Πώς να καθορίσει ένα Mac που σταματούν σε γκρι οθόνη κατά την εκκίνηση

Αντιμετώπιση προβλημάτων εκκίνησης για Mac

Τα προβλήματα εκκίνησης για Mac ενδέχεται να έχουν πολλές μορφές , αλλά η παύση στην γκρίζα οθόνη μπορεί να είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά επειδή υπάρχουν τόσες πολλές πιθανές αιτίες. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά θέματα Mac που παρεμποδίζουν το πρόβλημα εκκίνησης με γκρίζα οθόνη.

Ποιο είναι το πρόβλημα εκκίνησης σε γκρι οθόνη;

Δεν είναι πάντα μια γκρι οθόνη, όσο περίεργη μπορεί να ακούγεται. Το πρόβλημα της "γκρίζας οθόνης" μπορεί επίσης να εκδηλωθεί ως μαύρη οθόνη. Στην πραγματικότητα, μια οθόνη τόσο σκοτεινή μπορεί να σφάλλει την οθόνη ως απενεργοποιημένη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για Mac με ενσωματωμένες οθόνες Retina, όπως τα μοντέλα Retina iMac που δεν διαθέτουν ενδεικτική λυχνία.

Ονομάζουμε το πρόβλημα εκκίνησης το πρόβλημα της γκρίζας οθόνης, επειδή ιστορικά, η οθόνη θα γκρίζε κατά τη διάρκεια της φάσης εκκίνησης όταν το πρόβλημα έπληξε. Σήμερα, με τα πιο πρόσφατα μοντέλα Retina Mac, είναι πιο πιθανό να δείτε μόνο μια μαύρη ή πολύ σκοτεινή οθόνη αντί. Παρόλα αυτά, θα συνεχίσουμε να ονομάζουμε αυτό το πρόβλημα της γκρίζας οθόνης, καθώς αυτό είναι το πιο γνωστό όνομα.

Το πρόβλημα της γκρίζας οθόνης μπορεί να παρουσιαστεί αμέσως μετά την εκκίνηση ή την επανεκκίνηση του Mac. Το πρόβλημα χαρακτηρίζεται από την αλλαγή της οθόνης από την μπλε οθόνη που εμφανίζεται κατά την ενεργοποίηση μέχρι μια γκρι οθόνη. Μπορεί να μην βλέπετε την μπλε οθόνη καθώς τείνει να πάει πολύ γρήγορα. Είναι επίσης πιθανό ότι το συγκεκριμένο μοντέλο Mac σας δεν εμφανίζει την μπλε οθόνη. Η Apple εξορθολογίζει τη διαδικασία εκκίνησης, ενώ οι ημέρες πολλαπλών τύπων οθονών κατά την εκκίνηση ξεθωριάζουν.

Μπορεί να δείτε μόνο την ίδια τη γκρι οθόνη. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει το λογότυπο της Apple, ένα περιστρεφόμενο γρανάζι, ένα περιστρεφόμενο σφαιρίδιο ή μια απαγορευτική πινακίδα (ένας κύκλος με μια πλάγια όψη μέσα από αυτό). Σε όλες τις περιπτώσεις, ο Mac σας φαίνεται να έχει κολλήσει σε αυτό το σημείο. Δεν υπάρχουν ασυνήθιστοι θόρυβοι, όπως η πρόσβαση στο δίσκο, η περιστροφή του οπτικού δίσκου προς τα επάνω ή προς τα κάτω ή ο υπερβολικός θόρυβος του ανεμιστήρα. απλά ένα Mac που φαίνεται κολλημένο και δεν θα συνεχίσει να την οθόνη σύνδεσης ή την επιφάνεια εργασίας.

Υπάρχει ένα άλλο κοινό πρόβλημα εκκίνησης το οποίο συχνά συγχέεται με το θέμα της γκρίζας οθόνης: μια γκρι οθόνη με ένα εικονίδιο φακέλου και ένα ερωτηματικό που αναβοσβήνει. Αυτό είναι ένα ξεχωριστό πρόβλημα, το οποίο μπορείτε συνήθως να διορθώσετε εύκολα ακολουθώντας αυτόν τον οδηγό: Πώς να απαντήσετε σε ένα ερωτηματικό που αναβοσβήνει σε ένα Mac .

