Ενσωματωμένα λειτουργικά συστήματα σε Η / Υ

Τα ενσωματωμένα λειτουργικά συστήματα δεν είναι κάτι καινούργιο στον κόσμο της ηλεκτρονικής. Έχουν εγκατασταθεί σε μια ευρεία ποικιλία ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης ώστε να μπορούν να λειτουργούν σε διάφορες διαφορετικές εργασίες. Τα ενσωματωμένα λειτουργικά συστήματα δεν είναι ούτε καινούργια για το έργο των υπολογιστών. Οι φορητοί υπολογιστές, όπως το Palm και το Windows Mobile, χρησιμοποιούν όλες τις εκδόσεις ενσωματωμένων λειτουργικών συστημάτων που αποθηκεύονται σε τσιπ εσωτερικής μνήμης αντί για εκκίνηση από δίσκο.

Τι είναι το ενσωματωμένο λειτουργικό σύστημα;

Ουσιαστικά, ένα ενσωματωμένο λειτουργικό σύστημα είναι ουσιαστικά ένα κατεστραμμένο λειτουργικό σύστημα με περιορισμένο αριθμό χαρακτηριστικών. Συνήθως έχει σχεδιαστεί για πολύ συγκεκριμένες λειτουργίες για τον έλεγχο μιας ηλεκτρονικής συσκευής. Για παράδειγμα, όλα τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούν ένα λειτουργικό σύστημα που εκκινεί όταν το τηλέφωνο είναι ενεργοποιημένο. Διαχειρίζεται όλη τη βασική διεπαφή και τις λειτουργίες του τηλεφώνου. Πρόσθετα προγράμματα μπορούν να φορτωθούν στα τηλέφωνα, αλλά είναι συνήθως εφαρμογές JAVA που τρέχουν πάνω από το λειτουργικό σύστημα.

Τα ενσωματωμένα λειτουργικά συστήματα μπορούν είτε να είναι προσαρμοσμένα γραπτά λειτουργικά συστήματα ειδικά για τη συσκευή ή μία από τις μυριάδες λειτουργικών συστημάτων γενικού σκοπού που έχουν τροποποιηθεί για να λειτουργούν στην κορυφή της συσκευής. Τα κοινά ενσωματωμένα λειτουργικά συστήματα περιλαμβάνουν τα Symbian (κινητά τηλέφωνα), τα Windows Mobile / CE (φορητά PDA) και το Linux. Στην περίπτωση ενός ενσωματωμένου λειτουργικού συστήματος σε έναν προσωπικό υπολογιστή, πρόκειται για ένα πρόσθετο τσιπ μνήμης flash που είναι εγκατεστημένο σε μητρική πλακέτα, η οποία είναι προσβάσιμη με boot από τον υπολογιστή.

Γιατί να τοποθετήσετε ένα ενσωματωμένο λειτουργικό σύστημα σε έναν υπολογιστή;

Δεδομένου ότι ο υπολογιστής δεν απαιτεί ξεχωριστό λειτουργικό σύστημα για να χρησιμοποιήσει όλες τις λειτουργίες, ποιος είναι ο λόγος για να τεθεί ένα ξεχωριστό λειτουργικό σύστημα υλικού; Ο κύριος λόγος είναι να επεκτείνετε τις δυνατότητες του συστήματος χωρίς να χρειάζεται να τρέχετε όλο το υλικό. Μετά από όλα, ακόμη και σε καταστάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, η λειτουργία των πλήρων λειτουργικών συστημάτων θα καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από τα μισά από τα στοιχεία που βρίσκονται μέσα στον υπολογιστή. Εάν κάνετε περιήγηση στον ιστό αλλά δεν αποθηκεύετε δεδομένα, πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη μονάδα οπτικού δίσκου ή το σκληρό δίσκο;

