Πώς λειτουργεί το Torrent Downloading

Η δικτύωση Bittorrent είναι η πιο δημοφιλής μορφή σύγχρονης κοινής χρήσης αρχείων P2P (peer-to-peer). Από το 2006, η κοινή χρήση bittorrent υπήρξε το βασικό μέσο για τους χρήστες να εμπορεύονται λογισμικό, μουσική, ταινίες και ψηφιακά βιβλία στο διαδίκτυο. Τα Torrents είναι πολύ δημοφιλείς με το MPAA, το RIAA και άλλες αρχές πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά είναι πολύ αγαπητοί από εκατομμύρια φοιτητές από πανεπιστήμια και πανεπιστήμια σε όλο τον πλανήτη.

Bittorrents (επίσης γνωστά ως "torrents") δουλεύουν με τη λήψη μικρών κομματιών αρχείων από πολλές διαφορετικές πηγές ιστού ταυτόχρονα. Το κατέβασμα Torrent είναι εξαιρετικά εύκολο στη χρήση, και εκτός από λίγους παρόχους αναζήτησης torrent, οι ίδιοι οι torrents είναι ελεύθεροι από τέλη χρήσης.

Το δίκτυο Torrent έκανε το ντεμπούτο του το 2001. Ο προγραμματιστής της γλώσσας Python, Bram Cohen, δημιούργησε την τεχνολογία με πρόθεση να την μοιραστεί με όλους. Και πράγματι, η δημοτικότητά του έχει απογειωθεί από το 2005. Η κοινότητα torrent έχει πλέον αυξηθεί σε εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως το 2009. Επειδή τα torrents προσπαθούν να προβάλλουν ψευδείς και διεφθαρμένους φακέλους, είναι ως επί το πλείστον απαλλαγμένοι από adware / spyware και επιτυγχάνουν καταπληκτικές ταχύτητες λήψης, δημοτικότητα του torrent εξακολουθεί να αυξάνεται γρήγορα. Με ευθεία gigabytes εύρους ζώνης που χρησιμοποιείται, η δικτύωση bittorrent είναι η πιο δημοφιλής δραστηριότητα στο Διαδίκτυο σήμερα.

Πώς Torrents είναι ειδικές

Όπως και τα άλλα δίκτυα κοινής χρήσης αρχείων (Kazaa, Limewire (τώρα defunct), Gnutella, eDonkey και Shareaza) ο πρωταρχικός σκοπός του Bittorrent είναι η διανομή μεγάλων αρχείων πολυμέσων σε ιδιώτες χρήστες. Σε αντίθεση με τα περισσότερα δίκτυα P2P, ωστόσο, οι torrents ξεχωρίζουν για 5 βασικούς λόγους:

  1. Η δικτύωση Torrent ΔΕΝ είναι ένα μοντέλο δημοσίευσης-εγγραφής όπως το Kazaa. Αντίθετα, τα torrents είναι αληθή δίκτυα Peer-to-Peer όπου οι ίδιοι οι χρήστες κάνουν το πραγματικό αρχείο που εξυπηρετεί.
  2. Τα Torrents επιβάλλουν τον έλεγχο ποιότητας 99%, φιλτράροντας τα κατεστραμμένα και ψεύτικα αρχεία, εξασφαλίζοντας ότι οι λήψεις περιέχουν μόνο αυτά που ισχυρίζονται ότι περιέχουν. Εξακολουθεί να υπάρχει κάποια κατάχρηση του συστήματος, αλλά αν χρησιμοποιείτε έναν ερευνητή torrent κοινότητας, οι χρήστες θα σας προειδοποιήσουν όταν ένα torrent είναι ένα πλαστό ή ψεύτικο αρχείο.
  3. Τα Torrents ενθαρρύνουν ενεργά τους χρήστες να μοιράζονται ("σπόροι") τα πλήρη αρχεία τους, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλουν κυρώσεις στους χρήστες που "leech".
  4. Τα Torrents μπορούν να επιτύχουν ταχύτητες λήψης άνω των 1,5 megabits ανά δευτερόλεπτο.
  5. Ο κωδικός Torrent είναι ανοιχτού κώδικα, δωρεάν διαφήμιση και δωρεάν adware / spyware. Αυτό σημαίνει ότι κανένα άτομο δεν κερδίζει από την επιτυχία του torrent.

