Ορισμός DSLR: Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή με Reflex Single Lens

Μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή DSLR ή ψηφιακή φωτογραφική μηχανή είναι ένας προηγμένος τύπος ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής που παρέχει υψηλή ποιότητα εικόνας, επίπεδα επιδόσεων και επιλογές χειροκίνητου ελέγχου, συνήθως πολύ καλύτερη από αυτή που θα λάβατε με μια σταθερή φωτογραφική μηχανή φακού σε ένα smartphone. Αυτός ο τύπος φωτογραφικής μηχανής χρησιμοποιεί εναλλάξιμους φακούς, ενώ μια σταθερή κάμερα διαθέτει φακό που είναι ενσωματωμένος στο σώμα της φωτογραφικής μηχανής και ο φωτογράφος δεν μπορεί να το αντικαταστήσει.

Αν και οι φωτογράφοι σχεδόν όλων των επιπέδων εμπειρίας μπορούν να αγοράσουν και να χρησιμοποιήσουν μια φωτογραφική μηχανή DSLR , αυτοί οι τύποι φωτογραφικών μηχανών είναι οι καλύτεροι για τους φωτογράφους που έχουν κάποια εμπειρία με την ψηφιακή φωτογραφία . Επειδή οι φωτογραφικές μηχανές DSLR μπορούν να κοστίζουν οπουδήποτε από μερικές εκατοντάδες δολάρια έως αρκετές χιλιάδες δολάρια, είναι συνήθως πιο κατάλληλες για τους φωτογράφους που έχουν αρκετή εμπειρία για να επωφεληθούν από τα υψηλά χαρακτηριστικά τους.

DSLR Κάμερες Vs. Κάμερες χωρίς κάτοπτρα

Οι φωτογραφικές μηχανές DSLR δεν είναι ο μόνος τύπος κάμερας εναλλάξιμου φακού. Ένας άλλος τύπος φωτογραφικής μηχανής με εναλλάξιμους φακούς, που ονομάζεται κάμερα χωρίς κάτοπτρο, έχει διαφορετικό εσωτερικό σχέδιο από ένα DSLR.

Η εσωτερική σχεδίαση της φωτογραφικής μηχανής DSLR περιέχει έναν καθρέφτη που εμποδίζει το φως να ταξιδεύει μέσα από τον φακό και να χτυπήσει τον αισθητήρα εικόνας. (Ο αισθητήρας εικόνας είναι το τσιπ ευαίσθητο στο φως μέσα στην ψηφιακή φωτογραφική μηχανή που μετράει το φως στη σκηνή, το οποίο αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία μιας ψηφιακής φωτογραφίας.) Όταν πιέζετε το κουμπί λήψης στο DSLR, ο καθρέφτης ανασηκώνεται το φως που διέρχεται από τον φακό για να φτάσει στον αισθητήρα εικόνας.

Μια κάμερα αντικατάστατου φακού χωρίς κάτοπτρο (ILC) δεν διαθέτει μηχανισμό καθρέπτη που βρίσκεται στο DSLR. Φωτισμός επιτίθεται συνεχώς στον αισθητήρα εικόνας.

Σχεδίαση οπτικού εικονοσκοπίου

Αυτή η σχεδίαση καθρεφτών παραμένει από τις ημέρες των φωτογραφικών μηχανών SLR, όπου οποιαδήποτε στιγμή η ταινία χτυπήθηκε από το φως, θα ήταν εκτεθειμένη. Ο μηχανισμός καθρέφτη εξασφάλισε ότι αυτό θα συνέβαινε μόνο όταν ο φωτογράφος πιέσει το κουμπί του κλείστρου. Ωστόσο, με τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές που χρησιμοποιούν αισθητήρες εικόνας, ο καθρέφτης δεν είναι πραγματικά απαραίτητος για το σκοπό αυτό.

Ο καθρέφτης επιτρέπει στο DSLR να χρησιμοποιεί ένα οπτικό σκόπευτρο , καθώς ο καθρέφτης ανακατευθύνει το φως που εισέρχεται στο φακό προς τα πάνω και μέσα στον μηχανισμό του εικονοσκοπίου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να δείτε το πραγματικό φως από τη σκηνή που ταξιδεύει μέσα από το φακό. Αυτός είναι ο λόγος που μερικές φορές θα ακούσετε ένα οπτικό σκόπευτρο DSLR που αναφέρεται ως ένα από το σκόπευτρο του φακού (TTL).

Μια κάμερα χωρίς κάτοπτρο δεν χρησιμοποιεί οπτικό σκόπευτρο, επειδή δεν διαθέτει μηχανισμό καθρέφτη. Αντίθετα, εάν η κάμερα χωρίς κάτοπτρο περιλαμβάνει ένα εικονοσκόπιο, είναι ένα ηλεκτρικό σκόπευτρο (EVF) , που σημαίνει ότι είναι μια μικρή οθόνη που δείχνει την ίδια εικόνα που εμφανίζεται στην οθόνη στην πίσω πλευρά της κάμερας. Αυτές οι μικροσκοπικές οθόνες προβολής έχουν όλα διαφορετικά επίπεδα ανάλυσης (δηλαδή τον αριθμό των εικονοστοιχείων που χρησιμοποιούν στην οθόνη), έτσι ώστε ορισμένοι φωτογράφοι δεν τους αρέσουν κάποια ψηφιακά σκόπευτρα επειδή δεν έχουν υψηλή ανάλυση, με αποτέλεσμα την εικόνα ενός εικονοσκοπίου αυτό δεν είναι απότομη. Ωστόσο, μπορείτε να τοποθετήσετε κάποια δεδομένα σχετικά με τις ρυθμίσεις της κάμερας στην οθόνη στο ψηφιακό σκόπευτρο, κάτι που είναι ωραίο χαρακτηριστικό.

Φωτογραφικές μηχανές στυλ DSLR

Ένα μοντέλο ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής που μοιάζει με ένα DSLR, αλλά που δεν προσφέρει ένα εικονοσκόπιο TTL ή εναλλάξιμους φακούς, αποκαλείται συχνά κάμερα DSLR. Είναι μια σταθερή κάμερα φακού , αλλά διαθέτει ένα μεγάλο βαρέλι φακού και ένα μεγάλο σώμα κάμερας που το κάνει να μοιάζει με DSLR, τόσο στο σχεδιασμό του αμαξώματος όσο και στο μέγεθος και το βάρος της κάμερας.

Τέτοιες φωτογραφικές μηχανές σταθερού φακού τύπου DSLR τείνουν να έχουν μεγάλη δυνατότητα τηλεφωτογραφίας, επιτρέποντάς τους να φωτογραφίζουν φωτογραφίες σε μεγάλη απόσταση, όπως η Nikon Coolpix P900 και ο φακός με οπτικό ζουμ 83Χ. Παρόλο που αυτές οι μεγάλες φωτογραφικές μηχανές ζουμ μοιάζουν με ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές DSLR, δεν έχουν την υψηλή ποιότητα εικόνας ή τα γρήγορα επίπεδα απόδοσης που έχει ακόμα και η πιο βασική DSLR.