Μάθετε για τις μορφές εγγενών αρχείων

Προεπιλογές για λογισμικά όπως το Paintshop Pro (PSP), το Photoshop και άλλα

Η μορφή εγγενών αρχείων είναι η προεπιλεγμένη μορφή αρχείου που χρησιμοποιείται από μια συγκεκριμένη εφαρμογή λογισμικού. Η μορφή εγγενούς αρχείου μιας εφαρμογής είναι ιδιόκτητη και οι συγκεκριμένοι τύποι αρχείων δεν προορίζονται να μεταφερθούν σε άλλες εφαρμογές. Ο κύριος λόγος είναι ότι αυτά τα αρχεία περιέχουν συνήθως φίλτρα, plug-ins και άλλο λογισμικό που θα λειτουργεί μόνο σε αυτή τη συγκεκριμένη εφαρμογή.

Συνήθως, ειδικές ιδιότητες ειδικών για το λογισμικό μπορούν να διατηρηθούν μόνο όταν μια εικόνα αποθηκεύεται στη μητρική μορφή του λογισμικού. Για παράδειγμα, τα στυλ στρώσεων και το κείμενο στο Photoshop θα παραμείνουν επεξεργάσιμα μόνο όταν η εικόνα αποθηκευτεί στη φυσική μορφή του Photoshop (PSD). Τα εφέ φακού και το PowerClips στο CorelDRAW μπορούν να επεξεργαστούν μόνο όταν το έγγραφο αποθηκεύεται σε εγγενή μορφή CorelDRAW (CDR). Ακολουθούν μερικές από τις σημαντικότερες εφαρμογές γραφικών και οι φυσικές μορφές αρχείων τους:

Όταν μια εικόνα αποστέλλεται σε άλλη εφαρμογή, θα πρέπει να μετατραπεί ή να εξαχθεί σε μια τυπική μορφή εικόνας. Η εξαίρεση θα ήταν αν μεταφέρετε μια εικόνα μεταξύ εφαρμογών από τον ίδιο εκδότη.Για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να έχετε πρόβλημα στην αποστολή αρχείων Adobe Illustrator στο Adobe Photoshop ή σε αρχεία Corel Photo-Paint στο CorelDRAW.

Επίσης, μην ξεχνάτε ότι συνήθως δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια παλαιότερη έκδοση ενός προγράμματος για να ανοίξετε αρχεία που έχουν αποθηκευτεί από μια νεότερη έκδοση του ίδιου λογισμικού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα χάσετε ιδιότητες εικόνας που είναι συγκεκριμένες για την πιο πρόσφατη έκδοση.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή των μορφών εγγενών αρχείων είναι ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, άλλες εφαρμογές μπορούν να επισυναφθούν στην αρχική εφαρμογή μέσω της χρήσης ενός plug-in. Ένα καλό παράδειγμα είναι το Luminar από την Macphun. Όταν το Luminar είναι εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας, είναι επίσης εγκατεστημένο ως plugin του Photoshop. μπορείτε να εκκινήσετε το Luminar από το μενού Φίλτρο του Photoshop (Filter> Macphun Software> Luminar) για να κάνετε τις αλλαγές σας στο Luminar και, όταν τελειώσετε, κάντε κλικ στο κουμπί Apply για να εφαρμόσετε την εργασία σας στο Luminar και να επιστρέψετε στο Photoshop.

Ενημερώθηκε από τον Tom Green