Εισαγωγή στις ομάδες επιπέδων στο GIMP 2.8

01 του 01

Εισαγωγή στις ομάδες επιπέδων στο GIMP 2.8

Ομάδες επιπέδων στο GIMP 2.8. © Ian Pullen

Σε αυτό το άρθρο, πρόκειται να σας παρουσιάσω τη λειτουργία των ομάδων στρώσεων στο GIMP 2.8. Αυτή η λειτουργία μπορεί να μην φαίνεται μεγάλη σε πολλούς χρήστες, αλλά όποιος έχει εργαστεί με εικόνες που περιέχουν μεγάλο αριθμό επιπέδων, θα εκτιμήσει πώς μπορεί να συμβάλει στη ροή εργασίας και να κάνει πολύπλοκες σύνθετες εικόνες πολύ πιο εύκολες στην εργασία.

Ακόμα κι αν δεν δουλεύετε με μαζικά στρώματα στα αρχεία GIMP, μπορείτε ακόμα να επωφεληθείτε από την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι Ομάδες Layer, καθώς θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε πιο εύχρηστα τα αρχεία, ειδικά αν μοιράζεστε τα αρχεία σας με άλλους.

Αυτή η λειτουργία είναι μόνο μία από τις πολλές αλλαγές που έχουν εισαχθεί με το αναβαθμισμένο GIMP 2.8 και μπορείτε να διαβάσετε λίγο περισσότερο σχετικά με αυτή τη νέα έκδοση στην αναθεώρηση της νέας έκδοσης του δημοφιλούς και ισχυρού δωρεάν επεξεργαστή εικόνας. Αν είναι κάποιος χρόνος από τότε που προσπαθήσατε να συνεργαστείτε με το GIMP, υπήρξαν κάποιες μεγάλες βελτιώσεις, ίσως πιο αξιοσημείωτα η λειτουργία Single Window που καθιστά τη διεπαφή πιο συνεκτική.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε ομάδες στρώσεων;

Προτού εστιάσετε στο γιατί μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε ομάδες στρώσεων, θέλω να σας δώσω μια σύντομη περιγραφή των στρώσεων στο GIMP για εκείνους τους χρήστες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τη λειτουργία.

Μπορείτε να σκεφτείτε τα στρώματα σαν να είναι μεμονωμένα φύλλα διαφανούς οξικής, με το καθένα με διαφορετική εικόνα πάνω τους. Αν τοποθετούσατε αυτά τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο, οι διαυγείς διαφανείς περιοχές θα επέτρεπαν στα στρώματα που βρίσκονται κάτω από τη στοίβα να εμφανίζονται για μια ενιαία σύνθετη εικόνα. Τα στρώματα μπορούν επίσης εύκολα να μετακινηθούν για να παράγουν διαφορετικά αποτελέσματα.

Στο GIMP, τα στρώματα είναι επίσης στοιβαγμένα στην κορυφή το ένα πάνω στο άλλο και χρησιμοποιώντας στρώματα με διαφανείς περιοχές, τα χαμηλότερα στρώματα θα εμφανιστούν διαμέσου μιας σύνθετης εικόνας που μπορεί να εξαχθεί ως ένα επίπεδο αρχείο, όπως ένα JPEG ή PNG. Διατηρώντας τα ξεχωριστά στοιχεία της σύνθετης εικόνας σε ξεχωριστά επίπεδα, μπορείτε αργότερα να επιστρέψετε στο εικονογραφημένο αρχείο και να το επεξεργαστείτε εύκολα πριν αποθηκεύσετε ένα νέο πεπλατυσμένο αρχείο. Θα εκτιμήσετε ιδιαίτερα αυτό σε εκείνες τις περιπτώσεις, όταν ένας πελάτης δηλώνει ότι το αγαπούν, αλλά θα μπορούσατε απλά να κάνετε το λογότυπό σας λίγο μεγαλύτερο.

Αν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ μόνο το GIMP για βασική βελτίωση εικόνας, είναι πιθανό ότι ποτέ δεν έχετε συνειδητοποιήσει αυτήν τη λειτουργία και δεν χρησιμοποιήσατε την παλέτα "Επίπεδα".

Χρησιμοποιώντας ομάδες στρώσεων στην παλέτα επιπέδων

Η παλέτα "Επίπεδα" ανοίγει με την επιλογή "Παράθυρα με δυνατότητα δημιουργίας αντιγράφων"> "Επίπεδα", αν και συνήθως θα είναι ανοικτή από προεπιλογή. Το άρθρο μου στην παλέτα "Επίπεδα GIMP" θα σας δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το χαρακτηριστικό, αν και αυτό γράφτηκε πριν από την εισαγωγή των Ομάδων Layer.

Από το άρθρο αυτό, το νέο κουμπί ομάδας επιπέδων έχει προστεθεί στην κάτω γραμμή της παλέτας "Επίπεδα", στα δεξιά του κουμπιού "Νέο επίπεδο" και αντιπροσωπεύεται από ένα μικρό εικονίδιο φακέλου. Εάν κάνετε κλικ στο νέο κουμπί, μια κενή ομάδα επιπέδων θα προστεθεί στην παλέτα των επιπέδων. Μπορείτε να ονομάσετε τη νέα ομάδα επιπέδων κάνοντας διπλό κλικ στην ετικέτα της και εισάγοντας το νέο όνομα. Θυμηθείτε να πατήσετε το πλήκτρο επιστροφής στο πληκτρολόγιό σας για να αποθηκεύσετε το νέο όνομα.

Τώρα μπορείτε να σύρετε τα στρώματα στη νέα ομάδα επιπέδων και θα δείτε ότι η μικρογραφία της ομάδας γίνεται σύνθετη από όλα τα επίπεδα που περιέχει.

Όπως και με τα στρώματα, μπορείτε να αντιγράψετε ομάδες επιλέγοντας μία και κάνοντας κλικ στο κουμπί Διπλότυπο στο κάτω μέρος της παλέτας "Επίπεδα". Επίσης, κοινό με τα στρώματα, η ορατότητα μιας ομάδας επιπέδων μπορεί να απενεργοποιηθεί ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ρυθμιστή αδιαφάνειας για να κάνετε την ομάδα ημιδιαφανή.

Τέλος, θα πρέπει να παρατηρήσετε ότι κάθε ομάδα επιπέδων έχει ένα μικρό κουμπί δίπλα της με ένα σύμβολο συν ή μείον σε αυτό. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επέκταση και τη σύναψη ομάδων στρώσεων και απλά εναλλαγή μεταξύ των δύο ρυθμίσεων.

Δοκιμάστε το για τον εαυτό σας

Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει στρώματα στο GIMP πριν, ποτέ δεν υπήρξε καλύτερος χρόνος για να τους δώσετε μια χαρά και να δούμε πώς μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε δημιουργικά αποτελέσματα. Εάν, από την άλλη πλευρά, δεν είστε ξένοι σε στρώματα στο GIMP, δεν θα χρειαστεί να ζητήσετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο την πρόσθετη δύναμη που παρέχουν οι ομάδες στρώσεων σε αυτό το δημοφιλές πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας.