Πριν αγοράσετε ένα Blu-ray Disc Player - Τι πρέπει να ξέρετε

Όταν το DVD εισήχθη το 1996/1997, ήταν μια σημαντική αναβάθμιση από το VHS. Ως αποτέλεσμα, το DVD έγινε το πιο επιτυχημένο προϊόν βίντεο στην ιστορία. Ωστόσο, όταν εισήχθη η τηλεόραση HDTV, οι χρήστες έφεραν στο φως δύο μορφές για τους καταναλωτές το 2006, οι οποίοι αύξησαν την μπάρα υψηλότερα: HD-DVD και Blu-ray .

Blu-ray vs DVD

Η διαφορά κλειδιού μεταξύ DVD και Blu-ray / HD-DVD είναι ότι το DVD είναι μια μορφή τυπικής ευκρίνειας στην οποία οι πληροφορίες δίσκου κωδικοποιούνται σε ανάλυση 480i , ενώ οι πληροφορίες δίσκων Blu-ray / HD-DVD μπορούν να κωδικοποιηθούν έως και 1080p . Αυτό σημαίνει ότι το Blu-ray / HD-DVD ήταν σε θέση να εκμεταλλευτεί την ποιότητα εικόνας HDTV.

Ωστόσο, παρόλο που τα Blu-ray και HD-DVD πέτυχαν τα ίδια αποτελέσματα, ο τρόπος με τον οποίο υλοποιήθηκαν ήταν ελαφρώς διαφορετικός, καθιστώντας τους ασυμβίβαστες μορφές (θυμάστε VHS vs BETA). Φυσικά, αυτό είχε ως αποτέλεσμα έναν "πολεμικό σχηματισμό" στον οποίο τα κινηματογραφικά στούντιο έπρεπε να επιλέξουν σε ποια μορφή θα κυκλοφορούσαν ταινίες και οι καταναλωτές έπρεπε να ψηφίσουν με τα δολάρια τους για να καθορίσουν ποιοι παίκτες θα αγοράσουν. Το αποτέλεσμα - μέχρι το 2008 HD-DVD σταμάτησε επίσημα, αφήνοντας το Blu-ray ως το "βασιλιά του λόφου" ως εναλλακτική λύση δίσκου υψηλής ευκρίνειας σε DVD.

Εάν δεν έχετε πηδήσει ακόμα στο Blu-ray, τα ακόλουθα είναι βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε.

Blu-ray Discs

Ο κύριος σκοπός ενός Blu-ray Disc player είναι φυσικά να παίζει δίσκους Blu-ray και υπάρχουν πάνω από 100.000 τίτλοι που διατίθενται από όλα τα μεγάλα και τα μικρότερα στούντιο. Πολλοί παίκτες μπορούν να παίξουν τόσο δίσκους Blu-ray 2D όσο και 3D ( απαιτείται 3D προβολέας 3D ή προβολέας βίντεο 3D ).

Οι τιμές για τίτλους Blu-ray είναι συνήθως περίπου $ 5-ή- $ 10 περισσότερο από DVD. Ωστόσο, οι παλαιότεροι τίτλοι δίσκων Blu-ray μπορούν να βρεθούν μερικές φορές λιγότερο από ορισμένους νεότερους τίτλους DVD. Τα περισσότερα πακέτα Blu-ray Disc έρχονται επίσης με μια έκδοση DVD της ταινίας (ή τηλεοπτική εκπομπή).

Blu-ray Disc Player Ευελιξία

Εκτός από την αναπαραγωγή δίσκων Blu-ray, αυτοί οι παίκτες έχουν εξελιχθεί σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρόσβασης και αναπαραγωγής περιεχομένου.

Όλοι οι δίσκοι Blu-ray Disc (εκτός από μερικά πολύ πρώιμα μοντέλα) αναπαράγουν επίσης DVD και CD. Για μεγαλύτερη ευελιξία, οι περισσότεροι παίκτες μπορούν επίσης να έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο ήχου / βίντεο που μεταδίδεται από το διαδίκτυο (το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει Netflix, Vudu, Hulu κ.λπ.) ή τοπικό οικιακό δίκτυο (υπολογιστές / διακομιστές πολυμέσων) , όπως οι μονάδες flash.

