Ενσύρματα και ασύρματα δίκτυα

Δημιουργία του τοπικού δικτύου που είναι κατάλληλο για εσάς

Τα δίκτυα υπολογιστών για το σπίτι και τις μικρές επιχειρήσεις μπορούν να κατασκευαστούν είτε με ενσύρματη είτε με ασύρματη τεχνολογία. Το ενσύρματο Ethernet αποτελεί την παραδοσιακή επιλογή στα σπίτια, αλλά τα Wi-Fi και άλλες ασύρματες επιλογές κερδίζουν έδαφος γρήγορα. Τόσο ενσύρματα όσο και ασύρματα μπορούν να υποστηρίξουν πλεονεκτήματα το ένα πάνω στο άλλο. και οι δύο αντιπροσωπεύουν βιώσιμες επιλογές για το σπίτι και άλλα τοπικά δίκτυα (LAN) .

Παρακάτω συγκρίνουμε ενσύρματη και ασύρματη δικτύωση σε πέντε βασικούς τομείς:

Σχετικά με ενσύρματα LAN

Τα καλωδιακά δίκτυα LAN χρησιμοποιούν καλώδια Ethernet και προσαρμογείς δικτύου. Παρόλο που δύο υπολογιστές μπορούν να συνδεθούν απευθείας μεταξύ τους χρησιμοποιώντας ένα καλώδιο crossover Ethernet , τα ενσύρματα δίκτυα LAN απαιτούν γενικά επίσης κεντρικές συσκευές όπως κόμβους , διακόπτες ή δρομολογητές για να φιλοξενήσουν περισσότερους υπολογιστές.

Για τις τηλεφωνικές συνδέσεις στο Internet, ο υπολογιστής που φιλοξενεί το μόντεμ πρέπει να εκτελεί Κοινόχρηστη σύνδεση στο Internet ή παρόμοιο λογισμικό για να μοιραστεί τη σύνδεση με όλους τους υπόλοιπους υπολογιστές στο τοπικό δίκτυο. Οι ευρυζωνικοί δρομολογητές επιτρέπουν ευκολότερη κοινή χρήση ενός καλωδιακού μόντεμ ή συνδέσεων Διαδικτύου DSL , ενώ συχνά περιλαμβάνουν ενσωματωμένη υποστήριξη τείχους προστασίας .

Εγκατάσταση

Τα καλώδια Ethernet πρέπει να εκτελούνται από κάθε υπολογιστή σε άλλο υπολογιστή ή στην κεντρική συσκευή. Μπορεί να χρονοβόρα και δύσκολο να τρέξετε καλώδια κάτω από το πάτωμα ή μέσω τοίχων, ειδικά όταν οι υπολογιστές κάθονται σε διαφορετικούς χώρους.

Μερικά νεώτερα σπίτια είναι προ-ενσύρματα με καλώδιο CAT5 , απλοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία καλωδίωσης και ελαχιστοποιώντας τις δυσάρεστες διαδρομές καλωδίων.

Η σωστή διαμόρφωση καλωδίωσης για ενσύρματο LAN ποικίλλει ανάλογα με το συνδυασμό των συσκευών, τον τύπο σύνδεσης στο Internet και τη χρήση εσωτερικών ή εξωτερικών μόντεμ . Ωστόσο, καμία από αυτές τις επιλογές δεν δημιουργεί περισσότερες δυσκολίες από, για παράδειγμα, την καλωδίωση ενός συστήματος οικιακού κινηματογράφου .

Μετά την εγκατάσταση του υλικού, τα υπόλοιπα βήματα στη διαμόρφωση των ενσύρματων ή ασύρματων LAN δεν διαφέρουν πολύ. Και οι δύο βασίζονται σε τυπικές επιλογές διαμόρφωσης πρωτοκόλλου Internet και δικτύου . Οι φορητοί υπολογιστές και άλλες φορητές συσκευές απολαμβάνουν συχνά μεγαλύτερη κινητικότητα στις εγκαταστάσεις ασύρματου οικιακού δικτύου (τουλάχιστον για όσο διάστημα επιτρέπουν οι μπαταρίες τους).

Κόστος

Τα καλώδια Ethernet, οι κόμβοι και οι διακόπτες είναι πολύ φθηνές. Ορισμένα πακέτα λογισμικού κοινής χρήσης , όπως το ICS, είναι δωρεάν. μερικά κοστίζουν ένα ονομαστικό τέλος. Οι ευρυζωνικοί δρομολογητές κοστίζουν περισσότερο, αλλά αυτά είναι προαιρετικά συστατικά ενός ενσύρματου LAN και το υψηλότερο κόστος τους αντισταθμίζεται από το πλεονέκτημα της ευκολότερης εγκατάστασης και των ενσωματωμένων χαρακτηριστικών ασφαλείας.

Αξιοπιστία

Τα καλώδια Ethernet, οι διανομείς και οι διακόπτες είναι εξαιρετικά αξιόπιστοι, κυρίως επειδή οι κατασκευαστές έχουν συνεχώς βελτιώσει την τεχνολογία Ethernet για αρκετές δεκαετίες. Τα χαλαρά καλώδια ενδέχεται να παραμείνουν ως η πιο συνηθισμένη και ενοχλητική πηγή αποτυχίας σε ένα ενσύρματο δίκτυο. Όταν εγκαθιστάτε ένα ενσύρματο LAN ή μετακινείτε αργότερα κάποιο από τα εξαρτήματα, βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει προσεκτικά τις συνδέσεις καλωδίων .

Οι ευρυζωνικοί δρομολογητές έχουν επίσης υποστεί κάποια προβλήματα αξιοπιστίας στο παρελθόν. Σε αντίθεση με άλλα εργαλεία Ethernet, αυτά τα προϊόντα είναι σχετικά νέες συσκευές πολλαπλών λειτουργιών.

Οι ευρυζωνικοί δρομολογητές έχουν ωριμάσει τα τελευταία χρόνια και η αξιοπιστία τους έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Εκτέλεση

Τα ενσύρματα LAN παρέχουν εξαιρετική απόδοση. Οι παραδοσιακές συνδέσεις Ethernet προσφέρουν μόνο εύρος ζώνης 10 Mbps , αλλά η τεχνολογία Fast Ethernet 100 Mbps κοστίζει λίγο περισσότερο και είναι άμεσα διαθέσιμη. Παρόλο που τα 100 Mbps αντιπροσωπεύουν μια θεωρητική μέγιστη απόδοση που δεν επιτεύχθηκε ποτέ στην πράξη, το Fast Ethernet θα πρέπει να επαρκεί για την ανταλλαγή αρχείων στο σπίτι , τα παιχνίδια και την πρόσβαση στο Διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας για πολλά χρόνια στο μέλλον.

Τα καλωδιακά δίκτυα LAN που χρησιμοποιούν κόμβους ενδέχεται να υποστούν επιβράδυνση της απόδοσης, εάν οι υπολογιστές χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό το δίκτυο ταυτόχρονα.

Χρησιμοποιήστε τους διακόπτες Ethernet αντί των διανομέων για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα. ένας διακόπτης κοστίζει λίγο περισσότερο από έναν κόμβο.

Ασφάλεια

Για κάθε ενσύρματο LAN που είναι συνδεδεμένο στο Διαδίκτυο, τα τείχη προστασίας αποτελούν το κύριο θέμα ασφάλειας. Οι ενσύρματοι κόμβοι Ethernet και οι διακόπτες δεν υποστηρίζουν τείχη προστασίας. Ωστόσο, τα προϊόντα λογισμικού τείχους προστασίας, όπως το ZoneAlarm, μπορούν να εγκατασταθούν στους ίδιους τους υπολογιστές. Οι ευρυζωνικοί δρομολογητές παρέχουν ισοδύναμη δυνατότητα τείχους προστασίας ενσωματωμένη στη συσκευή, ρυθμιζόμενη μέσω του λογισμικού της.

Σχετικά με τα ασύρματα δίκτυα LAN

Οι δημοφιλείς τεχνολογίες WLAN ακολουθούν ένα από τα τρία βασικά πρότυπα επικοινωνίας Wi-Fi . Τα οφέλη της ασύρματης δικτύωσης εξαρτώνται από το πρότυπο που χρησιμοποιείται:

Εγκατάσταση

Τα δίκτυα Wi-Fi μπορούν να διαμορφωθούν με δύο διαφορετικούς τρόπους:

Τα περισσότερα δίκτυα LAN απαιτούν τη λειτουργία υποδομής για πρόσβαση στο Internet, σε τοπικό εκτυπωτή ή σε άλλες ενσύρματες υπηρεσίες, ενώ η λειτουργία ad hoc υποστηρίζει μόνο τη βασική κοινή χρήση αρχείων μεταξύ ασύρματων συσκευών .

