Μάθετε με ακρίβεια πώς μπορεί να μετακινηθεί ένα "γρήγορο" δίκτυο Wi-Fi

Τα πρότυπα δικτύου IEEE 802.11 καθορίζουν τις θεωρητικές ταχύτητες.

Η ταχύτητα σύνδεσης ασύρματου δικτύου Wi-Fi εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Όπως και οι περισσότεροι τύποι δικτύων υπολογιστών, το Wi-Fi υποστηρίζει διαφορετικά επίπεδα απόδοσης, ανάλογα με το πρότυπο της τεχνολογίας.

Τα πρότυπα Wi-Fi πιστοποιούνται από το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE). Κάθε πρότυπο Wi-Fi βαθμολογείται σύμφωνα με το μέγιστο θεωρητικό εύρος ζώνης του δικτύου. Ωστόσο, η απόδοση των δικτύων Wi-Fi δεν ταιριάζει με αυτά τα θεωρητικά μέγιστα.

Θεωρητικές και πραγματικές ταχύτητες δικτύου

Ένα δίκτυο 802.11b τυπικά λειτουργεί όχι πιο γρήγορα από το 50% περίπου της θεωρητικής κορυφής του, περίπου 5,5 Mbps. Τα δίκτυα 802.11a και 802.11g συνήθως δεν κινούνται ταχύτερα από τα 20 Mbps. Παρόλο που η ταχύτητα 802.11n στα 600 Mbps σε σχέση με το ενσύρματο Fast Ethernet στα 100 Mbps, η σύνδεση Ethernet μπορεί συχνά να ξεπεράσει το 802.11n σε πραγματικό κόσμο. Ωστόσο, η απόδοση Wi-Fi συνεχίζει να βελτιώνεται με κάθε νέα γενιά της τεχνολογίας.

Ακολουθεί ένα διάγραμμα ταχύτητας Wi-Fi που συγκρίνει τις πραγματικές και τις θεωρητικές ταχύτητες των περισσότερων δικτύων Wi-Fi:

Θεωρητικός Πραγματικός
802.11b 11 Mbps 5,5 Mbps
802.11a 54 Mbps 20 Mbps
802.11g 54 Mbps 20 Mbps
802.11n 600 Mbps 100 Mbps
802.11ac 1.300 Mbps 200 Mbps


Το πρότυπο 802.11ac, συχνά αναφέρεται ως Gigabit Wi-Fi, έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Τι έπεται?

Το επόμενο πρότυπο ασύρματων επικοινωνιών θα είναι 802.11ax. Δεν αναμένεται να πιστοποιηθεί επισήμως από το IEEE μέχρι το 2019. Θα είναι πολύ ταχύτερο από το πρότυπο 802.11ac και θα είναι σε θέση να λειτουργεί ακόμη και όταν το σήμα συναντά βαριά παρεμβολές. Επιπλέον, οι δρομολογητές 802.11ax θα είναι ενεργοποιημένοι με το MU-MIMO. θα είναι σε θέση να στείλουν δεδομένα σε πολλές συσκευές - φημολογείται ότι είναι έως και 12 συσκευές - ταυτόχρονα.

Οι περισσότεροι παλαιότεροι δρομολογητές στέλνουν δεδομένα σε μία μόνο συσκευή κάθε φορά ενώ αλλάζουν μεταξύ των συσκευών τόσο γρήγορα ώστε να μην παρατηρείται ο διακόπτης.

Παράγοντες που περιορίζουν τις ταχύτητες σύνδεσης Wi-Fi

Η διαφορά μεταξύ της θεωρητικής και της πρακτικής απόδοσης Wi-Fi προέρχεται από το γενικό πρωτόκολλο δικτύου , τις ραδιοπαρεμβολές , τα φυσικά εμπόδια στη γραμμή οπτικής επαφής μεταξύ των συσκευών και την απόσταση μεταξύ των συσκευών.

Επιπλέον, καθώς περισσότερες συσκευές επικοινωνούν ταυτόχρονα στο δίκτυο, η απόδοσή τους μειώνεται όχι μόνο λόγω του τρόπου λειτουργίας του εύρους ζώνης αλλά και των περιορισμών του υλικού δικτύου.

