Πώς να συνδέσετε τα επίπεδα στο GIMP

Χρησιμοποιώντας τη λειτουργία των επιπέδων συνδέσμων στην παλέτα στρώσεων στο GIMP

Η παλέτα στρώσεων του GIMP είναι ένα πολύ δυνατό χαρακτηριστικό, αλλά η επιλογή Layers Link έχει σχεδόν αποκρυφτεί. Χαρακτηριστικά όπως οι τρόποι ανάμειξης και ο ρυθμιστής αδιαφάνειας είναι αρκετά προφανείς και προσκαλούν πειραματισμούς. Ωστόσο, επειδή τα κουμπιά Συνδεδεμένων επιπέδων δεν είναι όλα αλλά είναι αόρατα μέχρι να τα κάνετε πραγματικά κλικ, είναι πολύ εύκολο να παραβλέψετε αυτό το χρήσιμο χαρακτηριστικό.

Τι κάνει το Layer Link;

Αυτή η λειτουργία απλά συνδέει δύο ή περισσότερα στρώματα μεταξύ τους έτσι ώστε να μπορείτε να εφαρμόσετε μετασχηματισμούς εξίσου σε κάθε στρώμα χωρίς να χρειάζεται να τα συγχωνεύσετε πρώτα. Αυτό προφανώς σας δίνει την ευελιξία να κάνετε αργότερα μετασχηματισμούς ανεξάρτητα, κάτι που δεν θα μπορούσατε να κάνετε εάν συγχωνεύσατε τα στρώματα.

Ενώ τα Layers Link σας επιτρέπουν να μετακινείτε, να αλλάζετε το μέγεθος, να περιστρέφετε και να αναστρέφετε τα στρώματα από κοινού, ισχύει μόνο για αυτούς τους τύπους μετασχηματισμών. Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να εφαρμόσετε ταυτόχρονα ένα φίλτρο σε πολλά συνδεδεμένα επίπεδα. Θα πρέπει είτε να εφαρμόσετε το φίλτρο σε κάθε στρώμα ανεξάρτητα είτε να συγχωνεύσετε πρώτα τα επίπεδα. Επίσης, εάν μετακινήσετε τη θέση ενός συνδεδεμένου στρώματος μέσα στην παλέτα των επιπέδων , όλα τα συνδεδεμένα στρώματα θα παραμείνουν στη θέση τους μέσα στη στοίβα των επιπέδων, επομένως αυτά θα πρέπει να μετακινηθούν προς τα πάνω ή προς τα κάτω ανεξάρτητα.

Πώς να συνδέσετε τα επίπεδα στο GIMP

Είναι πολύ εύκολο να συνδέσετε τα στρώματα, μόλις μάθετε πώς, αλλά επειδή τα κουμπιά αρχικά δεν έχουν επισημανθεί, θα μπορούσατε εύκολα να τα αγνοήσετε.

Αν ποντίκι πάνω από ένα στρώμα στην παλέτα " Επίπεδα ", θα πρέπει να δείτε ένα κενό σχήμα τετράγωνου κουμπιού να γίνεται ορατό στα δεξιά του εικονιδίου ματιού. Εάν κάνετε κλικ σε αυτό το κουμπί, θα γίνει ορατό ένα εικονίδιο αλυσίδας. Για να συνδέσετε δύο ή περισσότερα στρώματα, πρέπει να κάνετε κλικ στο κουμπί συνδέσμου σε κάθε στρώμα που θέλετε να συνδέσετε, έτσι ώστε να είναι ορατό το εικονίδιο της αλυσίδας. Μπορείτε να αποσυνδέσετε ξανά τα επίπεδα κάνοντας απλά κλικ στο κουμπί εικονιδίου αλυσίδας.

Αν είστε εξοικειωμένοι με τη σύνδεση των στρώσεων στο Adobe Photoshop , αυτή η τεχνική θα είναι λίγο αλλόκοτη, ιδιαίτερα επειδή δεν υπάρχει επιλογή να υπάρχουν περισσότερες από μία ομάδες συνδεδεμένων στρώσεων ανά πάσα στιγμή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να είναι ένα ζήτημα, εκτός και αν εργάζεστε τακτικά με έγγραφα με μεγάλο αριθμό στρώσεων.

Η χρήση της επιλογής για τη σύνδεση των επιπέδων θα σας δώσει την ευελιξία να εφαρμόσετε μετασχηματισμούς γρήγορα και εύκολα σε πολλαπλά στρώματα, χωρίς να χάσετε την επιλογή να εφαρμόσετε αργότερα αλλαγές σε επιμέρους στρώματα.