Επίλυση του προβλήματος της γκρίζας οθόνης στο Mac σας

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει το θέμα της γκρίζας οθόνης είναι ένα κακό περιφερειακό ή περιφερειακό καλώδιο. Όταν ένα κακό περιφερειακό είναι συνδεδεμένο στο Mac σας, μπορεί να αποτρέψει το Mac να συνεχίσει την ακολουθία εκκίνησης και να το αναγκάσει να σταματήσει ενώ περιμένει το περιφερειακό να ανταποκριθεί σε μια εντολή. Η πιο συνηθισμένη μορφή αυτού είναι όταν ένα κακό περιφερειακό ή το καλώδιο του προκαλεί μία από τις ακίδες σηματοδότησης σε μία από τις θύρες του Mac να κολλήσει σε μία κατάσταση (υψηλή, χαμηλή ή βραχυκυκλωμένη προς τη γείωση ή θετική τάση). Οποιαδήποτε από αυτές τις συνθήκες μπορεί να προκαλέσει το πάγωμα του Mac σας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκκίνησης.

Αποσυνδέστε όλα τα εξωτερικά περιφερειακά

  1. Ξεκινήστε απενεργοποιώντας το Mac. Θα χρειαστεί να πατήσετε και να κρατήσετε πατημένο το κουμπί τροφοδοσίας του Mac σας για να αναγκάσετε το Mac να κλείσει.
  2. Αποσυνδέστε όλα τα περιφερειακά του Mac σας, εκτός από το πληκτρολόγιο, το ποντίκι και την οθόνη. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αποσυνδέσει οποιοδήποτε καλώδιο Ethernet, καλώδια εισόδου ή εξόδου ήχου, ακουστικά κ.λπ.
  3. Εάν το πληκτρολόγιο ή το ποντίκι σας είναι συνδεδεμένο μέσω διανομέα USB, φροντίστε να παρακάμψετε το διανομέα συνδέοντας το πληκτρολόγιο και το ποντίκι απευθείας στο Mac για αυτές τις δοκιμές.
  4. Ξεκινήστε το Mac σας.

Αν το Mac σας ξεκινήσει χωρίς προβλήματα, τότε θα ξέρετε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα με ένα περιφερειακό. Θα χρειαστεί να κλείσετε το Mac σας προς τα κάτω, να επανασυνδέσετε ένα περιφερειακό και στη συνέχεια να κάνετε επανεκκίνηση του Mac σας. Συνεχίστε τη διαδικασία επανασύνδεσης μιας περιφερειακής μονάδας κάθε φορά και, στη συνέχεια, κάντε επανεκκίνηση του Mac σας μέχρι να βρείτε το κακό περιφερειακό. Θυμηθείτε ότι το πρόβλημα μπορεί επίσης να είναι ένα κακό καλώδιο, οπότε αν συνδέσετε πάλι ένα περιφερειακό και προκαλεί το πρόβλημα της γκρίζας οθόνης, δοκιμάστε το περιφερειακό με ένα νέο καλώδιο προτού αντικαταστήσετε το περιφερειακό.

Εάν εξακολουθείτε να έχετε το θέμα της γκρίζας οθόνης μετά την επανασύνδεση όλων των περιφερειακών συσκευών, το πρόβλημα θα μπορούσε να είναι το ποντίκι ή το πληκτρολόγιο. Εάν διαθέτετε εφεδρικό ποντίκι και πληκτρολόγιο, αλλάξτε τα με το τρέχον ποντίκι και πληκτρολόγιο και, στη συνέχεια, κάντε επανεκκίνηση του Mac. Εάν δεν διαθέτετε εφεδρικό ποντίκι και πληκτρολόγιο, αποσυνδέστε το τρέχον ποντίκι και πληκτρολόγιο και, στη συνέχεια, κάντε επανεκκίνηση του Mac σας πατώντας και κρατώντας πατημένο το πλήκτρο λειτουργίας.

Εάν ο υπολογιστής σας Mac φτάσει στην οθόνη σύνδεσης ή στην επιφάνεια εργασίας, τότε θα πρέπει να προσδιορίσετε εάν το πρόβλημα είναι το ποντίκι ή το πληκτρολόγιο. Δοκιμάστε να συνδέσετε ένα κάθε φορά και, στη συνέχεια, κάντε επανεκκίνηση του Mac.

