Χρειάζεστε ένα τμήμα ανταλλαγής;

Μια ερώτηση που συνήθως ζητείται κατά την εγκατάσταση του Linux είναι "Χρειάζομαι ένα διαμέρισμα swap;".

Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσω τι ένα διαμέρισμα swap χρησιμοποιείται και στη συνέχεια θα σας αφήσω να αποφασίσετε αν χρειάζεστε ή όχι.

Η μνήμη είναι λίγο σαν ένα πάρκινγκ αυτοκινήτων στο εμπορικό κέντρο. Στην αρχή της ημέρας ο χώρος στάθμευσης θα είναι άδειος και θα υπάρχουν αρκετοί χώροι. Καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να φτάνουν όλο και περισσότεροι χώροι εξαντλούνται και τελικά ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων θα είναι γεμάτος.

Σε αυτό το σημείο υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν να συμβούν. Μπορείτε είτε να σταματήσετε να εισέρχονται περισσότερα αυτοκίνητα στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων έως ότου υπάρξουν διαθέσιμοι χώροι ή να αναγκάσετε ορισμένα αυτοκίνητα να αφήσουν έτσι απελευθερώνοντας χώρους.

Κατά τους υπολογιστικούς όρους, όταν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας, θα πρέπει να διαθέτετε το μεγαλύτερο μέρος της μνήμης σας. Η μόνη μνήμη που χρησιμοποιείται θα είναι από τις διαδικασίες που απαιτούνται από το λειτουργικό σύστημα. Κάθε φορά που φορτώνετε μια εφαρμογή, θα ξεκινήσει μια νέα διαδικασία και μια καθορισμένη ποσότητα μνήμης θα τεθεί στην άκρη για την εφαρμογή.

Κάθε φορά που φορτώνετε μια νέα εφαρμογή, θα είναι διαθέσιμη λιγότερη μνήμη για την εκτέλεση αυτού του προγράμματος και τελικά θα φτάσετε στο σημείο όπου δεν υπάρχει αρκετή αριστερά για την εκτέλεση αυτής της εφαρμογής.

Τι κάνει το Linux όταν δεν υπάρχει αρκετή μνήμη;

Αρχίζει να σκοτώνει τις διαδικασίες. Αυτό δεν είναι κάτι που πραγματικά θέλετε να συμβεί. Ενώ υπάρχει ένας μηχανισμός βαθμολόγησης για την επιλογή των διαδικασιών που θα σκοτώσουν, ουσιαστικά αφήνετε την απόφαση μέχρι το λειτουργικό σας σύστημα και το βγάζετε από τα χέρια σας.

Το Linux θα αρχίσει να εξαλείφει τις διεργασίες μόνο όταν εξαντληθεί η εικονική μνήμη. Τι είναι η εικονική μνήμη; Η εικονική μνήμη είναι η ποσότητα φυσικής μνήμης RAM + οποιουδήποτε χώρου στο δίσκο που προορίζεται για σκοπούς τηλεειδοποίησης (swap).

Σκεφτείτε ένα διαμέρισμα swap ως χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Όταν όλοι οι κύριοι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων είναι γεμάτοι, ο χώρος στάθμευσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιπλέον χώρο. Υπάρχει βέβαια ένα μειονέκτημα στη χρήση ενός πάρκου υπερχείλισης αυτοκινήτων. Γενικά, ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων υπερχείλισης βρίσκεται πιο μακριά από το πραγματικό εμπορικό κέντρο και έτσι οι οδηγοί και οι επιβάτες πρέπει να περπατήσουν περισσότερο στα καταστήματα που χρονοβόρα.

Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα διαμέρισμα swap το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από το Linux για την αποθήκευση διαδικασιών αδράνειας όταν η φυσική μνήμη RAM είναι χαμηλή. Το διαμέρισμα swap είναι ουσιαστικά χώρος στο σκληρό δίσκο. (Πολύ σαν ένα πάρκινγκ αυτοκινήτων).

Είναι προφανώς πολύ πιο γρήγορη πρόσβαση στη μνήμη RAM από τα αρχεία που είναι αποθηκευμένα στο σκληρό σας δίσκο. Εάν διαπιστώσετε ότι συνεχώς εξαντλείται η μνήμη και ο σκληρός σας δίσκος σφύζει, είναι πιθανό ότι χρησιμοποιείτε υπερβολικά χώρο swap.

Πόσο άσχημα χρειάζεστε ένα διαμέρισμα ανταλλαγής;

Εάν έχετε έναν υπολογιστή με μια μικρή ποσότητα μνήμης στην πρώτη θέση, τότε συνιστάται ιδιαίτερα.

