Τι είναι η ασύρματη δικτύωση υπολογιστών;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις τεχνολογίες ασύρματης δικτύωσης

Η τεχνολογία ασύρματης επικοινωνίας είναι μια σύγχρονη εναλλακτική λύση από την παραδοσιακή ενσύρματη δικτύωση. Όπου τα ενσύρματα δίκτυα βασίζονται σε καλώδια για τη σύνδεση των ψηφιακών συσκευών μαζί, τα ασύρματα δίκτυα βασίζονται σε ασύρματες τεχνολογίες.

Οι ασύρματες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται ευρέως τόσο σε οικιακά όσο και σε επιχειρησιακά δίκτυα υπολογιστών, για ποικίλες χρήσεις.

Ενώ υπάρχουν σίγουρα πολλά οφέλη για τις ασύρματες τεχνολογίες, υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα που πρέπει να γνωρίζετε.

Τύποι ασύρματων τεχνολογιών δικτύων

Έχουν αναπτυχθεί πολλές τεχνολογίες για την υποστήριξη της ασύρματης δικτύωσης σε διάφορα σενάρια.

Οι κύριες ασύρματες τεχνολογίες περιλαμβάνουν:

Άλλες τεχνολογίες που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, αλλά ενδέχεται να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στα ασύρματα δίκτυα του μέλλοντος, περιλαμβάνουν το 5G κυψελοειδές διαδίκτυο και την ορατή επικοινωνία Li-Fi .

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της χρήσης της ασύρματης σύνδεσης μέσω καλωδίου

Τα ασύρματα δίκτυα υπολογιστών προσφέρουν αρκετά ξεχωριστά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τα ενσύρματα δίκτυα, αλλά δεν παρουσιάζουν μειονεκτήματα.

Το πρωταρχικό και προφανές πλεονέκτημα της χρήσης ασύρματης τεχνολογίας είναι η τεράστια κινητικότητα που προσφέρει (φορητότητα και ελευθερία κινήσεων). Όχι μόνο το ασύρματο σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε συσκευές που δεν έχουν τοποθετηθεί σε τοίχο, αλλά και να απομακρύνουν τα άσχημα καλώδια που αναπόφευκτα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ενσύρματα δίκτυα.

Τα μειονεκτήματα του ασύρματου δικτύου περιλαμβάνουν πρόσθετες ανησυχίες για την ασφάλεια . Οι συσκευές σας δεν είναι πλέον προσβάσιμες μόνο με το χέρι με φυσική πρόσβαση, μπορούν να διεισδύσουν από χώρους χάκερ ή μερικές φορές ακόμη και κτίρια μακριά από το σημείο ασύρματης πρόσβασης. Ένα άλλο μειονέκτημα στη χρήση ασύρματων τεχνολογιών είναι το αυξημένο δυναμικό ραδιοπαρεμβολών λόγω καιρικών συνθηκών, άλλων ασύρματων συσκευών ή παρεμποδίσεων όπως οι τοίχοι.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν συγκρίνουμε ενσύρματα και ασύρματα δίκτυα , όπως το κόστος, τις επιδόσεις και την αξιοπιστία.

Ασύρματη υπηρεσία Internet

Οι παραδοσιακές μορφές υπηρεσιών διαδικτύου βασίζονται σε τηλεφωνικές γραμμές, γραμμές καλωδιακής τηλεόρασης και καλώδια οπτικών ινών . Ενώ ο υποκείμενος πυρήνας του Διαδικτύου παραμένει ενσύρματος, αρκετές εναλλακτικές μορφές τεχνολογίας διαδικτύου χρησιμοποιούν ασύρματα για να συνδέουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις.

Υπάρχουν, για παράδειγμα, ασύρματες υπηρεσίες Internet όπως δημόσια δίκτυα Wi-Fi για ασύρματη πρόσβαση όταν δεν είστε στο σπίτι, σταθερή ασύρματη ευρυζωνική σύνδεση για ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο στο σπίτι, δορυφορικό internet και άλλα.

Άλλες εφαρμογές ασύρματου δικτύου

Το αποτέλεσμα της έννοιας του Ίντερνετ των πραγμάτων (IoT) είναι ότι βλέπουμε την ασύρματη ενσωμάτωση σε έναν αυξανόμενο αριθμό χώρων όπου δεν χρησιμοποιήθηκε πριν.

Εκτός από την οικιακή δικτύωση, τα ρολόγια , τα ψυγεία , τα οχήματα και πολλές άλλες συσκευές - μερικές φορές ακόμη και τα ρούχα - είναι σταδιακά εξοπλισμένα με δυνατότητες ασύρματης επικοινωνίας. Λόγω της φύσης της ασύρματης τεχνολογίας, όλες αυτές οι συσκευές μπορούν να συνδυαστούν για την ομαλή ενσωμάτωση μεταξύ τους.

Για παράδειγμα, το τηλέφωνό σας μπορεί να ενεργοποιήσει τον έξυπνο θερμοστάτη σας για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σπιτιού σας όταν φεύγετε, οι έξυπνες λυχνίες μπορούν να ανάψουν όταν φτάσετε στο σπίτι και η έξυπνη κλίμακα μπορεί να κρατήσει τις καρτέλες για την πρόοδο της απώλειας βάρους.

Εξοπλισμός ασύρματου δικτύου

Για να δημιουργήσετε ένα ασύρματο δίκτυο απαιτεί ορισμένους τύπους υλικού υπολογιστών . Οι φορητές συσκευές όπως τα τηλέφωνα και τα tablet διαθέτουν ενσωματωμένα ασύρματα ραδιόφωνα. Οι ασύρματες ευρυζωνικές δρομολογητές τροφοδοτούν πολλά δίκτυα στο σπίτι Άλλα είδη εξοπλισμού περιλαμβάνουν εξωτερικούς προσαρμογείς και συσκευές επέκτασης σειράς.

Ο εξοπλισμός ασύρματου δικτύου μπορεί να είναι περίπλοκος για να αναπτυχθεί. Οι καταναλωτές αναγνωρίζουν τα δημοφιλή εμπορικά σήματα των ασύρματων δρομολογητών και των σχετικών συσκευών οικιακού δικτύου, αλλά πολλοί δεν συνειδητοποιούν πόσα εσωτερικά στοιχεία περιέχουν και πόσοι διαφορετικοί πωλητές τους παράγουν.

Πώς λειτουργεί ασύρματα

Οι ασύρματες τεχνολογίες χρησιμοποιούν ραδιοκύματα και / ή μικροκύματα για να διατηρούν κανάλια ασύρματης επικοινωνίας μεταξύ υπολογιστών. Ενώ πολλές τεχνικές λεπτομέρειες πίσω από ασύρματα πρωτόκολλα, όπως το Wi-Fi, συχνά δεν είναι σημαντικές για την κατανόηση, γνωρίζοντας ότι τα βασικά στοιχεία σχετικά με το Wi-Fi μπορούν να είναι πολύ χρήσιμα κατά τη ρύθμιση παραμέτρων ενός δικτύου και την αντιμετώπιση προβλημάτων.

Η ασύρματη τεχνολογία που γνωρίζουμε σήμερα είχε την προέλευσή της στην επιστημονική έρευνα που συνέβη αρκετές δεκαετίες. Ο Nikola Tesla πρωτοστάτησε στον ασύρματο ηλεκτρικό φωτισμό και τη μετάδοση ισχύος , για παράδειγμα - περιοχές που εξακολουθούν να αποτελούν ενεργό χώρο μελέτης σήμερα για τέτοιες χρήσεις όπως η ασύρματη χρέωση.