Κατανόηση των εικόνων διάνυσμα και bitmap

Είναι σχεδόν αδύνατο να συζητήσουμε λογισμικό γραφικών χωρίς πρώτα να κατανοήσουμε τις διαφορές μεταξύ των δύο μεγάλων τύπων γραφικών 2D: εικόνες bitmap και διανυσμάτων .

Γεγονότα Σχετικά με εικόνες bitmap

Οι εικόνες bitmap (γνωστές και ως εικόνες ράστερ) αποτελούνται από εικονοστοιχεία σε ένα πλέγμα. Τα εικονοστοιχεία είναι στοιχεία εικόνας: μικροσκοπικά τετράγωνα μεμονωμένου χρώματος που συνθέτουν αυτό που βλέπετε στην οθόνη σας. Όλα αυτά τα μικροσκοπικά τετράγωνα χρώματος έρχονται μαζί για να σχηματίσουν τις εικόνες που βλέπετε. Οι οθόνες υπολογιστών εμφανίζουν εικονοστοιχεία και ο πραγματικός αριθμός εξαρτάται από την οθόνη και τις ρυθμίσεις οθόνης. Το smartphone στην τσέπη σας μπορεί να εμφανίσει έως και αρκετές φορές περισσότερα pixel από τον υπολογιστή σας.

Για παράδειγμα, τα εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας σας είναι συνήθως 32 έως 32 εικονοστοιχεία, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν 32 τελείες χρώματος σε κάθε κατεύθυνση. Όταν συνδυάζονται, αυτές οι μικροσκοπικές κουκίδες σχηματίζουν μια εικόνα.

Το εικονίδιο που εμφανίζεται στην επάνω δεξιά γωνία της εικόνας παραπάνω είναι ένα τυπικό εικονίδιο επιφάνειας εργασίας στην ανάλυση οθόνης. Καθώς μεγεθύνετε το εικονίδιο, μπορείτε να αρχίσετε να βλέπετε ξεκάθαρα κάθε τετράγωνη κουκίδα χρώματος. Σημειώστε ότι οι λευκές περιοχές του φόντου εξακολουθούν να είναι μεμονωμένα εικονοστοιχεία, παρόλο που φαίνεται να είναι ένα συμπαγές χρώμα.

Ανάλυση Bitmap

Οι εικόνες bitmap εξαρτώνται από την ανάλυση. Η ανάλυση αναφέρεται στον αριθμό των εικονοστοιχείων σε μια εικόνα και συνήθως αναφέρεται ως dpi (κουκκίδες ανά ίντσα) ή ppi (εικονοστοιχεία ανά ίντσα) . Οι εικόνες bitmap εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή σας σε ανάλυση οθόνης: περίπου 100 ppi.

Ωστόσο, κατά την εκτύπωση bitmap, ο εκτυπωτής σας χρειάζεται πολύ περισσότερα δεδομένα εικόνας από μια οθόνη. Προκειμένου να αποτυπωθεί με ακρίβεια μια εικόνα bitmap, ο τυπικός επιτραπέζιος εκτυπωτής χρειάζεται 150-300 ppi. Αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο η σαρωμένη εικόνα 300 dpi εμφανίζεται πολύ μεγαλύτερη στην οθόνη σας, αυτός είναι ο λόγος.

Αλλαγή μεγέθους εικόνων και ανάλυση

Επειδή οι εικόνες bitmap εξαρτώνται από την ανάλυση, είναι αδύνατο να αυξηθεί ή να μειωθεί το μέγεθος τους, χωρίς να θυσιάζεται ένας βαθμός ποιότητας εικόνας. Όταν μειώνετε το μέγεθος μιας εικόνας bitmap μέσω της εντολής επαναδειγματοληψίας ή αλλαγής μεγέθους του λογισμικού , τα εικονοστοιχεία πρέπει να απορρίπτονται.

Όταν αυξάνετε το μέγεθος μιας εικόνας bitmap μέσω της εντολής επαναδειγματοληψίας ή αλλαγής μεγέθους του λογισμικού, το λογισμικό πρέπει να δημιουργήσει νέα εικονοστοιχεία. Κατά τη δημιουργία εικονοστοιχείων, το λογισμικό πρέπει να υπολογίζει τις τιμές χρώματος των νέων εικονοστοιχείων βάσει των εικονοστοιχείων που περιβάλλουν. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται παρεμβολή.

Κατανόηση της παρεμβολής

Εάν διπλασιάσετε την ανάλυση μιας εικόνας που προσθέτετε εικονοστοιχεία. Ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα κόκκινο pixel και ένα μπλε εικονοστοιχείο δίπλα στο άλλο. Εάν διπλασιάσετε την ανάλυση, θα προσθέσετε δύο εικονοστοιχεία μεταξύ τους. Ποιο χρώμα θα είναι αυτά τα νέα εικονοστοιχεία; Η παρεμβολή είναι η διαδικασία λήψης αποφάσεων που καθορίζει ποιο χρώμα θα προστεθούν τα εικονοστοιχεία. ο υπολογιστής προσθέτει αυτό που νομίζει ότι είναι τα σωστά χρώματα.

Κλιμάκωση εικόνας

Η κλιμάκωση μιας εικόνας δεν επηρεάζει τη μόνιμη εικόνα. Με άλλα λόγια, δεν αλλάζει τον αριθμό των εικονοστοιχείων στην εικόνα. Αυτό που κάνει είναι να τους κάνει μεγαλύτερους. Ωστόσο, αν κλιμακώσετε μια εικόνα bitmap σε μεγαλύτερο μέγεθος στο λογισμικό διάταξης σελίδας, θα δείτε μια ορισμένη οδοντωτή εμφάνιση. Ακόμη και αν δεν το βλέπετε στην οθόνη σας, θα είναι πολύ εμφανές στην εκτυπωμένη εικόνα.

Η κλιμάκωση μιας εικόνας bitmap σε μικρότερο μέγεθος δεν έχει καμία επίδραση. στην πραγματικότητα, όταν το κάνετε αυτό αυξάνετε αποτελεσματικά το ppi της εικόνας, ώστε να εκτυπώσει πιο καθαρά. Πως και έτσι? Έχει ακόμα τον ίδιο αριθμό pixel σε μια μικρότερη περιοχή.

Τα δημοφιλή προγράμματα επεξεργασίας bitmap είναι:

Όλες οι σαρωμένες εικόνες είναι bitmap και όλες οι εικόνες από ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές είναι bitmaps.

Τύποι μορφών Bitmap

Οι συνήθεις μορφές bitmap περιλαμβάνουν:

Η μετατροπή μεταξύ μορφών bitmap είναι γενικά τόσο απλή όσο το άνοιγμα της εικόνας προς μετατροπή και η χρήση της εντολής " Αποθήκευση ως " του λογισμικού σας για να την αποθηκεύσετε σε οποιαδήποτε άλλη μορφή bitmap που υποστηρίζεται από το λογισμικό σας.

Bitmap και Διαφάνεια

Οι εικόνες bitmap, γενικά, δεν υποστηρίζουν εγγενώς τη διαφάνεια. Μερικές συγκεκριμένες μορφές - δηλαδή το GIF και το PNG - υποστηρίζουν τη διαφάνεια.

Επιπλέον, τα περισσότερα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας υποστηρίζουν τη διαφάνεια, αλλά μόνο όταν η εικόνα αποθηκεύεται στη μητρική μορφή του προγράμματος λογισμικού.

Μια κοινή παρανόηση είναι ότι οι διαφανείς περιοχές μιας εικόνας θα παραμείνουν διαφανείς όταν μια εικόνα αποθηκεύεται σε άλλη μορφή ή αντιγραφεί και επικολληθεί σε άλλο πρόγραμμα. Αυτό απλά δεν λειτουργεί. Ωστόσο, υπάρχουν τεχνικές για να αποκρύψετε ή να αποκλείσετε περιοχές σε ένα bitmap που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε σε άλλο λογισμικό.

