Δημιουργήστε ένα εφέ μη καταστρεπτικού Vignette με το GIMP

01 από 11

Πραγματοποίηση επιλογής για το αποτέλεσμα Vignette

Πραγματοποίηση επιλογής για το αποτέλεσμα Vignette.
Ένα βινιέτα είναι μια φωτογραφία των οποίων οι άκρες ξεθωριάζουν βαθμιαία. Αυτό το σεμινάριο σας δείχνει έναν μη καταστρεπτικό τρόπο δημιουργίας αυτού του αποτελέσματος για τις φωτογραφίες σας στον ελεύθερο επεξεργαστή φωτογραφιών GIMP χρησιμοποιώντας μια μάσκα επιπέδων. Αυτή είναι μια καλή εισαγωγή στην εργασία με τις μάσκες και τα στρώματα στο GIMP.

Αυτό το σεμινάριο χρησιμοποιεί το GIMP 2.6. Θα πρέπει να λειτουργήσει σε νεότερες εκδόσεις, αλλά ενδέχεται να υπάρχουν διαφορές με τις παλαιότερες εκδόσεις.

Ανοίξτε την εικόνα με την οποία θέλετε να εργαστείτε στο GIMP.

Ενεργοποιήστε το Εργαλείο επιλογής ελλείψεων πατώντας το πλήκτρο E. Είναι το δεύτερο εργαλείο στην εργαλειοθήκη.

Κάντε κλικ και σύρετε μέσα στο κύριο παράθυρο εικόνας για να κάνετε μια επιλογή. Αφού απελευθερώσετε το κουμπί του ποντικιού, μπορείτε να προσαρμόσετε περαιτέρω την επιλογή κάνοντας κλικ και σύροντας στις εσωτερικές άκρες του πλαισίου οριοθέτησης που περιβάλλει την ελλειπτική επιλογή.

02 από 11

Προσθέστε μια μάσκα επιπέδου

Προσθέστε μια μάσκα επιπέδου.
Στην παλέτα στρώσεων, κάντε δεξί κλικ στο στρώμα φόντου και επιλέξτε Add Mask Layer.

Στο παράθυρο διαλόγου Προσθέστε τη μάσκα επιπέδου, επιλέξτε Λευκό (πλήρης αδιαφάνεια) και κάντε κλικ στο κουμπί Προσθήκη. Δεν θα δείτε καμία αλλαγή στην εικόνα, αλλά θα εμφανιστεί ένα κενό λευκό πλαίσιο δίπλα στη μικρογραφία της εικόνας στην παλέτα στρώσεων. Αυτή είναι η μικρογραφία της μάσκας στρώματος.

03 από 11

Ενεργοποιήστε τη λειτουργία γρήγορης μάσκας

Ενεργοποιήστε τη λειτουργία γρήγορης μάσκας.
Στην κάτω αριστερή γωνία του κύριου παραθύρου εικόνας, κάντε κλικ στην εναλλαγή γρήγορης μάσκας. Αυτό δείχνει την περιοχή μάσκας ως επικάλυψη ρουμπίνι.

04 από 11

Εφαρμόστε μια Gaussian Blur στη Γρήγορη μάσκα

Εφαρμόστε μια Gaussian Blur στη Γρήγορη μάσκα.
Μεταβείτε στην επιλογή Φίλτρα> Blur> Gaussian Blur. Ορίστε μια ακτίνα θολώματος που είναι κατάλληλη για το μέγεθος της εικόνας σας. Χρησιμοποιήστε την προεπισκόπηση για να βεβαιωθείτε ότι η θολούρα δεν εκτείνεται έξω από το περίγραμμα της εικόνας σας. Πατήστε OK όταν είστε ικανοποιημένοι με την ποσότητα θολώματος. Θα δείτε το αποτέλεσμα θολώματος που εφαρμόζεται στην κόκκινη Γρήγορη μάσκα. Κάντε κλικ στο κουμπί Γρήγορης μάσκας ξανά για έξοδο από τη λειτουργία γρήγορης μάσκας.

Μεταβείτε στην Επιλογή> Αντιστροφή για να αντιστρέψετε την επιλογή σας.

05 από 11

Επαναφέρετε τα χρώματα προσκηνίου και φόντου

Επαναφέρετε τα χρώματα προσκηνίου και φόντου.
Στο κάτω μέρος της εργαλειοθήκης, θα δείτε την τρέχουσα επιλογή προσκηνίου και χρώματος φόντου. Εάν δεν είναι ασπρόμαυρα, κάντε κλικ στα μικρά ασπρόμαυρα τετράγωνα ή πατήστε D για να επαναφέρετε τα χρώματα πίσω στην προεπιλεγμένη ασπρόμαυρη.

06 από 11

Συμπληρώστε την επιλογή της μάσκας επιπέδου με το μαύρο

Συμπληρώστε την επιλογή της μάσκας επιπέδου με το μαύρο.

