Πώς να κάνετε Effect Shift Shift στο GIMP

01 του 06

Πώς να κάνετε Effect Shift Shift στο GIMP

Φωτογραφία © ελικόπτερο από Morguefile.com

Το φαινόμενο μετατόπισης κλίσης έχει γίνει πολύ δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, ίσως σε μεγάλο βαθμό επειδή πολλές εφαρμογές τύπου φίλτρου φωτογραφίας περιλαμβάνουν ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Ακόμα κι αν δεν έχετε ακούσει την ονομαστική κλίση της ονομασίας, θα έχετε σχεδόν βέβαια δει παραδείγματα τέτοιων φωτογραφιών. Συνήθως θα δείχνουν σκηνές, συχνά πυροβολισμένες λίγο παραπάνω, που έχουν μια ρηχή ζώνη στο επίκεντρο, με το υπόλοιπο της εικόνας θολή. Οι εγκέφαλοί μας ερμηνεύουν αυτές τις εικόνες ως φωτογραφίες σκηνών παιχνιδιών, επειδή έχουμε διαμορφώσει ότι οι φωτογραφίες με τόσο εστιασμένες και θολές περιοχές είναι στην πραγματικότητα φωτογραφίες παιχνιδιών. Ωστόσο, είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσετε τους επεξεργαστές εικόνων, όπως το GIMP.

Το φαινόμενο μετατόπισης κλίσης ονομάζεται από ειδικούς φακούς μετατόπισης ταχυτήτων που έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν στους χρήστες τους να μετακινούν το εμπρόσθιο στοιχείο του φακού ανεξάρτητα από τον υπόλοιπο φακό. Οι αρχιτέκτονες φωτογράφοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους φακούς για να μειώσουν την οπτική επίδραση των κάθετων γραμμών των κτιρίων που συγκλίνουν όσο μεγαλώνουν. Ωστόσο, επειδή οι φακοί αυτοί εστιάζουν μόνο σε μια στενή μπάντα της σκηνής, έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία φωτογραφιών που μοιάζουν με φωτογραφίες σκηνών παιχνιδιών.

Όπως έχω πει, αυτό είναι ένα εύκολο αποτέλεσμα για να αναδημιουργηθεί, οπότε αν έχετε ένα δωρεάν αντίγραφο του GIMP στον υπολογιστή σας, κάντε κλικ στην επόμενη σελίδα και θα ξεκινήσουμε.

02 του 06

Επιλέξτε μια κατάλληλη φωτογραφία για ένα εφέ μετατόπισης κλίσης

Φωτογραφία © ελικόπτερο από Morguefile.com

Πρώτα θα χρειαστείτε μια φωτογραφία για την οποία μπορείτε να εργαστείτε και όπως ήδη ανέφερα, μια φωτογραφία μιας σκηνής που έχει ληφθεί από μια γωνία που κοιτάζει προς τα κάτω συνήθως λειτουργεί καλύτερα. Αν, όπως και εγώ, δεν έχετε μια κατάλληλη φωτογραφία, τότε μπορείτε να κοιτάξετε σε απευθείας σύνδεση σε μερικές από τις ελεύθερες ιστοσελίδες εικόνων. Έχω κατεβάσει μια φωτογραφία από helicopterjeff από Morguefile.com και μπορείτε επίσης να βρείτε κάτι κατάλληλο στο stock.xchng.

Μόλις επιλέξετε μια φωτογραφία, στο GIMP μεταβείτε στο Αρχείο> Άνοιγμα και περιηγηθείτε στο αρχείο πριν κάνετε κλικ στο κουμπί Άνοιγμα.

Στη συνέχεια θα κάνουμε κάποιες αλλαγές στο χρώμα της φωτογραφίας ώστε να φαίνεται λιγότερο φυσιολογικό.

03 του 06

Ρυθμίστε το χρώμα της φωτογραφίας

Φωτογραφία © ελικόπτερο από Morguefile.com, Screen Shot © Ian Pullen
Επειδή προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα εφέ που μοιάζει με μια σκηνή παιχνιδιών και όχι μια φωτογραφία του πραγματικού κόσμου, μπορούμε να κάνουμε τα χρώματα πιο φωτεινά και λιγότερο φυσικά για να προσθέσουμε στο συνολικό αποτέλεσμα.

