Λήψη αρχείων μουσικής MP3: κοινή χρήση αρχείων από ομότιμους χρήστες

(Είναι νομικά γκρίζα στην καλύτερη περίπτωση)

Μοιραστείτε μουσική στο διαδίκτυο: μερικοί μουσικοί το μισούν, μερικοί μουσικοί την αγαπούν. Είναι σχεδόν νόμιμο στις ΗΠΑ. Έχει εκτελεσθεί σε μεγάλο βαθμό στον Καναδά. Και εκατομμύρια άνθρωποι το κάνουν κάθε μέρα, ανεξάρτητα.

Ονομάζεται Κοινή χρήση μεταξύ ιστότοπων & # 34; (P2P)

Βασίζεται στη συνεργατική ανταλλαγή χιλιάδων μεμονωμένων χρηστών. Το P2P λειτουργεί επειδή οι συμμετέχοντες εγκαθιστούν εθελοντικά ειδικό λογισμικό κοινής χρήσης αρχείων στις μηχανές τους. Μόλις το λογισμικό P2P βρίσκεται στη θέση του, αυτοί οι χρήστες αρχίζουν να εμπορεύονται μουσικά αρχεία MP3 και AVI των αγαπημένων τραγουδιών και ταινιών τους. Η κοινή χρήση γίνεται από κάθε χρήστη που μοιράζεται λίγο bit ταυτόχρονα. Χωρίς χρέωση, χωρίς κόστος ... είναι σχεδόν εξίσου εύκολο με την αναζήτηση Google.

Αυτή η εμπορία αρχείων, που ονομάζεται "φόρτωση και λήψη", είναι ο πυρήνας της P2P διαδικτυακής κοινότητας Παρόλο που τα αρχεία είναι συνήθως μεγάλα (από 5 megabytes έως 5 gigabytes), το λογισμικό P2P μπορεί να κάνει τη σύνδεση εύρους ζώνης σας να επιτύχει εκπληκτικές ταχύτητες. Για εκατομμύρια άτομα, είναι εφικτό να κατεβάσετε ένα ολόκληρο μουσικό CD σε λιγότερο από μία ώρα και μια ολόκληρη ταινία σε λιγότερο από 3 ώρες.

Η διαμάχη για το P2P

Η μεγάλη διαμάχη αφορά τα πνευματικά δικαιώματα και τα χρήματα: οι καλλιτέχνες μουσικής και κινηματογράφου ισχυρίζονται ότι δεν πληρώνονται δικαιωματικά όταν οι χρήστες μοιράζονται αρχεία χωρίς τη ρητή άδεια των καλλιτεχνών

Στον Καναδά, έχουν διατυπωθεί δικαστικά επιχειρήματα ότι είναι εντελώς νόμιμο ... Οι καναδοί μπορούν να κατεβάσουν μουσική, αλλά να μην το μεταφορτώσουν και οι αρχές CRIA δεν θα πρέπει απαραίτητα να έχουν τη δυνατότητα να δουν τα ονόματα των χρηστών ISP που P2P. Σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως οι Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και η Ευρώπη, οι μεριδιούχοι φακέλων θα κατηγορηθούν για αγωγές κατηγορίας, συχνά για δεκάδες χιλιάδες δολάρια. Σε μερικές περιπτώσεις εκφοβισμού, οι κυβερνήσεις της Αυστραλίας και της Βρετανίας χρέωσαν κάποιους μεριζόμενους σε αρχειοθετήσεις. Ωστόσο, παρά τις τρομακτικές ενέργειες δικαστηρίου, εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να εμπορεύονται αρχεία κάθε μέρα.

Napster και η ιστορία του P2P

Η Napster Inc. δημιουργήθηκε τον Μάιο του 1999 από τον Shawn Fanning (PC Magazine, Βραβείο Τεχνικής Αριστείας), και τον Sean Parker, συνιδρυτή. Μια κεντρική υπηρεσία για τη διανομή εκατομμυρίων μουσικών τίτλων, αυτό το P2P δίκτυο εμπορίας αρχείων σε πραγματικό χρόνο περιελάμβανε επίσης χώρους συνομιλίας με λειτουργία "άμεσων μηνυμάτων" και μια λίστα "hotlist" και μάλιστα εμφανίστηκε στο Download Spotlight του περίφημου Download.com .

Το Napster ήταν τόσο επιτυχημένο , πάνω από 70 εκατομμύρια χρήστες ένωσαν την κοινότητά του. Ακόμη πιο εκπληκτικό: περίπου το 85% όλων των φοιτητών του κόσμου ήταν μέρος αυτής της ομάδας και κατάφεραν να κατεβάσουν 2,79 δισεκατομμύρια τραγούδια! Αυτή η μαζική μεταφόρτωση προσέλκυσε επίσης την προσοχή των μεγα-καλλιτεχνών Metallica και του Δρ Dre. Αυτοί οι δύο καλλιτέχνες αντιτίθενται έντονα στην ελεύθερη διαπραγμάτευση της μουσικής τους.

Τον Δεκέμβριο του 1999, η Ένωση Καταγραφικών Βιομηχανιών της Αμερικής (RIAA) ξεκίνησε μια δίκη εναντίον της Napster Inc., χρεώνοντάς την με παρανομία παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων (δηλ. Συμβάλλοντας και διευκολύνοντας την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων άλλων ανθρώπων).

Τον Φεβρουάριο του 2001, ένας δικαστής έκρινε ότι ο Napster έπρεπε να σταματήσει τη διανομή του υλικού πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω του δικτύου του. Οι δισκογραφικές εταιρείες παρείχαν τη λίστα με περισσότερους από 250.000 τίτλους τραγουδιών για την άμεση αφαίρεση του δικτύου του Napster. Τον Ιούλιο του 2001, ένας δικαστής είπε στο Napster ότι πρέπει να αποκλείει όλα τα αρχεία που παραβιάζουν τα πνευματικά δικαιώματα, αναγκάζοντάς το να κλείσει. Η Napster διπλώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2002, μετά την αποτυχημένη πώλησή της στην Bertelsmann AG.

Το Napster αναγεννήθηκε με πιο ηπιώδη και ταλαιπωρημένο τρόπο, όπως το Napster 2.0, το οποίο είναι τώρα ένα τμήμα της Roxio, Inc. Η Napster 2.0 καλλιέργησε εκτεταμένες ρυθμίσεις περιεχομένου με τις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες. Όσο είστε πρόθυμοι να πληρώσετε ένα τέλος χρήσης $ 10 USD ανά μήνα, μπορείτε να κατεβάσετε νόμιμα πάνω από 500.000 τραγούδια από όλα τα είδη μουσικής στο Napster 2.0. Δυστυχώς, το Napster 2.0 είναι διαθέσιμο μόνο στους κατοίκους των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν έχει πλέον το τεράστιο αποτέλεσμα των ημερών του 1999-2002.

P2P σήμερα

Αυτές οι οντότητες κατάφεραν να αποφύγουν τη νομική δίωξη σε αυτό το σημείο: BitTorrents , Limewire, Gnutella, OpenNap, KaZaA, Morpheus, WinMX και FastTrack. Αυτές οι κοινότητες P2P υφίστανται συνεχή απειλή πολιτικών αγωγών, αλλά εκατομμύρια χρήστες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους κάθε μέρα.