Πρόσθετες δυνατότητες πρόσβασης και διαχείρισης περιεχομένου που προσφέρονται από μερικούς Blu-ray Disc players περιλαμβάνουν Screen Mirroring (Miracast) , που επιτρέπουν την κοινή χρήση περιεχομένου ήχου / εικόνας από συμβατό smartphone και tablet, τα οποία με τη σειρά τους στέλνουν τον ήχο και το βίντεο σε συμβατή τηλεόραση και το σύστημα ήχου και το Ripping από CD σε USB, το οποίο, όπως και το όνομα συνθέτει, σας επιτρέπει να αντιγράφετε μουσική από ένα CD σε μια μονάδα flash USB.

Τα τρέχοντα DVD σας δεν είναι ξεπερασμένα αν αλλάξετε σε Blu-ray

Όπως αναφέρθηκε στην προηγούμενη ενότητα, οι Blu-ray Disc Players παίζουν επίσης DVD, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να πετάξετε τη συλλογή DVD και στην πραγματικότητα τα DVD μπορούν πραγματικά να φαίνονται καλύτερα όταν παίζονται σε Blu-ray Disc player επειδή όλοι οι παίκτες έχουν δυνατότητες αναβάθμισης βίντεο . Αυτό παρέχει μεγαλύτερη αντιστοιχία μεταξύ της ανάλυσης που διαβάστηκε ένα DVD και των πραγματικών δυνατοτήτων απεικόνισης της ανάλυσης ενός HDTV ή ενός βιντεοπροβολέα HD. Αν και δεν θα κάνει τα DVD σας να φαίνονται τόσο καλά όσο οι πραγματικοί δίσκοι Blu-ray (τίποτα δεν αλλάζει φυσικά στο DVD), είναι σίγουρα μια βελτίωση σε σχέση με την τυπική ποιότητα αναπαραγωγής DVD.

Γνωρίστε τους τύπους συνδέσεων που διαθέτουν οι συσκευές αναπαραγωγής δίσκων Blu-ray

Όταν κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 2006/2007, οι Blu-ray Disc players παρείχαν επιλογές σύνδεσης που ήταν εξοικειωμένοι με τους κατόχους DVD player, οι οποίοι περιελάμβαναν κάποιες από τις παρακάτω επιλογές: Composite, S-Video και Component video, Analog Stereo , Ψηφιακές οπτικές και / ή ψηφιακές ομοαξονικές εξόδους ήχου. Ωστόσο, για να καλύψουν τις ανάγκες υψηλής ανάλυσης ικανότητα εξόδου ανάλυση (μέχρι 1080p), εξόδους HDMI συμπεριλήφθηκαν.

Επίσης, σε δίσκους Blu-ray των υψηλότερων σημείων, αναλογικοί έξοδοι 5.1 / 7.1 καναλιών που μεταφέρουν αποκωδικοποιημένο ηχητικό σήμα surround σε δέκτες AV που είχαν αναλογικές εισόδους 5.1 / 7.1, συμπεριλήφθηκαν μερικές φορές επίσης.

Ωστόσο, υπάρχουν περισσότερα. Όλοι οι παίκτες (εκτός από ορισμένα πολύ πρώιμα μοντέλα) διαθέτουν επίσης θύρες Ethernet / LAN για ενσύρματη σύνδεση στο οικιακό δίκτυο και στο διαδίκτυο (οι περισσότεροι παίκτες έχουν επίσης ενσωματωμένο WiFi ) και οι συσκευές Blu-ray Disc έχουν συνήθως είτε ένα είτε δύο USB θύρες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη φόρτωση ενημερώσεων υλικολογισμικού και / ή να παρέχουν ένα ή περισσότερα από τα εξής: επέκταση της μνήμης BD-Live (η οποία παρέχει πρόσβαση σε πρόσθετο περιεχόμενο που βασίζεται στο διαδίκτυο που σχετίζεται με συγκεκριμένους τίτλους δίσκων Blu-ray) στα αρχεία ψηφιακών πολυμέσων που είναι αποθηκευμένα σε μονάδες flash ή παρέχουν τη σύνδεση ενός προσαρμογέα USB WiFi για παίκτες που δεν έχουν ήδη ενσωματωθεί WiFi.

