Τι είναι η προοπτική της φωτογραφίας;

Μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε την προοπτική για τη δημιουργία μεγάλων φωτογραφιών

Ένα από τα βασικά συστατικά της φωτογραφίας είναι να μάθετε πώς η προοπτική επηρεάζει τις φωτογραφίες σας. Κάθε φωτογραφία έχει προοπτική και εναπόκειται στον φωτογράφο να χρησιμοποιήσει την κατανόησή του για να κάνει τις εικόνες πιο ελκυστικές στον θεατή.

Τι είναι προοπτική;

Η προοπτική της φωτογραφίας αναφέρεται στη διάσταση των αντικειμένων και στη χωρική σχέση μεταξύ τους. Σχετίζεται επίσης με τη θέση του ανθρώπινου ματιού σε σχέση με τα αντικείμενα μιας εικόνας.

Όσο πιο μακριά ένα αντικείμενο είναι από το ανθρώπινο μάτι, τόσο μικρότερο γίνεται. Μπορεί να φανεί ακόμη μικρότερο αν υπάρχει ένα αντικείμενο στο προσκήνιο που φαίνεται μεγαλύτερο λόγω της σχέσης μεταξύ αυτών των δύο αντικειμένων.

Η προοπτική μπορεί επίσης να επηρεάσει την εμφάνιση ευθειών γραμμών. Οποιεσδήποτε γραμμές σε μια εικόνα θα φαίνεται να συγκλίνουν πιο μακριά από το μάτι του θεατή που βρίσκονται ή καθώς πλησιάζουν τον ορίζοντα σε απόσταση.

Το επίπεδο των ματιών καθορίζει επίσης τι μπορεί να δει ο θεατής σε μια φωτογραφία. Αν καταλήγεις κάτω, έχεις μια διαφορετική προοπτική μιας σκηνής από ό, τι θα κάνατε αν στέκεστε σε μια σκάλα. Οι γραμμές φαίνεται να συγκλίνουν (ή όχι) και τα αντικείμενα θα φαίνονται μικρότερα ή μεγαλύτερα ανάλογα με τη σχέση τους με την υπόλοιπη σκηνή.

Στην ουσία, η προοπτική της φωτογραφίας μπορεί να αλλάξει τον τρόπο εμφάνισης ενός αντικειμένου ανάλογα με το μέγεθος του αντικειμένου και την απόσταση του αντικειμένου από την κάμερα. Αυτό οφείλεται στο ότι η προοπτική δεν καθορίζεται από το εστιακό μήκος, αλλά από τη σχετική απόσταση μεταξύ αντικειμένων.

Πώς να εργαστείτε με την προοπτική

Αν και συχνά μιλάμε για «διόρθωση» της προοπτικής, δεν είναι πάντα κακό στη φωτογραφία. Στην πραγματικότητα, οι φωτογράφοι χρησιμοποιούν την προοπτική κάθε μέρα για να προσθέσουν στην αισθητική μιας εικόνας και να την κάνουν πιο ελκυστική.

Ο καλός έλεγχος προοπτικών είναι αυτός που κάνει τη δουλειά του μεγάλου φωτογράφου να ξεχωρίζει από τον κανόνα επειδή έχει ασκήσει και κατανοήσει πώς η σχέση αντικειμένων μπορεί να επηρεάσει τον θεατή.

Οπτικός έλεγχος με φακούς

Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι ένας φακός ευρείας γωνίας υπερβάλλει την προοπτική ενώ ένας τηλεφακός το συμπιέζει. Αυτό δεν είναι αλήθεια.

Ο φωτογράφος μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις διαφορές προς όφελός τους. Για παράδειγμα, μια φωτογραφία τοπίου γίνεται πολύ πιο ενδιαφέρουσα όταν φωτογραφίζετε με ένα αντικείμενο στο προσκήνιο. Αν και αυτό το αντικείμενο θα φαίνεται μεγαλύτερο σε ευρυγώνιο φακό, προσθέτει επίσης βάθος και κλίμακα στην εικόνα και επιτρέπει στον θεατή να αποκτήσει μια πραγματική αίσθηση του χώρου μέσα στο τοπίο.

