Τι είναι ένα καλώδιο Serial ATA (SATA);

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Το SATA (προερχόμενο από say-da ), σύντομο για το Serial ATA (που αποτελεί συντομογραφία για το Serial Advanced Technology Attachment ), είναι ένα πρότυπο IDE που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2001 για τη σύνδεση συσκευών όπως οι οπτικές μονάδες και οι σκληροί δίσκοι στη μητρική πλακέτα .

Ο όρος SATA αναφέρεται γενικά στους τύπους καλωδίων και τις συνδέσεις που ακολουθούν αυτό το πρότυπο.

Το Serial ATA αντικαθιστά το Parallel ATA ως το πρότυπο IDE της επιλογής για τη σύνδεση συσκευών αποθήκευσης μέσα σε έναν υπολογιστή. Οι συσκευές αποθήκευσης SATA μπορούν να μεταφέρουν δεδομένα προς και από τον υπόλοιπο υπολογιστή πολύ, πολύ πιο γρήγορα από μια κατά τα άλλα παρόμοια συσκευή PATA.

Σημείωση: Το PATA μερικές φορές ονομάζεται IDE. Εάν βλέπετε το SATA να χρησιμοποιείται ως αντίθετο όρο με το IDE, σημαίνει απλώς ότι συζητούνται τα καλώδια ή οι συνδέσεις Serial και Parallel ATA.

SATA vs PATA

Σε σύγκριση με το παράλληλο ATA, το Serial ATA έχει επίσης το πλεονέκτημα του φθηνότερου κόστους καλωδίων και της δυνατότητας για συσκευές ανταλλαγής καυτών καναλιών. Η εναλλαγή καυσαερίων σημαίνει ότι οι συσκευές μπορούν να αντικατασταθούν χωρίς να απενεργοποιηθεί ολόκληρο το σύστημα. Με τις συσκευές PATA, θα πρέπει να κλείσετε τον υπολογιστή πριν αντικαταστήσετε το σκληρό δίσκο .

Σημείωση: Ενώ οι μονάδες δίσκου SATA υποστηρίζουν την εναλλαγή καυτού δίσκου, η συσκευή που τη χρησιμοποιεί πρέπει επίσης να λειτουργεί όπως το λειτουργικό σύστημα .

Τα ίδια τα καλώδια SATA είναι πολύ μικρότερα από τα καλώδια μελανοταινίας PATA. Αυτό σημαίνει ότι είναι ευκολότερο να διαχειριστούν, επειδή δεν καταλαμβάνουν τόση χώρο και μπορούν να συνδεθούν πιο εύκολα, αν χρειαστεί. Επίσης, ο λεπτότερος σχεδιασμός έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη ροή αέρα μέσα στην θήκη του υπολογιστή .

Όπως διαβάζετε παραπάνω, οι ταχύτητες μεταφοράς SATA είναι πολύ υψηλότερες από τις PATA. Τα 133 MB / s είναι η ταχύτερη δυνατή ταχύτητα μεταφοράς με συσκευές PATA, ενώ η SATA υποστηρίζει ταχύτητες από 187,5 MB / s έως 1,969 MB / s (από την αναθεώρηση 3.2).

Το μέγιστο μήκος καλωδίου ενός καλωδίου PATA είναι μόλις 18 ίντσες (1,5 πόδια). Τα καλώδια SATA μπορεί να έχουν μήκος τουλάχιστον 1 μέτρου (3,3 πόδια). Ωστόσο, ενώ ένα καλώδιο δεδομένων PATA μπορεί να έχει δύο συσκευές συνδεδεμένες σε αυτό ταυτόχρονα, μια μονάδα δίσκου SATA επιτρέπει μόνο μία.

Ορισμένα λειτουργικά συστήματα Windows δεν υποστηρίζουν συσκευές SATA, όπως τα Windows 95 και 98. Ωστόσο, δεδομένου ότι αυτές οι εκδόσεις των Windows είναι τόσο ξεπερασμένες, αυτές τις μέρες δεν θα πρέπει να ανησυχούν.