Συνδέσεις δίσκου Blu-ray και την απόφαση του 2013

Όσον αφορά τις συνδέσεις, έγινε μια απόφαση που απαιτούσε να αφαιρεθούν όλες οι αναλογικές συνδέσεις βίντεο από τους Blu-ray Disc players που προχωρούν από το 2013. Επίσης, αν και δεν απαιτείται, ορισμένοι κατασκευαστές επέλεξαν επίσης να αφαιρέσουν αναλογικές συνδέσεις ήχου.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι δίσκοι Blu-ray Disc που πωλούνται αυτήν τη στιγμή νέοι έχουν μόνο εξόδους HDMI για έξοδο βίντεο και για ήχο, HDMI και είτε ψηφιακή οπτική ή / και ψηφιακή ομοαξονική έξοδο ήχου. Επίσης, ορισμένοι παίκτες έχουν δύο εξόδους HDMI που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις όπου ο ήχος και το βίντεο πρέπει να αποστέλλονται σε ξεχωριστούς προορισμούς.

Η μόνη πρόσθετη παραλλαγή είναι ότι μερικοί υψηλής ποιότητας συσκευές αναπαραγωγής δίσκων Blu-ray παρέχουν ένα σύνολο αναλογικών ήχων 5.1 / 7.1 καναλιών για χρήση με αναλογικούς δέκτες ή ενισχυτές οικιακού κινηματογράφου.

Κωδικοποίηση περιοχής και προστασία αντιγραφής

Με παρόμοιο τρόπο με το DVD, η μορφή δίσκου Blu-ray έχει επίσης σύστημα κωδικοποίησης περιοχής και προστασία αντιγραφής . Αυτό σημαίνει ότι οι παίκτες που πωλούνται σε συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου τηρούν έναν συγκεκριμένο κωδικό περιοχής. Ωστόσο, σε αντίθεση με το DVD, υπάρχουν λιγότερες περιοχές και πολλοί δίσκοι Blu-ray στην πραγματικότητα δεν είναι πάντα κωδικοποιημένοι σε περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, η μορφή Blu-ray Disc υποστηρίζει επίσης ενισχυμένη προστασία αντιγραφής με δύο τρόπους. Πρώτον, το πρότυπο HDMI απαιτεί οι συσκευές με δυνατότητα HDMI να μπορούν να αναγνωρίζουν η μία την άλλη συσκευές που προστατεύονται από την αντιγραφή μέσω μιας "Διαδικασίας Handshake". Αν δεν πραγματοποιηθεί η χειραψία, δεν θα εμφανιστούν σήματα από τη συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Disc σε τηλεόραση ή βιντεοπροβολέα που διαθέτει HDMI. Ωστόσο, η "διαδικασία χειραψίας" έχει μερικές φορές έναν ψευδή συναγερμό, ο οποίος μπορεί να απαιτήσει την επίλυση ορισμένων προβλημάτων.

Ένα άλλο επίπεδο προστασίας από αντιγραφή, ειδικά σχεδιασμένο για Blu-ray είναι το Cinavia. Η κωδικοποίηση Cinavia αποτρέπει την αναπαραγωγή μη εξουσιοδοτημένων αντιγράφων του εμπορικού περιεχομένου του Blu-ray Disc. Όλοι οι δίσκοι Blu-ray που κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια για τη διανομή των ΗΠΑ και οι περισσότεροι που διατίθενται για διανομή σε άλλες αγορές, πρέπει να είναι ενεργοποιημένοι για το Cinavia.