Μια σύνδεση δικτύου Wi-Fi λειτουργεί με την υψηλότερη δυνατή ταχύτητα και οι δύο συσκευές, συχνά αναφερόμενες ως τελικά σημεία, μπορούν να υποστηρίξουν. Ένας φορητός υπολογιστής 802.11g συνδεδεμένος σε δρομολογητή 802.11n, για παράδειγμα, δίκτυα με τη χαμηλότερη ταχύτητα του φορητού υπολογιστή 802.11g. Και οι δύο συσκευές πρέπει να υποστηρίζουν το ίδιο πρότυπο για να λειτουργούν με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου ρόλων παίζουν με ταχύτητα δικτύου

Στα οικιακά δίκτυα , η απόδοση μιας σύνδεσης στο διαδίκτυο είναι συχνά ο περιοριστικός παράγοντας στην ταχύτητα δικτύου από άκρο σε άκρο. Παρόλο που τα περισσότερα οικιακά δίκτυα υποστηρίζουν την ανταλλαγή αρχείων εντός του σπιτιού με ταχύτητες 20 Mbps ή περισσότερο, οι πελάτες Wi-Fi εξακολουθούν να συνδέονται στο Διαδίκτυο στις συνήθως χαμηλότερες ταχύτητες που υποστηρίζονται από παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου .

Οι περισσότεροι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου προσφέρουν αρκετές σειρές υπηρεσιών διαδικτύου. Όσο ταχύτερη είναι η σύνδεση, τόσο περισσότερο πληρώνετε.

Η αυξανόμενη σημασία της ταχύτητας δικτύου

Οι συνδέσεις υψηλής ταχύτητας κατέστησαν εξαιρετικά σημαντικές, καθώς το βίντεο συνεχούς ροής κέρδισε σε δημοτικότητα. Μπορεί να έχετε συνδρομή σε Netflix, Hulu ή κάποια άλλη υπηρεσία συνεχούς ροής βίντεο, αλλά εάν η σύνδεσή σας στο διαδίκτυο και το δίκτυο δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ελάχιστες απαιτήσεις ταχύτητας, δεν θα παρακολουθείτε πολλές ταινίες.

Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τις εφαρμογές ροής βίντεο. Εάν παρακολουθείτε τηλεόραση με Roku , Apple TV ή άλλο συνημμένο ψυχαγωγίας συνεχούς ροής , περνάτε μεγάλο μέρος του χρόνου προβολής της τηλεόρασής σας σε εφαρμογές για εμπορικά κανάλια και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

Χωρίς ένα αρκετά γρήγορο δίκτυο, αναμένετε να παρουσιάσετε κακή ποιότητα βίντεο και συχνές παύσεις για να κάνετε buffer.

Για παράδειγμα, η Netflix συνιστά ταχύτητα ευρυζωνικής σύνδεσης μόνο 1,5 Mbps, αλλά συνιστά υψηλότερες ταχύτητες για υψηλότερη ποιότητα: 3,0 Mbps για ποιότητα SD, 5,0 Mbps για ποιότητα HD και 25 Mbps για ποιότητα Ultra HD.

Πώς να δοκιμάσετε την ταχύτητα του δικτύου σας

Ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου σας μπορεί να παρέχει μια ηλεκτρονική υπηρεσία ελέγχου ταχύτητας. Απλώς συνδεθείτε στο λογαριασμό σας, μεταβείτε στη σελίδα ταχύτητας σύνδεσης και πατήστε την υπηρεσία. Επαναλάβετε τη δοκιμή σε διαφορετικές ώρες της ημέρας για να φτάσετε σε μέσο όρο αναφοράς.

Αν ο παροχέας υπηρεσιών διαδικτύου δεν σας παρέχει έλεγχο ταχύτητας, υπάρχουν διαθέσιμες πολλές δωρεάν υπηρεσίες ταχύτητας Internet για να ελέγξετε την ταχύτητα του δικτύου σας .