Χρησιμοποιήστε τον τόμο αποκατάστασης HD για επανεγκατάσταση ή αντιμετώπιση προβλημάτων του OS X

Το Recovery HD μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα από απλά να βοηθήσει στην εγκατάσταση του OS X

Με την εισαγωγή του OS X Lion, η Apple έκανε βασικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο το OS X πωλείται και διανέμεται. Εγκατάσταση DVDs είναι το ιστορικό? Το OS X είναι πλέον διαθέσιμο ως λήψη από το Mac App Store .

Με την κατάργηση των DVD εγκατάστασης, η Apple χρειάστηκε να παράσχει εναλλακτικές μεθόδους για την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος, την επισκευή μονάδων εκκίνησης και αρχείων συστήματος και την επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος. Όλες αυτές οι δυνατότητες ήταν προηγουμένως διαθέσιμες στα DVD εγκατάστασης.

Η λύση της Apple ήταν να έχει το λογισμικό λήψης OS X να περιέχει ένα πρόγραμμα εγκατάστασης που δεν εγκαθιστά μόνο το λειτουργικό σύστημα στο Mac σας, αλλά δημιουργεί επίσης έναν κρυφό τόμο στη μονάδα εκκίνησης που ονομάζεται Recovery HD. Αυτός ο κρυμμένος τόμος περιέχει μια ελάχιστη έκδοση του OS X που αρκεί για να επιτρέψει στον Mac να εκκινήσει. Περιέχει επίσης διάφορα βοηθητικά προγράμματα.

Βοηθητικά προγράμματα που περιλαμβάνονται στην ένταση αποκατάστασης HD

Όπως μπορείτε να δείτε, το Recovery HD μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα από την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος. Παρέχει σχεδόν τις ίδιες υπηρεσίες που συμπεριλήφθηκαν στα παλαιότερα DVD εγκατάστασης, σε διαφορετική τοποθεσία.

Πρόσβαση στην ένταση αποκατάστασης HD

Κάτω από τις κανονικές λειτουργίες του Mac σας, πιθανότατα δεν θα παρατηρήσετε την ύπαρξη του τόμου Recovery HD. Δεν τοποθετείται στην επιφάνεια εργασίας και το Disk Utility το κρατά κρυμμένο αν δεν χρησιμοποιήσετε το μενού εντοπισμού σφαλμάτων για να εμφανίσετε τους κρυμμένους τόμους.

Για να χρησιμοποιήσετε τον τόμο αποκατάστασης HD, πρέπει να κάνετε επανεκκίνηση του Mac και να επιλέξετε το Recovery HD ως συσκευή εκκίνησης χρησιμοποιώντας μία από τις ακόλουθες δύο μεθόδους.

Κάντε επανεκκίνηση απευθείας στο Recovery HD

  1. Επανεκκινήστε το Mac ενώ κρατάτε πατημένο το πλήκτρο εντολών (cloverleaf) και R ( εντολή + R ). Κρατήστε τα δύο πλήκτρα μέχρι να εμφανιστεί το λογότυπο της Apple.
  2. Μόλις εμφανιστεί το λογότυπο της Apple, ο Mac σας εκκινεί από την ένταση αποκατάστασης HD. Μετά από λίγο (η εκκίνηση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο κατά την εκκίνηση από το Recovery HD, οπότε είστε υπομονετικοί), θα εμφανιστεί μια επιφάνεια εργασίας με ένα παράθυρο που περιέχει τα βοηθητικά προγράμματα Mac OS X και μια βασική γραμμή μενού στην κορυφή.

Κάντε επανεκκίνηση στη Διαχείριση εκκίνησης

Μπορείτε επίσης να επανεκκινήσετε το Mac σας στο διαχειριστή εκκίνησης. Αυτή είναι η ίδια μέθοδος που χρησιμοποιείται για την εκκίνηση σε Windows (Bootcamp) ή σε άλλα λειτουργικά συστήματα που ενδέχεται να έχετε εγκαταστήσει στο Mac σας. Δεν υπάρχει πλεονέκτημα στη χρήση αυτής της μεθόδου. το συμπεριλάβαμε για όσους από εσάς συνηθίζετε να χρησιμοποιείτε τον διαχειριστή εκκίνησης.

  1. Κάντε επανεκκίνηση του Mac και κρατήστε πατημένο το πλήκτρο επιλογής .
  2. Ο διαχειριστής εκκίνησης θα ελέγξει όλες τις συνδεδεμένες συσκευές για συστήματα εκκίνησης.
  3. Μόλις ο διαχειριστής εκκίνησης αρχίσει να εμφανίζει τα εικονίδια των εσωτερικών και εξωτερικών μονάδων δίσκου σας, μπορείτε να απελευθερώσετε το πλήκτρο επιλογής .
  4. Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα βέλους αριστερά ή δεξιά για να επιλέξετε το εικονίδιο Recovery HD.
  5. Πατήστε το πλήκτρο επιστροφής όταν επισημαίνεται η μονάδα από την οποία θέλετε να εκκινήσετε (το Recovery HD).
  6. Το Mac σας θα εκκινήσει από το Recovery HD. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο από μια κανονική εκκίνηση. Μόλις ολοκληρωθεί η εκκίνηση του Mac σας, θα εμφανιστεί μια επιφάνεια εργασίας με ένα ανοικτό παράθυρο Mac OS X Utilities και μια βασική γραμμή μενού στην κορυφή.