Βάθος χρώματος

Το βάθος χρώματος αναφέρεται στον αριθμό των πιθανών χρωμάτων στην εικόνα. Για παράδειγμα, μια εικόνα GIF είναι μια εικόνα 8-bit, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν 256 χρώματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Άλλα βάθη χρωμάτων είναι 16-bit, στα οποία είναι διαθέσιμα περίπου 66.000 χρώματα. και 24-bit, στην οποία διατίθενται περίπου 16 εκατομμύρια πιθανά χρώματα. Η μείωση ή η αύξηση του βάθους χρώματος προσθέτει περισσότερες ή λιγότερες πληροφορίες χρώματος στην εικόνα με αντίστοιχη μείωση ή αύξηση του μεγέθους του αρχείου και της ποιότητας της εικόνας.

Γεγονότα για τις εικόνες Vector

Αν και δεν χρησιμοποιείται τόσο συχνά ως γραφικά bitmap, τα διανυσματικά γραφικά έχουν πολλές αρετές. Οι εικόνες διάνυσμα αποτελούνται από πολλά άτομα, κλιμακούμενα αντικείμενα.

Αυτά τα αντικείμενα ορίζονται από μαθηματικές εξισώσεις, που ονομάζονται Καμπύλες Bezier, και όχι από εικονοστοιχεία, ώστε να αποδίδουν πάντα την υψηλότερη ποιότητα, επειδή είναι ανεξάρτητες από τη συσκευή. Τα αντικείμενα μπορεί να αποτελούνται από γραμμές, καμπύλες και σχήματα με επεξεργάσιμα χαρακτηριστικά όπως χρώμα, συμπλήρωση και περίγραμμα.

Η αλλαγή των χαρακτηριστικών ενός διανυσματικού αντικειμένου δεν επηρεάζει το ίδιο το αντικείμενο. Μπορείτε να αλλάξετε ελεύθερα οποιοδήποτε αριθμό αντικειμένων αντικειμένου χωρίς να καταστρέψετε το βασικό αντικείμενο. Ένα αντικείμενο μπορεί να τροποποιηθεί όχι μόνο με την αλλαγή των χαρακτηριστικών του, αλλά και με τη διαμόρφωση και τη μετατροπή του χρησιμοποιώντας κόμβους και λαβές ελέγχου. Για παράδειγμα χειρισμού των κόμβων ενός αντικειμένου, δείτε το φροντιστήριο του CorelDRAW στο σχεδιασμό μιας καρδιάς.

Πλεονεκτήματα των εικόνων του Vector

Επειδή είναι κλιμακωτές, οι εικόνες με βάση τον φορέα είναι ανεξάρτητες από την ανάλυση. Μπορείτε να αυξήσετε και να μειώσετε το μέγεθος των διανυσματικών εικόνων σε οποιοδήποτε βαθμό και οι γραμμές σας θα παραμείνουν τραγανές και απότομες, τόσο στην οθόνη όσο και στην εκτύπωση.

Οι γραμματοσειρές είναι ένας τύπος αντικειμένου διανύσματος.

Ένα άλλο πλεονέκτημα των εικόνων διανυσμάτων είναι ότι δεν περιορίζονται σε ορθογώνιο σχήμα όπως bitmap. Τα αντικείμενα διάνυσμα μπορούν να τοποθετηθούν πάνω από άλλα αντικείμενα και το παρακάτω αντικείμενο θα εμφανιστεί. Ένας κύκλος διανύσματος και κύκλος bitmap φαίνεται να είναι ακριβώς ο ίδιος όταν βλέπετε σε λευκό φόντο, αλλά όταν τοποθετείτε τον κύκλο bitmap σε ένα άλλο χρώμα, έχει γύρω του ένα ορθογώνιο πλαίσιο από τα λευκά εικονοστοιχεία της εικόνας.

Μειονεκτήματα των εικόνων του Vector

Οι εικόνες διάνυσμα έχουν πολλά πλεονεκτήματα, αλλά το κύριο μειονέκτημα είναι ότι είναι ακατάλληλα για την παραγωγή φωτορεαλιστικών εικόνων. Οι εικόνες του φορέα συνήθως αποτελούνται από στερεές περιοχές χρωμάτων ή κλίσεων, αλλά δεν μπορούν να απεικονίσουν τους συνεχείς λεπτούς τόνους μιας φωτογραφίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότερες εικόνες φορέων που βλέπετε τείνουν να έχουν μια εμφάνιση που μοιάζει με κινούμενα σχέδια.