Μεταβείτε στην επιλογή Επεξεργασία> Συμπλήρωση με χρώμα FG. Για να γεμίσετε την επιλογή με μαύρο. Επειδή δουλεύουμε ακόμα στη μάσκα επιπέδου, το πίσω χρώμα λειτουργεί ως μάσκα διαφάνειας για το περιεχόμενο του στρώματος. Οι λευκές περιοχές της μάσκας αποκαλύπτουν το περιεχόμενο του στρώματος και οι μαύρες περιοχές το κρύβουν. Οι διαφανείς περιοχές της εικόνας σας καθορίζονται από το σχέδιο σκακιέρας στο GIMP (όπως συμβαίνει με τους περισσότερους συντάκτες φωτογραφιών).

07 από 11

Προσθέστε ένα νέο επίπεδο φόντου

Προσθέστε ένα νέο επίπεδο φόντου.
Δεν χρειαζόμαστε πλέον την επιλογή, οπότε πηγαίνετε στο Select> None ή πατήστε Shift-Ctrl-A.

Για να προσθέσετε ένα νέο φόντο για την εικόνα, πατήστε το κουμπί του νέου στρώματος στην παλέτα στρώσεων. Στο παράθυρο διαλόγου Νέο επίπεδο, ορίστε τον τύπο πλήρωσης στρώσεων σε λευκό και πατήστε OK.

08 από 11

Αλλάξτε τη σειρά επιπέδων

Αλλάξτε τη σειρά επιπέδων.
Αυτό το νέο στρώμα θα εμφανιστεί πάνω από το φόντο, καλύπτοντας τις εικόνες σας, μεταβείτε στην παλέτα στρώσεων και σύρετέ το κάτω από το στρώμα φόντου.

09 από 11

Αλλάξτε το φόντο σε ένα μοτίβο

Αλλάξτε το φόντο σε ένα μοτίβο.
Εάν προτιμάτε ένα μοτίβο φόντου για την εικόνα που έχει ζωγραφιστεί, επιλέξτε ένα μοτίβο από το παράθυρο διαγραμμάτων και στη συνέχεια μεταβείτε στην επιλογή Επεξεργασία> Συμπλήρωση με μοτίβο.

Αυτή η ετικέτα είναι μη καταστρεπτική επειδή κανένα από τα εικονοστοιχεία στην αρχική φωτογραφία μας δεν έχει αλλάξει. Μπορείτε να αποκαλύψετε ξανά ολόκληρη τη φωτογραφία κάνοντας δεξί κλικ στην παλέτα των στρωμάτων και επιλέγοντας "Disable Mask Layer." Μπορείτε επίσης να τροποποιήσετε το εφέ βινιέτας με περαιτέρω επεξεργασία της μάσκας. Δοκιμάστε να ενεργοποιήσετε και να ενεργοποιήσετε τη μάσκα στρώματος για να αποκαλύψετε την αρχική εικόνα.

10 από 11

Περικοπή της εικόνας

Περικοπή της εικόνας.
Ως τελευταίο βήμα, πιθανότατα θα θέλετε να περικόψετε την εικόνα. Επιλέξτε το εργαλείο περικοπής από την εργαλειοθήκη ή πατήστε το Shift-C για να το ενεργοποιήσετε. Είναι το 4ο εικονίδιο στην 3η σειρά της εργαλειοθήκης.

Κάντε κλικ και σύρετε για να κάνετε την επιλογή σας. Μπορείτε να το ρυθμίσετε αφού απελευθερώσετε το ποντίκι όπως ακριβώς κάνατε με την ελλειπτική επιλογή. Όταν είστε ικανοποιημένοι με την επιλογή καλλιέργειας, κάντε διπλό κλικ στο εσωτερικό για να ολοκληρώσετε την καλλιέργεια.

Δεδομένου ότι η περικοπή είναι μια καταστρεπτική ενέργεια, μπορεί να θέλετε να αποθηκεύσετε την εικόνα σας με ένα νέο όνομα αρχείου έτσι ώστε να διατηρηθεί η αρχική σας εικόνα.

11 από 11

Δωρεάν ετικέτα Vignette για το GIMP

Ο Δομίνικ Τόμκο ήταν αρκετά ευγενικός για να δημιουργήσει ένα σενάριο για τη μέθοδο του εφέ βινιέτας που παρουσιάστηκε σε αυτό το σεμινάριο και να το προσφέρει για λήψη.

Το σενάριο δημιουργεί μια ετικέτα γύρω από μια επιλογή.
  • Βινιέτα με βάση την επιλογή και το ενεργό στρώμα.
  • Η απαλότητα, η αδιαφάνεια και το χρώμα του βινιέτα μπορούν να αλλάξουν στο παράθυρο διαλόγου.
  • Ο έλεγχος "Διατήρηση επιπέδων" επιτρέπει την προσαρμογή της αδιαφάνειας του σήματος μετά το γεγονός.
  • Επίσης, επιλέξτε "Διατήρηση επιπέδων" εάν έχετε ορατά άλλα επίπεδα, διαφορετικά θα συγχωνευθούν.
Τοποθεσία: Φίλτρα / Φως και Σκιά / Βινιέτα

Κατεβάστε τη δέσμη ενεργειών Vignette από το GIMP Plugin Registry

Βιογραφικό του Dominic: «Είμαι φοιτητής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Waterloo και χρησιμοποιώ το gimp για να επεξεργαστώ φωτογραφίες για περίπου μισό χρόνο τώρα».