Περιφερειακά όχι σε σφάλμα

Εάν δεν υπάρχει κάποιο περιφερειακό ή καλωδιακό καλώδιο, υπάρχουν ακόμα μερικά πιθανά προβλήματα με το Mac που μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση της γκρίζας οθόνης.

  1. Αποσυνδέστε όλες τις περιφερειακές συσκευές εκτός από το ποντίκι και το πληκτρολόγιο.
  2. Ξεκινήστε το Mac χρησιμοποιώντας τη διαδικασία ασφαλούς εκκίνησης .

Κατά τη διάρκεια της ασφαλούς εκκίνησης, το Mac σας θα εκτελέσει έλεγχο καταλόγου της μονάδας εκκίνησης. Εάν ο κατάλογος της μονάδας δίσκου είναι άθικτος, το λειτουργικό σύστημα θα συνεχίσει τη διαδικασία εκκίνησης φορτώνοντας μόνο τον ελάχιστο αριθμό των επεκτάσεων του πυρήνα που χρειάζεται για εκκίνηση.

Εάν το Mac σας ξεκινήσει με επιτυχία σε λειτουργία ασφαλούς εκκίνησης, δοκιμάστε ξανά την επανεκκίνηση του Mac σας σε κανονική λειτουργία. Αν το Mac σας ξεκινήσει και το κάνει στην οθόνη σύνδεσης ή στην επιφάνεια εργασίας, τότε θα πρέπει να επαληθεύσετε ότι η μονάδα εκκίνησης λειτουργεί σωστά. Οι πιθανότητες είναι ότι η μονάδα έχει κάποια προβλήματα που πρέπει να επιδιορθωθούν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία πρώτων βοηθειών του Disk Utility για να ελέγξετε και να επιδιορθώσετε τη μονάδα δίσκου σας. ίσως χρειαστεί να αντικαταστήσετε τη μονάδα δίσκου. Καλό είναι ότι έχετε ένα τρέχον αντίγραφο ασφαλείας , σωστά;

Αν δεν μπορείτε να ξεκινήσετε τη λειτουργία Mac σε ασφαλή εκκίνηση ή το Mac σας ξεκινά από τη λειτουργία Ασφαλούς εκκίνησης, αλλά δεν θα ξεκινήσει κανονικά, μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής:

Επαναφορά PRAM

Επαναφορά SMC

Προειδοποίηση : Η επαναφορά του PRAM και του SMC θα επιστρέψει το υλικό του Mac σας στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του. Για παράδειγμα, τα επίπεδα ήχου θα οριστούν στην προεπιλογή. Τα εσωτερικά ηχεία του Mac θα οριστούν ως η πηγή της εξόδου ήχου. η ημερομηνία και η ώρα μπορεί να επαναρυθμιστούν και οι επιλογές οθόνης και η φωτεινότητα θα επαναρυθμιστούν επίσης.

Μόλις επαναφέρετε τις λειτουργίες PRAM και SMC, δοκιμάστε να ξεκινήσετε το Mac. Περιφερειακά εκτός από το πληκτρολόγιο και το ποντίκι θα πρέπει να αποσυνδεθούν.

Αν το Mac εκτελείται κανονικά, θα χρειαστεί να επανασυνδέσετε τα περιφερειακά σας κάθε φορά, επανεκκινώντας μετά από το καθένα, για να βεβαιωθείτε ότι κανένα από αυτά δεν προκάλεσε το πρόβλημα της αρχικής γκρίζας οθόνης.

Εάν το Mac σας εξακολουθεί να έχει το θέμα της γκρίζας οθόνης ...

Δυστυχώς, φτάνουμε στο σημείο όπου οι πιθανές μέθοδοι για την επίλυση του προβλήματος πιθανόν να σας προκαλέσουν την απώλεια μερικών, αν όχι όλων, των δεδομένων στη μονάδα εκκίνησης. Αλλά πριν πάμε εκεί, δοκιμάστε αυτή τη λύση.

Θέματα RAM

Καταργήστε όλα εκτός από την ελάχιστη ποσότητα μνήμης RAM από το Mac. Αν έχετε προσθέσει οποιαδήποτε μνήμη RAM στο Mac μετά την αγορά, αφαιρέστε τη μνήμη RAM και, στη συνέχεια, δείτε εάν το Mac σας ξεκινά κανονικά. Αν το κάνει, τότε ένα ή περισσότερα κομμάτια μνήμης RAM απέτυχαν. Θα χρειαστεί να αντικαταστήσετε τη μνήμη RAM, αν και θα πρέπει να είστε σε θέση να συνεχίσετε να εργάζεστε με το Mac σας μέχρι να λάβετε την RAM αντικατάστασης.

