Τρόπος χρήσης των ρυθμίσεων ισορροπίας λευκού στις DSLR

Ελέγξτε το χρώμα των φωτογραφιών σας με μια προσαρμοσμένη ισορροπία λευκού

Το φως έχει διαφορετικές θερμοκρασίες χρώματος και αλλάζει καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας και μεταξύ τεχνητών πηγών φωτός. Η κατανόηση της ισορροπίας λευκού και ο τρόπος λειτουργίας με μια φωτογραφική μηχανή DSLR είναι καθοριστικής σημασίας για την αφαίρεση των χρωματικών αποχρώσεων και τη δημιουργία εξαιρετικών έγχρωμων εικόνων.

Χωρίς κάμερα, δεν παρατηρούμε τυπικά τη μεταβολή της θερμοκρασίας χρώματος. Το ανθρώπινο μάτι είναι πολύ καλύτερα στην επεξεργασία του χρώματος και ο εγκέφαλός μας μπορεί να προσαρμοστεί για να καταλάβει τι πρέπει να είναι λευκό σε μια σκηνή. Μια φωτογραφική μηχανή, από την άλλη πλευρά, χρειάζεται βοήθεια!

Θερμοκρασία χρώματος

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι διαφορετικές ώρες της ημέρας και οι πηγές φωτός δημιουργούν διαφορετικές θερμοκρασίες χρώματος. Το φως μετράται σε kelvins και το ουδέτερο φως παράγεται σε 5000K (kelvins), το ισοδύναμο με μια φωτεινή, ηλιόλουστη ημέρα.

Η παρακάτω λίστα είναι ένας οδηγός για τις θερμοκρασίες χρώματος που παράγονται από διαφορετικές πηγές φωτός.

Γιατί είναι σημαντική η θερμοκρασία χρώματος;

Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της ισορροπίας του χρώματος και η επίδρασή του στις φωτογραφίες μπορεί να δει σε ένα σπίτι που χρησιμοποιεί τους παλαιότερους λαμπτήρες πυρακτώσεως. Αυτοί οι βολβοί δίνουν ένα ζεστό, κίτρινο έως πορτοκαλί φως που είναι ευχάριστο στο μάτι, αλλά δεν δούλεψε καλά με μια έγχρωμη μεμβράνη.

Κοιτάξτε τα παλιά οικογενειακά στιγμιότυπα από τις ημέρες της ταινίας και θα παρατηρήσετε ότι οι περισσότεροι από εκείνους που δεν χρησιμοποιούσαν φλας έχουν κίτρινη απόχρωση που επικαλύπτει ολόκληρη την εικόνα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότερες έγχρωμες ταινίες ήταν ισορροπημένες για το φως της ημέρας και, χωρίς ειδικά φίλτρα ή ειδική εκτύπωση, οι εικόνες δεν μπορούσαν να ρυθμιστούν για να απομακρύνουν το κίτρινο cast.

Στην εποχή της ψηφιακής φωτογραφίας, τα πράγματα έχουν αλλάξει . Οι περισσότερες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, ακόμα και τα τηλέφωνα μας, έχουν ενσωματωμένη λειτουργία αυτόματης ισορροπίας χρωμάτων. Προσπαθεί να προσαρμόσει και να αντισταθμίσει τις διάφορες θερμοκρασίες χρώματος σε μια εικόνα για να επαναφέρει ολόκληρο τον τόνο σε μια ουδέτερη ρύθμιση που είναι παρόμοια με αυτή που βλέπει το ανθρώπινο μάτι.

Η κάμερα διορθώνει τη θερμοκρασία χρώματος μετρώντας τις λευκές περιοχές (τους ουδέτερους τόνους) της εικόνας. Για παράδειγμα, αν ένα λευκό αντικείμενο έχει κίτρινο τόνο από το φως του βολφραμίου, η κάμερα θα ρυθμίσει τη θερμοκρασία χρώματος για να γίνει πιο αληθινό λευκό προσθέτοντας περισσότερα στα μπλε κανάλια.

Όσο μεγάλη είναι η τεχνολογία, η κάμερα εξακολουθεί να έχει προβλήματα ρύθμισης της ισορροπίας λευκού σωστά και γι 'αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς να χρησιμοποιούμε τις διάφορες λειτουργίες ισορροπίας λευκού που είναι διαθέσιμες σε ένα DSLR.

Τρόποι ισορροπίας λευκού

Είναι πρότυπο για τις φωτογραφικές μηχανές DSLR να συμπεριλαμβάνουν μια ποικιλία λειτουργιών ισορροπίας λευκού που θα σας επιτρέψουν να προσαρμόσετε την ισορροπία χρωμάτων ανάλογα με τις ανάγκες σας. Τα σύμβολα που χρησιμοποιούνται για το καθένα είναι σχετικά τυπικά και καθολικά μεταξύ όλων των DSLR (ελέγξτε το εγχειρίδιο της φωτογραφικής μηχανής για να εξοικειωθείτε με τα σύμβολα).

Ορισμένες από αυτές τις λειτουργίες είναι πιο προηγμένες από άλλες και ενδέχεται να απαιτούν επιπλέον μελέτη και πρακτική. Άλλες λειτουργίες είναι οι προεπιλογές για τις συνήθεις συνθήκες φωτισμού που θα προσαρμόσουν την ισορροπία χρωμάτων με βάση τις μέσες θερμοκρασίες που αναφέρονται στο παραπάνω γράφημα. Ο στόχος του καθενός είναι να εξουδετερώσει τη θερμοκρασία χρώματος πίσω στην ισορροπία του «φωτός ημέρας».

Προκαθορισμένες ρυθμίσεις εξισορρόπησης λευκού:

Προηγμένες λειτουργίες εξισορρόπησης λευκού:

Πώς να ορίσετε μια προσαρμοσμένη ισορροπία λευκού

Η ρύθμιση της προσαρμοσμένης ισορροπίας λευκού είναι πολύ εύκολη και είναι μια πρακτική που οι σοβαροί φωτογράφοι πρέπει να έχουν τη συνήθεια να κάνουν. Μετά από λίγο η διαδικασία γίνεται δεύτερη φύση και ο έλεγχος του χρώματος αξίζει την προσπάθεια.

Θα χρειαστείτε μια λευκή ή γκρι κάρτα, η οποία μπορεί να αγοραστεί στα περισσότερα καταστήματα φωτογραφικών μηχανών. Αυτά είναι σχεδιασμένα ώστε να είναι απολύτως ουδέτερα και να παρέχουν την πιο ακριβή ανάγνωση χρωμάτων. Εάν δεν υπάρχει λευκή κάρτα, επιλέξτε το φωτεινότερο κομμάτι του λευκού χαρτιού που μπορείτε να βρείτε και κάντε οποιεσδήποτε προσαρμογές με τη ρύθμιση Kelvin.

Για να ορίσετε προσαρμοσμένη ισορροπία λευκού

  1. Ρυθμίστε την κάμερα στο AWB.
  2. Τοποθετήστε τη λευκή ή γκρίζα κάρτα μπροστά από το θέμα έτσι ώστε να έχει το ακριβές φως που πέφτει πάνω του καθώς το κάνει το θέμα.
  3. Αλλάξτε τη χειροκίνητη εστίαση (δεν είναι απαραίτητη η σωστή εστίαση) και κλείστε πραγματικά έτσι ώστε η κάρτα να γεμίσει ολόκληρη την περιοχή της εικόνας (οτιδήποτε άλλο θα αποβάλει την ανάγνωση).
  4. Τράβηξε μία φωτογραφία. Βεβαιωθείτε ότι η έκθεση είναι καλή και ότι η κάρτα γεμίζει ολόκληρη την εικόνα. Αν δεν είναι σωστό, επαναλάβετε.
  5. Μεταβείτε στην Προσαρμοσμένη ισορροπία λευκού στο μενού της κάμερας και επιλέξτε τη σωστή εικόνα κάρτας. Η κάμερα θα ρωτήσει εάν αυτή είναι η εικόνα που πρέπει να χρησιμοποιήσει για να ρυθμίσει την προσαρμοσμένη ισορροπία λευκού: επιλέξτε "ναι" ή "εντάξει".
  6. Πίσω στην κορυφή της κάμερας, αλλάξτε τη λειτουργία ισορροπίας λευκού σε Προσαρμοσμένη ισορροπία λευκού.
  7. Πάρτε μια άλλη φωτογραφία του αντικειμένου σας (θυμηθείτε να ενεργοποιήσετε ξανά την αυτόματη εστίαση!) Και παρατηρήστε την αλλαγή χρώματος. Εάν δεν σας αρέσει, επαναλάβετε όλα αυτά τα βήματα ξανά.

Τελικές συμβουλές για τη χρήση της ισορροπίας λευκού

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μπορείτε να βασίζεστε στην AWB τις περισσότερες φορές. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείτε μια εξωτερική πηγή φωτός (όπως ένα flashgun), καθώς το ουδέτερο φως που εκπέμπεται από αυτό συνήθως θα ακυρώνει τυχόν χρωματικές αποχρώσεις.

Ορισμένα θέματα ενδέχεται να προκαλέσουν πρόβλημα για το AWB , ιδίως φωτογραφίες που έχουν φυσική αφθονία ζεστών ή δροσερών τόνων. Η κάμερα μπορεί να ερμηνεύσει εσφαλμένα αυτά τα θέματα ως χύτευση χρώματος πάνω σε μια εικόνα και το AWB θα προσπαθήσει να προσαρμόσει ανάλογα. Για παράδειγμα, με ένα θέμα που έχει υπεραφθονία ζεστασιάς (κόκκινες ή κίτρινες αποχρώσεις), η φωτογραφική μηχανή μπορεί να χτυπήσει ένα μπλε χρώμα πάνω στην εικόνα σε μια προσπάθεια να την εξισορροπήσει. Φυσικά, όλα αυτά τα πράγματα είναι να αφήσετε τη φωτογραφική μηχανή σας με ένα αστείο έγχρωμο cast!

Ο συνδυασμένος φωτισμός (ένας συνδυασμός τεχνητού και φυσικού φωτός, για παράδειγμα) μπορεί επίσης να προκαλέσει σύγχυση για το AWB στις κάμερες. Γενικά, είναι καλύτερο να ρυθμίσετε χειροκίνητα την ισορροπία λευκού για τον φωτισμό περιβάλλοντος, ο οποίος θα δώσει ζεστό τόνο σε όλα τα αναμμένα από το φως του περιβάλλοντος. Οι ζεστοί τόνοι τείνουν να είναι πιο ελκυστικοί στο μάτι από τους πολύ κρύους και αποστειρωμένους δροσερούς τόνους.