Πώς λειτουργεί το Bittorrent Sharing

Η κοινή χρήση Torrent είναι για το "swarming and tracking", όπου οι χρήστες κατεβάζουν ταυτόχρονα πολλά μικρά κομμάτια από πολλές διαφορετικές πηγές. Επειδή αυτή η μορφή αντισταθμίζει τα σημεία συμφόρησης, είναι στην πραγματικότητα ταχύτερη από τη λήψη ενός μεγάλου αρχείου από μια μόνο πηγή.

Τα torrents είναι διαφορετικά από το ανταγωνιστικό δίκτυο Kazaa με έναν σημαντικό τρόπο: τα torrents είναι αληθινά κοινής χρήσης P2P. Αντί των "εξυπηρετητών εκδόσεων" που εξάγουν αρχεία, οι χρήστες torrent κάνουν το αρχείο που εξυπηρετεί. Οι χρήστες του Torrent ανεβάζουν εθελοντικά τα bits τους αρχείου στο σμήνος τους χωρίς έσοδα από πληρωμές ή διαφημίσεις. Θα μπορούσατε να πείτε ότι οι χρήστες του torrent έχουν κίνητρα όχι από τα χρήματα, αλλά από το συνεταιριστικό πνεύμα "Pay-It-Forward". Εάν θυμηθείτε το μοντέλο Napster.com της δεκαετίας του 1990, η σάπια bittorrent είναι η ίδια, αλλά με την προσθήκη κινήτρων.

Η ταχύτητα λήψης ελέγχεται από διακομιστές παρακολούθησης torrent, οι οποίοι παρακολουθούν όλους τους χρήστες σμήνους. Αν μοιραστείτε, οι διακομιστές ιχνηλάτησης θα σας ανταμείψουν αυξάνοντας το εύρος ζώνης που έχετε ορίσει για το σμήνος (μερικές φορές μέχρι 1500 kilobits ανά δευτερόλεπτο). Παρομοίως, εάν περιορίσετε και περιορίσετε την κοινή χρήση μεταφόρτωσης, οι διακομιστές παρακολούθησης θα πνίξουν τις ταχύτητες λήψης, μερικές φορές να είναι τόσο αργές όσο 1 kilobit ανά δευτερόλεπτο. Πράγματι, η φιλοσοφία "Pay It Forward" επιβάλλεται ψηφιακά! Τα βελάκια δεν είναι ευπρόσδεκτα σε ένα σμήνος bittorrent.

Πώς να ξεκινήσετε τη χρήση του Bittorrent

Η σάπια Bittorrent απαιτεί έξι σημαντικά συστατικά.

  1. Λογισμικό πελάτη Bittorrent
  2. Ένας διακομιστής παρακολούθησης (εκατοντάδες από αυτά υπάρχουν στον Ιστό, χωρίς κόστος).
  3. Ένα αρχείο κειμένου torrent που δείχνει την ταινία / τραγούδι / αρχείο που θέλετε να κατεβάσετε.
  4. Μια μηχανή αναζήτησης Torrent που σας βοηθά να βρείτε αυτά τα αρχεία κειμένου .torrent.
  5. Μια ειδικά διαμορφωμένη σύνδεση στο Internet με τη θύρα 6881 ανοίγει στο διακομιστή / δρομολογητή για να επιτρέπεται η εμπορία αρχείων torrent.
  6. Μια κατανόηση της διαχείρισης αρχείων στο PC / Macintosh. Θα χρειαστεί να περιηγηθείτε σε εκατοντάδες φακέλους και ονόματα αρχείων για να κάνετε κοινή χρήση αρχείων για εσάς.

