Τι είναι η θύρα επιταχυνόμενης γραφικής παράδοσης (AGP);

Ορισμός θύρας επιταχυνόμενης γραφικής παράστασης και λεπτομέρειες για το AGP έναντι PCIe & PCI

Η θύρα επιτάχυνσης γραφικών, συχνά συντομευμένη ως AGP, είναι ένας τυπικός τύπος σύνδεσης για εσωτερικές κάρτες γραφικών .

Γενικά, η θύρα επιτάχυνσης γραφικών αναφέρεται στην πραγματική υποδοχή επέκτασης στη μητρική πλακέτα που δέχεται κάρτες γραφικών AGP καθώς και στους τύπους καρτών βίντεο.

Εκδόσεις θύρας επιτάχυνσης γραφικών

Υπάρχουν τρεις κοινές διεπαφές AGP:

Ταχύτητα ρολογιού Τάση Ταχύτητα Ποσοστό μεταφοράς
AGP 1.0 66 MHz 3.3 V 1Χ και 2Χ 266 MB / s και 533 MB / s
AGP 2.0 66 MHz 1,5 V 1,066 MB / s
AGP 3.0 66 MHz 0,8 V 2,133 MB / s

Ο ρυθμός μεταφοράς είναι βασικά το εύρος ζώνης και μετράται σε megabyte .

Οι αριθμοί 1X, 2X, 4X και 8X υποδεικνύουν την ταχύτητα του εύρους ζώνης σε σχέση με την ταχύτητα του AGP 1.0 (266 MB / s). Για παράδειγμα, το AGP 3.0 τρέχει σε οκτώ φορές την ταχύτητα του AGP 1.0, οπότε το μέγιστο εύρος ζώνης του είναι 8 φορές (8X) από το AGP 1.0.

Η Microsoft έχει ονομάσει AGP 3.5 Universal Accelerated Graphics Port (UAGP) , αλλά ο ρυθμός μεταφοράς, η απαίτηση τάσης και άλλες λεπτομέρειες είναι πανομοιότυπα με το AGP 3.0.

Τι είναι το AGP Pro;

Το AGP Pro είναι μια υποδοχή επέκτασης μεγαλύτερη από αυτή της AGP και έχει περισσότερες ακίδες, παρέχοντας περισσότερη ενέργεια στην κάρτα γραφικών AGP.

Το AGP Pro μπορεί να είναι χρήσιμο για εργασίες εντάσεως ισχύος, όπως πολύ προχωρημένα προγράμματα γραφικών. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την AGP Pro στην προδιαγραφή AGP Pro [ PDF ].

Διαφορές μεταξύ AGP και PCI

AGP εισήχθη από την Intel το 1997 ως αντικατάσταση των πιο αργών διεπαφών διασύνδεσης περιφερειακών συνιστωσών (PCI).

Η AGP παρέχει μια απευθείας γραμμή επικοινωνίας με τη CPU και τη μνήμη RAM , η οποία με τη σειρά της επιτρέπει την ταχύτερη απόδοση γραφικών.

Μία σημαντική βελτίωση που έχει η AGP πάνω από τις διεπαφές PCI είναι πως λειτουργεί με τη μνήμη RAM. Ονομάζεται AGP μνήμη ή μη τοπική μνήμη, η AGP έχει τη δυνατότητα πρόσβασης απευθείας στη μνήμη του συστήματος αντί να στηρίζεται αποκλειστικά στη μνήμη της κάρτας γραφικών.

Η μνήμη AGP επιτρέπει στις κάρτες AGP να αποφεύγουν να αποθηκεύουν χάρτες υφής (οι οποίες μπορεί να χρησιμοποιούν πολλή μνήμη) στην ίδια την κάρτα, επειδή αποθηκεύονται στη μνήμη του συστήματος. Αυτό σημαίνει όχι μόνο ότι η συνολική ταχύτητα της AGP βελτιώνεται έναντι της PCI, αλλά επίσης ότι το όριο μεγέθους των μονάδων υφής δεν καθορίζεται πλέον από την ποσότητα μνήμης στην κάρτα γραφικών.

