Ο ορισμός μιας διαφάνειας (ή διαφάνειες) σε μια παρουσίαση του PowerPoint

Οι παρουσιάσεις είναι συνήθως μια σειρά διαφανειών που συνοδεύουν μια ομιλία ενός ομιλητή

Το λογισμικό παρουσίασης, όπως το PowerPoint, παράγει μια σειρά διαφανειών που συνοδεύουν έναν ανθρώπινο παρουσιαστή ή εγγράφονται ως αυτόνομη παρουσίαση. Μια διαφάνεια είναι μια ενιαία οθόνη μιας παρουσίασης και κάθε παρουσίαση αποτελείται από πολλές διαφάνειες. Ανάλογα με το θέμα, οι καλύτερες παρουσιάσεις μπορεί να αποτελούνται από 10 έως 12 διαφάνειες για να εμφανιστεί ένα μήνυμα, αλλά μπορεί να χρειαστούν περισσότερα για σύνθετα θέματα.

Οι διαφάνειες διατηρούν την προσοχή του κοινού κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης και παρέχουν πρόσθετες πληροφορίες υποστήριξης σε μορφή κειμένου ή γραφικών.

Επιλογή μορφών διαφανειών στο PowerPoint

Όταν ανοίγετε ένα νέο αρχείο παρουσίασης του PowerPoint, παρουσιάζεται μια μεγάλη ποικιλία προτύπων διαφανειών από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε να ορίσετε τον τόνο για την παρουσίασή σας. Κάθε πρότυπο έχει μια σειρά σχετικών διαφανειών με το ίδιο θέμα, χρώμα και επιλογή γραμματοσειράς για διαφορετικούς σκοπούς. Μπορείτε να επιλέξετε ένα πρότυπο και να χρησιμοποιήσετε μόνο τις πρόσθετες διαφάνειες που λειτουργούν για την παρουσίασή σας.

Η πρώτη διαφάνεια μιας παρουσίασης είναι συνήθως ένας τίτλος ή μια εισαγωγική διαφάνεια. Συνήθως αποτελείται μόνο από κείμενο, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνει γραφικά στοιχεία ή εικόνες. Οι επόμενες διαφάνειες επιλέγονται με βάση τις πληροφορίες που πρέπει να διαβιβαστούν. Ορισμένες διαφάνειες περιέχουν εικόνες ή γραφήματα και γραφήματα.

Μεταβάσεις μεταξύ διαφανειών

Οι διαφάνειες ακολουθούν το ένα μετά το άλλο κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης, είτε σε καθορισμένο χρόνο είτε όταν ο παρουσιαστής προωθεί τις διαφάνειες χειροκίνητα. Το PowerPoint περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό μεταβάσεων που μπορείτε να εφαρμόσετε σε διαφάνειες. Μια μετάβαση ελέγχει την εμφάνιση μιας διαφάνειας καθώς μεταβαίνει στο επόμενο. Οι μεταβάσεις περιλαμβάνουν μια διαφάνεια που μεταμορφώνεται σε μια άλλη, μία απόχρωση μεταξύ τους και όλα τα είδη ειδικών εφέ όπως μπούκλες σελίδων ή κινούμενη κίνηση.

Παρόλο που οι μεταβάσεις προσθέτουν επιπλέον ενδιαφέρον σε μια παρουσίαση διαφανειών, η υπερβολή τους εφαρμόζοντας ένα διαφορετικό θεαματικό αποτέλεσμα σε κάθε διαφάνεια τείνει να φαίνεται αντιεπαγγελματική και μπορεί ακόμη και να αποσπά την προσοχή του κοινού από αυτό που ο ομιλητής λέει, έτσι χρησιμοποιήστε τις μεταβάσεις με σύνεση.

Ενίσχυση μιας διαφάνειας

Οι διαφάνειες μπορούν να έχουν τα ηχητικά εφέ που συνδέονται με αυτά. Η λίστα των ηχητικών εφέ περιλαμβάνει ταμειακή μηχανή, γέλιο πλήθους, ρολό τυμπάνου, κοκτέιλ, γραφομηχανή και πολλά άλλα.

Η προσθήκη κίνησης σε ένα στοιχείο σε μια διαφάνεια - μια γραμμή κειμένου ή μια εικόνα - ονομάζεται κινούμενη εικόνα. Το PowerPoint έρχεται με μια μεγάλη ποικιλία από κινούμενα σχέδια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε κίνηση σε μια διαφάνεια. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε έναν τίτλο και να κάνετε μεγέθυνση από το περιθώριο, να περιστρέψετε περίπου 360 μοίρες, να αναστρέψετε ένα γράμμα κάθε φορά, να αναπηδήσετε στη θέση ή ένα από πολλά άλλα εφέ κίνησης αποθεμάτων.

Όπως και με τις μεταβάσεις, μην χρησιμοποιείτε τόσα πολλά ειδικά εφέ ώστε το κοινό να αποσπάται από το περιεχόμενο της διαφάνειας.