Στο πολύ χειρότερο, θα σας πάρει περίπου μία ημέρα για να ρυθμίσετε τον υπολογιστή σας ή το Mac για σμήνη με torrent. Αν δεν χρησιμοποιείτε δρομολογητή υλικού ή τείχος προστασίας λογισμικού με το μόντεμ σας, τότε η εγκατάσταση πιθανόν να διαρκέσει μόνο 30 λεπτά επιλογής και εγκατάστασης του προγράμματος-πελάτη bittorrent. Αν χρησιμοποιείτε έναν δρομολογητή υλικού ή ένα τείχος προστασίας (που είναι ένας έξυπνος τρόπος ρύθμισης της ρύθμισης του οικιακού σας υπολογιστή), είναι πιθανό να λάβετε πρώτα μηνύματα λάθους "NAT". Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο δρομολογητής / τείχος προστασίας δεν έχει διδαχθεί να "εμπιστεύονται" τα δεδομένα bittorrent σας ακόμα. Μόλις ανοίξετε την ψηφιακή θύρα 6881 στο δρομολογητή / τείχος προστασίας, τα μηνύματα NAT θα πρέπει να σταματήσουν και η σύνδεση bittorrent θα πρέπει να λειτουργεί καλά.

Η διαδικασία λήψης Torrent

Προειδοποίηση πνευματικών δικαιωμάτων Εκτός αν ζείτε στον Καναδά, πρέπει να καταλάβετε ότι οι νόμοι περί πνευματικών δικαιωμάτων παραβιάζονται συνήθως από την κοινή χρήση P2P. Αν κατεβάσετε / ανεβάσετε ένα τραγούδι, μια ταινία ή μια τηλεοπτική εκπομπή, διακινδυνεύετε μια αστική δίκη. Οι Καναδοί προστατεύονται κάπως από αυτές τις αγωγές εξαιτίας της απόφασης του Καναδά , αλλά όχι των κατοίκων των ΗΠΑ ή των περισσότερων περιοχών της Ευρώπης και της Ασίας. Αυτός ο κίνδυνος αγωγής είναι πραγματικότητα και πρέπει να αποδεχτείτε αυτόν τον κίνδυνο εάν επιλέξετε να κάνετε λήψη αρχείων P2P.

Η διαδικασία λήψης torrent πηγαίνει σαν αυτό:

  1. Χρησιμοποιείτε ειδικές μηχανές αναζήτησης torrent για να βρείτε αρχεία κειμένου .torrent γύρω από το δίκτυο. Ένα αρχείο κειμένου torrent λειτουργεί σαν ένας ειδικός δείκτης για να εντοπίσετε ένα συγκεκριμένο αρχείο και το σμήνος των ανθρώπων που μοιράζονται αυτήν τη στιγμή το αρχείο. Αυτά τα αρχεία .torrent ποικίλλουν από μέγεθος αρχείου 15kb έως 150kb και δημοσιεύονται από τους σοβαρούς χρήστες του Torrent σε όλο τον κόσμο.
  2. Μπορείτε να κάνετε λήψη του επιθυμητού αρχείου .torrent στη μονάδα δίσκου (αυτό διαρκεί περίπου 5 δευτερόλεπτα ανά αρχείο .torrent με ταχύτητες καλωδιακού μόντεμ).
  3. Ανοίξτε το αρχείο .torrent στο λογισμικό torrent . Συνήθως, αυτό είναι τόσο απλό όσο το διπλό κλικ στο εικονίδιο αρχείου .torrent και το λογισμικό πελάτη εκκινείται αυτόματα. Σε άλλες περιπτώσεις, αυτό το λογισμικό θα ανοίξει ακόμη και το αρχείο torrent για εσάς.
  4. Το λογισμικό πελάτη torrent θα μιλήσει τώρα με έναν διακομιστή παρακολούθησης για 2 έως 10 λεπτά, ενώ θα καθαρίσει το Διαδίκτυο για τους ανθρώπους να σμήθουν με. Συγκεκριμένα, ο πελάτης και ο διακομιστής παρακολούθησης θα αναζητήσουν άλλους χρήστες που έχουν το ίδιο ακριβώς αρχείο .torrent όπως εσείς.
  5. Καθώς ο ιχνηλάτης εντοπίζει τους χρήστες του torrent, ο κάθε χρήστης θα χαρακτηριστεί αυτόματα ως "leech / peer" ή ως "seed" (χρήστες που έχουν μόνο μέρος του αρχείου προορισμού, έναντι χρηστών που έχουν το πλήρες αρχείο προορισμού) . Όπως μπορεί να μαντέψετε, όσο περισσότερους σπόρους συνδέεστε, τόσο πιο γρήγορα θα κάνετε λήψη. Συνήθως, 10 συνομηλίκες / βδέλλες και 3 σπόροι είναι ένα καλό σμήνος για τη λήψη ενός μόνο τραγουδιού / ταινίας.
  1. Στη συνέχεια, το λογισμικό πελάτη ξεκινά τη μεταφορά. Όπως σημαίνει το όνομα "κοινή χρήση", κάθε μεταφορά θα συμβεί και προς τις δύο κατευθύνσεις, "κάτω" και "επάνω" (leech και share). * ΤΑΧΥΜΕΝΗ ΠΡΟΣΔΟΚΗ: Οι χρήστες καλωδιακών και DSL μόντεμ μπορούν να αναμένουν κατά μέσο όρο 25 megabyte ανά ώρα, μερικές φορές πιο αργές αν ο σμήνος είναι μικρός με λιγότερο από 2 σπαρτικές μηχανές. Σε μια καλή μέρα με ένα μεγάλο σμήνος, ωστόσο, μπορείτε να κατεβάσετε ένα τραγούδι 5MB μέσα σε 3 λεπτά και μια ταινία 900MB μέσα σε 60 λεπτά.
  2. Μόλις ολοκληρωθεί η μεταφορά, αφήστε το λογισμικό προγράμματος-πελάτη torrent να λειτουργεί για τουλάχιστον δύο ώρες. Αυτό ονομάζεται "σπορά" ή "καλό κάρμα", όπου μοιράζεστε τα πλήρη αρχεία σας σε άλλους χρήστες. Προτάσεις: κάντε τις λήψεις σας λίγο πριν πάτε για ύπνο τη νύχτα. Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργήσετε σπόρους για τα πλήρη αρχεία σας, θα αυξήσετε το λόγο φόρτωσης / λήψης και θα έχετε πλήρη αρχεία που έχετε λάβει μέχρι να ξυπνήσετε!
  3. Φιγούρες και μουσική: θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε συσκευές αναπαραγωγής πολυμέσων και ενημερωμένους μετατροπείς κωδικοποιητή για να παίξετε τα αρχεία λήψης:
    • π.χ. Windows Media Player, DivX, RealAudio, Εικονικά CD / DVD Daemon Tools. Μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτούς τους plug-in παίκτες.
    • π.χ. XP Codec πακέτα και άλλους μετατροπείς κωδικοποιητή-αποκωδικοποιητή.
  1. Απολαύστε τις ταινίες και τα τραγούδια σας!
  2. Αληθινή προειδοποίηση: θα θέλετε ένα δεύτερο σκληρό δίσκο μόλις ξεκινήσετε τη σοβαρή λήψη torrent. Τα τραγούδια και οι ταινίες απαιτούν μεγάλο χώρο στο δίσκο και ένας μέσος χρήστης P2P έχει συνήθως 20 έως 40 GB αρχείων πολυμέσων ανά πάσα στιγμή. Ένας δεύτερος σκληρός δίσκος 500GB είναι κοινός για σοβαρούς χρήστες P2P και οι πρόσφατες χαμηλές τιμές στους σκληρούς δίσκους το καθιστούν καλή επένδυση.