Μια κάρτα γραφικών PCI λαμβάνει πληροφορίες σε "ομάδες" προτού μπορέσει να την χρησιμοποιήσει, αντί να τις κάνει ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, ενώ μια κάρτα γραφικών PCI θα συγκεντρώσει το ύψος, το μήκος και το πλάτος μιας εικόνας σε τρεις διαφορετικές χρονικές στιγμές και στη συνέχεια θα τα συνδυάσει για να σχηματίσουν μια εικόνα, η AGP μπορεί να πάρει όλες αυτές τις πληροφορίες ταυτόχρονα. Αυτό κάνει τα γραφικά ταχύτερα και πιο ομαλά από αυτά που θα δείτε με μια κάρτα PCI.

Ο δίαυλος PCI τρέχει κανονικά με ταχύτητα 33 MHz, επιτρέποντάς του να μεταφέρει δεδομένα στα 132 MB / s. Χρησιμοποιώντας τον παραπάνω πίνακα, μπορείτε να δείτε ότι το AGP 3.0 μπορεί να τρέξει πάνω από 16 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα για να μεταφέρει τα δεδομένα πολύ πιο γρήγορα, ακόμα και AGP 1.0 υπερβαίνει την ταχύτητα της PCI κατά δύο φορές.

Σημείωση: Ενώ η AGP αντικατέστησε το PCI για γραφικά, η PCIe (PCI Express) αντικατέστησε την AGP ως την τυπική διασύνδεση της κάρτας γραφικών, έχοντας την σχεδόν πλήρη αντικατάσταση μέχρι το 2010.

AGP Συμβατότητα

Οι μητρικές κάρτες που υποστηρίζουν την AGP είτε θα έχουν διαθέσιμη υποδοχή για κάρτα γραφικών AGP είτε θα έχουν ενσωματωμένο AGP.

Οι κάρτες γραφικών AGP 3.0 μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μητρική πλακέτα που υποστηρίζει μόνο AGP 2.0, αλλά θα περιορίζεται σε ό, τι υποστηρίζει η μητρική πλακέτα, όχι σε ό, τι υποστηρίζει η κάρτα γραφικών. Με άλλα λόγια, η μητρική πλακέτα δεν θα επιτρέψει στην κάρτα γραφικών να αποδίδει καλύτερα μόνο και μόνο επειδή είναι μια κάρτα AGP 3.0. η ίδια η μητρική πλακέτα δεν είναι ικανή για τέτοιες ταχύτητες (σε αυτό το σενάριο).

Ορισμένες μητρικές κάρτες που χρησιμοποιούν μόνο AGP 3.0 ενδέχεται να μην υποστηρίζουν τις παλαιότερες κάρτες AGP 2.0. Έτσι, σε ένα αντίστροφο σενάριο από τα παραπάνω, η κάρτα οθόνης μπορεί να μην λειτουργεί ακόμη και αν δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει με μια νεότερη διεπαφή.

Παρέχονται γενικές υποδοχές AGP που υποστηρίζουν και κάρτες 1,5 V και 3,3 V καθώς και καθολικές κάρτες.

Ορισμένα λειτουργικά συστήματα , όπως τα Windows 95, δεν υποστηρίζουν AGP λόγω έλλειψης υποστήριξης οδηγού . Άλλα λειτουργικά συστήματα, όπως τα Windows 98 μέσω Windows XP , απαιτούν λήψη προγράμματος οδήγησης chipset για υποστήριξη AGP 8X.

Εγκατάσταση κάρτας AGP

Η εγκατάσταση μιας κάρτας γραφικών σε μια υποδοχή επέκτασης θα πρέπει να είναι μια αρκετά απλή διαδικασία. Μπορείτε να δείτε πώς γίνεται αυτό ακολουθώντας τα βήματα και τις εικόνες σε αυτό το φροντιστήριο εγκατάστασης κάρτας γραφικών AGP .

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με μια κάρτα οθόνης που έχει ήδη εγκατασταθεί, εξετάστε την επαναφορά της κάρτας . Αυτό ισχύει για AGP, PCI, ή PCI Express.

Σημαντικό: Ελέγξτε τη μητρική πλακέτα ή το εγχειρίδιο υπολογιστή πριν αγοράσετε και εγκαταστήσετε μια νέα κάρτα AGP . Η εγκατάσταση μιας κάρτας γραφικών AGP που δεν υποστηρίζεται από τη μητρική σας πλατφόρμα δεν θα λειτουργήσει και μπορεί να βλάψει τον υπολογιστή σας.