Με ένα τηλεφακό, ο φωτογράφος μπορεί να περιπλέξει τον θεατή κάνοντας δύο αντικείμενα που είναι γνωστό ότι έχουν διαφορετικά μεγέθη και φαίνονται πιο κοντά στο ίδιο μέγεθος. Για παράδειγμα, κάνοντας μια δίκαιη απόσταση από ένα διώροφο κτίριο και τοποθετώντας ένα άτομο στη σωστή θέση ανάμεσα στην κάμερα και το κτίριο, ο φωτογράφος μπορεί να δώσει την ψευδαίσθηση ότι το άτομο είναι τόσο ψηλό όσο το κτίριο.

Προοπτική από μια διαφορετική γωνία

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι φωτογράφοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την προοπτική προς όφελός τους είναι να δώσουν στους θεατές μια διαφορετική ματιά σε ένα αντικείμενο με το οποίο είναι εξοικειωμένοι.

Με τη φωτογράφηση από χαμηλότερη ή υψηλότερη γωνία, μπορείτε να δώσετε στον θεατή μια νέα προοπτική που δεν συμβαίνει με την κανονική τους όψη σε επίπεδο ματιών. Αυτές οι διαφορετικές γωνίες θα αλλάξουν αυτόματα τη σχέση μεταξύ των θεμάτων της σκηνής και θα προσθέσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη φωτογραφία.

Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να φωτογραφίσετε ένα φλιτζάνι καφέ σαν να κάνατε στο τραπέζι και ίσως να είναι μια ωραία εικόνα. Κοιτάζοντας το ίδιο κύπελλο καφέ από μια χαμηλότερη γωνία, πείτε ίσες με τον ίδιο τον πίνακα, η σχέση μεταξύ του κυπέλλου και του τραπεζιού έχει μια εντελώς νέα εμφάνιση. Το τραπέζι σας οδηγεί τώρα στο κύπελλο, κάνοντας το να φαίνεται μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό. Δεν βλέπουμε κανονικά αυτή τη σκηνή με αυτό τον τρόπο και αυτό προσθέτει στην έκκληση της εικόνας.

Διόρθωση της προοπτικής

Όσο πιο διασκεδαστική είναι η προοπτική να παίξετε, υπάρχουν στιγμές που πρέπει να διορθώσετε την προοπτική. Αυτό γίνεται ένας παράγοντας όταν πρέπει να συλλάβετε ένα θέμα όσο το δυνατόν ακριβέστερα χωρίς παραμόρφωση ή ψευδαίσθηση.

Η προοπτική μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα στους φωτογράφους κατά τη λήψη κτιρίων, καθώς αυτά θα φαίνεται να συρρικνώνονται σε ένα σημείο στην κορυφή τους.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, οι φωτογράφοι χρησιμοποιούν ειδικούς φακούς "κλίσης και μετατόπισης", οι οποίοι περιλαμβάνουν έναν εύκαμπτο βραχίονα που επιτρέπει στον φακό να γέρνει σταδιακά για να διορθώσει τις επιπτώσεις της προοπτικής. Καθώς ο φακός είναι κεκλιμένος παράλληλα με το κτίριο, οι γραμμές θα κινηθούν μεταξύ τους και η διάσταση του κτιρίου θα φαίνεται πιο σωστή. Όταν δεν κοιτάζουμε μέσα από την κάμερα, τα μάτια μας θα δουν ακόμα συγκλίνουσες γραμμές, αλλά η κάμερα δεν θα είναι.

Τα προοπτικά προβλήματα μπορούν επίσης να διορθωθούν με κάποιο προηγμένο λογισμικό υπολογιστή, όπως το Adobe Photoshop.