Ένα άλλο μειονέκτημα των σκληρών δίσκων SATA είναι ότι απαιτούν μερικές φορές έναν ειδικό οδηγό συσκευής πριν ο υπολογιστής μπορεί να αρχίσει να διαβάζει και να γράφει δεδομένα σε αυτόν.

Περισσότερα σχετικά με τα καλώδια SATA & amp; Συνδέσεις

Τα καλώδια SATA είναι μεγάλα καλώδια 7 ακίδων. Και τα δύο άκρα είναι επίπεδα και λεπτά. Ένα άκρο συνδέεται σε μια θύρα στη μητρική πλακέτα, συνήθως χαρακτηρίζεται ως SATA , και η άλλη στο πίσω μέρος μιας συσκευής αποθήκευσης όπως ένας σκληρός δίσκος SATA.

Οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν με τις συνδέσεις SATA, δεδομένου, φυσικά, ότι ο ίδιος ο σκληρός δίσκος διαθέτει σύνδεση SATA. Αυτό ονομάζεται eSATA. Ο τρόπος που λειτουργεί είναι ότι η εξωτερική μονάδα δίσκου συνδέεται στη σύνδεση eSATA στο πίσω μέρος του υπολογιστή δίπλα στα άλλα ανοίγματα για πράγματα όπως η οθόνη , το καλώδιο δικτύου και οι θύρες USB . Μέσα στον υπολογιστή, η ίδια εσωτερική σύνδεση SATA γίνεται με τη μητρική πλακέτα ακριβώς όπως εάν ο σκληρός δίσκος ήταν τοποθετημένος μέσα στην θήκη.

Οι μονάδες eSATA είναι εναλλάξιμες με το ίδιο τρόπο με τις εσωτερικές μονάδες SATA.

Σημείωση: Οι περισσότεροι υπολογιστές δεν έρχονται προεγκατεστημένοι με σύνδεση eSATA στο πίσω μέρος της θήκης. Ωστόσο, μπορείτε να αγοράσετε το βραχίονα τον εαυτό σας αρκετά φθηνά. Η εσωτερική μονάδα SATA της Monoprice με εσωτερική μονάδα SATA για eSATA Bracket, για παράδειγμα, είναι μικρότερη από $ 10.

Ωστόσο, μια προειδοποίηση με εξωτερικούς σκληρούς δίσκους SATA είναι ότι το καλώδιο δεν μεταφέρει ισχύ, μόνο δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι σε αντίθεση με κάποιες εξωτερικές μονάδες USB, οι μονάδες eSATA απαιτούν έναν προσαρμογέα ρεύματος, όπως αυτός που συνδέεται στον τοίχο.

Καλώδια μετατροπέα SATA

Υπάρχουν διάφοροι προσαρμογείς που μπορείτε να αγοράσετε αν χρειαστεί να μετατρέψετε έναν παλαιότερο τύπο καλωδίου σε SATA ή να μετατρέψετε SATA σε κάποιο άλλο τύπο σύνδεσης.

Για παράδειγμα, εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη μονάδα σκληρού δίσκου SATA μέσω σύνδεσης USB, όπως να σκουπίσετε τη μονάδα , να περιηγηθείτε στα δεδομένα ή να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων , μπορείτε να αγοράσετε έναν προσαρμογέα SATA σε USB. Μέσα από το Amazon, μπορείτε να πάρετε κάτι σαν αυτό το SATA / PATA / IDE Drive στο μετατροπέα USB Adapter Cable για το σκοπό αυτό.

Υπάρχουν επίσης μετατροπείς Molex που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εάν η τροφοδοσία σας δεν παρέχει τη σύνδεση καλωδίου 15 ακίδων που χρειάζεστε για την τροφοδοσία του εσωτερικού σκληρού δίσκου SATA. Αυτοί οι προσαρμογείς καλωδίων είναι αρκετά φθηνοί, όπως αυτός από τα καλώδια Micro SATA.