Χρησιμοποιήστε τη δοκιμή υλικού Apple (AHT) για να βρείτε προβλήματα

Το AHT μπορεί συνήθως να βρεθεί σε ένα από τα DVD εγκατάστασης των Mac σας

Η δοκιμή υλικού Apple (AHT) είναι μια ολοκληρωμένη εφαρμογή που μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση προβλημάτων που σχετίζονται με το υλικό που μπορεί να έχετε με το Mac σας.

Ορισμένα θέματα Mac, όπως αυτά που αφορούν προβλήματα εκκίνησης, μπορεί να προκληθούν από προβλήματα λογισμικού ή υλικού. Ένα καλό παράδειγμα είναι να κολλήσετε στη μπλε οθόνη ή γκρι οθόνη όταν ξεκινήσετε το Mac σας. Ο λόγος που έχετε κολλήσει μπορεί να είναι ένα πρόβλημα υλικού ή λογισμικού. η λειτουργία του Apple Hardware Test μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε την αιτία.

Το AHT μπορεί να διαγνώσει προβλήματα με την οθόνη Mac, γραφικά, επεξεργαστή, μνήμη, πλακέτα λογικής, αισθητήρες και αποθήκευση.

Αν και δεν μας αρέσει να πιστεύουμε ότι συμβαίνει, το υλικό της Apple αποτυγχάνει από καιρό σε καιρό, με τη συνηθέστερη αποτυχία να είναι η μνήμη RAM. Ευτυχώς, για τους περισσότερους Mac RAM είναι εύκολο να αντικατασταθεί. η εκτέλεση του Apple Hardware Test για να επιβεβαιώσετε την αποτυχία μνήμης RAM είναι μια αρκετά απλή διαδικασία.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εκτελέσετε το AHT, συμπεριλαμβανομένης της μεθόδου φόρτωσης της δοκιμής από το Internet. Αλλά δεν υποστηρίζουν όλοι οι υπολογιστές Mac η Apple Hardware Test μέσω του Διαδικτύου. αυτό ισχύει ιδιαίτερα για Mac πριν το 2010. Για να δοκιμάσετε έναν παλαιότερο Mac, πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε πού εντοπίζεται το AHT.

Πού βρίσκεται το Apple Hardware Test;

Η τοποθεσία του AHT εξαρτάται από το μοντέλο και το έτος του Mac σας. Η διαδικασία εκκίνησης του AHT εξαρτάται επίσης από το Mac που δοκιμάζετε.

2013 ή νεότεροι Mac

Για όλους τους Mac 2013 και νεότερα Mac, η Apple άλλαξε το σύστημα ελέγχου υλικού για να χρησιμοποιήσει ένα νέο σύστημα δοκιμών υλικού που ονομάζεται Apple Diagnostics.

Μπορείτε να βρείτε οδηγίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης του νέου συστήματος στη διεύθυνση:

Χρησιμοποιώντας τη Διαγνωστική της Apple για την αντιμετώπιση προβλημάτων του υλικού του Mac σας

Macs που έχουν αποσταλεί με OS X Lion ή αργότερα

Το OS X Lion κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2011. Το Lion σημείωσε την αλλαγή από τη διανομή λογισμικού OS σε φυσικά μέσα (DVDs) στην παροχή του λογισμικού ως λήψη.

Πριν από το OS X Lion , το Apple Hardware Test παρέχεται σε ένα από τα DVD εγκατάστασης που συμπεριλήφθηκαν με Mac ή σε μια ειδική μονάδα flash USB που παρέχεται για την πρόωρη έκδοση του MacBook Air , η οποία δεν διαθέτει οπτικό υποδοχή πολυμέσων.

Με το OS X Lion και αργότερα, το AHT περιλαμβάνεται σε ένα κρυφό διαμέρισμα στη μονάδα εκκίνησης του Mac. Εάν χρησιμοποιείτε το Lion ή αργότερα, είστε έτοιμοι να εκτελέσετε τη δοκιμή υλικού Apple. απλά μεταβείτε στην ενότητα Πώς να εκτελέσετε το AHT.

Σημείωση : Εάν έχετε διαγράψει ή αντικαταστήσει τη μονάδα εκκίνησης του Mac, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τη δοκιμή υλικού Apple μέσω Internet .