Το πρώτο βήμα είναι να μεταβείτε στα χρώματα> Φωτεινότητα-Αντίθεση και να τροποποιήσετε και τα δύο ρυθμιστικά. Το ποσό που προσαρμόζετε σε αυτά εξαρτάται από τη φωτογραφία που χρησιμοποιείτε, αλλά αύξησα τόσο τη Φωτεινότητα όσο και την Αντίθεση κατά 30.

Στη συνέχεια, επιλέξτε Χρώματα> Χρώμα-Κορεσμός και μετακινήστε το ρυθμιστικό Κορεσμός προς τα δεξιά. Έχω αυξήσει αυτό το slider με 70 που κανονικά θα ήταν υπερβολικά υψηλό, αλλά ταιριάζει στις ανάγκες μας σε αυτή την περίπτωση.

Στη συνέχεια θα αντιγράψουμε τη φωτογραφία και θα θολώσουμε ένα αντίγραφο.

04 του 06

Αντιγράψτε και σβήστε τη φωτογραφία

Φωτογραφία © ελικόπτερο από Morguefile.com, Screen Shot © Ian Pullen
Αυτό είναι ένα απλό βήμα όπου θα αντιγράψουμε το στρώμα φόντου και στη συνέχεια θα προσθέσουμε θόλωση στο παρασκήνιο.

Μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στο κουμπί Διπλότυπο στρώμα στην κάτω γραμμή της παλέτας στρώσεων είτε να μεταβείτε στο Layer> Duplicate Layer. Τώρα, στην παλέτα "Επίπεδα" (μεταβείτε στα Windows> Εντολές διαλόγου> Στρώματα αν δεν είναι ανοιχτό), κάντε κλικ στο κάτω στρώμα φόντου για να το επιλέξετε. Στη συνέχεια, μεταβείτε στο στοιχείο Φίλτρα> Θόλωση> Gaussian Blur για να ανοίξετε το παράθυρο διαλόγου Gaussian Blur. Βεβαιωθείτε ότι το εικονίδιο αλυσίδας είναι αδιάκοπο, έτσι ώστε οι αλλαγές που κάνετε να επηρεάζουν και τα δύο πεδία εισαγωγής - κάντε κλικ στην αλυσίδα για να το κλείσετε, εάν είναι απαραίτητο. Τώρα αυξήστε τις οριζόντιες και κάθετες ρυθμίσεις σε περίπου 20 και κάντε κλικ στο OK.

Δεν θα μπορείτε να δείτε την επίδραση θόλωσης αν δεν κάνετε κλικ στο εικονίδιο του ματιού δίπλα στο στρώμα αντιγράφου φόντου στην παλέτα "Επίπεδα" για να το αποκρύψετε. Πρέπει να κάνετε κλικ στο κενό χώρο όπου ήταν το εικονίδιο του ματιού για να γίνει ξανά ορατό το στρώμα.

Στο επόμενο βήμα, θα προσθέσουμε μια βαθμολογημένη μάσκα στο ανώτερο στρώμα.

05 του 06

Προσθέστε μια μάσκα στο ανώτερο επίπεδο

Φωτογραφία © ελικόπτερο από Morguefile.com, Screen Shot © Ian Pullen

Σε αυτό το βήμα μπορούμε να προσθέσουμε μια μάσκα στην ανώτερη στρώση που θα επιτρέψει σε κάποια από τα πίσω μέρη να δείξουν μέσα από τα οποία θα μας δώσουν το φαινόμενο μετατόπισης κλίσης.

Κάντε δεξί κλικ στο επίπεδο αντιγραφής φόντου στην παλέτα "Επίπεδα" και επιλέξτε Προσθήκη μάσκας επιπέδου από το μενού περιβάλλοντος που ανοίγει. Στο παράθυρο διαλόγου Προσθέστε τη μάσκα επιπέδου, επιλέξτε το κουμπί επιλογής Λευκό (πλήρης αδιαφάνεια) και κάντε κλικ στο κουμπί Προσθήκη. Θα δείτε τώρα ένα απλό εικονίδιο λευκής μάσκας στην παλέτα "Επίπεδα". Κάντε κλικ στο εικονίδιο για να βεβαιωθείτε ότι είναι επιλεγμένο και στη συνέχεια μεταβείτε στην παλέτα Εργαλεία και κάντε κλικ στο εργαλείο Blend για να το ενεργοποιήσετε.

