Πώς μπορώ να αντικαταστήσω ένα σκληρό δίσκο;

Η αντικατάσταση ενός σκληρού δίσκου για επιφάνεια εργασίας, φορητού υπολογιστή ή tablet είναι εύκολη

Θα χρειαστεί να αντικαταστήσετε το σκληρό δίσκο στον υπολογιστή σας για έναν από τους δύο λόγους - είτε η τρέχουσα μονάδα σας έχει βιώσει μια αποτυχία υλικού και χρειάζεται αντικατάσταση ή θέλετε να αναβαθμίσετε τον κύριο σκληρό σας δίσκο για αυξημένη ταχύτητα ή χωρητικότητα.

Η αντικατάσταση ενός σκληρού δίσκου είναι μια αρκετά εύκολη εργασία που μπορεί να συμπληρώσει κάποιος με λίγη βοήθεια. Με άλλα λόγια, μην ανησυχείτε - μπορείτε να το κάνετε αυτό!

Σημείωση: Ίσως να μην χρειάζεται πραγματικά να αντικαταστήσετε το σκληρό σας δίσκο εάν είναι απλώς ένα πρόβλημα χωρητικότητας αποθήκευσης που έχετε. Δείτε την ενότητα στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας για περισσότερες πληροφορίες.

Συμβουλή: Εάν αποφασίσατε να χρησιμοποιήσετε μια μονάδα SSD αντί για έναν παραδοσιακό σκληρό δίσκο, δείτε αυτή τη λίστα με τα καλύτερα SSD που θέλετε να αγοράσετε αν δυσκολεύεστε να επιλέξετε ένα.

Πώς μπορώ να αντικαταστήσω ένα σκληρό δίσκο;

Για να αντικαταστήσετε έναν σκληρό δίσκο, θα πρέπει να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας όλων των δεδομένων που θέλετε να διατηρήσετε, να απεγκαταστήσετε τον παλιό σκληρό δίσκο, να εγκαταστήσετε το νέο σκληρό δίσκο και, στη συνέχεια, να επαναφέρετε τα δεδομένα ασφαλείας.

Εδώ είναι λίγο περισσότερο για τα τρία απαιτούμενα βήματα:

  1. Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων που θέλετε να διατηρήσετε είναι το πιο σημαντικό βήμα σε αυτή τη διαδικασία! Ο σκληρός δίσκος δεν είναι το πολύτιμο πράγμα - είναι τα ανεκτίμητα αρχεία που δημιουργήσατε και συλλέξατε με τα χρόνια.
    1. Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας θα μπορούσε να σημαίνει κάτι τόσο απλό όσο η αντιγραφή αρχείων που θέλετε πάνω από μια μεγάλη μονάδα flash ή άλλη αποθήκευση που δεν χρησιμοποιείτε. Καλύτερα, αν δεν δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας ήδη, χρησιμοποιήστε την ως ευκαιρία για να ξεκινήσετε με μια υπηρεσία backup cloud, ώστε να μην έχετε καν την ευκαιρία να χάσετε ξανά ένα αρχείο.
  2. Η απεγκατάσταση του υπάρχοντος σκληρού δίσκου είναι εύκολη. Βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας είναι απενεργοποιημένος και, στη συνέχεια, αποσυνδέστε τον σκληρό δίσκο και φυσικά τον αφαιρέστε.
    1. Οι λεπτομέρειες εδώ εξαρτώνται από τον τύπο του υπολογιστή που διαθέτετε, αλλά γενικά, αυτό σημαίνει ότι αφαιρείτε τα δεδομένα και τα καλώδια τροφοδοσίας ή σπρώχνετε το σκληρό δίσκο έξω από τον κόλπο στον οποίο έχει εγκατασταθεί.
  3. Η εγκατάσταση του νέου σκληρού δίσκου είναι τόσο απλή όσο η αντιστροφή των βημάτων που πήρατε για να απεγκαταστήσετε αυτό που αντικαθιστάτε! Ασφαλίστε τη μονάδα δίσκου όπου ήταν παλιά η προηγούμενη και, στη συνέχεια, επανασυνδέστε τα ίδια καλώδια τροφοδοσίας και δεδομένων.
  1. Μόλις ο υπολογιστής σας επανενεργοποιηθεί, ήρθε η ώρα να διαμορφώσετε τη μονάδα σκληρού δίσκου, ώστε να είναι έτοιμη για την αποθήκευση αρχείων. Αφού γίνει αυτό, αντιγράψτε τα δεδομένα που υποστηρίξατε στη νέα μονάδα δίσκου και είστε έτοιμοι!