Mac που εστάλησαν με OS X 10.5.5 (Φθινόπωρο 2008) στο OS X 10.6.7 (Καλοκαίρι 2011)

Το OS X 10.5.5 (Leopard) κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2008. Για Mac που πωλήθηκαν με OS X 10.5.5 και νεότερες εκδόσεις του Leopard ή με οποιαδήποτε έκδοση του Snow Leopard , το AHT βρίσκεται στο δίσκο εγκατάστασης εφαρμογής 2 DVD που συμπεριλήφθηκε με το Mac.

Οι ιδιοκτήτες του MacBook Air που αγόρασαν τους υπολογιστές Mac κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου θα βρουν το AHT στη μονάδα MacBook Air Reinstall Drive , μια μονάδα flash USB που περιλαμβάνεται στην αγορά.

Υπολογιστές Mac που βασίζονται σε Intel που αγοράστηκαν με OS X 10.5.4 (Καλοκαίρι 2008) ή νωρίτερα

Εάν αγοράσατε το Mac σας είτε το καλοκαίρι του 2008 είτε πριν, θα βρείτε το AHT στο δίσκο Mac OS X Install Disc 1 DVD που συμπεριλήφθηκε με την αγορά σας.

Mac με PowerPC

Για τους παλαιότερους Mac, όπως τα iBooks, Power Macs και PowerBooks, το AHT βρίσκεται σε ξεχωριστό CD που περιλαμβάνεται στον Mac. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε το CD, μπορείτε να κάνετε λήψη του AHT και να εγγράψετε ένα αντίγραφο σε ένα CD. Θα βρείτε τόσο το AHT όσο και οδηγίες σχετικά με τον τρόπο εγγραφής ενός CD στον ιστότοπο Apple Hardware Test Images.

Τι να κάνετε αν δεν μπορείτε να βρείτε τον δίσκο AHT ή το USB Flash Drive

Δεν είναι ασυνήθιστο τα οπτικά μέσα ή η μονάδα flash USB να καταστραφούν διαχρονικά. Και φυσικά, δεν θα παρατηρήσετε ότι λείπουν μέχρι να τις χρειαστείτε.

Εάν βρεθείτε σε αυτή την κατάσταση, έχετε δύο βασικές επιλογές.

Μπορείτε να δώσετε στην Apple μια κλήση και να παραγγείλετε ένα σετ αντικατάστασης δίσκου. Θα χρειαστείτε τον σειριακό αριθμό του Mac σας. εδώ μπορείτε να το βρείτε:

  1. Από το μενού της Apple, επιλέξτε Σχετικά με αυτό το Mac.
  2. Όταν ανοίξει το παράθυρο About This Mac , κάντε κλικ στο κείμενο που βρίσκεται ανάμεσα στο OS X και το κουμπί Update Software.
  3. Με κάθε κλικ, το κείμενο θα αλλάξει για να εμφανιστεί η τρέχουσα έκδοση του OS X, ο αριθμός κατασκευής OS X ή ο σειριακός αριθμός.

Μόλις έχετε τον σειριακό αριθμό, μπορείτε να καλέσετε την υποστήριξη της Apple στο 1-800-APL-CARE ή να χρησιμοποιήσετε το ηλεκτρονικό σύστημα υποστήριξης για να ξεκινήσετε μια αίτηση για ανταλλακτικά.

Η άλλη επιλογή είναι να μεταφέρετε το Mac σας σε εξουσιοδοτημένο κέντρο εξυπηρέτησης της Apple ή Apple Retail Store. Θα πρέπει να μπορούν να τρέχουν το AHT για εσάς, καθώς και να βοηθούν στη διάγνωση τυχόν προβλημάτων που έχετε.

Πώς να εκτελέσετε τη δοκιμή υλικού Apple

Τώρα που ξέρετε πού βρίσκεται το AHT, μπορούμε να ξεκινήσουμε τη δοκιμή υλικού Apple.

  1. Τοποθετήστε την κατάλληλη μονάδα δίσκου DVD ή USB στο Mac.
  2. Τερματίστε το Mac σας, αν είναι ενεργοποιημένο.
  3. Αν δοκιμάζετε φορητό υπολογιστή Mac, βεβαιωθείτε ότι το συνδέσατε σε πηγή εναλλασσόμενου ρεύματος. Μην εκτελέσετε τη δοκιμή από τη μπαταρία του Mac.
  4. Πατήστε το κουμπί λειτουργίας για να ξεκινήσετε το Mac.
  5. Αμέσως κρατήστε πατημένο το πλήκτρο D. Βεβαιωθείτε ότι το πλήκτρο D είναι πατημένο πριν εμφανιστεί μια γκρι οθόνη. Αν η γκρίζα οθόνη σας χτυπά στη γροθιά, περιμένετε να ξεκινήσει ο Mac σας, στη συνέχεια κλείστε τον και επαναλάβετε τη διαδικασία.
  6. Συνεχίστε να κρατάτε πατημένο το πλήκτρο D μέχρι να δείτε ένα μικρό εικονίδιο ενός Mac στην οθόνη σας. Μόλις δείτε το εικονίδιο, μπορείτε να απελευθερώσετε το πλήκτρο D.
  7. Θα εμφανιστεί μια λίστα με τις γλώσσες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση του AHT. Χρησιμοποιήστε τον κέρσορα του ποντικιού ή τα βελάκια επάνω / κάτω για να επισημάνετε μια γλώσσα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί στην κάτω δεξιά γωνία (αυτή με το δεξιό βέλος).
  1. Η δοκιμή υλικού Apple θα ελέγξει για να δείτε τι υλικό έχει εγκατασταθεί στον υπολογιστή σας Mac. Ίσως χρειαστεί να περιμένετε λίγο για να ολοκληρωθεί ο καθετήρας υλικού. Αφού ολοκληρωθεί, το κουμπί Test θα επισημανθεί.
  2. Πριν πατήσετε το κουμπί Test, μπορείτε να ελέγξετε ποιο υλικό βρέθηκε στη δοκιμή κάνοντας κλικ στην καρτέλα Προφίλ υλικού. Ανατρέξτε στη λίστα με τα στοιχεία για να βεβαιωθείτε ότι τα βασικά στοιχεία του Mac σας εμφανίζονται σωστά. Αν κάτι φαίνεται να είναι λανθασμένο, πρέπει να επαληθεύσετε ποια θα είναι η διαμόρφωση της Mac. Μπορείτε να το κάνετε αυτό ελέγχοντας τον ιστότοπο υποστήριξης της Apple για τις προδιαγραφές του Mac που χρησιμοποιείτε. Εάν οι πληροφορίες διαμόρφωσης δεν ταιριάζουν, ενδέχεται να έχετε μια αποτυχημένη συσκευή που θα πρέπει να ελεγχθεί και να επισκευαστεί ή να αντικατασταθεί.
  3. Εάν οι πληροφορίες διαμόρφωσης φαίνονται σωστές, μπορείτε να προχωρήσετε στη δοκιμή.
  4. Κάντε κλικ στην καρτέλα Δοκιμή υλικού.
  5. Το AHT υποστηρίζει δύο τύπους δοκιμών: μια τυπική δοκιμή και μια εκτεταμένη δοκιμή. Η εκτεταμένη δοκιμή είναι ένας καλός τρόπος για να βρείτε ζητήματα με μνήμη RAM ή γραφικά. Αλλά ακόμα κι αν υποψιάζεστε ένα τέτοιο πρόβλημα, ίσως είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε με τη συντομότερη, τυπική δοκιμή.
  6. Κάντε κλικ στο κουμπί Δοκιμή.
  7. Το AHT θα ξεκινήσει, εμφανίζοντας μια γραμμή κατάστασης και τυχόν μηνύματα σφάλματος που μπορεί να προκύψουν. Η δοκιμή μπορεί να διαρκέσει λίγο, οπότε κάτσε πίσω ή πάρτε ένα διάλειμμα. Μπορεί να ακούσετε τους ανεμιστήρες των Mac σας να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν. αυτό είναι φυσιολογικό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δοκιμής.
  8. Η γραμμή κατάστασης θα εξαφανιστεί όταν ολοκληρωθεί η δοκιμή. Η περιοχή "Αποτελέσματα δοκιμών" του παραθύρου θα εμφανίσει είτε ένα μήνυμα "Δεν βρέθηκε πρόβλημα" ούτε μια λίστα με τα προβλήματα που βρέθηκαν. Εάν δείτε ένα σφάλμα στα αποτελέσματα των δοκιμών, ρίξτε μια ματιά στην ενότητα κώδικα σφάλματος παρακάτω για μια λίστα με κοινούς κωδικούς σφαλμάτων και τι σημαίνουν.
  1. Εάν όλα φαίνονται καλά, μπορεί να θέλετε να εκτελέσετε εκτεταμένη δοκιμή, η οποία είναι καλύτερη στην εύρεση προβλημάτων μνήμης και γραφικών. Για να εκτελέσετε την εκτεταμένη δοκιμή, τοποθετήστε το σημάδι επιλογής στο παράθυρο Εκτέλεση εκτεταμένου ελέγχου (διαρκεί περισσότερο χρόνο) και κάντε κλικ στο κουμπί Δοκιμή.