Το άλλο μεγάλο πλεονέκτημα ενός ενσωματωμένου λειτουργικού συστήματος σε έναν υπολογιστή είναι να επιταχύνει τη δυνατότητα χρήσης του συστήματος για συγκεκριμένες λειτουργίες. Το μέσο σύστημα διαρκεί από ένα έως πέντε λεπτά για να εκκινήσει πλήρως το λειτουργικό σύστημα Vista από ένα κρύο ξεκίνημα. Ένα ενσωματωμένο λειτουργικό σύστημα θα μπορούσε να φορτωθεί από ένα κρύο ξεκίνημα σε λίγα δευτερόλεπτα. Σίγουρα, δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλες τις λειτουργίες του υπολογιστή, αλλά πρέπει πραγματικά να εκκινήσετε ολόκληρο το σύστημα εάν κοιτάζετε να αναβοσβήνει το BIOS ή να ελέγχετε έναν ιστότοπο;

Πώς είναι ένα ενσωματωμένο λειτουργικό σύστημα διαφορετικό από τις δυνατότητες πολυμέσων Χωρίς το λειτουργικό σύστημα;

Ένα χαρακτηριστικό που επικρατεί σε φορητούς υπολογιστές πολυμέσων είναι η δυνατότητα εκκίνησης είτε αναπαραγωγής ενός CD ήχου είτε DVD ταινίας στον υπολογιστή χωρίς την ανάγκη εκκίνησης όλων των λειτουργιών του συστήματος και του λειτουργικού συστήματος από το λειτουργικό σύστημα. Αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα παράδειγμα ενός ενσωματωμένου λειτουργικού συστήματος εντός ενός υπολογιστή. Το ενσωματωμένο λειτουργικό σύστημα έχει προσαρμοστεί ειδικά για να χρησιμοποιεί τις λειτουργίες υλικού στο σύστημα για την αναπαραγωγή ήχου και βίντεο. Αυτό δίνει στους χρήστες δυνατότητες πολυμέσων σε πιο γρήγορο χρόνο και χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε όλη την ισχύ που απαιτείται για τις πρόσθετες μη χρησιμοποιούμενες λειτουργίες κατά την εκτέλεση του πλήρους λειτουργικού συστήματος.

Είναι ένας υπολογιστής με ενσωματωμένο λειτουργικό σύστημα αξίζει τον κόπο;

Η κατοχή ενός ενσωματωμένου λειτουργικού συστήματος σε έναν υπολογιστή μπορεί να είναι χρήσιμη, αλλά εξαρτάται πραγματικά από ποιες εφαρμογές και δυνατότητες είναι δυνατές. Εξαρτάται επίσης από τον τύπο του συστήματος υπολογιστή στο οποίο είναι εγκατεστημένο. Ένα ενσωματωμένο λειτουργικό σύστημα που υπάρχει αποκλειστικά για το σκοπό του να μπορεί να αναβοσβήνει ή να επαναφέρει ένα BIOS για έναν υπολογιστή είναι χρήσιμο σε σχεδόν οποιοδήποτε υπολογιστή. Ένα ενσωματωμένο λειτουργικό σύστημα που θα εκκινήσει σε ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού μπορεί να είναι χρήσιμο για ένα φορητό υπολογιστή, αλλά όχι για έναν επιτραπέζιο υπολογιστή. Ένα παράδειγμα ενός τέτοιου χαρακτηριστικού μπορεί να είναι για έναν μετακινούμενο επαγγελματία να ελέγξει γρήγορα την κατάσταση μιας πτήσης ή ενός ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου πριν αναχωρήσει για το αεροδρόμιο. Το ίδιο χαρακτηριστικό δεν είναι τόσο χρήσιμο για ένα σύστημα που δεν είναι κινητό. Μπορεί επίσης να πάρετε το χρόνο να εκκινήσετε.

Με αυτό κατά νου, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι χαρακτηριστικά διαθέτει ένα ενσωματωμένο λειτουργικό σύστημα με έναν υπολογιστή προτού να αγοράσετε στη διαφημιστική εκστρατεία μάρκετινγκ από τους κατασκευαστές. Μπορεί να αποδειχθεί ένα απίστευτα χρήσιμο χαρακτηριστικό ή κάτι που δεν αγγίζεται ποτέ.