Και οι δύο λειτουργίες Wi-Fi απαιτούν προσαρμογείς ασύρματου δικτύου, ορισμένες φορές καλούμενες κάρτες WLAN. Η λειτουργία υποδομής WLAN απαιτεί επιπλέον μια κεντρική συσκευή που ονομάζεται σημείο πρόσβασης . Το σημείο πρόσβασης πρέπει να εγκατασταθεί σε μια κεντρική τοποθεσία όπου τα ασύρματα ραδιοσήματα μπορούν να φτάσουν με ελάχιστες παρεμβολές. Παρόλο που τα σήματα Wi-Fi φτάνουν συνήθως στα 100 μέτρα (30 m) ή περισσότερο, εμπόδια όπως οι τοίχοι μπορούν να μειώσουν σημαντικά την εμβέλειά τους.

Κόστος

Τα ασύρματα εργαλεία κοστίζουν λίγο περισσότερο από τα ισοδύναμα καλωδιακά προϊόντα Ethernet.

Σε πλήρεις τιμές λιανικής, οι ασύρματοι προσαρμογείς και τα σημεία πρόσβασης μπορεί να κοστίζουν τρεις ή τέσσερις φορές περισσότερο από τους προσαρμογείς καλωδίων Ethernet και τους διανομέα, αντίστοιχα. Τα προϊόντα 802.11b μειώθηκαν σημαντικά με την απελευθέρωση 802.11g και, προφανώς, μπορεί να βρεθούν πωλήσεις με χαμηλό κόστος εάν οι αγοραστές είναι ανθεκτικοί.

Αξιοπιστία

Τα ασύρματα δίκτυα LAN υποφέρουν μερικά ακόμη προβλήματα αξιοπιστίας από τα ενσύρματα δίκτυα LAN, αν και ίσως δεν αρκούν για να αποτελέσουν σημαντική ανησυχία. Τα ασύρματα σήματα 802.11b και 802.11g υπόκεινται σε παρεμβολές από άλλες οικιακές συσκευές, όπως φούρνους μικροκυμάτων, ασύρματα τηλέφωνα και ανοιγόμενα γκαράζ. Με προσεκτική εγκατάσταση, η πιθανότητα παρεμβολών μπορεί να ελαχιστοποιηθεί.

Τα προϊόντα ασύρματης δικτύωσης , ιδιαίτερα εκείνα που υλοποιούν 802.11g, είναι συγκριτικά νέα. Όπως και με κάθε νέα τεχνολογία, αναμένεται ότι θα χρειαστεί χρόνος για να ωριμάσουν αυτά τα προϊόντα.

Εκτέλεση

Τα ασύρματα δίκτυα LAN που χρησιμοποιούν το 802.11b υποστηρίζουν ένα μέγιστο θεωρητικό εύρος ζώνης 11 Mbps, περίπου το ίδιο με το παλιό, παραδοσιακό Ethernet. Τα δίκτυα WLAN 802.11a και 802.11g υποστηρίζουν 54 Mbps , δηλαδή περίπου το ήμισυ του εύρους ζώνης του Fast Ethernet. Επιπλέον, η απόδοση Wi-Fi είναι ευαίσθητη από απόσταση, πράγμα που σημαίνει ότι η μέγιστη απόδοση θα υποβαθμιστεί σε υπολογιστές που απέχουν περισσότερο από το σημείο πρόσβασης ή άλλο τελικό σημείο επικοινωνίας. Καθώς περισσότερες ασύρματες συσκευές χρησιμοποιούν το WLAN πιο έντονα, η απόδοση υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο.

Συνολικά, οι επιδόσεις των 802.11a και 802.11g επαρκούν για την κοινή χρήση του διαδικτύου και την κοινή χρήση αρχείων , αλλά γενικά δεν επαρκούν για το τοπικό παιχνίδι LAN.

Η μεγαλύτερη κινητικότητα των ασύρματων LAN βοηθά στην αντιστάθμιση του μειονεκτήματος απόδοσης. Οι φορητοί υπολογιστές δεν χρειάζεται να συνδέονται με καλώδιο Ethernet και μπορούν να περιφέρονται ελεύθερα εντός της περιοχής WLAN. Ωστόσο, πολλοί οικιακοί υπολογιστές είναι μεγάλα επιτραπέζια μοντέλα, ακόμη και οι κινητοί υπολογιστές πρέπει μερικές φορές να συνδέονται με ένα ηλεκτρικό καλώδιο και μια πρίζα για την τροφοδοσία. Αυτό υπονομεύει το πλεονέκτημα κινητικότητας των δικτύων WLAN σε πολλά σπίτια.

