Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας της δισκέτας εκκίνησης χρησιμοποιώντας το βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου

01 από 05

Πώς να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας της δισκέτας εκκίνησης χρησιμοποιώντας το βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου

Η καρτέλα Επαναφορά του βοηθητικού προγράμματος δίσκου μπορεί να δημιουργήσει κλώνους της δισκέτας εκκίνησης. Οθόνη shot από την Coyote Moon, Inc.

Έχετε ακούσει πιθανώς την προτροπή για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του δίσκου εκκίνησης πριν πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε ενημέρωση συστήματος. Αυτή είναι μια εξαιρετική ιδέα και κάτι που συνιστώ συχνά, αλλά μπορείτε να αναρωτηθείτε πώς να το κάνετε.

Η απάντηση είναι απλή: Οποιοσδήποτε τρόπος θέλετε, όσο το κάνετε. Αυτός ο οδηγός θα σας δείξει μια από τις πολλές διαθέσιμες μεθόδους για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας μιας δισκέτας εκκίνησης. Η διαδικασία διαρκεί μισή ώρα έως δύο ή περισσότερες ώρες, ανάλογα με το μέγεθος των δεδομένων που δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας.

Θα χρησιμοποιήσω το Disk Utility του OS X για να εκτελέσει το αντίγραφο ασφαλείας. Έχει δύο χαρακτηριστικά που το καθιστούν καλό υποψήφιο για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας ενός δίσκου εκκίνησης. Κατ 'αρχάς, μπορεί να δημιουργήσει ένα αντίγραφο ασφαλείας που είναι εκκινήσιμο, ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως δίσκο εκκίνησης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Και δεύτερον, είναι δωρεάν . Το έχετε ήδη, επειδή περιλαμβάνεται στο OS X.

Τι θα χρειαστείτε

Ο σκληρός δίσκος προορισμού μπορεί να είναι εσωτερικός ή εξωτερικός δίσκος. Αν πρόκειται για εξωτερική μονάδα δίσκου, υπάρχουν δύο παράγοντες που θα καθορίσουν αν το αντίγραφο ασφαλείας που δημιουργείτε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μονάδα έκτακτης εκκίνησης.

Ακόμα κι αν η εφεδρική σας μονάδα δίσκου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δισκέτα εκκίνησης, μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για να επαναφέρετε την αρχική μονάδα εκκίνησης, αν χρειαστεί. θα χρειαστεί μόνο μερικά επιπλέον βήματα για την επαναφορά των δεδομένων.

02 του 05

Πριν την κλωνοποίηση Επαληθεύστε τη μονάδα προορισμού με το βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε επαληθεύσει και επιδιορθώσετε τη δισκέτα προορισμού, αν χρειαστεί, προτού δημιουργήσετε τον κλώνο σας.

Πριν να δημιουργήσετε αντίγραφο ασφαλείας της μονάδας εκκίνησης, βεβαιωθείτε ότι η μονάδα προορισμού δεν έχει λάθη που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την πραγματοποίηση αξιόπιστης δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας.

Επαληθεύστε τη μονάδα προορισμού

  1. Εκκινήστε το Disk Utility , το οποίο βρίσκεται στο / Applications / Utilities /.
  2. Επιλέξτε τη μονάδα προορισμού από τη λίστα συσκευών στο Disk Utility.
  3. Επιλέξτε την καρτέλα "Πρώτη βοήθεια" στο βοηθητικό πρόγραμμα Disk.
  4. Κάντε κλικ στο κουμπί "Επαλήθευση δίσκου" .

Η διαδικασία επαλήθευσης δίσκου θα ξεκινήσει. Μετά από λίγα λεπτά, θα πρέπει να εμφανιστεί το ακόλουθο μήνυμα: "Η ένταση ήχου {όνομα τόμου} φαίνεται να είναι ΟΚ." Αν δείτε αυτό το μήνυμα, μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.

Σφάλματα επαλήθευσης

Εάν το Βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου παραθέτει τυχόν σφάλματα, θα πρέπει να επισκευάσετε το δίσκο πριν συνεχίσετε.

  1. Επιλέξτε τη μονάδα προορισμού από τη λίστα συσκευών στο Disk Utility.
  2. Επιλέξτε την καρτέλα "Πρώτη βοήθεια" στο βοηθητικό πρόγραμμα Disk.
  3. Κάντε κλικ στο κουμπί "Επισκευή δίσκου".

Η διαδικασία επισκευής δίσκου θα ξεκινήσει. Μετά από λίγα λεπτά, θα πρέπει να εμφανιστεί το ακόλουθο μήνυμα: "Η επισήμανση της έντασης ήχου {όνομα τόμου}." Αν δείτε αυτό το μήνυμα, μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.

Εάν υπάρχουν σφάλματα που αναγράφονται μετά την ολοκλήρωση της επισκευής, επαναλάβετε τα βήματα που αναφέρονται παραπάνω, κάτω από τα σφάλματα επαλήθευσης. Το Disk Utility μπορεί μερικές φορές να επισκευάσει μόνο μερικούς τύπους σφαλμάτων σε ένα μόνο πέρασμα, οπότε μπορεί να χρειαστούν πολλαπλά περάσματα, πριν να λάβετε όλο το σαφές μήνυμα, ενημερώνοντάς σας ότι οι επισκευές είναι πλήρεις, χωρίς να παραμένουν σφάλματα.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη χρήση του Disk Utility για να δοκιμάσετε και να επιλύσετε προβλήματα κίνησης .

03 του 05

Ελέγξτε τα δικαιώματα δίσκου της μονάδας εκκίνησης του Mac σας

Θα πρέπει να επιδιορθώσετε τα δικαιώματα δίσκου στη δισκέτα εκκίνησης για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα αρχεία θα αντιγραφούν σωστά στον κλώνο.

Τώρα που γνωρίζουμε ότι η μονάδα προορισμού είναι σε καλή κατάσταση, ας βεβαιωθείτε ότι η μονάδα πηγής, ο δίσκος εκκίνησης, δεν έχει προβλήματα με την άδεια δίσκου. Τα προβλήματα αδειών μπορούν να αποτρέψουν την αντιγραφή των απαραίτητων αρχείων ή να μεταδώσουν τα άσχημα δικαιώματα αρχείων στο αντίγραφο ασφαλείας, οπότε αυτή είναι μια καλή στιγμή για να εκτελέσετε αυτή τη συνήθη εργασία συντήρησης.

Επιδιόρθωση δικαιωμάτων δίσκου

  1. Επιλέξτε τη δισκέτα εκκίνησης από τη λίστα συσκευών στο Βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου.
  2. Επιλέξτε την καρτέλα " Πρώτη βοήθεια " στο Βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου.
  3. Κάντε κλικ στο κουμπί "Επιδιόρθωση δίσκων δικαιωμάτων" .

Η διαδικασία επιδιόρθωσης των δικαιωμάτων θα ξεκινήσει. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μερικά λεπτά, οπότε να είστε υπομονετικοί. Όταν τελειώσει, θα δείτε ένα μήνυμα "Πλήρης επιδιόρθωση δικαιωμάτων". Μην ανησυχείτε εάν η διαδικασία Επιδιόρθωσης Δίσκου Επισκευής δημιουργεί πολλές προειδοποιήσεις, αυτό είναι φυσιολογικό.

04 του 05

Ξεκινήστε τη διαδικασία κλωνοποίησης της δισκέτας εκκίνησης του Mac

Σύρετε τη δισκέτα εκκίνησης στο πεδίο "Πηγή" και την ένταση στόχου στο πεδίο "Προορισμός".

Με το δίσκο προορισμού έτοιμο και τα δικαιώματα του δίσκου εκκίνησης σας επαληθευμένα, ήρθε η ώρα να εκτελέσετε το πραγματικό αντίγραφο ασφαλείας και να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο της δισκέτας εκκίνησης.

Εκτελέστε το Backup

  1. Επιλέξτε τη δισκέτα εκκίνησης από τη λίστα συσκευών στο Βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου .
  2. Επιλέξτε την καρτέλα Επαναφορά .
  3. Κάντε κλικ και σύρετε τη δισκέτα εκκίνησης στο πεδίο Πηγή.
  4. Κάντε κλικ και σύρετε τη δισκέτα προορισμού στο πεδίο "Προορισμός".
  5. Επιλέξτε "Διαγραφή προορισμού".
  6. Κάντε κλικ στο κουμπί Επαναφορά .

Κατά τη διαδικασία της δημιουργίας του αντιγράφου ασφαλείας, ο δίσκος προορισμού θα αποσυνδεθεί από την επιφάνεια εργασίας και, στη συνέχεια, θα τοποθετηθεί ξανά. Η δισκέτα προορισμού θα έχει το ίδιο όνομα με τη δισκέτα εκκίνησης, επειδή το Disk Utility δημιούργησε ακριβές αντίγραφο του δίσκου προέλευσης, μέχρι το όνομά του. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, μπορείτε να μετονομάσετε τη δισκέτα προορισμού.

Τώρα έχετε ένα ακριβές αντίγραφο του δίσκου εκκίνησης. Εάν σκοπεύατε να δημιουργήσετε ένα bootable replica, αυτή είναι μια καλή στιγμή για να βεβαιωθείτε ότι θα λειτουργήσει ως δίσκος εκκίνησης.

05 του 05

Ελέγξτε τον κλώνο για την ικανότητα εκκίνησης του Mac σας

Για να επιβεβαιώσετε ότι το αντίγραφο ασφαλείας θα λειτουργήσει στην πραγματικότητα ως δίσκος εκκίνησης, θα χρειαστεί να κάνετε επανεκκίνηση του Mac σας και να επιβεβαιώσετε ότι μπορεί να εκκινήσει από το αντίγραφο ασφαλείας. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε το Boot Manager της Mac για να επιλέξετε το αντίγραφο ασφαλείας ως δίσκο εκκίνησης. Θα χρησιμοποιήσουμε το Boot Manager, το οποίο εκτελείται προαιρετικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκκίνησης, αντί της επιλογής Startup Disk στις Προτιμήσεις συστήματος, επειδή η επιλογή που κάνετε χρησιμοποιώντας το Boot Manager ισχύει μόνο για τη συγκεκριμένη εκκίνηση. Την επόμενη φορά που ξεκινάτε ή κάνετε επανεκκίνηση του Mac, θα χρησιμοποιηθεί η προεπιλεγμένη δισκέτα εκκίνησης.

Χρησιμοποιήστε τη Διαχείριση εκκίνησης

  1. Κλείστε όλες τις εφαρμογές , συμπεριλαμβανομένου του βοηθητικού προγράμματος δίσκου.
  2. Επιλέξτε "Επανεκκίνηση" από το μενού της Apple.
  3. Περιμένετε να γίνει μαύρη η οθόνη σας.
  4. Κρατήστε πατημένο το πλήκτρο επιλογής μέχρι να δείτε μια γκρι οθόνη με εικονίδια σκληρών δίσκων με δυνατότητα εκκίνησης. Αυτό μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, οπότε να είστε υπομονετικοί. Αν χρησιμοποιείτε πληκτρολόγιο Bluetooth, περιμένετε μέχρι εδώ τον τόνο εκκίνησης του Mac πριν κρατήσετε το πλήκτρο επιλογής.
  5. Κάντε κλικ στο εικονίδιο για το αντίγραφο ασφαλείας που κάνατε . Ο υπολογιστής Mac θα πρέπει να εκκινήσει από το αντίγραφο ασφαλείας της δισκέτας εκκίνησης.

Μόλις εμφανιστεί η επιφάνεια εργασίας, γνωρίζετε ότι το αντίγραφο ασφαλείας χρησιμοποιείται ως δίσκος εκκίνησης. Μπορείτε να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας για να επιστρέψετε στην αρχική δισκέτα εκκίνησης.

Εάν το νέο αντίγραφο ασφαλείας δεν είναι εκκινήσιμο, το Mac σας θα σταματήσει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκκίνησης και στη συνέχεια μετά από μια καθυστέρηση, επανεκκινήστε αυτόματα χρησιμοποιώντας την αρχική δισκέτα εκκίνησης. Το αντίγραφο ασφαλείας δεν μπορεί να εκκινήσει λόγω του τύπου σύνδεσης (FireWire ή USB) που χρησιμοποιεί μια εξωτερική μονάδα δίσκου. ανατρέξτε στην πρώτη σελίδα αυτού του οδηγού για περισσότερες πληροφορίες.

Διαβάστε τις πρόσθετες συντομεύσεις πληκτρολογίου εκκίνησης .