθέσιμες αναβαθμίσεις.

Το κουμπί Εφαρμογή εφαρμόζει αλλαγές στις σημειωμένες εφαρμογές.

Οι ιδιότητες παρέχουν πληροφορίες σχετικά με επιλεγμένες εφαρμογές.

Το Γρήγορο φίλτρο φιλτράρει την τρέχουσα λίστα εφαρμογών από μια επιλεγμένη λέξη-κλειδί.

Το κουμπί "Αναζήτηση" εμφανίζει ένα πλαίσιο αναζήτησης που σας επιτρέπει να κάνετε αναζήτηση στις αποθήκες μιας εφαρμογής.

Ο αριστερός πίνακας

Τα κουμπιά στο κάτω μέρος του αριστερού πίνακα αλλάζουν την προβολή της λίστας στο επάνω μέρος του αριστερού πλαισίου.

Τα κουμπιά έχουν ως εξής:

Το κουμπί "Ενότητες" εμφανίζει μια λίστα κατηγοριών στον αριστερό πίνακα. Οι διαθέσιμες κατηγορίες υπερβαίνουν κατά πολύ τον αριθμό άλλων διαχειριστών πακέτων, όπως το Κέντρο Λογισμικού.

Χωρίς να περάσετε από όλα αυτά μπορείτε να περιμένετε να δείτε κατηγορίες όπως Ερασιτεχνικό Ραδιόφωνο, Βάσεις Δεδομένων, Γραφικά, Desktop GNOME, Desktop KDE, Email, Συντάκτες, Γραμματοσειρές, Πολυμέσα, Δικτύωση, Διαχείριση Συστημάτων και Βοηθητικά προγράμματα.

Το κουμπί Κατάσταση αλλάζει τη λίστα για να εμφανίσει τις εφαρμογές κατά κατάσταση. Οι διαθέσιμες καταστάσεις είναι οι εξής:

Το κουμπί προέλευσης εμφανίζει μια λίστα αποθετηρίων. Η επιλογή ενός χώρου αποθήκευσης εμφανίζει μια λίστα εφαρμογών μέσα σε αυτόν τον αποθήκη στο δεξιό πίνακα.

Το κουμπί προσαρμοσμένων φίλτρων έχει διάφορες άλλες κατηγορίες ως εξής:

Το κουμπί "Αποτελέσματα αναζήτησης" εμφανίζει μια λίστα αποτελεσμάτων αναζήτησης στον δεξιό πίνακα. Μόνο μία κατηγορία θα εμφανιστεί στον αριστερό πίνακα, "όλα".

Το κουμπί Αρχιτεκτονική αναφέρει κατηγορίες ανά αρχιτεκτονική ως εξής:

Ο πίνακας εφαρμογών

Κάνοντας κλικ σε μια κατηγορία στον αριστερό πίνακα ή αναζητώντας μια εφαρμογή ανά λέξη-κλειδί, εμφανίζεται μια λίστα με τις εφαρμογές που βρίσκονται στην επάνω δεξιά γωνία.

Ο πίνακας αιτήσεων έχει τους ακόλουθους τίτλους:

Για να εγκαταστήσετε ή να αναβαθμίσετε μια εφαρμογή, τοποθετήστε το πλαίσιο ελέγχου δίπλα στο όνομα της εφαρμογής.

Κάντε κλικ στο κουμπί εφαρμογής για να ολοκληρώσετε την εγκατάσταση ή την αναβάθμιση.

Μπορείτε, βεβαίως, να επισημάνετε μια σειρά εφαρμογών ταυτόχρονα και να πατήσετε το κουμπί εφαρμογής όταν τελειώσετε τις επιλογές.

Περιγραφή εφαρμογής

Κάνοντας κλικ σε ένα όνομα πακέτου εμφανίζεται μια περιγραφή της εφαρμογής στην κάτω δεξιά γέφυρα.

Εκτός από την περιγραφή της εφαρμογής υπάρχουν επίσης κουμπιά και σύνδεσμοι ως εξής:

Ιδιότητες

Εάν κάνετε κλικ σε μια εφαρμογή και, στη συνέχεια, στο κουμπί Properties θα εμφανιστεί ένα νέο παράθυρο με τις ακόλουθες καρτέλες.

Η κοινή καρτέλα υπογραμμίζει αν η εφαρμογή είναι ήδη εγκατεστημένη, εμφανίζει το πρόγραμμα συντήρησης πακέτων, την προτεραιότητα, το χώρο αποθήκευσης, τον αριθμό εγκατεστημένης έκδοσης, την τελευταία διαθέσιμη έκδοση, το μέγεθος του αρχείου και το μέγεθος λήψης.

Η καρτέλα εξαρτήσεων παραθέτει τις άλλες εφαρμογές που πρέπει να εγκατασταθούν για να λειτουργήσει το επιλεγμένο πακέτο.

Τα εγκατεστημένα αρχεία εμφανίζουν τα αρχεία που είναι εγκατεστημένα ως μέρος ενός πακέτου.

Η καρτέλα εκδόσεων εμφανίζει τις διαθέσιμες εκδόσεις του πακέτου.

Η καρτέλα περιγραφής παρουσιάζει τις ίδιες πληροφορίες με τον πίνακα περιγραφής εφαρμογής.

Ψάξιμο

Το κουμπί αναζήτησης στη γραμμή εργαλείων εμφανίζει ένα μικρό παράθυρο με ένα πλαίσιο όπου εισάγετε μια λέξη-κλειδί για αναζήτηση και ένα αναπτυσσόμενο μενού για να φιλτράρετε αυτό που αναζητάτε.

Η αναπτυσσόμενη λίστα περιέχει τις ακόλουθες επιλογές:

Γενικά, θα αναζητήσετε την περιγραφή και το όνομα που είναι η προεπιλεγμένη επιλογή.

Εάν μετά την αναζήτηση της λίστας αποτελεσμάτων είναι πολύ μεγάλη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επιλογή γρήγορου φίλτρου για να φιλτράρετε τα αποτελέσματα αναζήτησης περαιτέρω.

Το μενού

Το μενού διαθέτει πέντε επιλογές κορυφαίου επιπέδου:

Το μενού Αρχείο διαθέτει επιλογές για την αποθήκευση σημαντικών αλλαγών.

Αυτό είναι χρήσιμο εάν έχετε επισημάνει έναν αριθμό πακέτων για εγκατάσταση, αλλά δεν έχετε χρόνο να τα εγκαταστήσετε αυτή τη στιγμή.

Δεν θέλετε να χάσετε τις επιλογές και πρέπει να τις επιλέξετε ξανά αργότερα. Κάντε κλικ στο "Αρχείο" και "Αποθήκευση σημείων ως" και πληκτρολογήστε ένα όνομα αρχείου.

Για να διαβάσετε ξανά το αρχείο αργότερα επιλέξτε αρχείο και "Ανάγνωση σημείων". Επιλέξτε το αποθηκευμένο αρχείο και ανοίξτε το.

Υπάρχει μια επιλογή δημιουργίας δέσμης ενεργειών λήψης δέσμης ενεργειών που είναι διαθέσιμη στο μενού αρχείου. Αυτό θα αποθηκεύσει τις σημειωμένες εφαρμογές σας σε ένα σενάριο το οποίο μπορείτε απλά να τρέξετε από το τερματικό χωρίς να χρειάζεται να φορτώσετε ξανά το Synaptic.

Το μενού Επεξεργασία έχει βασικά παρόμοιες επιλογές με τη γραμμή εργαλείων, όπως επαναφόρτιση, εφαρμογή και επισημάνετε όλες τις εφαρμογές για αναβάθμιση. Η καλύτερη επιλογή είναι να διορθώσετε τα σπασμένα πακέτα που προσπαθούν να κάνουν ακριβώς αυτό.

Το μενού Πακέτο έχει επιλογές για την επισήμανση εφαρμογών για εγκατάσταση, επανεγκατάσταση, αναβάθμιση, αφαίρεση και πλήρη κατάργηση.

Μπορείτε επίσης να κλειδώσετε μια εφαρμογή σε μια συγκεκριμένη έκδοση για να την αποτρέψετε από αναβάθμιση, ειδικά εάν χρειάζεστε ορισμένες λειτουργίες που έχουν αφαιρεθεί από νεότερες εκδόσεις ή εάν γνωρίζετε ότι η νεότερη έκδοση έχει σοβαρό σφάλμα.

Το μενού "Ρυθμίσεις" διαθέτει μια επιλογή που ονομάζεται "Αποθετήρια", η οποία εμφανίζει την οθόνη Λογισμικό και ενημερώσεις όπου μπορείτε να επιλέξετε να προσθέσετε επιπλέον αποθετήρια .

Τέλος, το μενού Βοήθεια έχει έναν πλήρη οδηγό βοήθειας που δείχνει οτιδήποτε λείπει από αυτόν τον οδηγό.