Μάθετε ποιες μορφές αρχείων υποστηρίζονται από το GIMP

Μία από τις πρώτες ερωτήσεις που πρέπει να ρωτήσει κάποιος που ενδιαφέρεται για τη χρήση του GIMP είναι: Ποιοι τύποι αρχείων μπορώ να ανοίξω στο GIMP; Ευτυχώς, η απάντηση είναι ότι σχεδόν οποιοσδήποτε τύπος αρχείου εικόνας που χρειάζεστε υποστηρίζεται από το GIMP.

XCF

Αυτή είναι η εγγενής μορφή αρχείου του GIMP που αποθηκεύει όλες τις πληροφορίες στρώματος. Ενώ η μορφή υποστηρίζεται από ορισμένους άλλους επεξεργαστές εικόνων, αυτό είναι γενικά χρήσιμο μόνο όταν εργάζεστε σε αρχεία με πολλαπλά στρώματα. Όταν τελειώσετε να επεξεργάζεστε μια εικόνα σε στρώματα, τότε μπορεί να αποθηκευτεί σε μια άλλη πιο κοινή μορφή για κοινή χρήση ή τελική χρήση.

JPG / JPEG

Πρόκειται για μία από τις πιο δημοφιλείς μορφές ψηφιακών φωτογραφιών επειδή επιτρέπει στις εικόνες να έχουν διαφορετικά επίπεδα συμπίεσης, καθιστώντας το ιδανικό για κοινή χρήση εικόνων στο διαδίκτυο ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

TIF / TIFF

Αυτή είναι μια άλλη δημοφιλής μορφή αρχείων εικόνας. Το κύριο πλεονέκτημα είναι ότι είναι μια μορφή αρχείου χωρίς απώλειες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χάνονται πληροφορίες κατά την αποθήκευση σε μια προσπάθεια να μειωθεί το μέγεθος του αρχείου. Προφανώς, το μειονέκτημα αυτού είναι ότι οι εικόνες είναι γενικά σημαντικά μεγαλύτερες από μια έκδοση JPEG της ίδιας φωτογραφίας.

GIF / PNG

Η δημοτικότητα αυτών των δύο μορφών είναι κυρίως επειδή είναι κατάλληλες για γραφικά σε ιστοσελίδες. Μερικοί PNG υποστηρίζουν επίσης τη διαφάνεια των άλφα που τους καθιστά πολύ πιο ευέλικτους από τους GIF.

ICO

Αυτή η μορφή προέκυψε ως μορφή για εικονίδια των Microsoft Windows, αλλά πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν καλύτερα αυτή τη μορφή επειδή είναι ο τύπος αρχείου που χρησιμοποιείται από τα favicons, τα μικρά γραφικά που εμφανίζονται συχνά στη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησης ιστού.

PSD

Αν και μια εφαρμογή ανοιχτού κώδικα, το GIMP μπορεί ακόμη και να ανοίξει και να αποθηκεύσει στην ιδιωτική μορφή αρχείου PSD του Photoshop. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το GIMP δεν μπορεί να υποστηρίξει ομάδες στρώσεων και στρώματα προσαρμογής, επομένως αυτά δεν θα είναι ορατά όταν ανοίγουν στο GIMP και η αποθήκευση ενός τέτοιου αρχείου από το GIMP μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ορισμένων επιπέδων.

Άλλοι τύποι αρχείων

Υπάρχουν αρκετοί άλλοι τύποι αρχείων που μπορεί να ανοίξει και να αποθηκεύσει το GIMP, αν και είναι γενικά ειδικοί τύποι αρχείων.

Μπορείτε να δείτε την πλήρη λίστα των υποστηριζόμενων τύπων αρχείων στο GIMP μεταβαίνοντας στο Αρχείο> Άνοιγμα ή, εάν έχετε ένα έγγραφο ανοιχτό, Αρχείο> Αποθήκευση και κάνοντας κλικ στο Επιλογή Τύπος αρχείου. Όταν αποθηκεύετε μια εικόνα , εάν ο τύπος αρχείου επιλογής έχει οριστεί σε By Extension, μπορείτε να προσθέσετε ένα κατάληξη τύπου αρχείου όταν ονομάζετε το αρχείο και θα αποθηκευτεί αυτόματα ως αυτός ο τύπος αρχείου, υποθέτοντας ότι αυτό υποστηρίζεται από το GIMP.

Για τη μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών, οι τύποι αρχείων που αναφέρονται παραπάνω διασφαλίζουν ότι το GIMP προσφέρει όλη την απαραίτητη ευελιξία ενός επεξεργαστή εικόνας για να ανοίξει και να αποθηκεύσει τους βασικούς τύπους αρχείων εικόνας.