Αποκτήστε το καλύτερο νέο και ενημερωμένο λογισμικό για το Ubuntu

Αυτό το άρθρο σάς δείχνει πώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε επιπλέον αποθετήρια στο Ubuntu καθώς και πώς και γιατί θα χρησιμοποιούσατε τα προσωπικά αρχεία πακέτων (PPAs).

Λογισμικό και ενημερώσεις

Ας αρχίσουμε συζητώντας τα αποθετήρια που είναι ήδη διαθέσιμα στο Ubuntu.

Πατήστε το πλήκτρο super (πληκτρολόγιο των Windows) στο πληκτρολόγιό σας για να εμφανιστεί το Ubuntu Dash και να ξεκινήσετε την αναζήτηση για "Λογισμικό".

Θα εμφανιστεί ένα εικονίδιο για το "Λογισμικό & Ενημερώσεις". Κάντε κλικ σε αυτό το εικονίδιο για να εμφανιστεί η οθόνη "Λογισμικό & ενημερώσεις".

Υπάρχουν πέντε καρτέλες που είναι διαθέσιμες σε αυτήν την οθόνη και εάν διαβάσετε ένα προηγούμενο άρθρο που δείχνει τον τρόπο ενημέρωσης του Ubuntu , θα ξέρετε ήδη τι είναι αυτές οι καρτέλες, αλλά αν όχι, θα τις καλύψω ξανά εδώ.

Η πρώτη καρτέλα ονομάζεται Λογισμικό Ubuntu και έχει τέσσερα πλαίσια ελέγχου:

Το κύριο αποθετήριο περιέχει λογισμικό επίσημα υποστηριζόμενο, ενώ το αποθετήριο του σύμπαντος περιέχει λογισμικό που παρέχεται από την κοινότητα του Ubuntu.

Το κλειστό αποθετήριο περιέχει μη υποστηριζόμενο δωρεάν λογισμικό και το multiverse περιέχει μη-ελεύθερο λογισμικό κοινότητας.

Αν δεν έχετε λόγο να μην το κάνετε, θα βεβαιώσω ότι όλα αυτά τα πλαίσια είναι σημειωμένα.

Η καρτέλα "Άλλο Λογισμικό" διαθέτει δύο πλαίσια ελέγχου:

Το αποθετήριο Canonical Partners περιέχει λογισμικό κλειστού κώδικα και για να είμαι ειλικρινής δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για εκεί. (Flash player, επεξεργαστές Google, μηχανή Google Cloud SDK και Skype).

Μπορείτε να πάρετε Skype διαβάζοντας αυτό το σεμινάριο και Flash διαβάζοντας αυτό .

Στο κάτω μέρος της καρτέλας "Άλλο Λογισμικό" υπάρχει ένα κουμπί "Προσθήκη". Αυτό το κουμπί σας επιτρέπει να προσθέτετε άλλα αποθετήρια (PPAs).

Τι είναι τα Αρχεία Προσωπικών Πακέτων (PPAs);

Όταν εγκαταστήσετε το Ubuntu για πρώτη φορά, τα πακέτα λογισμικού σας θα είναι σε μια συγκεκριμένη έκδοση όπως δοκιμάστηκε πριν από την απελευθέρωση.

Με την πάροδο του χρόνου το λογισμικό παραμένει στην παλαιότερη έκδοση, εκτός από τις διορθώσεις σφαλμάτων και τις ενημερώσεις ασφαλείας.

Εάν χρησιμοποιείτε μια έκδοση έκδοσης υποστήριξης για το Ubuntu (12.04 / 14.04), τότε το λογισμικό σας θα είναι σημαντικά πίσω από τις τελευταίες εκδόσεις μέχρι τη λήξη της υποστήριξης.

Οι ΜΠΣ παρέχουν αποθήκες με ενημερωμένες εκδόσεις λογισμικού καθώς και νέα πακέτα λογισμικού που δεν είναι διαθέσιμα στις κύριες αποθήκες που αναφέρονται στην προηγούμενη ενότητα.

Υπάρχουν κάποιες μειονεκτήματα στη χρήση των PPA;

Εδώ είναι το kicker. Οι συμβάσεις PPA μπορούν να δημιουργηθούν από οποιονδήποτε και ως εκ τούτου θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί πριν τις προσθέσετε στο σύστημά σας.

Σε πολύ χειρότερο, κάποιος θα μπορούσε να σας προσφέρει ένα PPA γεμάτο κακόβουλο λογισμικό. Αυτό δεν είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να προσέξουμε, διότι ακόμη και με τις καλύτερες προθέσεις τα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά.

Το πιο πιθανό θέμα που θα συναντήσετε είναι πιθανές συγκρούσεις. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε έναν PPA με μια ενημερωμένη έκδοση ενός προγράμματος αναπαραγωγής βίντεο. Αυτό το πρόγραμμα αναπαραγωγής βίντεο απαιτεί μια συγκεκριμένη έκδοση του GNOME ή KDE ή έναν συγκεκριμένο κωδικοποιητή για εκτέλεση, αλλά ο υπολογιστής σας έχει διαφορετική έκδοση. Συνεπώς, ενημερώνετε το GNOME, το KDE ή τον κωδικοποιητή μόνο για να βρείτε άλλες εφαρμογές που έχουν ρυθμιστεί να λειτουργούν υπό την παλιά έκδοση. Πρόκειται για μια σαφή σύγκρουση, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί προσεκτικά.

Σε γενικές γραμμές, πρέπει να αποφύγετε τη χρήση πάρα πολλών PPA. Τα κύρια αποθετήρια έχουν πολύ καλό λογισμικό και αν σας αρέσει το ενημερωμένο λογισμικό, χρησιμοποιήστε την τελευταία έκδοση του Ubuntu και συνεχίστε να το ενημερώνετε κάθε 6 μήνες.

Αυτές οι καλύτερες ΜΠΣ

Αυτή η λίστα υπογραμμίζει τις καλύτερες διαθέσιμες PPA αυτή τη στιγμή. Δεν χρειάζεται να σπεύσετε να προσθέσετε όλα αυτά στο σύστημά σας, αλλά ρίξτε μια ματιά και αν νομίζετε ότι θα προσφέρετε πρόσθετα οφέλη στο σύστημά σας, ακολουθήστε τις οδηγίες που θα εγκαταστήσετε παρέχονται.

Αυτό το άρθρο καλύπτει το στοιχείο 5 στη λίστα με 33 πράγματα που πρέπει να κάνετε μετά την εγκατάσταση του Ubuntu .

01 από 05

Πάρτε Deb

Get Deb παρέχει πολλά πακέτα που δεν είναι διαθέσιμα στα κύρια αποθετήρια, όπως εργαλεία χαρτογράφησης μυαλού, νέα εργαλεία γραφής, πελάτες Twitter και άλλα plugins.

Μπορείτε να εγκαταστήσετε το Get Deb ανοίγοντας το εργαλείο Ubuntu Software And Updates και κάνοντας κλικ στο κουμπί Προσθήκη στην καρτέλα "Άλλο Λογισμικό".

Καταχωρίστε τα ακόλουθα στοιχεία στο πλαίσιο που παρέχεται:

deb http://archive.getdeb.net/ubuntu wily-getdeb εφαρμογές

Κάντε κλικ στο κουμπί "Προσθήκη πηγής".

Τώρα κατεβάστε το κλειδί ασφαλείας κάνοντας κλικ εδώ.

Μεταβείτε στην καρτέλα "Έλεγχος ταυτότητας" και κάντε κλικ στην επιλογή "Εισαγωγή αρχείου κλειδιού" και επιλέξτε το αρχείο που μόλις κατεβάσατε.

Κάντε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" και "Ανανέωση" για ενημέρωση των χώρων αποθήκευσης.

02 του 05

Παίξτε το Deb

Παίξτε Deb PPA.

Ενώ το deb αποκτά πρόσβαση σε εφαρμογές, το παιχνίδι deb παρέχει πρόσβαση σε παιχνίδια.

Για να προσθέσετε το Play Deb PPA, κάντε κλικ στο κουμπί "Προσθήκη" στην καρτέλα "Άλλο Λογισμικό" και πληκτρολογήστε τα εξής:

deb http://archive.getdeb.net/ubuntu παιχνίδια wily-getdeb

Κάντε κλικ στο κουμπί "Προσθήκη πηγής".

Θα έχετε πρόσβαση σε παιχνίδια όπως Extreme Tux Racer, The Goonies και Paintown (Streets Of Rage-esque).

03 του 05

LibreOffice

Για να αποκτήσετε μια ενημερωμένη έκδοση του LibreOffice, προσθέστε το PPA του LibreOffice.

Αυτός είναι ένας PPA που αξίζει να προστεθεί ειδικά αν χρειάζεστε κάποια από τις νέες λειτουργίες στο LibreOffice ή καλύτερη ολοκλήρωση με το Microsoft Office.

Κάντε κλικ στο κουμπί "Προσθήκη" στο "Λογισμικό & Ενημερώσεις" και προσθέστε τα εξής στο πλαίσιο:

ppa: libreoffice / ppa

Εάν μόλις εγκαταστήσατε το Ubuntu 15.10 τότε θα χρησιμοποιήσετε το LibreOffice 5.0.2. Η τρέχουσα έκδοση που είναι διαθέσιμη στο PPA είναι 5.0.3.

Η έκδοση 14.04 του Ubuntu θα είναι πολύ πιο πίσω.

04 του 05

Pipelight

Όποιος θυμάται το Silverlight; Δυστυχώς, δεν έχει πάει ακόμα, αλλά δεν λειτουργεί μέσα στο Linux.

Ήταν η περίπτωση που χρειάζεστε Silverlight για να παρακολουθήσετε το Netflix, αλλά τώρα χρειάζεται μόνο να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα περιήγησης Chrome της Google.

Το Pipelight είναι ένα έργο που καθιστά δυνατή τη δουλειά του Silverlight στο Ubuntu.

Για να προσθέσετε το Pipelight PPA, κάντε κλικ στο κουμπί "Προσθήκη" μέσα στην καρτέλα "Λογισμικό & Ενημερώσεις", "Άλλο Λογισμικό".

Καταχωρίστε την ακόλουθη γραμμή:

ppa: pipelight / σταθερό

05 του 05

Κανέλα

Έτσι, έχετε εγκαταστήσει το Ubuntu και συνειδητοποιήσατε ότι θα προτιμούσατε πολύ να έχετε το desktop περιβάλλον του Cinnamon από το Mint και όχι την Unity.

Αλλά είναι τόσο δύσκολο να κατεβάσετε το Mint ISO, να δημιουργήσετε μια μονάδα USB Mint , να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας όλων των δεδομένων σας, να εγκαταστήσετε το Mint και στη συνέχεια να προσθέσετε όλα τα πακέτα λογισμικού που μόλις εγκαταστήσατε.

Εξοικονομήστε χρόνο και προσθέστε το Cinnamon PPA στο Ubuntu.

Γνωρίζετε το τρυπάνι μέχρι τώρα, κάντε κλικ στο κουμπί "Προσθήκη" στην καρτέλα "Άλλο Λογισμικό" και πληκτρολογήστε τα εξής:

ppa: lestcape / κανέλα