Χρησιμοποιώντας την ένταση αποκατάστασης HD

Τώρα που ο Mac σας έχει εκκινήσει από τον τόμο Recovery HD, είστε έτοιμοι να εκτελέσετε μία ή περισσότερες εργασίες στη συσκευή εκκίνησης που δεν μπορείτε να εκτελέσετε όταν εκκινείτε ενεργά από τον τόμο εκκίνησης.

Για να σας βοηθήσουμε, έχουμε συμπεριλάβει τους κατάλληλους οδηγούς για κάθε μία από τις συνήθεις εργασίες για τις οποίες χρησιμοποιείται το Recovery HD.

Χρησιμοποιήστε το βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου

  1. Από το παράθυρο του βοηθητικού προγράμματος OS X, επιλέξτε Βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί Συνέχεια .
  2. Το Disk Utility θα ξεκινήσει σαν να χρησιμοποιούσατε την εφαρμογή από την κανονική μονάδα εκκίνησης. Η διαφορά είναι ότι με την εκκίνηση του Disk Utility από τον τόμο Recovery HD, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε από τα εργαλεία του Disk Utility για να ελέγξετε ή να επιδιορθώσετε τη μονάδα εκκίνησης. Για λεπτομερείς οδηγίες, ρίξτε μια ματιά στους παρακάτω οδηγούς. Να θυμάστε ότι εάν ένας οδηγός σας ζητήσει να ξεκινήσετε το Disk Utility, το έχετε κάνει ήδη σε αυτό το σημείο.

Αφού ολοκληρώσετε τη χρήση του βοηθητικού προγράμματος Disk, μπορείτε να επιστρέψετε στο παράθυρο του βοηθητικού προγράμματος OS X επιλέγοντας Quit (Αναίρεση) από το μενού Disk Utility (Βοήθεια δίσκου).

Λάβετε βοήθεια online

  1. Από το παράθυρο του βοηθητικού προγράμματος OS X, επιλέξτε Λήψη βοήθειας σε σύνδεση και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί Συνέχεια .
  2. Το Safari θα εκκινήσει και θα εμφανίσει μια ειδική σελίδα με γενικές οδηγίες σχετικά με τη χρήση του τόμου Recovery HD. Ωστόσο, δεν περιορίζεστε σε αυτήν την απλή σελίδα βοήθειας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Safari όπως θα κάνατε κανονικά. Αν και οι σελιδοδείκτες σας δεν θα είναι παρόντες, θα διαπιστώσετε ότι η Apple έχει προμηθεύσει σελιδοδείκτες που θα σας οδηγήσουν στις ιστοσελίδες Apple, iCloud, Facebook, Twitter, Wikipedia και Yahoo. Θα βρείτε επίσης διάφορα νέα και δημοφιλείς ιστότοπους με σελιδοδείκτη για εσάς. Μπορείτε επίσης να εισάγετε μια διεύθυνση URL για να μεταβείτε στον ιστότοπο της επιλογής σας.
  3. Μόλις τελειώσετε τη χρήση του Safari, μπορείτε να επιστρέψετε στο παράθυρο του βοηθητικού προγράμματος OS X επιλέγοντας Quit από το μενού Safari.

Επανεγκαταστήστε το OS X

  1. Στο παράθυρο του βοηθητικού προγράμματος OS X, επιλέξτε Επανεγκατάσταση του OS X και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί Συνέχεια .
  2. Ο Εγκαταστάτης OS X θα ξεκινήσει και θα σας μεταφέρει στη διαδικασία εγκατάστασης. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με την έκδοση του OS X που επανεγκαθίσταται. Οι οδηγοί εγκατάστασης για τις πρόσφατες εκδόσεις του OS X θα σας βοηθήσουν στη διαδικασία.

Επαναφορά από το Backup χρόνου

Προειδοποίηση: Η επαναφορά του Mac από ένα backup του Time Machine θα προκαλέσει τη διαγραφή όλων των δεδομένων της επιλεγμένης μονάδας προορισμού.

  1. Επιλέξτε Επαναφορά από το Backup χρόνου εργασίας στο παράθυρο βοηθητικών προγραμμάτων OS X και κάντε κλικ στο κουμπί Συνέχεια .
  2. Θα ξεκινήσει η εφαρμογή Επαναφορά του συστήματός σας και θα σας καθοδηγήσει στη διαδικασία επαναφοράς. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει και λάβετε υπόψη τις προειδοποιήσεις στην εφαρμογή Επαναφορά του συστήματός σας. Κάντε κλικ στο κουμπί Συνέχεια για να συνεχίσετε.
  3. Ακολουθήστε κάθε βήμα που περιγράφεται στην εφαρμογή "Επαναφορά του συστήματός σας". Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, το Mac θα επανεκκινήσει από τη μονάδα προορισμού που επιλέξατε.

Δημιουργήστε μια ένταση αποκατάστασης HD σε άλλη μονάδα δίσκου

Ο τόμος αποκατάστασης HD μπορεί να είναι ένα lifesaver, τουλάχιστον όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση προβλημάτων και την επιδιόρθωση προβλημάτων με Mac. Όμως, ο τόμος Recovery HD δημιουργείται μόνο στην εσωτερική μονάδα εκκίνησης του Mac. Εάν κάτι πρέπει να πάει στραβά με την κίνηση, θα μπορούσατε να βρεθείτε σε ένα τουρσί.

Γι 'αυτό προτείνουμε να δημιουργήσετε ένα άλλο αντίγραφο του τόμου αποκατάστασης HD σε εξωτερική μονάδα δίσκου ή μονάδα flash USB.