Τι είναι το Aperture;

Ορισμός διαφράγματος

Εν ολίγοις, το διάφραγμα έχει να κάνει με ένα άνοιγμα ή κλείσιμο φακού της κάμερας για να επιτρέψει ή να απαγορεύσει διάφορα επίπεδα φωτός. Οι φακοί DSLR έχουν μια ίριδα μέσα τους, η οποία ανοίγει και κλείνει για να επιτρέψει σε ορισμένες ποσότητες φωτός να φτάσουν στον αισθητήρα της φωτογραφικής μηχανής. Το άνοιγμα της κάμερας μετριέται σε στάσεις f.

Το διάφραγμα έχει δύο λειτουργίες σε ένα DSLR. Εκτός από τον έλεγχο της ποσότητας φωτός που διέρχεται από τον φακό, ελέγχει επίσης το βάθος πεδίου.

Όταν φωτογραφίζετε φωτογραφίες με μια προηγμένη κάμερα, θα θελήσετε να καταλάβετε το διάφραγμα. Με τον έλεγχο του ανοίγματος του φακού της κάμερας, θα αλλάξετε πολύ τον τρόπο εμφάνισης των φωτογραφιών σας.

Το φάσμα των F-σταματά

Οι στάσεις F περνούν μέσα από ένα τεράστιο εύρος, ειδικά σε φακούς DSLR. Οι ελάχιστοι και μέγιστοι αριθμοί f-stop θα εξαρτηθούν, ωστόσο, από την ποιότητα του φακού σας. Η ποιότητα της εικόνας μπορεί να μειωθεί όταν χρησιμοποιείτε ένα μικρό διάφραγμα (υπάρχουν πολλά παραπάνω) και οι κατασκευαστές περιορίζουν το ελάχιστο άνοιγμα ορισμένων φακών, ανάλογα με την ποιότητα κατασκευής και το σχεδιασμό τους.

Οι περισσότεροι φακοί θα κυμαίνονται τουλάχιστον από το f3.5 έως f22, αλλά η περιοχή f-stop που παρατηρείται σε διαφορετικούς φακούς μπορεί να είναι f1.2, f1.4, f1.8, f2, f2.8, f3.5, f4, f4 .5, f5.6, f6.3, f8, f9, f11, f13, f16, f22, f32 ή f45.

Τα DSLR έχουν περισσότερες φ-στάσεις από πολλές φωτογραφικές μηχανές.

Διάφραγμα και βάθος πεδίου

Ας αρχίσουμε πρώτα με την απλούστερη λειτουργία του διαφράγματος: Ελέγξτε το βάθος πεδίου της φωτογραφικής μηχανής σας.

Το βάθος πεδίου σημαίνει απλώς πόση εικόνα της εικόνας σας επικεντρώνεται γύρω από το θέμα σας. Ένα μικρό βάθος πεδίου θα κάνει το κύριο θέμα σας αιχμηρό, ενώ τα πάντα στο προσκήνιο και το φόντο θα είναι θολή. Ένα μεγάλο βάθος πεδίου θα κρατήσει όλη την εικόνα σας αιχμηρά σε όλο το βάθος του.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό βάθος πεδίου για φωτογράφηση πράγματα όπως κοσμήματα, και ένα μεγάλο βάθος πεδίου για τα τοπία και τα παρόμοια. Δεν υπάρχει κανένας σκληρός ή γρήγορος κανόνας, ωστόσο, και πολλά από αυτά που επιλέγουν το σωστό βάθος πεδίου προέρχονται από το προσωπικό σας ένστικτο ως προς το τι ταιριάζει καλύτερα στο θέμα σας.

Όσον αφορά τα f-stops go, ένα μικρό βάθος πεδίου αντιπροσωπεύεται από ένα μικρό αριθμό. Για παράδειγμα, το f1.4 είναι ένας μικρός αριθμός και θα σας δώσει ένα μικρό βάθος πεδίου. Ένα μεγάλο βάθος πεδίου αντιπροσωπεύεται από ένα μεγάλο αριθμό, όπως το f22.

Απόσταση και Έκθεση

Εδώ είναι όπου μπορεί να προκαλεί σύγχυση ...

Όταν αναφερόμαστε σε ένα "μικρό" άνοιγμα, το αντίστοιχο f-stop θα είναι ένας μεγαλύτερος αριθμός. Επομένως, το f22 είναι ένα μικρό άνοιγμα, ενώ το f1.4 είναι ένα μεγάλο άνοιγμα. Είναι εξαιρετικά συγκεχυμένη και παράλογη για τους περισσότερους ανθρώπους, αφού ολόκληρο το σύστημα φαίνεται να είναι πίσω στο μέτωπο!

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι, στο f1.4, η ίριδα είναι πολύ ανοιχτή και αφήνει πολύ φως μέσα. Είναι επομένως ένα μεγάλο άνοιγμα.

Ένας άλλος τρόπος για να βοηθήσουμε να θυμηθούμε αυτό είναι να αναγνωρίσουμε ότι το διάφραγμα σχετίζεται στην πραγματικότητα με μια εξίσωση όπου το εστιακό μήκος διαιρείται με διάμετρο ανοίγματος. Για παράδειγμα, αν έχετε φακό 50 mm και η ίριδα είναι ευρύτατα ανοικτή, μπορεί να έχετε μια τρύπα που έχει διάμετρο 25 mm. Ως εκ τούτου, 50 χιλιοστά διαιρούμενο με 25 χιλιοστά ισούται με 2. Αυτό μεταφράζεται σε f-stop του f2. Αν το άνοιγμα είναι μικρότερο (για παράδειγμα 3mm), τότε διαιρώντας 50 με 3 μας δίδει ένα f-stop του f16.

Η αλλαγή των ανοιγμάτων αναφέρεται ως "διακοπή" (εάν κάνετε το άνοιγμα μικρότερο) ή "άνοιγμα" (εάν κάνετε το διάφραγμα σας μεγαλύτερο).

Σχέση του διαφράγματος με την ταχύτητα κλείστρου και ISO

Δεδομένου ότι το διάφραγμα ελέγχει την ποσότητα φωτός που περνά μέσα από τον φακό πάνω στον αισθητήρα της φωτογραφικής μηχανής, έχει επίδραση στην έκθεση μιας εικόνας. Η ταχύτητα κλείστρου , με τη σειρά της, έχει επίσης επίδραση στην έκθεση καθώς είναι μια μέτρηση του χρονικού διαστήματος που είναι ανοιχτό το κλείστρο της φωτογραφικής μηχανής.

Ως εκ τούτου, καθώς αποφασίζετε για το βάθος του πεδίου σας μέσω της διάταξης διάφυσής σας, πρέπει να θυμάστε πόσο φως εισέρχεται στο φακό. Εάν θέλετε ένα μικρό βάθος πεδίου και έχετε επιλέξει ένα διάφραγμα f2.8, τότε η ταχύτητα κλείστρου σας θα πρέπει να είναι σχετικά γρήγορη ώστε το κλείστρο να μην είναι ανοιχτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει υπερβολική έκθεση της εικόνας.

Μια γρήγορη ταχύτητα κλείστρου (όπως το 1/1000) σας επιτρέπει να παγώσετε τη δράση, ενώ μια μεγάλη ταχύτητα κλείστρου (π.χ. 30 δευτερόλεπτα) επιτρέπει τη νυχτερινή φωτογραφία χωρίς τεχνητό φως. Όλες οι ρυθμίσεις έκθεσης καθορίζονται από τη διαθέσιμη ποσότητα φωτός. Εάν το βάθος πεδίου είναι το κύριο μέλημά σας (και αυτό θα είναι συχνά), τότε μπορείτε να προσαρμόσετε ανάλογα την ταχύτητα κλείστρου.

Σε συνδυασμό με αυτό, μπορούμε επίσης να αλλάξουμε το ISO της εικόνας μας για να βοηθήσουμε με τις συνθήκες φωτισμού. Ένα υψηλότερο ISO (που αντιπροσωπεύεται από έναν υψηλότερο αριθμό) θα μας επιτρέψει να φωτογραφίζουμε σε χαμηλότερες συνθήκες φωτισμού χωρίς να χρειάζεται να αλλάξουμε τις ρυθμίσεις ταχύτητας κλείστρου και διαφράγματος. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι μια υψηλότερη ρύθμιση ISO θα προκαλέσει περισσότερους κόκκους (γνωστός ως "θόρυβος" στην ψηφιακή φωτογραφία) και η φθορά της εικόνας μπορεί να γίνει προφανής.

Για τον λόγο αυτό, αλλάζω πάντα το ISO ως έσχατη λύση.