Χρειάζεστε μια βόλτα; Παρακάτω υπάρχουν σύνδεσμοι με εικονογραφημένους οδηγούς που θα σας οδηγήσουν στη διαδικασία αντικατάστασης του σκληρού δίσκου. Τα συγκεκριμένα βήματα που απαιτούνται για την αντικατάσταση ενός σκληρού δίσκου διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του σκληρού δίσκου που αντικαθιστάτε:

Σημείωση: Ένας σκληρός δίσκος PATA (παλαιότερα γνωστός ως σκληρός δίσκος IDE) είναι ο σκληρός δίσκος παλαιότερου στυλ με τα καλώδια 40 ή 80 ακίδων. Ένας σκληρός δίσκος SATA είναι ο νεότερος σκληρός δίσκος με τα λεπτά καλώδια 7 ακίδων.

Σημαντικό: Αντικαθιστάτε τον κύριο σκληρό σας δίσκο στο οποίο είναι εγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα ; Εάν ναι, σας συνιστούμε να αρχίσετε νωπές στο νέο σκληρό σας δίσκο με μια καθαρή εγκατάσταση των Windows και να αντιγράψετε ολόκληρο το περιεχόμενο της παλιάς μονάδας δίσκου στο νέο.

Μια νέα εγκατάσταση των Windows θα αποφύγει τυχόν προβλήματα καταστροφής δεδομένων ή άλλων σχετικών με το λογισμικό ζητημάτων που ενδέχεται να υπήρχαν στον αρχικό σας σκληρό δίσκο. Ναι, υπάρχουν εργαλεία και προγράμματα που μπορούν να "μεταναστεύσουν" ή να "μετακινήσουν" το λειτουργικό σύστημα και τα δεδομένα σας από τη μια μονάδα στην άλλη, αλλά η μέθοδος αποκατάστασης καθαρής εγκατάστασης και χειροκίνητων δεδομένων είναι συνήθως το ασφαλέστερο στοίχημα.

Μπορείτε ακόμη και να σκεφτείτε τη διαδικασία μετάβασης σε έναν νέο σκληρό δίσκο ως μια εξαιρετική ευκαιρία να ξεκινήσετε φρέσκο ​​με ένα νέο λειτουργικό σύστημα όπως τα Windows 10 , κάτι που ίσως έχετε αναβάλει επειδή δεν θέλετε να διαγράψετε και να επαναφέρετε όλα τα δεδομένα σας .

Πραγματικά πρέπει να αντικαταστήσετε το σκληρό σας δίσκο;

Εάν ο σκληρός δίσκος σας αποτυγχάνει ή έχει ήδη αποτύχει ή χρειάζεστε περισσότερο χώρο στον πρωτεύοντα σκληρό σας δίσκο, τότε η αντικατάστασή του έχει νόημα. Ωστόσο, για τους σκληρούς δίσκους που απλώς εξαντλούνται από το διάστημα, η αναβάθμιση σε νεότερο μπορεί να είναι υπερβολική.

Οι σκληροί δίσκοι που έχουν χαμηλό διαθέσιμο χώρο αποθήκευσης μπορούν συνήθως να καθαριστούν για να κάνουν χώρο για οτιδήποτε άλλο θέλετε να τους βάλετε. Εάν τα Windows αναφέρουν χαμηλό χώρο στο δίσκο , χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο ελεύθερου αναλυτή χώρου στο δίσκο για να δείτε πού ακριβώς βρίσκονται όλα τα μεγαλύτερα αρχεία και διαγράψτε ή μετακινήστε ό, τι έχει νόημα.

Εάν θέλετε να προσθέσετε απλά την χωρητικότητα του σκληρού δίσκου στον υπολογιστή σας ή χρειάζεστε ένα μέρος για να αποθηκεύσετε τα μεγάλα αρχεία που δεν χρειάζεστε στην κύρια μονάδα δίσκου σας, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο ή να εγκαταστήσετε έναν δεύτερο σκληρό δίσκο, μια επιφάνεια εργασίας και υπάρχει χώρος για αυτό.