Ως τεστ έχω δημιουργήσει μια εικονική μηχανή με 1 gigabyte μνήμης RAM και χωρίς διαμέρισμα swap. Εγκατέστησα το Peppermint Linux που χρησιμοποιεί την επιφάνεια εργασίας LXDE και συνολικά έχει χαμηλό αποτύπωμα μνήμης.

Ο λόγος που χρησιμοποίησα το Peppermint Linux είναι ότι έρχεται με προεγκατεστημένο Chromium και κάθε φορά που ανοίγετε μια καρτέλα Chromium χρησιμοποιείται αξιοπρεπής μνήμη.

Άνοιξα μια καρτέλα και περιηγώστηκα στο linux.about.com. Στη συνέχεια άνοιξα μια 2η καρτέλα και έκανα το ίδιο. Συνέχισα να επαναλαμβάνω αυτή τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει τελικά η μνήμη. Η παραπάνω εικόνα δείχνει τι συνέβη στη συνέχεια. Το Chromium εμφανίζει βασικά ένα μήνυμα που δηλώνει ότι η καρτέλα έχει σταματήσει να λειτουργεί και αυτό πιθανώς οφείλεται στην έλλειψη μνήμης.

Στη συνέχεια, έχω δημιουργήσει μια νέα εικονική μηχανή με 1 gigabyte μνήμης RAM και ένα διαμέρισμα ανταλλαγής 8 gigabyte. Ήμουν σε θέση να ανοίξω την καρτέλα μετά την καρτέλα μετά την καρτέλα και παρόλο που η φυσική μνήμη RAM είχε τρέξει χαμηλά ο χώρος ανταλλαγής άρχισε να χρησιμοποιείται και ήμουν σε θέση να συνεχίσω να ανοίγω καρτέλες.

Είναι σαφές ότι εάν διαθέτετε ένα μηχάνημα με 1 gigabyte μνήμης RAM, είναι πιο πιθανό να χρειαστεί ένα διαμέρισμα swap από ό, τι αν έχετε μια συσκευή με RAM 16 gigabytes. Είναι πολύ πιθανό ότι ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσετε το χώρο ανταλλαγής σε ένα μηχάνημα με χωρητικότητα 8 gigabytes μνήμης RAM ή παραπάνω, εκτός αν κάνετε κάποια σοβαρή τραγάνισμα αριθμών ή επεξεργασία βίντεο.

Ωστόσο, θα συνιστούσα πάντα να έχετε ένα διαμέρισμα ανταλλαγής. Ο χώρος στο δίσκο είναι φθηνός. Ρυθμίστε μερικά από αυτά στην άκρη ως υπερανάληψης για όταν έχετε χαμηλή μνήμη.

Αν διαπιστώσετε ότι ο υπολογιστής σας είναι πάντα χαμηλός στη μνήμη και ότι χρησιμοποιείτε συνεχώς χώρο ανταλλαγής, ίσως είναι καιρός να σκεφτείτε την αναβάθμιση της μνήμης στον υπολογιστή σας .

Αν έχετε ήδη εγκαταστήσει το Linux και δεν έχετε δημιουργήσει ένα διαμέρισμα swap, όλα δεν χάνονται. Είναι πιθανόν να δημιουργήσετε ένα αρχείο ανταλλαγής που ουσιαστικά επιτυγχάνει τον ίδιο στόχο.

Μπορώ να παραχωρήσω χώρο στο SSD μου για χώρο ανταλλαγής;

Μπορείτε να τοποθετήσετε χώρο σε ένα SSD για χώρο εναλλαγής και θεωρητικά θα είναι πολύ πιο γρήγορη η πρόσβαση σε αυτό το διαμέρισμα παρά σε έναν παραδοσιακό σκληρό δίσκο. Τα SSD έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής και μπορούν να χειριστούν μόνο έναν ορισμένο αριθμό ανάγνωσης και εγγραφής. Για να βάλετε τα πράγματα σε προοπτική, αυτός ο αριθμός είναι στην πραγματικότητα πολύ υψηλός και το SSD σας πιθανότατα θα ξεπεράσει τη ζωή του υπολογιστή σας.

Να θυμάστε ότι ο χώρος swap υποτίθεται ότι είναι ένα buffer υπερχείλισης και ότι δεν χρησιμοποιείται με συνέπεια. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αν διαπιστώσετε ότι χρησιμοποιείτε συνεχώς το διαμέρισμα ανταλλαγής, εξετάστε την αναβάθμιση της μνήμης.