Εισαγωγή στην ασύρματη ισχύ (ηλεκτρική ενέργεια)

Έχουμε όλοι μεγαλώσει σε έναν κόσμο όπου ηλεκτρικά καλώδια και καλώδια τρέχουν παντού. Μερικοί κρατάμε κρυμμένοι από την όραση - θάφτονται υπόγεια ή είναι ενσωματωμένοι στους τοίχους των σπιτιών μας - ενώ άλλοι είναι αρμακοί σε εξωτερικούς πόλους και πύργους. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν καλώδια ρεύματος και φορτίζουν καλώδια κάθε μέρα για να λειτουργούν τις ηλεκτρονικές τους συσκευές.

Οι μπαταρίες παρέχουν μια αξιοπρεπή πηγή φορητής ισχύος, αλλά τρέχουν ξηρές αρκετά γρήγορα, είναι ανθυγιεινές για το περιβάλλον και μπορεί να είναι δαπανηρές. Δεν θα ήταν τέλειο αν μπορούσαμε να τροφοδοτήσουμε τις ηλεκτρονικές συσκευές μας όποτε θέλαμε, χωρίς καλώδια και χωρίς μπαταρίες; Αυτό είναι αλήθεια ασύρματη ηλεκτρική ενέργεια, μερικές φορές αποκαλείται επίσης Wireless Power Transmission (WPT) . Μπορεί να ακούγεται σαν κάτι έξω από την επιστημονική φαντασία, αλλά η ασύρματη δύναμη υπάρχει σήμερα και φαίνεται να αναδύεται ως ένα μεγάλο μέρος του μέλλοντός μας.

Η ιστορία της ασύρματης ισχύος

Ο επιστήμονας Nikola Tesla επέδειξε ασύρματο ηλεκτρικό φωτισμό πριν από περισσότερα από 100 χρόνια. Παραδόξως ελάχιστη τεχνολογική πρόοδος πραγματοποιήθηκε σε αυτόν τον τομέα τα επόμενα χρόνια για οποιονδήποτε λόγο. ορισμένοι θεωρητικοί συνωμοσίας ισχυρίζονται ότι υπάρχει παρέμβαση από τις μεγάλες ηλεκτρολογικές εταιρείες της εποχής είναι φταίξιμη.

Οι πρωτοβουλίες εξερεύνησης του διαστήματος της δεκαετίας του 1960 πυροδότησαν το σύγχρονο κύμα έρευνας στην ασύρματη ισχύ. Ενώ τα συστήματα WPT για μεγάλες αποστάσεις που ονειρεύτηκε ο Nikola Tesla δεν έχουν ακόμη κατασκευαστεί, οι τεχνολογικές εξελίξεις στο WPT μικρής εμβέλειας άρχισαν να φτάνουν στους καταναλωτές τη δεκαετία του 1990 με τη μορφή συσκευών όπως επαναφορτιζόμενες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες.

Το ενδιαφέρον για το WPT έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια χάρη στη δημοτικότητα των κινητών συσκευών. Οι άνθρωποι έχουν ολοένα και περισσότερο απογοητευτεί από το γεγονός ότι τα τηλέφωνα και τα ταμπλέτες τους εξαντλούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας ή πρέπει να συνδεθούν για να επαναφορτίζουν κάθε βράδυ. (Μία από τις κορυφαίες εταιρίες καινοτομίας στον χώρο αυτό - το WiTricity - ιδρύθηκε για τον συγκεκριμένο αυτό λόγο.)

Ασύρματη φόρτιση

Η ασύρματη χρέωση μικρής εμβέλειας εξακολουθεί να είναι μακράν η πιο κοινή εφαρμογή του WPT που χρησιμοποιείται σήμερα. Το παραδοσιακό WPT βασίζεται σε μια μέθοδο που ονομάζεται επαγωγική σύζευξη, αλλά ορισμένα νεότερα προϊόντα χρησιμοποιούν μαγνητικό συντονισμό . Πολλές διαφορετικές προσπάθειες βιομηχανίας συνεχίζουν να εργάζονται για την τυποποίηση της τεχνολογίας για την ασύρματη χρέωση.

Μια ομάδα εταιρειών δημιούργησε το Wireless Power Consortium το 2008 για να προωθήσει την Qi , μια ειδική επαγωγική τεχνολογία ζεύξης για ασύρματη χρέωση. Πολλά τηλέφωνα και tablet προσφέρουν υποστήριξη Qt.

Η Συμμαχία Ισχυρών Ενεργειών ( PMA ) δημιουργήθηκε το 2012. Η PMA ανταγωνίζεται άμεσα την Qi και έχει αναπτύξει τις δικές της τεχνικές προδιαγραφές για χρήση της τεχνολογίας επαγωγικής σύζευξης.

Μια τρίτη τεχνολογία για την ασύρματη φόρτιση που ονομάζεται Rezence χρησιμοποιεί μαγνητικό συντονισμό . Μια ομάδα εταιριών ίδρυσε το 2012 τη Συμμαχία για την Ασύρματη Ισχύ (A4WP) για την προώθηση της Rezence. Το 2014, οι συμφωνίες A4WP και PMA υπέγραψαν συμφωνίες για την υιοθέτηση κοινών προδιαγραφών.

Ενώ πολλές κινητές συσκευές υποστηρίζουν κάποια μορφή ασύρματης χρέωσης, πολλοί άλλοι δεν το κάνουν. Η ασύρματη χρέωση θα κερδίσει πιθανότατα την παγκόσμια υιοθέτηση με το χρόνο καθώς τα διαφορετικά τεχνικά πρότυπα ωριμάζουν. Οι περισσότερες λύσεις ασύρματης φόρτισης απαιτούν σήμερα τη συσκευή να βρίσκεται ή να βρίσκεται πολύ κοντά στη μονάδα ασύρματης φόρτισης (όπως ένα ματ). Επίσης, οι συσκευές πρέπει επίσης να είναι προσεκτικά τοποθετημένες ώστε να δημιουργούν μια κατάλληλη ασύρματη σύνδεση.

Το Μέλλον της Ασύρματης Ισχύος

Κάποια μέρα μπορεί να είναι εφικτή η πρόσβαση σε ασύρματο ηλεκτρικό ρεύμα οπουδήποτε και αν βρίσκεστε, ίσως ακόμη και δωρεάν, όπως εάν μια συσκευή μπορεί να λάβει ενέργεια μέσω των ίδιων συνδέσεων Wi-Fi που χρησιμοποιεί για δεδομένα δικτύου. Τόσο τα τεχνικά όσο και τα επιχειρησιακά οδοφράγματα καθιστούν αυτό το όραμα απίθανο να συμβεί σύντομα, εντούτοις.