Η μορφή Blu-ray Ultra HD και το λογότυπο έχουν οριστικοποιηθεί

Το Blu-ray παίρνει μια δεύτερη ζωή με Ultra HD Blu-ray Format

Είναι πλέον Επίσημο: Για όσους είχαν αμφιβολίες για το μέλλον του Blu-ray, μπορείτε να χαλαρώσετε καθώς η Blu-ray Disc Association ανακοίνωσε ότι έχει βάλει τις τελευταίες πινελιές στην επόμενη μορφή Blu-ray Ultra HD ως παρουσιάζοντας το νέο επίσημο λογότυπό του.

Πολλές από τις προδιαγραφές για τη νέα μορφή έχουν εκδοθεί προηγουμένως, τις οποίες ανέφερα, αλλά εδώ είναι η τρέχουσα κατάρρευση μέχρι να φτάσω ένα επίσημο φύλλο προδιαγραφών:

Συμβατότητα αναπαραγωγής: Όπως συμβαίνει και με όλους τους υπάρχοντες Blu-ray Disc players, μπορείτε να αναπαράγετε DVD και CDS, όλες οι συσκευές Blu-ray Ultra HD, εκτός από την δυνατότητα αναπαραγωγής δίσκων Blu-ray Ultra HD ( ανάλυση 4K ) τυπικούς δίσκους Blu-ray (2D και 3D), DVD και CD ήχου.

Ωστόσο, είναι σημαντικό επίσης να σημειώσετε ότι δεν θα μπορείτε να παίξετε και Ultra HD Blu-ray Disc σε ένα τυπικό Blu-ray Disc player. Αυτοί οι δίσκοι δεν πρέπει να συγχέονται με τις ταινίες Blu-ray Disc Mastered-in-4K της Sony .

Χωρητικότητα δίσκου: Οι δίσκοι Blu-ray Ultra HD θα έχουν το ίδιο φυσικό μέγεθος με τους τρέχοντες δίσκους Blu-ray, αλλά θα έχουν χωρητικότητα αποθήκευσης 66 GB (διπλή στρώση) ή 100 GB (τριπλή στρώση), όπως απαιτείται από το μήκος και τα χαρακτηριστικά του περιεχομένου.

Μορφές βίντεο: Το περιεχόμενο Blu-ray Ultra HD θα καταγραφεί (κατακτηθεί) στον κωδικοποιητή HEVC (H.265).

Ρυθμός καρέ: Παρέχεται υποστήριξη για ρυθμούς πλαισίων 60Hz.

Έγχρωμοι μορφότυποι: Χρώμα βάθους 10-Bit (BT.2020) και HDR (Υψηλή δυναμική εμβέλεια) υποστηρίζεται η ενίσχυση (όπως το Dolby Vision)

Βαθμός μεταφοράς βίντεο: Υποστηρίζεται ταχύτητα μεταφοράς 128 MBps (οι πραγματικές ταχύτητες μεταφοράς ποικίλλουν ανάλογα με το στούντιο που εκδίδει το περιεχόμενο).

Υποστήριξη ήχου: Θα υποστηρίζονται όλες οι τρέχουσες μορφές ήχου συμβατές με Blu-ray, συμπεριλαμβανομένων μορφών που βασίζονται σε αντικείμενα, όπως Dolby Atmos , DTS: X.

Φυσική συνδεσιμότητα: Οι έξοδοι HDMI 2.0 με προστασία κατά της αντιγραφής HDCP 2.2 θα είναι το πρότυπο για σύνδεση ήχου / βίντεο.

Internet Streaming: Ακριβώς με τους περισσότερους υπάρχοντες Blu-ray Disc players, οι κατασκευαστές θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να συμπεριλαμβάνουν δυνατότητα streaming μέσω internet σε παίκτες Blu-ray Ultra HD. Τέτοιοι παίκτες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να προβάλλουν περιεχόμενο 4K από υπηρεσίες, όπως το Netflix .

Προαιρετικές δυνατότητες: Μια λειτουργία που ονομάζεται "Digital Bridge" (Οι κατασκευαστές μπορούν να επιλέξουν είτε να την προμηθεύσουν είτε όχι) θα επιτρέψουν στους κατόχους δίσκων Blu-ray Ultra HD να δουν το περιεχόμενό τους σε μια ποικιλία εσωτερικών και κινητών συσκευών.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν τη δυνατότητα είναι διαθέσιμες, αλλά ενδέχεται να περιλαμβάνουν τη δυνατότητα αντιγραφής του περιεχομένου ενός Ultra HD Blu-ray Disc που αγοράσατε σε έναν σκληρό δίσκο που είναι ενσωματωμένος στη συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Disc και επιτρέποντας την αναπαραγωγή περιεχομένου (με κάποιες είδος περαιτέρω περιορισμών προστασίας αντιγραφής) σε ένα οικείο δίκτυο ή σε ροή προς έναν επιλεγμένο αριθμό συμβατών συσκευών. Μόλις επιβεβαιωθεί (ή δεν επιβεβαιωθεί), αυτή η ενότητα θα ενημερωθεί.

3D: Από αυτήν την περίοδο, η μορφή Ultra HD Blu-ray Disc δεν περιλαμβάνει 3D σε 4K, αλλά οι παίκτες θα είναι συμβατοί με την τρέχουσα μορφή Blu-ray Disc 1080p 3D.

Τελική Σημείωση: Η χορήγηση άδειας για τη νέα μορφή Blu-ray Disc Ultra HD θα ξεκινήσει επίσημα αυτό το καλοκαίρι (2015), ενώ οι παίκτες αναμένεται να κυκλοφορήσουν μέχρι το τέλος του έτους ή λίγο μετά την παρουσίαση τους στο προσεχές 2015 CEDIA και / ή 2016 CES εμπορικές εκθέσεις.

Σίγουρα μείνετε συντονισμένοι καθώς οι Blu-ray παίκτες Ultra HD φτάνουν στην αγορά.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 09/04/2015: Η Samsung προειδοποιεί τον αναμενόμενο 4K Ultra HD Blu-ray Disc Player

UPDATE 10/20/15: Η Panasonic παρουσιάζει το πρώτο Ultra HD Blu-ray Disc Player για καταναλωτική αγορά - αλλά μόνο για την Ιαπωνία - Μέχρι στιγμής (Tv / Video)

UPDATE 11/01/15: Η CyberLink ενώνει την ομάδα εργασίας για την ανάπτυξη συμβατότητας δίσκων Blu-ray Ultra HD για υπολογιστές (TV / Video)