Οι επιλογές του εργαλείου Blend θα είναι πλέον ορατές κάτω από την παλέτα εργαλείων και εκεί, βεβαιωθείτε ότι το ρυθμιστικό Opacity είναι ρυθμισμένο στο 100, το Gradient είναι FG σε Διαφανές και το σχήμα είναι γραμμικό. Εάν το χρώμα του προσκηνίου στο κάτω μέρος της παλέτας Εργαλείων δεν είναι ρυθμισμένο σε μαύρο χρώμα, πατήστε το πλήκτρο D στο πληκτρολόγιο για να ορίσετε τα χρώματα στην προεπιλογή ασπρόμαυρης.

Με το εργαλείο Blend να έχει ρυθμιστεί σωστά, θα πρέπει να σχεδιάσετε μια κλίση στο επάνω και το κάτω μέρος της μάσκας που θα επιτρέπουν στο φόντο να εμφανίζεται, αφήνοντας ορατή την ταινία της ανώτερης εικόνας. Κρατώντας το πλήκτρο Ctrl στο πληκτρολόγιό σας για να περιορίσετε τη γωνία του εργαλείου Blend σε βήματα 15 βαθμών, κάντε κλικ στη φωτογραφία περίπου ένα τέταρτο προς τα κάτω από την κορυφή και κρατήστε πατημένο το αριστερό πλήκτρο κάτω ενώ σύρετε τη φωτογραφία λίγο πιο πάνω από το μισό και αφήστε το αριστερό κουμπί. Θα χρειαστεί να προσθέσετε και άλλη παρόμοια κλίση στο κάτω μέρος της εικόνας, αυτή τη φορά ανεβαίνοντας.

Θα πρέπει τώρα να έχετε ένα λογικό αποτέλεσμα μετατόπισης κλίσης, ωστόσο μπορεί να χρειαστεί να καθαρίσετε λίγο την εικόνα εάν έχετε αντικείμενα στο προσκήνιο ή στο παρασκήνιο που είναι επίσης σε έντονη εστίαση. Το τελευταίο βήμα θα δείξει πώς να το κάνετε αυτό.

06 του 06

Μη αυτόματες περιοχές θολών

Φωτογραφία © ελικόπτερο από Morguefile.com, Screen Shot © Ian Pullen

Το τελευταίο βήμα είναι να σβήνετε χειροκίνητα τις περιοχές που βρίσκονται ακόμα στο επίκεντρο αλλά δεν πρέπει να είναι. Στη φωτογραφία μου, ο τοίχος στη δεξιά πλευρά της εικόνας είναι πολύ στο προσκήνιο, οπότε αυτό θα πρέπει να είναι πραγματικά θολή.

Κάντε κλικ στο εργαλείο "Πινέλο" στην παλέτα "Εργαλεία" και στην παλέτα "Εργαλειοθήκη", βεβαιωθείτε ότι η λειτουργία έχει οριστεί σε Κανονική, επιλέξτε μια μαλακή βούρτσα (επέλεξα 2. Σκληρότητα 050) και ρυθμίστε το μέγεθος ανάλογα με την περιοχή που πηγαίνετε να εργάζονται. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το χρώμα του προσκηνίου είναι μαύρο.

Τώρα κάντε κλικ στο εικονίδιο της Μάσκας Layer για να βεβαιωθείτε ότι εξακολουθεί να είναι ενεργό και να ζωγραφίζετε ακριβώς την περιοχή που θέλετε να θολωθεί. Καθώς ζωγραφίζετε πάνω στη μάσκα, το ανώτερο στρώμα θα είναι κρυμμένο αποκαλύπτοντας το θολωμένο στρώμα κάτω.

Αυτό είναι το τελευταίο βήμα για τη δημιουργία της δικής σας εφέ μετατόπισης κλίσης που μοιάζει με μικροσκοπική σκηνή.

Σχετίζεται με:
• Πώς να κάνετε Effect Shift Shift στο Paint.NET
Εφέ μετατόπισης κλίσης σε Photoshop Elements 11