Κατανόηση της αντιστάθμισης έκθεσης

Η φωτογραφική μηχανή σας μπορεί να ξεγελάσει, μάθετε πώς να τη διορθώσετε

Οι περισσότερες κάμερες DSLR παρέχουν αντιστάθμιση έκθεσης, επιτρέποντάς σας να ρυθμίσετε την έκθεση που μετράται με το μετρητή φωτός της μηχανής. Αλλά τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα και πώς το εφαρμόζουμε σε πρακτικούς όρους φωτογραφίας;

Τι είναι η αντιστάθμιση έκθεσης;

Αν κοιτάξετε στο DSLR σας, θα βρείτε ένα κουμπί ή ένα στοιχείο μενού με ένα μικρό + και - πάνω του. Αυτό είναι το κουμπί αντιστάθμισης έκθεσης.

Πατώντας το κουμπί θα εμφανιστεί ένα γράφημα γραμμής, με αριθμούς από -2 έως +2 (ή περιστασιακά από -3 έως +3), σημειωμένο με βήματα 1/3. Αυτοί είναι οι αριθμοί EV σας (αξία έκθεσης). Χρησιμοποιώντας αυτούς τους αριθμούς, λέτε στην κάμερα είτε να επιτρέψει περισσότερο φωτισμό στην (θετική αντιστάθμιση έκθεσης) είτε να επιτρέψει μικρότερο φως στην (αρνητική αντιστάθμιση έκθεσης).

Σημείωση: Ορισμένες συσκευές DSLR έχουν προεπιλεγμένες τιμές στα 1/2 διακοπής για την αντιστάθμιση έκθεσης και ίσως χρειαστεί να την αλλάξετε σε 1/3 χρησιμοποιώντας το μενού της φωτογραφικής σας μηχανής.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Λοιπόν, ας υποθέσουμε ότι ο μετρητής φωτός της φωτογραφικής μηχανής σας έδωσε μια ένδειξη 1/125 ( ταχύτητα κλείστρου ) στο f / 5,6 (διάφραγμα). Εάν στη συνέχεια κάνετε κλήση σε αντιστάθμιση έκθεσης + 1EV, ο μετρητής θα ανοίξει το άνοιγμα κατά μία στάση στο f / 4. Αυτό σημαίνει ότι καλείτε αποτελεσματικά σε υπερβολική έκθεση και δημιουργείτε μια φωτεινότερη εικόνα. Η κατάσταση θα αντιστραφεί αν καλέσετε έναν αρνητικό αριθμό EV.

Γιατί να χρησιμοποιείτε αντιστάθμιση έκθεσης;

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρωτιούνται σε αυτό το στάδιο γιατί θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την αντιστάθμιση έκθεσης. Η απάντηση είναι απλή: Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου ο μετρητής φωτός της φωτογραφικής μηχανής σας μπορεί να ξεγελαστεί.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα παραδείγματα είναι όταν υπάρχει πληθώρα φωτός γύρω από το θέμα σας. Για παράδειγμα, αν ένα κτίριο περιβάλλεται από χιόνι . Το DSLR σας θα προσπαθήσει πιθανότατα να εκθέσει γι 'αυτό το έντονο φως κλείνοντας το διάφραγμα και χρησιμοποιώντας μια μεγαλύτερη ταχύτητα κλείστρου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το υποκείμενο σας να είναι εκτεθειμένο.

Επιλέγοντας θετική αντιστάθμιση έκθεσης, θα βεβαιωθείτε ότι το θέμα σας έχει εκτεθεί σωστά. Επιπλέον, αν είναι σε θέση να το κάνετε αυτό σε βήματα 1/3, μπορείτε να αποφύγετε την υπερβολική έκθεση της υπόλοιπης εικόνας. Και πάλι, αυτή η κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί όταν υπάρχει έλλειψη φωτός.

Βραχίονα έκθεσης

Μερικές φορές χρησιμοποιώ bracketing έκθεσης για μια σημαντική, μόνο μία ευκαιρία-shot μόνο που έχει δυσνόητες συνθήκες φωτισμού. Το bracketing σημαίνει απλώς ότι παίρνω ένα στιγμιότυπο στη συνιστώμενη μέτρηση του μετρητή της φωτογραφικής μηχανής, μία στην αρνητική αντιστάθμιση έκθεσης και μία στην θετική αντιστάθμιση έκθεσης.

Πολλά DSLR διαθέτουν επίσης μια λειτουργία αυτόματης έκθεσης Bracketing (AEB), η οποία θα τραβήξει αυτόματα αυτές τις τρεις λήψεις με ένα κλικ του κλείστρου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές είναι συνήθως στο -1 / 3EV, χωρίς EV, και + 1 / 3EV, αν και μερικές κάμερες σάς επιτρέπουν να καθορίσετε τα αρνητικά και θετικά ποσά αντιστάθμισης έκθεσης.

Αν χρησιμοποιείτε το bracketing έκθεσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε απενεργοποιήσει αυτή τη λειτουργία όταν μετακινείτε στην επόμενη λήψη. Είναι εύκολο να ξεχάσετε να το κάνετε αυτό. Μπορεί να καταλήξετε να αφιερώσετε τις επόμενες τρεις εικόνες σε μια σκηνή που δεν την χρειάζεται ή, ακόμα χειρότερα, κάτω ή πάνω από την έκθεση του δεύτερου και του τρίτου πυροβολισμού στην επόμενη ακολουθία.

Μια Τελική Σκέψη

Ουσιαστικά, η αντιστάθμιση έκθεσης μπορεί να παρομοιαστεί με το αποτέλεσμα της αλλαγής του ISO της κάμεράς σας . Δεδομένου ότι η αύξηση του ISO αυξάνει επίσης το θόρυβο στις εικόνες σας, η αντιστάθμιση έκθεσης σχεδόν πάντα αντιπροσωπεύει την καλύτερη επιλογή!