Πώς να αποκτήσετε μια σταθερή διεύθυνση IP

Πώς να χρησιμοποιήσετε την ίδια διεύθυνση IP στο δίκτυό σας

Μερικές φορές, η διεύθυνση IP του υπολογιστή σας μπορεί να αλλάξει κατά τη σύνδεση με ένα δίκτυο, παρόλο που δεν έχετε κάνει αλλαγές στην εγκατάσταση. Αυτό συμβαίνει συχνότερα αν έχετε κρατήσει τον υπολογιστή εκτός λειτουργίας ή μακριά από το σπίτι για λίγο. Πρόκειται για μια αναμενόμενη συμπεριφορά του DHCP (που χρησιμοποιούν πολλά δίκτυα) και συνήθως δεν προκαλεί ανησυχία. Μερικοί άνθρωποι, ωστόσο, όπως η συνέπεια και επιθυμούν ότι οι διευθύνσεις IP τους θα παραμείνουν οι ίδιες όποτε είναι δυνατόν. Άλλοι χρειάζονται λεγόμενες σταθερές διευθύνσεις IP για να έχουν πρόσβαση στη συσκευή τους εξ αποστάσεως μέσω του Διαδικτύου.

Χρήση σταθερών διευθύνσεων IP σε οικιακά δίκτυα

Ο δρομολογητής του οικιακού σας δικτύου (ή άλλος διακομιστής DHCP) παρακολουθεί πόσο καιρό έκδωσε τους υπολογιστές σας τις διευθύνσεις IP τους. Για να βεβαιωθείτε ότι το δίκτυο δεν εξαντλείται από διευθύνσεις IP, οι διακομιστές DHCP ορίζουν ένα χρονικό όριο που ονομάζεται μίσθωση για πόσο καιρό μπορεί να εγγυηθεί ο κάθε υπολογιστής ότι θα διατηρήσει την ίδια διεύθυνση, μετά την οποία η διεύθυνση θα εκχωρηθεί εκ νέου στην επόμενη συσκευή που προσπαθεί να συνδεθεί με αυτό. Οι δρομολογητές συνήθως ορίζουν ένα σχετικά σύντομο χρονικό όριο μίσθωσης DHCP όπως 24 ώρες και επίσης επιτρέπουν στους διαχειριστές να αλλάξουν την προεπιλεγμένη τιμή. Οι βραχύτερες μισθώσεις έχουν νόημα σε μεγάλα δίκτυα με πολλές συσκευές που συνδέουν και αποσυνδέουν, αλλά γενικά δεν βοηθούν στα οικιακά δίκτυα. Αλλάζοντας τον χρόνο μίσθωσης του DHCP σε μια μεγαλύτερη τιμή, μπορείτε να αυξήσετε την πιθανότητα ο κάθε υπολογιστής να διατηρήσει τη μίσθωσή του επ 'αόριστον.

Εναλλακτικά, με περισσότερη προσπάθεια, μπορείτε να ρυθμίσετε στατικές διευθύνσεις IP σε οικείο δίκτυο αντί για χρήση DHCP. Η στατική διευθυνσιοδότηση εγγυάται ότι οι υπολογιστές σας θα χρησιμοποιούν πάντα την ίδια σταθερή διεύθυνση IP, ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα που μπορεί να αποσυνδεθεί μεταξύ των περιόδων σύνδεσης.

Για να αλλάξετε τις ώρες μίσθωσης DHCP ή να αλλάξετε το δίκτυό σας σε στατική διεύθυνση, απλώς συνδεθείτε στο δρομολογητή του σπιτιού σας ως διαχειριστής και ενημερώστε τις κατάλληλες ρυθμίσεις διαμόρφωσης.

Χρήση σταθερών διευθύνσεων IP σε δημόσια δίκτυα

Παρόλο που μπορείτε να ελέγξετε τις διευθύνσεις που έχουν αντιστοιχιστεί στους οικιακούς υπολογιστές σας, οι διευθύνσεις IP που έχουν αντιστοιχιστεί στο δρομολογητή σας από τον παροχέα του Internet εξακολουθούν να υπόκεινται σε αλλαγές κατά την κρίση του παρόχου. Για να αποκτήσετε μια στατική διεύθυνση IP από έναν πάροχο Διαδικτύου, απαιτείται εγγραφή σε ειδικό πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών και πληρωμή πρόσθετων τελών.

Οι κινητές συσκευές που συνδέονται με δημόσια hotspot Wi-Fi θα έχουν επίσης τις διευθύνσεις IP τους να αλλάζουν τακτικά. Δεν είναι δυνατόν να διατηρηθεί η ίδια δημόσια διεύθυνση IP για μια συσκευή όταν μετακινείται μεταξύ δημόσιων δικτύων.