Σχεδιαστής γραφικών Saul Bass

Ο Saul Bass (1920-1996) ήταν ένας γραφικός σχεδιαστής Bronx που έλαβε το στυλ της Νέας Υόρκης στην Καλιφόρνια και έγινε διάσημος για το έργο του στην ταινία και το κλασικό λογότυπο. Σπούδασε στη Νέα Υόρκη στη Λέσχη Φοιτητών Τέχνης ως έφηβος και ανέπτυξε ένα μοναδικό στυλ που είναι και αναγνωρίσιμο και αξέχαστο.

Στυλ του Saul Bass

Το μπάσο είναι διάσημο για τη χρήση απλών, γεωμετρικών σχημάτων και του συμβολισμού τους. Συχνά, μια μοναδική κυρίαρχη εικόνα στέκεται μόνη της για να παραδώσει ένα ισχυρό μήνυμα. Αυτά τα σχήματα, όπως και ο τύπος, συχνά τραβήχτηκαν από το Bass για να δημιουργήσουν μια περιστασιακή εμφάνιση, πάντα γεμάτη με ένα εκλεπτυσμένο μήνυμα. Η ικανότητά του να δημιουργεί ένα τόσο ισχυρό μήνυμα με βασικά σχήματα κάνει την δουλειά ακόμα πιο εντυπωσιακή.

Από την εκτύπωση στην οθόνη

Το μπάσο είναι γνωστό για την δουλειά του στην ταινία. Άρχισε στη βιομηχανία να σχεδιάζει αφίσες, που προσλήφθηκαν για πρώτη φορά από τον σκηνοθέτη και παραγωγό Otto Preminger. Ο Bass είχε μια εκπληκτική ικανότητα να καταγράψει τη διάθεση μιας ταινίας με απλά σχήματα και εικόνες, όπως και το άλλο έργο του. Θα συνεργαστεί με διευθυντές όπως ο Alfred Hitchcock, ο Stanley Kubrick και ο Martin Scorcese και θα σχεδιάσουν κλασικές αφίσες για ταινίες όπως ο Άνθρωπος με το χρυσό βραχίονα, η ιστορία της West Side, το Shining, η Exodus και ο Βορράς από το Northwest.

Από το σχεδιασμό αφίσας, η Bass θα προχωρήσει στη δημιουργία εντυπωσιακών ακολουθιών τίτλου για πολλές ταινίες, όπως το Psycho και ο Vertigo. Αυτές οι πιστώσεις ανοίγματος έμοιαζαν με κινούμενο γραφικό σχεδιασμό, διατηρώντας το στυλ εκτύπωσης του Bass για μια σταθερή επωνυμία μιας ταινίας. Αυτό το έργο θα συνεχιστεί αργά στην καριέρα του Bass, σχεδιάζοντας τις ακολουθίες τίτλου για το Big, Goodfellas, τον κατάλογο Schindler και το Καζίνο. Για να ξεπεράσει τη συμμετοχή του στον κόσμο του κινηματογράφου, ο Bass κέρδισε το Όσκαρ το 1968 για τη μικρού μήκους ταινία του γιατί ο άνθρωπος δημιουργεί.

Εταιρική επωνυμία

Μαζί με το εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο ταινιών του, η Bass ήταν υπεύθυνη για τη δημιουργία αξιοσημείωτων λογοτύπων, πολλά από τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα. Μέσω του ανεξάρτητου έργου του και με την εταιρεία Saul Bass & Associates, θα δημιουργήσει ταυτότητες για εταιρείες όπως η Quaker Oats, η AT & T, οι ανιχνευτές κοριτσιών, η Minolta, η United Airlines, η Bell και η Warner Communications. Επιπλέον, η Bass σχεδίασε την αφίσα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες του 1984 και παρουσιάζει πολλά βραβεία της Ακαδημίας.

Πηγές