Πώς να διορθώσετε το χρωματικό χρώμα από την κακή ισορροπία λευκού στις φωτογραφίες με το GIMP

Οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές είναι ευπροσάρμοστες και μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να επιλέγουν αυτόματα τις καλύτερες ρυθμίσεις για τις περισσότερες περιπτώσεις, ώστε να εξασφαλίζουν ότι οι φωτογραφίες που λαμβάνετε είναι όσο το δυνατόν υψηλότερες. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να έχουν προβλήματα στην επιλογή της σωστής ρύθμισης ισορροπίας λευκού.

Το GIMP-short για το πρόγραμμα χειρισμού εικόνων GNU - είναι το λογισμικό επεξεργασίας εικόνας ανοιχτού κώδικα που καθιστά σχετικά εύκολη τη διόρθωση της ισορροπίας λευκού.

Πώς η ισορροπία λευκού επηρεάζει τις φωτογραφίες

Τα περισσότερα φώτα εμφανίζονται λευκά στο ανθρώπινο μάτι, αλλά στην πραγματικότητα, διαφορετικά είδη φωτός, όπως το φως του ήλιου και το βολφράμιο, έχουν ελαφρώς διαφορετικά χρώματα και οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές είναι ευαίσθητες σε αυτό.

Αν η κάμερα έχει ισορροπία λευκού ρυθμισμένη λανθασμένα για τον τύπο φωτός που συλλαμβάνει, η φωτογραφία που θα προκύψει θα έχει μη φυσική χρωματική ένταση. Μπορείτε να δείτε αυτό στο ζεστό κίτρινο cast στην αριστερή φωτογραφία παραπάνω. Η φωτογραφία στα δεξιά είναι μετά τις διορθώσεις που εξηγούνται παρακάτω.

Πρέπει να χρησιμοποιήσετε φωτογραφίες μορφής RAW;

Σοβαρές φωτογράφοι θα διακηρύξουν ότι θα πρέπει πάντα να πυροβολείτε σε μορφή RAW επειδή μπορείτε εύκολα να αλλάξετε την ισορροπία λευκού μιας φωτογραφίας κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Αν θέλετε τις καλύτερες φωτογραφίες, τότε το RAW είναι ο τρόπος να πάτε.

Ωστόσο, αν είστε λιγότερο σοβαρός φωτογράφος, τα πρόσθετα βήματα στην επεξεργασία του μορφότυπου RAW μπορεί να είναι πιο περίπλοκα και χρονοβόρα. Όταν φωτογραφίζετε εικόνες JPG , η κάμερά σας χειρίζεται αυτόματα πολλά από αυτά τα βήματα επεξεργασίας για εσάς, όπως ακόνισμα και μείωση θορύβου.

01 από 03

Διορθώστε το χρωματικό χρώμα με το εργαλείο επιλογής γκρι

Κείμενο και εικόνες © Ian Pullen

Αν έχετε μια φωτογραφία με χρωματική χροιά, τότε θα είναι τέλεια για αυτό το σεμινάριο.

  1. Ανοίξτε τη φωτογραφία στο GIMP.
  2. Μεταβείτε στα Χρώματα > Επίπεδα για να ανοίξετε το παράθυρο διαλόγου Επίπεδα.
  3. Κάντε κλικ στο κουμπί επιλογής , το οποίο μοιάζει με πιπέτα με γκρίζο στέλεχος.
  4. Κάντε κλικ στη φωτογραφία χρησιμοποιώντας το γκρι επιλογέα σημείων για να ορίσετε τι είναι ένας μεσαίος γκρίζος τόνος. Το εργαλείο "Επίπεδα" θα κάνει στη συνέχεια μια αυτόματη διόρθωση της φωτογραφίας με βάση αυτό, για να βελτιώσει το χρώμα και την έκθεση της φωτογραφίας.

    Εάν το αποτέλεσμα δεν φαίνεται σωστό, κάντε κλικ στο κουμπί Επαναφορά και δοκιμάστε μια διαφορετική περιοχή της εικόνας.
  5. Όταν τα χρώματα φαίνονται φυσικά, κάντε κλικ στο κουμπί OK .

Ενώ αυτή η τεχνική μπορεί να οδηγήσει σε πιο φυσικά χρώματα, είναι πιθανό ότι η έκθεση μπορεί να υποφέρει λίγο, οπότε να είστε έτοιμοι να κάνετε περαιτέρω διορθώσεις, όπως η χρήση καμπυλών στο GIMP .