Ακόμα κι έτσι, τα διανυσματικά γραφικά συνεχώς γίνονται πιο προχωρημένα και μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα με διανυσματικά σχέδια τώρα από ό, τι μπορούσαμε πριν από μία δεκαετία. Τα εργαλεία διανυσματικών σημερινών σας επιτρέπουν να εφαρμόζετε ζωγραφισμένες υφές σε αντικείμενα που τους δίνουν μια φωτορεαλιστική εμφάνιση και τώρα μπορείτε να δημιουργήσετε μαλακά μείγματα, διαφάνεια και σκίαση που κάποτε ήταν δύσκολο να επιτευχθούν στα προγράμματα διανυσματικής σχεδίασης.

Εικόνες διανυσματικών εικόνων

Οι εικόνες του φορέα προέρχονται κυρίως από το λογισμικό. Δεν μπορείτε να σαρώσετε μια εικόνα και να την αποθηκεύσετε ως αρχείο διανυσμάτων χωρίς να χρησιμοποιήσετε ειδικό λογισμικό μετατροπής. Από την άλλη πλευρά, οι εικόνες φορέα μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε bitmaps. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται rasterizing.

Όταν μετατρέπετε μια εικόνα διανύσματος σε ένα bitmap, μπορείτε να καθορίσετε την ανάλυση εξόδου του τελικού bitmap για οποιοδήποτε μέγεθος χρειάζεστε. Είναι πάντα σημαντικό να αποθηκεύσετε ένα αντίγραφο του αρχικού σας έργου διάνυσμα στην εγγενή μορφή του, πριν να το μετατρέψετε σε ένα bitmap. αφού έχει μετατραπεί σε ένα bitmap, η εικόνα χάνει όλες τις υπέροχες ιδιότητες που είχε στην κατάσταση του φορέα.

Αν μετατρέψετε ένα διάνυσμα σε ένα bitmap 100 με 100 εικονοστοιχεία και στη συνέχεια αποφασίσετε ότι χρειάζεστε την εικόνα να είναι μεγαλύτερη, θα πρέπει να επιστρέψετε στο αρχικό αρχείο διανυσμάτων και να εξαγάγετε ξανά την εικόνα. Επίσης, να έχετε κατά νου ότι το άνοιγμα μιας εικόνας φορέα σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας bitmap συνήθως καταστρέφει τις διανυσματικές ιδιότητες της εικόνας και τις μετατρέπει σε δεδομένα raster.

Ο πιο συνηθισμένος λόγος για τον οποίο θέλετε να μετατρέψετε ένα διάνυσμα σε ένα bitmap θα ήταν για χρήση στον ιστό. Η πιο συνηθισμένη και αποδεκτή μορφή για εικόνες φορέα στο διαδίκτυο είναι το SVG ή το Scalable Vector Graphics.

Λόγω της φύσης των εικόνων του φορέα, μετατρέπονται καλύτερα σε μορφή GIF ή PNG για χρήση στο διαδίκτυο. Αυτό αλλάζει αργά, επειδή πολλά σύγχρονα προγράμματα περιήγησης είναι σε θέση να αποδίδουν εικόνες SVG.

Οι συνήθεις μορφές διάνυσμα περιλαμβάνουν:

Τα δημοφιλή προγράμματα σχεδίασης διανυσμάτων είναι:

Τα μετα-αρχεία είναι γραφικά που περιέχουν τόσο δεδομένα ράστερ και διανύσματος. Για παράδειγμα, μια εικόνα διανύσματος που περιέχει ένα αντικείμενο που έχει ένα μοτίβο bitmap που εφαρμόζεται ως συμπλήρωμα θα είναι μετα-αρχείο. Το αντικείμενο εξακολουθεί να είναι ένα διάνυσμα, αλλά το χαρακτηριστικό πλήρωσης αποτελείται από δεδομένα bitmap.

Οι συνήθεις μορφές μετάφρασης περιλαμβάνουν: