Τι είναι Wi-Fi 802.11g;

Μια ιστορική ματιά στην τεχνολογία Wi-Fi

Το 802.11g είναι μια πρότυπη τεχνολογία Wi-Fi ασύρματης δικτύωσης IEEE . Όπως και σε άλλες εκδόσεις του Wi-Fi , το 802.11g (μερικές φορές αναφέρεται απλά ως "G") υποστηρίζει επικοινωνίες ασύρματου τοπικού δικτύου (WLAN) μεταξύ υπολογιστών, ευρυζωνικών δρομολογητών και πολλών άλλων καταναλωτικών συσκευών.

G επικυρώθηκε τον Ιούνιο του 2003 και αντικατέστησε το παλαιότερο πρότυπο 802.11b ("Β"), το οποίο στη συνέχεια αντικαταστάθηκε τελικά από 802.11n ("N") και νεότερα πρότυπα.

Πόσο γρήγορα είναι το 802.11g;

Το 802.11g Wi-Fi υποστηρίζει ένα μέγιστο εύρος ζώνης 54 Mbps , σημαντικά υψηλότερο από την τιμή των 11 Mbps του Β και σημαντικά μικρότερο από τα 150 Mbps ή μεγαλύτερες ταχύτητες του N.

Όπως πολλές άλλες μορφές δικτύωσης, η G δεν μπορεί να επιτύχει τη μέγιστη βαθμολογία στην πράξη. Οι συνδέσεις 802.11g συνήθως πλησιάζουν το όριο ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων μεταξύ 24 Mbps και 31 Mbps (με το υπόλοιπο εύρος ζώνης δικτύου που χρησιμοποιείται από τα γενικά έξοδα του πρωτοκόλλου επικοινωνίας).

Δείτε πόσο γρήγορη είναι η δικτύωση Wi-Fi 802.11g; Για περισσότερες πληροφορίες.

Πώς λειτουργεί το 802.11g

G ενσωμάτωσε την τεχνική ραδιοεπικοινωνιών που ονομάζεται Ορθογώνιος Πολυπλεξία Διαίρεσης Συχνότητας (OFDM) που αρχικά εισήχθη σε Wi-Fi με 802.11a ("A"). Η τεχνολογία OFDM ενεργοποίησε το G (και το A) για να επιτύχει σημαντικά μεγαλύτερη απόδοση δικτύου από το B.

Αντίθετα, τα 802.11g υιοθέτησαν την ίδια σειρά 2,4 GHz συχνότητες επικοινωνίας που είχαν αρχικά εισαχθεί στο Wi-Fi με 802.11b. Η χρήση αυτής της συχνότητας έδωσε στις συσκευές Wi-Fi σημαντικά μεγαλύτερη εμβέλεια σήματος από ότι θα μπορούσε να προσφέρει το Α.

Υπάρχουν 14 πιθανά κανάλια στα οποία μπορεί να λειτουργεί το 802.11g, αν και ορισμένα είναι παράνομα σε ορισμένες χώρες. Οι συχνότητες από το κανάλι 1-14 κυμαίνονται μεταξύ 2.412 GHz και 2.484 GHz.

Το G έχει σχεδιαστεί ειδικά για διασταυρούμενη συμβατότητα. Αυτό σημαίνει ότι οι συσκευές μπορούν να ενταχθούν σε ασύρματα δίκτυα, ακόμη και όταν το ασύρματο σημείο πρόσβασης διαθέτει διαφορετική έκδοση Wi-Fi. Ακόμα και ο νεότερος εξοπλισμός 802.11ac Wi-Fi σήμερα μπορεί να υποστηρίξει συνδέσεις από πελάτες G χρησιμοποιώντας τους ίδιους τρόπους λειτουργίας συμβατότητας 2,4 GHz.

802.11g για οικιακή δικτύωση και ταξίδια

Πολυάριθμες μάρκες και μοντέλα φορητών υπολογιστών και άλλων συσκευών Wi-Fi κατασκευάστηκαν με ραδιόφωνα Wi-Fi που υποστηρίζουν το G. Καθώς συνδυάζει μερικά από τα καλύτερα στοιχεία των Α και Β, το 802.11g έγινε το κυρίαρχο πρότυπο Wi-Fi σε μια εποχή που το η υιοθέτηση της οικιακής δικτύωσης εξερράγη παγκοσμίως.

Πολλά οικιακά δίκτυα λειτουργούν ακόμη σήμερα χρησιμοποιώντας δρομολογητές 802.11g . Στα 54 Mbps, αυτοί οι δρομολογητές μπορούν να συμβαδίσουν με τις περισσότερες συνδέσεις internet υψηλών ταχυτήτων στο διαδίκτυο, όπως η βασική ροή βίντεο και οι ηλεκτρονικές συνήθειες τυχερών παιχνιδιών.

Μπορούν να βρεθούν χωρίς κόστος τόσο μέσω των καταστημάτων λιανικής πώλησης όσο και από τα μεταχειρισμένα. Ωστόσο, τα δίκτυα G μπορούν να επιτύχουν γρήγορα όρια απόδοσης όταν συνδέονται και είναι ταυτόχρονα ενεργές πολλές συσκευές, αλλά αυτό ισχύει για οποιοδήποτε δίκτυο που καταναλώνεται από πάρα πολλές συσκευές .

Εκτός από τους δρομολογητές G που προορίζονται για σταθερή εγκατάσταση σε σπίτια, οι δρομολογητές ταξιδιών 802.11g απέκτησαν επίσης σημαντική δημοτικότητα με επαγγελματίες και οικογένειες που χρειάζονταν να μοιραστούν μια ενσύρματη σύνδεση Ethernet μεταξύ των ασύρματων συσκευών τους.

G (και ορισμένοι N) ταξιδιωτικοί δρομολογητές μπορούν να βρεθούν ακόμα στα καταστήματα λιανικής πώλησης αλλά έχουν γίνει ολοένα και ασυνήθιστο, καθώς το ξενοδοχείο και άλλες δημόσιες υπηρεσίες διαδικτύου μετακινούνται από Ethernet σε ασύρματα hotspots ,