Στην εικόνα προς τα αριστερά, θα δείτε μια δραματική αλλαγή. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ένα μικρό χρωματικό χρώμα στην φωτογραφία. Μπορούμε να κάνουμε μικρές διορθώσεις για να μειώσουμε αυτό το cast χρησιμοποιώντας τις τεχνικές που ακολουθούν.

02 του 03

Προσαρμόστε την ισορροπία χρώματος

Κείμενο και εικόνες © Ian Pullen

Υπάρχει ακόμα μια μικρή κόκκινη χροιά στα χρώματα της προηγούμενης φωτογραφίας και αυτό μπορεί να ρυθμιστεί χρησιμοποιώντας τα εργαλεία ισορροπίας χρωμάτων και χρωματικού κορεσμού.

  1. Μεταβείτε στο Colors > Color Balance για να ανοίξετε το παράθυρο διαλόγου Color Balance Θα δείτε τρία κουμπιά επιλογής κάτω από την επιλογή εύρους για να προσαρμόσετε την επικεφαλίδα. αυτά σας επιτρέπουν να στοχεύσετε διαφορετικές περιοχές τόνου στη φωτογραφία. Ανάλογα με τη φωτογραφία σας, ενδέχεται να μην χρειαστεί να κάνετε προσαρμογές σε κάθε μία από τις σκιές, τα μεσαία τόντια και τα κυριώτερα σημεία.
  2. Κάντε κλικ στο κουμπί επιλογής Σκιές .
  3. Μετακινήστε το ρυθμιστικό Magenta-Green λίγο προς τα δεξιά. Αυτό μειώνει την ποσότητα ματζέντα στις περιοχές σκιάς της φωτογραφίας, μειώνοντας έτσι την κοκκινωπή χροιά. Ωστόσο, να γνωρίζετε ότι η ποσότητα του πράσινου αυξάνεται, οπότε προσέξτε ότι οι ρυθμίσεις σας δεν αντικαθιστούν το ένα χυτό χρώμα με το άλλο.
  4. Στα μεσαία και τα κυριώτερα σημεία, ρυθμίστε το ρυθμιστικό κυανό-κόκκινο. Οι τιμές που χρησιμοποιούνται σε αυτό το παράδειγμα φωτογραφίας είναι:

Η ρύθμιση της ισορροπίας χρωμάτων έχει κάνει μια μικρή βελτίωση στην εικόνα. Στη συνέχεια, θα προσαρμόσουμε τον Χρώμα-Κορεσμό για περαιτέρω διόρθωση χρώματος.

03 του 03

Ρυθμίστε τον Χρώμα-Κορεσμό

Κείμενο και εικόνες © Ian Pullen

Η φωτογραφία εξακολουθεί να έχει ένα ελαφρύ κόκκινο χρώμα, γι 'αυτό θα χρησιμοποιήσουμε το Hue-Saturation για να κάνουμε μια μικρή διόρθωση. Αυτή η τεχνική πρέπει να χρησιμοποιείται με κάποια φροντίδα, καθώς μπορεί να επιτείνει άλλες ανωμαλίες χρώματος σε μια φωτογραφία και μπορεί να μην λειτουργεί καλά σε κάθε περίπτωση.

  1. Μεταβείτε στην επιλογή Χρώματα > Χρώμα -Κορεσμός για να ανοίξετε το παράθυρο διαλόγου Χρώμα -Κορεσμός. Τα χειριστήρια εδώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επηρεάσουν εξίσου όλα τα χρώματα μιας φωτογραφίας, αλλά στην περίπτωση αυτή θέλουμε μόνο να προσαρμόσουμε τα χρώματα κόκκινου και ματζέντα.
  2. Κάντε κλικ στο κουμπί επιλογής με το πλήκτρο M και σύρετε το ρυθμιστικό κορεσμού προς τα αριστερά για να μειώσετε την ποσότητα ματζέντα στη φωτογραφία.
  3. Κάντε κλικ στο κουμπί επιλογής με την ένδειξη R για να αλλάξετε την ένταση του κόκκινου στη φωτογραφία.

Σε αυτήν τη φωτογραφία, ο ματζέντα κορεσμός έχει οριστεί σε -19, και ο κόκκινος κορεσμός σε -29. Θα πρέπει να μπορείτε να δείτε στην εικόνα πώς ελαττώθηκε περαιτέρω το ελαφρύ κόκκινο χρώμα.

Η φωτογραφία δεν είναι τέλεια, αλλά αυτές οι τεχνικές μπορούν να σας βοηθήσουν να σώσετε μια φωτογραφία χαμηλής ποιότητας.