Εισαγωγή στην κοινή χρήση αρχείων δικτύου στα Microsoft Windows

Κάθε σημαντική έκδοση του λειτουργικού συστήματος Windows (O / S) που κυκλοφόρησε τα τελευταία 15 χρόνια έχει ενσωματώσει κάποιες διαφορετικές και βελτιωμένες λειτουργίες για την κοινή χρήση αρχείων μεταξύ υπολογιστών μέσω δικτύου. Ενώ οι νεότερες λειτουργίες είναι ισχυρές, δεν μπορούν πάντοτε να χρησιμοποιηθούν κατά την κοινή χρήση με συσκευές που εκτελούν παλαιότερες εκδόσεις των Windows (ή μη συσκευές των Windows).

Πιλοτάρισμα

Η υπηρεσία Microsoft SkyDrive επιτρέπει στους υπολογιστές με Windows για προσωπική αποθήκευση cloud από την οποία τα αρχεία μπορούν να μοιραστούν με άλλους. Η υποστήριξη των Windows για το Skydrive διαφέρει ανάλογα με την έκδοση O / S:

Το SkyDrive απαιτεί την εγγραφή ενός λογαριασμού στη Microsoft για αποθήκευση αρχείων. Ένας δωρεάν λογαριασμός παρέχει μόνο ένα περιορισμένο ποσό χώρου αποθήκευσης, αλλά το όριο αποθήκευσης μπορεί να αυξηθεί για μια επαναλαμβανόμενη αμοιβή.

Αρχική ομάδα

Παρουσιάστηκε πρώτα στα Windows 7, το HomeGroup προαιρετικά επιτρέπει σε μια τοπική ομάδα υπολογιστών που εκτελούν Windows 7 ή νεότερη να συνδέονται μεταξύ τους για κοινή χρήση. Κάθε τοπικό δίκτυο μπορεί να ρυθμιστεί με μια οικιακή ομάδα που ενώνουν τους υπολογιστές γνωρίζοντας το όνομα και τον κωδικό της ομάδας. Οι χρήστες ελέγχουν τα μεμονωμένα αρχεία και τους φακέλους που επιθυμούν να μοιραστούν με την οικιακή ομάδα και μπορούν επίσης να μοιράζονται τοπικούς εκτυπωτές. Η Microsoft συνιστά να χρησιμοποιείτε το HomeGroup για κοινή χρήση σε οικιακά δίκτυα, εκτός εάν κάποιοι οικιακοί υπολογιστές εκτελούν Windows XP ή Windows Vista .

Περισσότερα - Πώς να χρησιμοποιήσετε το HomeGroup στα Windows 7

Κοινή χρήση κοινόχρηστων φακέλων των Windows

Παρουσιάστηκε πρώτα στα Windows Vista, Public είναι ένας φάκελος λειτουργικού συστήματος ειδικά διαμορφωμένος για κοινή χρήση αρχείων . Οι χρήστες μπορούν να αντιγράψουν αρχεία και φακέλους σε αυτήν την τοποθεσία και, με τη σειρά τους, να τα μοιραστούν με άλλους υπολογιστές των Windows (Vista ή νεότερους) στο υπόλοιπο τοπικό δίκτυο. Οι χρήστες μπορούν επίσης να επιτρέψουν σε άλλους να ενημερώσουν αυτά τα αρχεία ή να δημοσιεύσουν νέα στην ίδια τοποθεσία.

Η κοινή χρήση δημόσιου φακέλου μπορεί να ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί από τη σελίδα Ρυθμίσεις κοινής χρήσης κοινής χρήσης των Windows ( Πίνακας Ελέγχου -> Κέντρο δικτύου και κοινής χρήσης -> Αλλαγή ρυθμίσεων προηγμένης κοινής χρήσης).

Περισσότερα - Τι είναι ο δημόσιος φάκελος στα Windows;

Δικαιώματα κοινής χρήσης αρχείων των Windows

Οι υπολογιστές με Windows 7 και νεότερους υπολογιστές με Windows προσφέρουν δύο βασικά επίπεδα δικαιωμάτων για την κοινή χρήση αρχείων:

  1. Διαβάστε: οι παραλήπτες μπορούν να ανοίξουν το αρχείο και να προβάλουν τα περιεχόμενά του αλλά δεν μπορούν να αλλάξουν το αρχείο χωρίς να κάνουν ξεχωριστό αντίγραφο
  2. Read / Write: Οι παραλήπτες μπορούν να προβάλλουν και να αλλάξουν προαιρετικά τα περιεχόμενα του αρχείου και να αποθηκεύσουν (αντικαταστήσουν) το αρχείο στην τρέχουσα θέση του

Τα Windows 7 και τα νεότερα προσφέρουν επιπλέον την επιλογή περιορισμού της κοινής χρήσης σε συγκεκριμένα άτομα - είτε μια συγκεκριμένη λίστα ατόμων (ονόματα λογαριασμών δικτύου) είτε μια οικιακή ομάδα των Windows - ή σε οποιονδήποτε στο τοπικό δίκτυο.

