Ταχύτητα μνήμης υπολογιστή και καθυστέρηση

Πώς η ταχύτητα μνήμης του υπολογιστή σας και η καθυστέρηση επηρεάζουν την απόδοση

Η ταχύτητα της μνήμης θα καθορίσει τον ρυθμό με τον οποίο η CPU μπορεί να επεξεργαστεί δεδομένα. Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία ρολογιού στη μνήμη, τόσο πιο γρήγορα το σύστημα μπορεί να διαβάζει και να γράφει πληροφορίες από τη μνήμη. Όλη η μνήμη βαθμολογείται με συγκεκριμένο ρυθμό ρολογιού σε megahertz που μιλάει η διασύνδεση μνήμης με την CPU. Οι νεότερες μέθοδοι ταξινόμησης μνήμης αρχίζουν τώρα να αναφέρονται σε αυτές με βάση το θεωρητικό εύρος ζώνης δεδομένων που υποστηρίζει η μνήμη το οποίο μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.

Όλες οι εκδόσεις της μνήμης DDR αναφέρονται από τη βαθμολογία ρολογιού, αλλά πιο συχνά οι κατασκευαστές μνήμης αρχίζουν να αναφέρονται στο εύρος ζώνης της μνήμης. Για να κάνουν τα πράγματα σύγχυση, αυτοί οι τύποι μνήμης μπορούν να καταγραφούν με δύο τρόπους. Η πρώτη μέθοδος παραθέτει τη μνήμη με τη συνολική ταχύτητα ρολογιού της και την έκδοση του DDR που χρησιμοποιείται. Για παράδειγμα, μπορεί να δείτε αναφορά 1600MHz DDR3 ή DDR3-1600 που ουσιαστικά είναι μόνο ο τύπος και η ταχύτητα σε συνδυασμό.

Η άλλη μέθοδος ταξινόμησης των ενοτήτων είναι με τη βαθμολογία εύρους ζώνης σε megabyte ανά δευτερόλεπτο. Η μνήμη 1600MHz μπορεί να τρέξει με θεωρητική ταχύτητα 12,8 gigabytes ανά δευτερόλεπτο ή 12,800 megabyte ανά δευτερόλεπτο. Αυτό στη συνέχεια προωθείται από τον αριθμό έκδοσης που προσαρτάται στον Η / Υ. Έτσι, η μνήμη DDR3-1600 αναφέρεται επίσης ως μνήμη PC3-12800. Εδώ είναι μια σύντομη μετατροπή κάποιων από τις τυπικές μνήμες DDR που μπορεί να βρεθεί:

Τώρα είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ποια είναι η μέγιστη ταχύτητα μνήμης που μπορεί να υποστηρίξει ο επεξεργαστής σας. Για παράδειγμα, ο επεξεργαστής σας μπορεί να υποστηρίζει μόνο μέχρι 2666MHz DDR4 μνήμη. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε ονομαστική μνήμη 3200MHz με τον επεξεργαστή, αλλά η μητρική πλακέτα και η CPU θα ρυθμίσουν τις ταχύτητες κάτω για να τρέξουν αποτελεσματικά στα 2666MHz. Το αποτέλεσμα είναι ότι η μνήμη λειτουργεί σε λιγότερο από το πλήρες δυνητικό εύρος ζώνης. Ως αποτέλεσμα, θέλετε να αγοράσετε μνήμη που ταιριάζει καλύτερα με τις δυνατότητες του υπολογιστή σας.

Αφάνεια

Για τη μνήμη, υπάρχει ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την απόδοση, την καθυστέρηση. Αυτός είναι ο χρόνος (ή κύκλοι ρολογιού) που παίρνει τη μνήμη για να ανταποκριθεί σε ένα αίτημα εντολής. Οι περισσότεροι κατασκευαστές BIOS και μνήμης του υπολογιστή το κατατάσσουν είτε ως βαθμολογία CAS ή CL. Με κάθε γενιά μνήμης αυξάνεται ο αριθμός των κύκλων επεξεργασίας εντολών. Για παράδειγμα, το DDR3 διαρκεί γενικά μεταξύ 7 και 10 κύκλων. Το νεότερο DDR4 τείνει να τρέχει σε σχεδόν διπλάσιο χρόνο με την καθυστέρηση να τρέχει μεταξύ 12 και 18. Παρόλο που υπάρχει μεγαλύτερη καθυστέρηση με τη νεότερη μνήμη, άλλοι παράγοντες όπως οι υψηλότερες ταχύτητες ρολογιού και η βελτίωση των τεχνολογιών γενικά δεν τους καθιστούν πιο αργούς.

Γιατί λοιπόν αναφέρουμε την λανθάνουσα κατάσταση; Λοιπόν, όσο χαμηλότερη είναι η καθυστέρηση τόσο πιο γρήγορα η μνήμη ανταποκρίνεται στις εντολές. Έτσι, η μνήμη με μια λανθάνουσα λέξη 12 θα είναι καλύτερη από παρόμοια ταχύτητα και μνήμη γενιάς με λανθάνουσα κατάσταση 15. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι καταναλωτές δεν θα παρατηρήσουν πραγματικά κανένα όφελος από τη χαμηλότερη λανθάνουσα κατάσταση. Στην πραγματικότητα, η ταχύτερη μνήμη ταχύτητας ρολογιού με ελαφρώς υψηλότερη μπορεί να είναι λίγο πιο αργή για να ανταποκριθεί, αλλά προσφέρει ένα μεγάλο εύρος ζώνης μνήμης που μπορεί να προσφέρει καλύτερη απόδοση