Εξασθένηση και ενίσχυση

Στη δικτύωση υπολογιστών, η εξασθένηση είναι μια απώλεια ισχύος σήματος επικοινωνίας που μετράται σε ντεσιμπέλ (dB) . Μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την αύξηση της έντασης του σήματος για την αποφυγή της έκπτωσης εξασθένησης είναι η ενίσχυση.

Η εξασθένηση απομυθοποιήθηκε

Η εξασθένιση παρατηρείται στα δίκτυα υπολογιστών για διάφορους λόγους:

Σε δίκτυα DSL , η εξασθένιση γραμμής μετρά απώλεια σήματος μεταξύ του κεντρικού σταθμού πρόσβασης του κεντρικού σταθμού και του παρόχου DSL. Η εξασθένιση καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική στα δίκτυα DSL δεδομένου ότι οι ρυθμοί δεδομένων που μπορεί να αποκτήσει ένα δεδομένο νοικοκυριό μπορεί να περιοριστούν εάν οι τιμές εξασθένησης της γραμμής είναι πολύ μεγάλες. Οι τυπικές τιμές για εξασθένηση γραμμής σε μια σύνδεση DSL είναι μεταξύ 5 dB και 50 dB (χαμηλότερες τιμές καλύτερες). Ορισμένοι ευρυζωνικοί δρομολογητές εμφανίζουν αυτές τις τιμές εξασθένησης της γραμμής στις σελίδες της κονσόλας τους, αν και τείνουν να ενδιαφέρουν μόνο τους προχωρημένους διαχειριστές δικτύου όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα σύνδεσης

Το Wi-Fi υποστηρίζει μια λειτουργία που ονομάζεται κλιμάκωση δυναμικής ταχύτητας, η οποία ρυθμίζει αυτόματα τη μέγιστη ταχύτητα δεδομένων της σύνδεσης προς τα πάνω ή προς τα κάτω σε σταθερές αυξήσεις, ανάλογα με την ποιότητα μετάδοσης της γραμμής. Σε σενάρια υψηλής εξασθένησης, μια σύνδεση 54 Mbps μπορεί να αποδώσει τόσο χαμηλά όσο τα 6 Mbps, για παράδειγμα.

Η λέξη "εξασθένιση" ισχύει μερικές φορές σε άλλα περιβάλλοντα εκτός από δίκτυα υπολογιστών. Για παράδειγμα, οι audiophiles και οι επαγγελματικοί μίκτες ήχου μπορούν να χρησιμοποιήσουν τεχνικές εξασθένησης για να διαχειριστούν τα επίπεδα ήχου όταν συνδυάζουν διαφορετικές ηχογραφήσεις μαζί.

Ενίσχυση απομυθοποιημένη

Η ενίσχυση σήματος λειτουργεί σε αντίθεση με την εξασθένιση του σήματος, αυξάνοντας ηλεκτρικά την ισχύ ενός σήματος γραμμής με οποιαδήποτε από τις διάφορες τεχνικές μεθόδους. Οι διαφορετικές μορφές ενίσχυσης εισάγουν περισσότερο ή λιγότερο θόρυβο στο σήμα. Στα δίκτυα υπολογιστών, η ενίσχυση συνήθως περιλαμβάνει λογική για τη μείωση του θορύβου για να εξασφαλίσει ότι τα υποκείμενα δεδομένα μηνυμάτων δεν θα καταστραφούν στη διαδικασία.

Οι συσκευές επαναλήψεως δικτύου ενσωματώνουν τυπικά έναν ενισχυτή σήματος στο κύκλωμα τους. Ο επαναλήπτης λειτουργεί ως ένα ενδιάμεσο μεταξύ δύο τελικών σημείων μηνύματος. Λαμβάνει δεδομένα από τον αρχικό αποστολέα (ή από άλλο ανερχόμενο επαναλήπτη), επεξεργάζεται το μέσω του ενισχυτή και στη συνέχεια μεταδίδει το ισχυρότερο σήμα προς το τελικό του προορισμό.

Οι λεγόμενοι ενισχυτές σημάτων βοηθούν στην ενίσχυση των ασύρματων σημάτων που λαμβάνονται. Εκτός από τους αναμεταδότες, οι κατευθυντικές κεραίες και άλλες αναβαθμίσεις κεραίας λειτουργούν καλά ως ενισχυτές.

Μια ξεχωριστή ιδέα από την ενίσχυση σήματος, η ενίσχυση του DNS είναι ένα είδος επίθεσης Distributed Denial of Service (DDoS) όπου ένας κακόβουλος εισβολέας ή ένα botnet χρησιμοποιεί το DNS για να πλημμυρίσει έναν διακομιστή -στόχο με ψευδή δεδομένα μηνυμάτων. Η ενίσχυση, στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται στη συμπεριφορά του DNS στην ανταπόκριση σε σχετικά μικρά μηνύματα αίτησης στέλνοντας σχετικά μεγάλα ποσά δεδομένων απόκρισης.

Ο όρος "ενίσχυση της ενίσχυσης" (ξεχωριστή από την ενίσχυση σήματος και DNS) αναφέρεται σε μια προηγμένη αντίληψη της ασφάλειας δικτύων υπολογιστών και της θεωρίας των πληροφοριών, όπου δύο μέρη μπορούν να συνεργαστούν για να αντιληφθούν αμοιβαία την αξία ενός μυστικού κλειδιού.