Σε όλες τις σύγχρονες εκδόσεις των Windows, υπάρχουν επίσης οι αποκαλούμενες επιλογές κοινής χρήσης για προχωρημένους, οι οποίες μπορούν να διαμορφωθούν στην καρτέλα Κοινή χρήση των ιδιοτήτων αρχείων / φακέλων. Το Advanced Sharing υποστηρίζει τρεις τύπους δικαιωμάτων:

  1. Διαβάστε: ίδιο με το βασικό δικαίωμα ανάγνωσης παραπάνω
  2. Αλλαγή: ίδια με την παραπάνω άδεια ανάγνωσης / εγγραφής
  3. Πλήρης έλεγχος: επιτρέπει τον καθορισμό ενός επιπλέον επιπέδου προηγμένων δικαιωμάτων για συστήματα που εκτελούν το σύστημα αρχείων NT (NTFS), το οποίο γενικά ενδιαφέρει μόνο σε παλαιότερα δίκτυα επιχειρήσεων

Μηχανική της κοινής χρήσης αρχείων των Windows

Με την εξαίρεση των δημόσιων φακέλων που περιλαμβάνουν μετακίνηση ή αντιγραφή ενός αρχείου σε μια νέα τοποθεσία, η κοινή χρήση αρχείων στα Windows απαιτεί τη λήψη συγκεκριμένης ενέργειας στο πλαίσιο του συγκεκριμένου αρχείου ή φακέλου. Εάν κάνετε δεξί κλικ σε ένα αρχείο ή ένα φάκελο στην Εξερεύνηση των Windows , για παράδειγμα, αποκαλύπτεται μια επιλογή "Κοινή χρήση με" στο μενού περιβάλλοντος. Στο σύγχρονο UI στα Windows 8 και νεότερα, η κοινή χρήση μπορεί να γίνει μέσω της εφαρμογής Share charm ή Skydrive app.

Η κοινή χρήση αρχείων μπορεί να αποτύχει λόγω ζητημάτων αδειών, διακοπών δικτύου και άλλων τεχνικών δυσλειτουργιών. Χρησιμοποιήστε τους οδηγούς αντιμετώπισης προβλημάτων στον Πίνακα Ελέγχου (στο πλαίσιο Δικτύου / Internet ή Κέντρο δικτύου και κοινής χρήσης) για να εντοπίσετε προβλήματα με συνδέσεις δικτύου , κοινόχρηστους φακέλους ή οικιακή ομάδα.

Λύσεις κοινής χρήσης που δεν αφορούν Windows και τρίτα μέρη

Εκτός από τις δυνατότητες κοινής χρήσης που είναι ενσωματωμένες στα Microsoft Windows , ορισμένα συστήματα λογισμικού τρίτων κατασκευαστών, όπως το Dropbox, υποστηρίζουν επίσης την κοινή χρήση αρχείων μεταξύ υπολογιστών Windows και άλλων συσκευών που δεν λειτουργούν με Windows στο δίκτυο. Συμβουλευτείτε την τεκμηρίωση για αυτά τα πακέτα τρίτων για περισσότερες λεπτομέρειες.

Απενεργοποίηση της Κοινής χρήσης αρχείων των Windows

Οι χρήστες μπορούν να απενεργοποιήσουν την κοινή χρήση αρχείων και εκτυπωτών σε έναν υπολογιστή από τη σελίδα Ρυθμίσεις κοινής χρήσης κοινής χρήσης των Windows . Εάν ο υπολογιστής είχε προηγουμένως συνδεθεί σε μια οικιακή ομάδα, αφήστε την ομάδα μέσω του Πίνακα Ελέγχου. Όλα τα αρχεία του δημόσιου φακέλου θα πρέπει επίσης να καταργηθούν για να αποφευχθεί αυτή η μορφή κοινής χρήσης. Τέλος, απεγκαταστήστε οποιοδήποτε λογισμικό κοινής χρήσης τρίτου μέρους που ενδέχεται να υπάρχει στη συσκευή.

Περισσότερα - Πώς να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε την κοινή χρήση αρχείων και εκτυπωτών των Windows