Θέματα Drive

Με τη μνήμη RAM ως πιθανό ένοχο έξω από το δρόμο, ήρθε η ώρα να επικεντρωθούμε στην κίνηση εκκίνησης του Mac σας.

Η παραδοχή σε αυτό το σημείο είναι ότι η μονάδα εκκίνησης του Mac σας έχει προβλήματα που διατηρούν το Mac σας να ξεκινήσει με επιτυχία. Ωστόσο, πριν κάνουμε κάτι δραστικό, πρέπει να επαληθεύσουμε ότι το Mac σας μπορεί να ξεκινήσει από μια δισκέτα εγκατάστασης OS X ή macOS, το Recovery HD ή άλλη μονάδα εκκίνησης, όπως ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος ή μια μονάδα USB Flash που περιέχει bootable OS. Αν ναι, τότε το πρόβλημα της εκκίνησης είναι πιθανό.

Ξεκινώντας από ένα DVD εγκατάστασης του OS X

  1. Τοποθετήστε το DVD εγκατάστασης στη μονάδα οπτικού δίσκου του Mac.
  2. Τερματίστε το Mac σας.
  3. Ξεκινήστε το Mac ενώ κρατάτε πατημένο το πλήκτρο c . Αυτό υποδηλώνει ότι το Mac σας εκκινεί από το μέσο στη μονάδα οπτικού δίσκου.

Ξεκινώντας από το Recovery HD

  1. Τερματίστε το Mac σας.
  2. Ξεκινήστε το Mac κρατώντας πατημένα τα πλήκτρα + r .

Ξεκινώντας από εξωτερική ή άλλη εκκίνηση Drive

  1. Τερματίστε το Mac σας. Συνδέστε την εξωτερική μονάδα δίσκου ή συνδέστε τη μονάδα flash σε μια θύρα USB, αν δεν το έχετε ήδη χρησιμοποιήσει.
  2. Ξεκινήστε το Mac κρατώντας πατημένο το πλήκτρο επιλογής .
  3. Θα δείτε μια λίστα με τις διαθέσιμες μονάδες δίσκου που διαθέτουν εγκατεστημένο σύστημα OS X ή MacOS. Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα βέλους στο πληκτρολόγιό σας για να επιλέξετε τη μονάδα προορισμού και στη συνέχεια πατήστε επιστροφή ή πληκτρολογήστε .

Χρήση της λειτουργίας ενός χρήστη για την επιδιόρθωση μιας μονάδας εκκίνησης

Μία από τις λιγότερο γνωστές ειδικές λειτουργίες εκκίνησης που μπορεί να λειτουργήσει ένα Mac είναι γνωστή ως single-user. Αυτή η ειδική κατάσταση εκκίνησης εκκινεί το Mac σε μια οθόνη που εμφανίζει πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία εκκίνησης. Για πολλούς, η οθόνη μοιάζει με ένα παλιομοδίτικο τερματικό από τις ημέρες των mainframes και των υπολογιστικών συστημάτων χρονικής κατανομής. Αλλά είναι στην πραγματικότητα πιο παρόμοια με την ακολουθία εκκίνησης σε πολλά λειτουργικά συστήματα Unix και Linux. Στην πραγματικότητα, πολλές από τις ίδιες εντολές είναι διαθέσιμες από την προτροπή.

Όταν βρίσκεστε σε λειτουργία ενός χρήστη, ο υπολογιστής Mac δεν φορτώνει αυτόματα το GUI, συμπεριλαμβανομένης της επιφάνειας εργασίας. Αντίθετα, σταματά τη διαδικασία εκκίνησης μετά την φόρτωση του βασικού πυρήνα λειτουργικού συστήματος.

Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορες εντολές για να ελέγξετε και να επιδιορθώσετε τη μονάδα εκκίνησης του Mac σας. Μπορείτε να βρείτε πλήρεις οδηγίες για την επισκευή μιας μονάδας δίσκου με χρήση ενός χρήστη σε έναν οδηγό: Πώς μπορώ να επιδιορθώσω το σκληρό δίσκο μου αν το Mac μου δεν ξεκινήσει;

Εάν δεν μπορείτε να ξεκινήσετε το Mac με κάποια από τις παραπάνω μεθόδους, ενδέχεται να έχετε κατεστραμμένη μονάδα εκκίνησης ή άλλο εσωτερικό στοιχείο που εμποδίζει την εκκίνηση του Mac σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε να αφαιρέσετε ή να αντικαταστήσετε τη μονάδα εκκίνησης ή να θελήσετε να μεταφέρετε το Mac σας σε εξουσιοδοτημένο κέντρο σέρβις, όπως το Genius Bar σε ένα κατάστημα της Apple.

Αν το Mac σας ξεκινά με μία από τις μεθόδους που αναφέρονται παραπάνω, τότε ίσως μπορέσετε να επισκευάσετε τη μονάδα εκκίνησης.

Σημειώστε ότι η μονάδα εκκίνησης μπορεί να έχει προβλήματα που μπορεί να σας προκαλέσουν την απώλεια δεδομένων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιδιόρθωσης. Εάν δεν διαθέτετε τρέχον αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων σας, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε το Mac σας σε έναν ειδικό για να προσπαθήσετε να ανακτήσετε δεδομένα από τη μονάδα εκκίνησης.

Ξεκινήστε ξανά το Mac εκκινώντας από το DVD εγκατάστασης, το Recovery HD ή μια εξωτερική συσκευή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Disk Utility για να επισκευάσετε τη μονάδα δίσκου. Εάν ξεκινήσατε το Mac από μια εξωτερική συσκευή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις οδηγίες στον Οδηγό πρώτων βοηθειών δίσκου (OS X Yosemite και παλαιότερα) ή να επισκευάσετε τους δίσκους Mac σας με την πρώτη βοήθεια του βοηθητικού προγράμματος δίσκου (OS X El Capitan ή νεότερη έκδοση) εκκίνηση.

Αν ξεκινήσατε από ένα DVD εγκατάστασης ή από το Recovery HD, θα χρησιμοποιήσετε τα ίδια βασικά βήματα, αλλά η εφαρμογή Disk Utility δεν θα βρίσκεται στο φάκελο Applications (Εφαρμογές). Αντίθετα, θα το βρείτε ως στοιχείο μενού στη γραμμή μενού της Apple (εάν ξεκινήσατε από το DVD εγκατάστασης) ή στο παράθυρο των βοηθητικών προγραμμάτων Mac OS X που ανοίγει (αν ξεκινήσατε από το Recovery HD).

Μετά την επισκευή της μονάδας εκκίνησης, ελέγξτε εάν μπορείτε να ξεκινήσετε κανονικά το Mac. Εάν μπορείτε, επανασυνδέστε τα περιφερειακά σας και δοκιμάστε να ξεκινήσετε ξανά το Mac. Αν τα πάντα λειτουργούν σωστά, ίσως χρειαστεί να αρχίσετε να σκέφτεστε για μια αντικατάσταση της μονάδας εκκίνησης. Οι πιθανότητες είναι ότι η μονάδα θα έχει και πάλι προβλήματα, και αργότερα παρά αργότερα.

Αν δεν μπορείτε να επιδιορθώσετε τη μονάδα εκκίνησης χρησιμοποιώντας το Disk Utility, μπορείτε να δοκιμάσετε άλλα βοηθητικά προγράμματα οδήγησης τρίτου μέρους, αλλά ακόμα και αν το εκτελείτε με επιτυχία, είναι πιθανό να χρειαστεί να αντικαταστήσετε τη μονάδα δίσκου στο εγγύς μέλλον.

Εάν δεν μπορέσατε να πάρετε καθόλου το δίσκο, ανεξάρτητα από το τι προσπάθησατε, αλλά θα μπορούσατε να ξεκινήσετε με επιτυχία το Mac σας από το DVD εγκατάστασης, το Recovery HD ή μια εξωτερική μονάδα δίσκου, τότε πιθανότατα θα χρειαστεί να αντικαταστήσετε εκκίνηση. Μόλις αντικαταστήσετε τη μονάδα εκκίνησης, θα πρέπει να εγκαταστήσετε το λειτουργικό σύστημα της Mac.