Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι αρχείων γραμματοσειρών;

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι γραμματοσειρών που αποτελούν την πλειοψηφία των γραμματοσειρών που βρέθηκαν σήμερα. Οι τρεις κύριοι τύποι είναι γραμματοσειρές OpenType, γραμματοσειρές TrueType και γραμματοσειρές Postscript (ή Τύπου 1).

Οι γραφίστες πρέπει να γνωρίζουν τον τύπο των γραμματοσειρών που χρησιμοποιούν λόγω προβλημάτων συμβατότητας. Το OpenType και το TrueType είναι ανεξάρτητα από την πλατφόρμα, αλλά το Postscript δεν είναι. Για παράδειγμα, εάν σχεδιάζετε ένα κομμάτι για εκτύπωση που βασίζεται σε μια παλιά γραμματοσειρά Postscript, ο εκτυπωτής σας πρέπει να έχει το ίδιο λειτουργικό σύστημα (Mac ή Windows) για να μπορεί να διαβάσει σωστά τη γραμματοσειρά.

Με τη σειρά γραμματοσειρών που είναι διαθέσιμες σήμερα, είναι κοινό ότι θα πρέπει να στείλετε τα αρχεία γραμματοσειράς στον εκτυπωτή μαζί με τα αρχεία του έργου σας. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία σχεδιασμού για να εξασφαλίσετε ότι θα έχετε ακριβώς αυτό που σχεδιάσατε.

Ας ρίξουμε μια ματιά στους τρεις τύπους γραμματοσειρών και πώς συγκρίνουν το ένα με το άλλο.

01 από 03

Γραμματοσειρά OpenType

Chris Parsons / Stone / Getty Images

Οι γραμματοσειρές OpenType είναι το τρέχον πρότυπο στις γραμματοσειρές. Σε μια γραμματοσειρά OpenType , τόσο η οθόνη όσο και η γραμματοσειρά του εκτυπωτή περιέχονται σε ένα μόνο αρχείο (παρόμοιο με τις γραμματοσειρές TrueType).

Επιτρέπουν επίσης ένα εξαιρετικά μεγάλο σύνολο χαρακτήρων που μπορεί να αριθμεί πάνω από 65.000 glyphs. Αυτό σημαίνει ότι ένα μόνο αρχείο μπορεί να περιέχει επιπλέον χαρακτήρες, γλώσσες και αριθμούς που θα μπορούσαν προηγουμένως να κυκλοφορήσουν ως χωριστά αρχεία. Πολλά αρχεία γραμματοσειρών OpenType (ειδικά από τη βιβλιοθήκη Adobe OpenType) περιλαμβάνουν επίσης βελτιστοποιημένα μεγέθη όπως λεζάντα, κανονικά, υποκείμενα και εμφάνιση.

Το αρχείο μεγιστοποιεί τη συμπίεση, δημιουργώντας ένα μικρότερο μέγεθος αρχείου παρά όλα τα επιπλέον δεδομένα.

Επιπλέον, τα ενιαία αρχεία γραμματοσειρών OpenType είναι συμβατά τόσο με Windows όσο και με Mac. Αυτές οι λειτουργίες καθιστούν τις γραμματοσειρές OpenType εύκολη στη διαχείριση και τη διανομή.

Οι γραμματοσειρές OpenType δημιουργήθηκαν από την Adobe και τη Microsoft και είναι σήμερα ο κύριος διαθέσιμος τύπος γραμματοσειράς. Ωστόσο, οι γραμματοσειρές TrueType εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ευρέως.

Επέκταση αρχείου: .otf (περιέχει δεδομένα postscript). Μπορεί επίσης να έχει την επέκταση .ttf αν η γραμματοσειρά βασίζεται σε μια γραμματοσειρά TrueType.

02 του 03

Γραμματοσειρά TrueType

Μια γραμματοσειρά TrueType είναι ένα μόνο αρχείο που περιέχει και τις εκδόσεις οθόνης και εκτυπωτή μιας γραμματοσειράς. Οι γραμματοσειρές TrueType αποτελούν την πλειοψηφία των γραμματοσειρών που έχουν εγκατασταθεί αυτόματα σε λειτουργικά συστήματα Windows και Mac εδώ και χρόνια.

Δημιουργημένο αρκετά χρόνια μετά τις γραμματοσειρές PostScript, οι γραμματοσειρές TrueType είναι εύκολο να διαχειριστούν, επειδή είναι ένα μόνο αρχείο. Οι γραμματοσειρές TrueType επιτρέπουν εξαιρετικά προηγμένες συμβουλές, μια διαδικασία που καθορίζει ποια εικονοστοιχεία εμφανίζονται. Ως αποτέλεσμα, αυτό παράγει καλύτερη ποιότητα εμφάνισης γραμματοσειρών σε όλα τα μεγέθη.

Οι γραμματοσειρές TrueType δημιουργήθηκαν αρχικά από την Apple και αργότερα εξουσιοδοτήθηκαν στη Microsoft, καθιστώντας τα ως βιομηχανικά πρότυπα.

Επέκταση αρχείου: .ttf

03 του 03

Γραμματοσειρά PostScript

Μια γραμματοσειρά PostScript, επίσης γνωστή ως γραμματοσειρά Type 1, έχει δύο μέρη. Ένα μέρος περιέχει τις πληροφορίες για την εμφάνιση της γραμματοσειράς στην οθόνη και το άλλο μέρος για την εκτύπωση. Όταν οι γραμματοσειρές PostScript παραδίδονται σε εκτυπωτές, πρέπει να παρέχονται και οι δύο εκδόσεις (εκτύπωση και οθόνη).

Οι γραμματοσειρές PostScript επιτρέπουν την εκτύπωση υψηλής ποιότητας και υψηλής ανάλυσης. Μπορούν να περιέχουν μόνο 256 glyphs, αναπτύχθηκαν από την Adobe και για πολύ καιρό θεωρούν την επιλογή του επαγγελματία για εκτύπωση. Τα αρχεία γραμματοσειρών PostScript δεν είναι συμβατά με πλατφόρμες, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν διαφορετικές εκδόσεις για Mac και PC.

Οι γραμματοσειρές PostScript έχουν αντικατασταθεί ευρέως, πρώτα από το TrueType και στη συνέχεια από τις γραμματοσειρές OpenType. Ενώ οι γραμματοσειρές TrueType λειτούργησαν καλά δίπλα στο PostScript (με TrueType που κυβερνά την οθόνη και την εκτύπωση με βάση το PostScript), οι γραμματοσειρές OpenType συνδυάζουν πολλά από τα καλύτερα χαρακτηριστικά και των δύο και έχουν γίνει ηγετική μορφή.

Είναι δυνατή η μετατροπή πολλών γραμματοσειρών Postscript σε OpenType αν χρειαστεί.

Επέκταση αρχείου: Απαιτούνται δύο αρχεία.