Χρειάζεστε μια τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας για να αποκτήσετε τα οπτικά πλεονεκτήματα του Blu-ray

Όταν παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά, οι περισσότεροι παίκτες Blu-ray Disc θα μπορούσαν να συνδεθούν με μια τηλεόραση που είχε τουλάχιστον εισόδους σύνθετου βίντεο. Ωστόσο, ο μόνος τρόπος για να έχετε πρόσβαση σε ανάλυση Full HD (1080p) υψηλής ευκρίνειας είναι μέσω της σύνδεσης HDMI ή σε παίκτες που έχουν δημιουργηθεί πριν από το 2013, με κάποιους περιορισμούς, συνδέσεις βίντεο συνιστωσών.

Το Blu-ray είναι κάτι περισσότερο από μια αναβάθμιση βίντεο

Εκτός από το βίντεο ποιότητας 1080p, οι Blu-ray Disc players μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πρόσθετες μορφές ήχου που μπορούν να κωδικοποιηθούν σε δίσκους Blu-ray (αλλά όχι σε DVD), όπως Dolby TrueHD , Dolby Atmos , DTS-HD Master Audio και DTS: X και αποκωδικοποιήστε εσωτερικά (στην περίπτωση του Dolby TrueHD / DTS HD-Master Audio) ή μεταβείτε σε αυτές και το Dolby Atmos / DTS: X, χωρίς κωδικοποίηση για συμβατό δέκτη home theater για αποκωδικοποίηση. Εάν ο δέκτης σας δεν είναι συμβατός με αυτές τις μορφές, μην ανησυχείτε, η συσκευή αναπαραγωγής θα ανιχνεύσει αυτόματα αυτό και προεπιλογή στο τυπικό κανάλι Dolby Digital / DTS

Ο συντελεστής 4K

Ως αποτέλεσμα της εισαγωγής της τηλεόρασης 4K Ultra HD , η ιδέα του Blu-ray Disc player έχει εξελιχθεί περισσότερο για να αντιμετωπίσει την πρόκληση. Από το 2012/2013 εμφανίστηκαν Blu-ray Disc Players με δυνατότητα εκτέλεσης 4K Upscaling , με μια καλή επιλογή τώρα διαθέσιμη.

Αυτό σημαίνει ότι εάν διαθέτετε μια τηλεόραση 4K Ultra HD, μπορείτε να αγοράσετε μια συσκευή Blu-ray Disc που έχει τη δυνατότητα να αναβαθμίσει το περιεχόμενο Blu-ray Disc (και DVD) έτσι ώστε να φαίνεται καλύτερα σε μια τηλεόραση 4K Ultra HD. Ακριβώς όπως το DVD upscaling δεν είναι το ίδιο με το πραγματικό high-definition (1080p), η αναβάθμιση 4K δεν προσφέρει τα ίδια οπτικά αποτελέσματα με τα true 4K, αλλά πλησιάζει και στην πραγματικότητα, για πολλούς καταναλωτές, αρκετά κοντά.

Ωστόσο, η ιστορία 4K δεν τελειώνει εκεί. Το 2016, ένας νέος δίσκος διαμορφώθηκε στους καταναλωτές: Ultra HD Blu-ray . Αυτή η μορφή χρησιμοποιεί δίσκους που μοιάζουν εξωτερικά με δίσκο Blu-ray, αλλά οι πληροφορίες βίντεο κωδικοποιούνται σε πραγματική ανάλυση 4K (με ορισμένες πρόσθετες βελτιώσεις φωτεινότητας και αντίθεσης χρώματος και HDR ) που μπορούν να επωφεληθούν από τις πλήρεις δυνατότητες συμβατών τηλεοράσεων 4K Ultra HD .

Φυσικά, αυτό σημαίνει ένα νέο γύρο παικτών και δίσκων - αλλά, μην πανικοβληθείτε, παρόλο που δεν θα μπορείτε να παίξετε δίσκους Ultra HD Blu-ray σε τρέχοντες Blu-ray Disc players, οι νέοι παίκτες είναι σε θέση να να αναπαράγετε τρέχοντες δίσκους Blu-ray (2D / 3D), DVD, (με αναβάθμιση 4K για δίσκους Blu-ray και DVD) και CD μουσικής. Οι περισσότεροι παίκτες ενσωματώνουν επίσης συνδεσιμότητα δικτύου για πρόσβαση σε περιεχόμενο συνεχούς ροής στο διαδίκτυο ( συμπεριλαμβανομένου περιεχομένου ροής 4K ) και περιεχόμενο που διατίθεται από άλλες συμβατές συσκευές που μπορεί να αποτελούν μέρος του οικείου δικτύου σας.

Ξέρτε πόσο θα φτάσετε στο Blu-ray θα σας κοστίσει

Οι παίκτες Blu-ray ξεκινούν από $ 79 και κυμαίνονται από πάνω από $ 1.000. Για $ 99, μπορείτε πραγματικά να πάρετε έναν αξιοπρεπή παίκτη, αλλά καθώς ανεβαίνετε στην τιμή, προστίθενται πρόσθετες επιλογές σύνδεσης, καλύτερη επεξεργασία βίντεο, πιο εκτεταμένη δικτύωση και περισσότερες επιλογές streaming στο internet.

Καθώς εισέρχεστε στα υψηλότερα σημεία τιμών, η αναλογική αναπαραγωγή ήχου υπογραμμίζεται για εκείνους που χρησιμοποιούν το Blu-ray Disc player για σοβαρή ακρόαση μουσικής από CD και καθώς επίσης και για τα αρχεία στόχου SACD και DVD-Audio.

Ωστόσο, ακόμη και οι παίκτες Blu-ray Disc με μέτριες τιμές προσφέρουν αναπαραγωγή 3D όταν είναι συνδεδεμένες σε μια τηλεόραση 3D και 4K Upscaling όταν συνδέονται σε μια τηλεόραση 4K Ultra HD.

Όσον αφορά τους παίκτες Ultra HD Bu-ray Disc, μπορούν να βρεθούν στα $ 199 έως $ 1.500, τα οποία, αν και πιο ακριβά από τους περισσότερους δίσκους Blu-ray, θυμηθείτε μόνο το 2006/2007 όταν οι πρώτοι Blu-ray Disc παίκτες που διατέθηκαν στο φάσμα τιμών των 1.000 δολαρίων, και οι πρώτοι DVD παίκτες που εισήχθησαν το 1996/1997 ήταν στην τιμή των 500 δολαρίων.

Είναι το Blu-ray πραγματικά αξίζει τον κόπο για σας;

Το Blu-ray είναι μια μεγάλη και οικονομικά προσιτή επιλογή για να συμπληρώσει ένα σύστημα HDTV (και τώρα 4K Ultra HD TV) και το σύστημα οικιακού κινηματογράφου. Ωστόσο, απλά δεν θέλουν να κάνουν το Blu-ray βουτιά ακόμα, πολύ φθηνές συσκευές αναπαραγωγής DVD (με τιμές χαμηλότερες από $ 39) με δυνατότητες αναβάθμισης που μπορούν να περιορίσουν το χάσμα μεταξύ DVD και Blu-ray είναι διαθέσιμες - αλλά ως Blu-ray Disc player η τιμή εξακολουθεί να μειώνεται, λιγότερες συσκευές αναπαραγωγής DVD διατίθενται.

Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, με την προσφορά όλων των δυνατοτήτων αναπαραγωγής δίσκων Blu-ray Disc, μπορεί να είναι η καλύτερη συσκευή οικιακής ψυχαγωγίας διαθέσιμη δίπλα σε μια τηλεόραση.

Για μια ματιά σε μερικές εξαιρετικές επιλογές αναπαραγωγής δίσκων Blu-ray και Ultra HD Blu-ray Disc, ανατρέξτε στην περιοδική ενημερωμένη λίστα των καλύτερων Blu-ray Disc Players (περιλαμβάνει επίσης συσκευές αναπαραγωγής δίσκων Blu-ray Ultra HD)

Ωστόσο, εάν εξακολουθείτε να προτιμάτε να κολλήσετε με ένα DVD player, ανατρέξτε στη λίστα με μερικούς από τους υπόλοιπους αναπαραγωγείς DVD Upscaling