Τερματισμός δοκιμής στη διαδικασία

Μπορείτε να σταματήσετε οποιαδήποτε δοκιμή σε διαδικασία κάνοντας κλικ στο κουμπί Διακοπή δοκιμής.

Κλείνοντας τη δοκιμή υλικού Apple

Μόλις ολοκληρώσετε τη δοκιμή υλικού Apple, μπορείτε να τερματίσετε τη δοκιμή κάνοντας κλικ στο κουμπί Επανεκκίνηση ή Τερματισμός λειτουργίας.

Κωδικοί σφαλμάτων δοκιμής υλικού Apple

Οι κωδικοί σφάλματος που δημιουργούνται από τη δοκιμή υλικού Apple τείνουν να είναι κρυπτογραφικοί στην καλύτερη περίπτωση και προορίζονται για τεχνικούς εξυπηρέτησης της Apple. Ωστόσο, πολλοί από τους κωδικούς σφαλμάτων έχουν γίνει γνωστοί και ο ακόλουθος κατάλογος πρέπει να είναι χρήσιμος:

Κωδικοί σφαλμάτων δοκιμής υλικού Apple
Κωδικός λάθους Περιγραφή
4AIR Ασύρματη κάρτα AirPort
4ETH Ethernet
4HDD Σκληρός δίσκος (περιλαμβάνει SSD)
4IRP Λογική συμβούλιο
4MEM Μονάδα μνήμης (RAM)
4MHD Εξωτερικός δίσκος
4MLB Έλεγχος λογικής πλακέτας
4MOT Ανεμιστήρες
4PRC Επεξεργαστής
4SNS Απέτυχε ο αισθητήρας
4YDC Κάρτα βίντεο / γραφικών

Οι περισσότεροι από τους παραπάνω κωδικούς σφαλμάτων υποδεικνύουν την αποτυχία του σχετικού στοιχείου και ίσως απαιτήσουν την εξέταση του τεχνικού σας από τον υπολογιστή σας Mac, για να προσδιορίσετε την αιτία και το κόστος επισκευής. Αλλά πριν στείλετε το Mac σας σε ένα κατάστημα, δοκιμάστε να επαναφέρετε το PRAM καθώς και να επαναφέρετε το SMC . Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για ορισμένα σφάλματα, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων λογικής πλακέτας και ανεμιστήρων.

Μπορείτε να εκτελέσετε επιπρόσθετες λύσεις αντιμετώπισης προβλημάτων μνήμης (RAM), σκληρού δίσκου και εξωτερικών δίσκων. Στην περίπτωση μιας μονάδας δίσκου, είτε εσωτερικής είτε εξωτερικής, μπορείτε να δοκιμάσετε να την επιδιορθώσετε χρησιμοποιώντας το Disk Utility (το οποίο περιλαμβάνεται στο OS X ) ή μια εφαρμογή τρίτου μέρους, όπως το Drive Genius .

Εάν το Mac σας διαθέτει μονάδες μνήμης RAM που μπορούν να επισκευαστούν από το χρήστη, δοκιμάστε να καθαρίσετε και να επανατοποθετήσετε τη μνήμη RAM. Αφαιρέστε τη μνήμη RAM, χρησιμοποιήστε μια γόμα με μολύβι για να καθαρίσετε τις επαφές των μονάδων RAM και, στη συνέχεια, εγκαταστήστε ξανά τη μνήμη RAM. Μετά την επανεγκατάσταση της μνήμης RAM, εκτελέστε ξανά τη δοκιμή υλικού Apple, χρησιμοποιώντας την εκτεταμένη επιλογή δοκιμής. Εάν εξακολουθείτε να έχετε προβλήματα μνήμης, ίσως χρειαστεί να αντικαταστήσετε τη μνήμη RAM.

Δημοσίευση: 2/13/2014

Ενημερώθηκε: 1/20/2015