Ασφάλεια

Θεωρητικά, τα ασύρματα δίκτυα LAN είναι λιγότερο ασφαλή από τα ενσύρματα δίκτυα LAN, επειδή τα ασύρματα σήματα επικοινωνίας ταξιδεύουν στον αέρα και μπορούν εύκολα να υποκλαπούν. Για να αποδείξουν το σημείο τους, ορισμένοι μηχανικοί έχουν προωθήσει την πρακτική της wardriving , που περιλαμβάνει το ταξίδι μέσα από μια κατοικημένη περιοχή με εξοπλισμό Wi-Fi που σαρώνει τους αέριους κύβους για απροστάτευτα WLAN.

Σε ισορροπία, όμως, οι αδυναμίες της ασύρματης ασφάλειας είναι περισσότερο θεωρητικές από πρακτικές. Τα δίκτυα WLAN προστατεύουν τα δεδομένα τους μέσω του προτύπου κρυπτογράφησης Wired Equivalent Privacy (WEP) , το οποίο καθιστά τις ασύρματες επικοινωνίες εύλογα τόσο ασφαλείς όσο και οι ενσύρματες σε οικίες.

Κανένα δίκτυο υπολογιστών δεν είναι απόλυτα ασφαλές και οι ιδιοκτήτες σπιτιού θα πρέπει να ερευνούν αυτό το θέμα για να εξασφαλίσουν ότι γνωρίζουν και είναι άνετοι με τους κινδύνους. Σημαντικές εκτιμήσεις ασφαλείας για τους ιδιοκτήτες σπιτιών τείνουν να μην σχετίζονται με το εάν το δίκτυο είναι ενσύρματο ή ασύρματο, αλλά εξασφαλίζει:

συμπέρασμα

Έχετε μελετήσει την ανάλυση και είστε έτοιμοι να λάβετε την απόφασή σας. Κατώτατη γραμμή, λοιπόν, που είναι καλύτερο - ενσύρματο ή ασύρματο; Ο παρακάτω πίνακας συνοψίζει τα κύρια κριτήρια που εξετάσαμε σε αυτό το άρθρο. Αν είστε πολύ συνειδητοί στο κόστος, χρειάζεστε τη μέγιστη απόδοση του οικιακού σας συστήματος και δεν ενδιαφέρεστε πολύ για την κινητικότητα, τότε ένα καλωδιακό Ethernet LAN είναι ίσως το κατάλληλο για εσάς.

Εάν, από την άλλη πλευρά, το κόστος είναι λιγότερο θέμα, σας αρέσει να χρησιμοποιείτε πρώιμες τεχνολογίες αιχμής και είστε πραγματικά ανήσυχοι για το έργο της καλωδίωσης του σπιτιού ή της μικρής επιχείρησης σας με το καλώδιο Ethernet, ένα ασύρματο LAN.

Πολλοί από εσάς φυσικά θα πέσουν κάπου ανάμεσα στα δύο αυτά άκρα. Εάν εξακολουθείτε να είστε αναποφάσιστοι, σκεφτείτε να ρωτήσετε τους φίλους και την οικογένειά σας σχετικά με τις εμπειρίες τους με την κατασκευή τοπικών δικτύων. Και, περάστε μερικά ακόμη λεπτά με το εργαλείο διαδραστικού συμβούλου Home Network . Θα πρέπει να σας βοηθήσει να αποφασίσετε για το είδος του δικτύου, καθώς και τα εργαλεία που θα θέλετε να έχετε.

Δοκιμάστε το: Αρχική Network Advisor

Ενσύρματα vs ασύρματα

Ενσύρματο Ασύρματος
Εγκατάσταση μέτρια δυσκολία ευκολότερη, αλλά να προσέχετε τις παρεμβολές
Κόστος πιο λιγο περισσότερο
Αξιοπιστία υψηλός λογικά υψηλό
Εκτέλεση πολύ καλά Καλός
Ασφάλεια εύλογα καλό εύλογα καλό
Κινητικότητα περιωρισμένος εξαιρετική