Ποια είναι η μέθοδος τυχαίων δεδομένων;

Η μέθοδος τυχαίων δεδομένων, μερικές φορές ονομάζεται μέθοδος τυχαίου αριθμού , είναι μια μέθοδος απολύμανσης δεδομένων που βασίζεται σε λογισμικό που χρησιμοποιείται σε ορισμένα προγράμματα τεμαχισμού αρχείων και καταστροφής δεδομένων για την αντικατάσταση υπαρχουσών πληροφοριών σε σκληρό δίσκο ή άλλη συσκευή αποθήκευσης.

Η διαγραφή ενός σκληρού δίσκου με τη μέθοδο απολύμανσης τυχαίων δεδομένων θα αποτρέψει όλες τις μεθόδους ανάκτησης αρχείων που βασίζονται στο λογισμικό από την εύρεση πληροφοριών σχετικά με τη μονάδα δίσκου και μπορεί επίσης να αποτρέψει τις περισσότερες μεθόδους ανάκτησης που βασίζονται στο υλικό από την εξαγωγή πληροφοριών.

Συνεχίστε να διαβάζετε για μια επεξήγηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η μέθοδος Random Data και μερικά παραδείγματα προγραμμάτων που υποστηρίζουν αυτή τη μέθοδο απολύμανσης δεδομένων.

Πώς λειτουργεί η μέθοδος των τυχαίων δεδομένων;

Ορισμένες μέθοδοι εξυγίανσης δεδομένων αντικαθιστούν τα υπάρχοντα δεδομένα με μηδενικά ή με αυτά, όπως το Secure Erase ή το Write Zero . Άλλοι περιλαμβάνουν τόσο μηδενικά όσο και αυτά, αλλά και τυχαίους χαρακτήρες, όπως η μέθοδος Schneier , NCSC-TG-025 και AFSSI-5020 . Ωστόσο, η μέθοδος Random Data, όπως υποδηλώνει το όνομα, χρησιμοποιεί μόνο τυχαίους χαρακτήρες.

Η μέθοδος απολύμανσης δεδομένων τυχαίων δεδομένων εφαρμόζεται με διάφορους τρόπους:

Συμβουλή: Μια μέθοδος απολύμανσης δεδομένων που είναι πολύ παρόμοια με τυχαία δεδομένα είναι NZSIT 402 . Επίσης, γράφει τυχαίους χαρακτήρες, αλλά περιλαμβάνει μια επαλήθευση στο τέλος του περάσματος.

Τα περισσότερα εργαλεία καταστροφής δεδομένων που παρέχουν μια μέθοδο Τυχαίων Δεδομένων το χρησιμοποιούν ως ένα είδος μεθόδου εξυγίανσης, επιτρέποντάς σας να προσαρμόσετε τον αριθμό των περασμάτων. Επομένως, μπορεί να δείτε ότι αυτή η μέθοδος σκουπίσματος δεδομένων τρέχει μόλις δύο φορές ή έως και 20 ή 30 ή περισσότερες. Μπορεί επίσης να έχετε τη δυνατότητα επαλήθευσης μετά από κάθε πέρασμα ή μόνο το τελικό πέρασμα.

Όταν ένα πρόγραμμα εκτελεί μια επαλήθευση στο πέρασμα, αυτό σημαίνει ότι επαληθεύει ότι τα δεδομένα στην πραγματικότητα έχουν αντικατασταθεί με, στην περίπτωση αυτής της μεθόδου, τυχαίους χαρακτήρες. Εάν αποτύχει η επαλήθευση, το πρόγραμμα που χρησιμοποιεί τη μέθοδο Τυχαία δεδομένα θα σας προτρέψει να επαναλάβετε την εργασία ή θα επαναλάβει αυτόματα τα δεδομένα ξανά.

Σημείωση: Ορισμένα προγράμματα καταστροφής δεδομένων και τεμαχιστές αρχείων σάς επιτρέπουν να προσαρμόσετε όχι μόνο τον αριθμό των περασμάτων αλλά και τους χαρακτήρες που χρησιμοποιούνται. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε τη μέθοδο "Τυχαία δεδομένα", αλλά στη συνέχεια να έχετε τη δυνατότητα να προσθέσετε ένα πέρασμα μόνο μηδενικών. Ωστόσο, παρόλο που το πρόγραμμα μπορεί να σας επιτρέψει να προσαρμόσετε τη μέθοδο εξυγίανσης, οτιδήποτε παρεκκλίνει πολύ από αυτό που εξηγείται παραπάνω θα οδηγήσει σε μια μέθοδο που δεν είναι πλέον Τυχαία Δεδομένα.

Προγράμματα που υποστηρίζουν τυχαία δεδομένα

Πολλά εργαλεία καταστροφής δεδομένων και τεμαχιστές αρχείων υποστηρίζουν τη μέθοδο απολύμανσης τυχαίων δεδομένων. Ορισμένα προγράμματα που σας επιτρέπουν να διαγράψετε ολόκληρους σκληρούς δίσκους με τη μέθοδο τυχαίων δεδομένων περιλαμβάνουν DBAN , υαλοκαθαριστήρα διαμερισμάτων δίσκου Macrorit , γόμα και δίσκο σκουπίστε . Ένας άλλος είναι ο CBL Data Shredder , αλλά πρέπει να κάνετε τον εαυτό σας μόνοι σας επειδή η μέθοδος Random Data δεν συμπεριλαμβάνεται από προεπιλογή.

Τα προγράμματα τεμαχισμού αρχείων σας επιτρέπουν να διαγράψετε συγκεκριμένα αρχεία και φακέλους αλλά όχι ολόκληρες συσκευές αποθήκευσης ταυτόχρονα. Το Freeraser , το WipeFile , το Secure Eraser , το TweakNow SecureDelete και το Free Shredder είναι μερικά παραδείγματα τεμαχισμού τεμαχίων που υποστηρίζουν τη μέθοδο απολύμανσης δεδομένων τυχαίων δεδομένων.

Τα περισσότερα προγράμματα καταστροφής δεδομένων υποστηρίζουν μεθόδους απολύμανσης δεδομένων επιπλέον της μεθόδου τυχαίων δεδομένων. Μπορείτε να ανοίξετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω προγράμματα, για παράδειγμα, και να επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε μια διαφορετική μέθοδο εξυγίανσης δεδομένων αν αργότερα αποφασίσετε ότι θέλετε κάτι άλλο.