Τι είναι τα αρχεία TGZ, GZ, & TAR.GZ;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία TGZ, GZ και TAR.GZ

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου TGZ ή GZ είναι αρχείο αρχειοθέτησης συμπιεσμένου χαρτιού GZIP. Είναι κατασκευασμένα από αρχεία που έχουν τοποθετηθεί σε ένα αρχείο TAR και στη συνέχεια συμπιεσμένα χρησιμοποιώντας το Gzip.

Αυτοί οι τύποι συμπιεσμένων αρχείων TAR ονομάζονται tarballs και μερικές φορές χρησιμοποιούν μια "διπλή" επέκταση όπως .TAR.GZ αλλά συνήθως συντομεύονται σε .TGZ ή .GZ.

Τα αρχεία αυτού του τύπου εμφανίζονται συνήθως μόνο με τους εγκαταστάτες λογισμικού σε λειτουργικά συστήματα που βασίζονται σε Unix , όπως macOS, αλλά μερικές φορές χρησιμοποιούνται και για λόγους αρχειοθέτησης τακτικών δεδομένων. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και αν είστε χρήστης των Windows, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε και να θέλετε να εξαγάγετε δεδομένα από αυτά τα είδη αρχείων.

Πώς να ανοίξετε το TGZ & amp; Αρχεία GZ

Τα αρχεία TGZ και GZ μπορούν να ανοίξουν με τα πιο δημοφιλή προγράμματα zip / unzip, όπως το 7-Zip ή το PeaZip.

Επειδή τα αρχεία TAR δεν διαθέτουν εγγενείς δυνατότητες συμπίεσης, μερικές φορές θα τα δείτε συμπιεσμένα με μορφές αρχειοθέτησης που υποστηρίζουν τη συμπίεση, και έτσι καταλήγουν στην επέκταση αρχείου .TAR.GZ, GZ ή .TGZ.

Ορισμένα συμπιεσμένα αρχεία TAR μπορεί να μοιάζουν με D ata.tar.gz , με μια άλλη επέκταση ή δύο εκτός από το TAR. Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως περιγράψαμε παραπάνω, τα αρχεία / φάκελοι αρχικά αρχειοθετήθηκαν χρησιμοποιώντας το TAR (δημιουργώντας Data.tar ) και στη συνέχεια συμπιέστηκαν με συμπίεση GNU Zip. Μια παρόμοια δομή ονοματοδοσίας θα συνέβαινε εάν το αρχείο TAR ήταν συμπιεσμένο με συμπίεση BZIP2 , δημιουργώντας Data.tar.bz2 .

Σε αυτούς τους τύπους περιπτώσεων, η εξαγωγή του αρχείου GZ, TGZ ή BZ2 θα εμφανίσει το αρχείο TAR. Αυτό σημαίνει ότι μετά το άνοιγμα του αρχικού αρχείου, θα πρέπει να ανοίξετε το αρχείο TAR. Η ίδια διαδικασία λαμβάνει χώρα ανεξάρτητα από το πόσα αρχεία αρχείων αποθηκεύονται σε άλλα αρχεία αρχείων - απλά συνεχίστε να τα εξάγετε μέχρι να φτάσετε στο πραγματικό περιεχόμενο του αρχείου.

Για παράδειγμα, σε ένα πρόγραμμα όπως το 7-Zip ή το PeaZip, όταν ανοίξετε το αρχείο Data.tar.gz (ή .TGZ), θα δείτε κάτι σαν το Data.tar . Μέσα στο αρχείο Data.tar βρίσκονται τα πραγματικά αρχεία που αποτελούν το TAR (όπως αρχεία μουσικής, έγγραφα, λογισμικό κλπ.).

Τα αρχεία TAR συμπιεσμένα με συμπίεση GNU Zip μπορούν να ανοίξουν σε συστήματα Unix χωρίς 7-Zip ή οποιοδήποτε άλλο λογισμικό, απλά χρησιμοποιώντας την εντολή όπως φαίνεται παρακάτω. Σε αυτό το παράδειγμα, file.tar.gz είναι το συμπιεσμένο όνομα αρχείου TAR. Αυτή η εντολή εκτελεί τόσο την αποσυμπίεση όσο και την επέκταση του αρχείου TAR.

gunzip -c αρχείο.tar.gz | tar-xvf -

Σημείωση: Τα αρχεία TAR που έχουν συμπιεστεί με την εντολή συμπίεσης Unix μπορούν να ανοίξουν αντικαθιστώντας την εντολή "gunzip" από πάνω με την εντολή "αποσυμπίεσης".

Πώς να μετατρέψετε TGZ & amp; Αρχεία GZ

Πιθανότατα δεν είστε μετά από έναν πραγματικό μετατροπέα αρχείων TGZ ή GZ, αλλά αντίθετα πιθανότατα θέλετε έναν τρόπο να μετατρέψετε ένα ή περισσότερα αρχεία από το εσωτερικό του αρχείου σε μια νέα μορφή. Για παράδειγμα, εάν το αρχείο TGZ ή GZ σας έχει αρχείο εικόνας PNG μέσα, ίσως θέλετε να το μετατρέψετε σε νέα μορφή εικόνας.

Ο τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να χρησιμοποιήσετε τις παραπάνω πληροφορίες για να εξαγάγετε το αρχείο από το αρχείο TGZ / GZ / TAR.GZ και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε έναν δωρεάν μετατροπέα αρχείων σε όποια δεδομένα θέλετε μέσα σε άλλη μορφή.

Ωστόσο, εάν θέλετε να μετατρέψετε το αρχείο GZ ή TGZ σε άλλη μορφή αρχειοθέτησης, όπως ZIP , RAR ή CPIO, θα πρέπει να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον δωρεάν online μετατροπέα αρχείων Convertio. Πρέπει να ανεβάσετε το συμπιεσμένο αρχείο TAR (π.χ. whatever.tgz ) σε αυτόν τον ιστότοπο και, στη συνέχεια, να κάνετε λήψη του αρχείου αρχείου μετατροπής, πριν να το χρησιμοποιήσετε.

Το ArcConvert είναι σαν το Convertio αλλά είναι καλύτερο αν διαθέτετε ένα μεγάλο αρχείο επειδή δεν χρειάζεται να περιμένετε να φορτωθεί πριν ξεκινήσει η μετατροπή - το πρόγραμμα είναι εγκατεστημένο σαν κανονική εφαρμογή.

Τα αρχεία TAR.GZ μπορούν επίσης να μετατραπούν σε ISO χρησιμοποιώντας το λογισμικό AnyToISO.