Μικρή διασύνδεση συστήματος υπολογιστή (SCSI)

Το πρότυπο SCSI δεν χρησιμοποιείται πλέον στο υλικό του καταναλωτή

Το SCSI είναι ένας δημοφιλής τύπος σύνδεσης για αποθήκευση και άλλες συσκευές σε υπολογιστή. Ο όρος αναφέρεται στα καλώδια και τις θύρες που χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση ορισμένων τύπων σκληρών δίσκων , οπτικών δίσκων , σαρωτών και άλλων περιφερειακών συσκευών σε έναν υπολογιστή.

Το πρότυπο SCSI δεν είναι πλέον συνηθισμένο μεταξύ των συσκευών υλικού του καταναλωτή, αλλά εξακολουθείτε να βρίσκετε το SCSI σε ορισμένα περιβάλλοντα διακομιστών για επιχειρήσεις και επιχειρήσεις. Οι πιο πρόσφατες εκδόσεις του SCSI περιλαμβάνουν το USB Attached SCSI (UAS) και το Serial Attached SCSI (SAS).

Οι περισσότεροι κατασκευαστές υπολογιστών έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν πλήρως το SCSI επί του σκάφους και χρησιμοποιούν πρότυπα που είναι πολύ πιο δημοφιλή, όπως το USB και το FireWire , για τη σύνδεση εξωτερικών συσκευών με υπολογιστές. Το USB είναι πολύ πιο γρήγορο από το SCSI με σταθερή ταχύτητα 5 Gbps και μέγιστη εισερχόμενη ταχύτητα που προσεγγίζει τα 10 Gbps.

Το SCSI βασίζεται σε μια παλαιότερη διεπαφή που ονομάζεται Shugart Associates System Interface (SASI), η οποία αργότερα εξελίχθηκε σε Μικρή διασύνδεση συστήματος υπολογιστών, συντομευμένη ως SCSI και προφέρεται «αστείρευτη».

Πώς λειτουργεί το SCSI;

Διεπαφές SCSI που χρησιμοποιούνται εσωτερικά σε υπολογιστές για τη σύνδεση διαφορετικών τύπων συσκευών υλικού απευθείας σε κάρτα μητρικής πλακέτας ή ελεγκτή αποθήκευσης. Όταν χρησιμοποιούνται εσωτερικά, οι συσκευές συνδέονται μέσω καλωδίου με κορδέλα.

Οι εξωτερικές συνδέσεις είναι επίσης κοινές για το SCSI και συνήθως συνδέονται μέσω εξωτερικής θύρας σε μια κάρτα ελεγκτή αποθήκευσης χρησιμοποιώντας ένα καλώδιο.

Μέσα στον ελεγκτή υπάρχει ένα τσιπ μνήμης που περιέχει το SCSI BIOS, ένα κομμάτι ολοκληρωμένου λογισμικού που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των συνδεδεμένων συσκευών.

Ποιες είναι οι διαφορετικές τεχνολογίες SCSI;

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνολογίες SCSI που υποστηρίζουν διαφορετικά μήκη καλωδίων, ταχύτητες και αριθμό συσκευών που μπορούν να συνδεθούν σε ένα καλώδιο. Μερικές φορές αναφέρονται με το εύρος ζώνης του λεωφορείου σε MBps.

Το 1986, η πρώτη έκδοση του SCSI υποστήριξε οκτώ συσκευές με μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς 5 MBps. Οι ταχύτερες εκδόσεις έλαβαν αργότερα ταχύτητες 320 MBps και υποστήριξη για 16 συσκευές.

Εδώ είναι μερικές από τις άλλες διασυνδέσεις SCSI που υπήρχαν: